![]() |
#2011 |
amor vincit omnia
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2012 |
Raczkowanie
|
Z drugiej strony macie rację dziewczyny. Ja na przykład niewyobrażam sobie nie rozmawiać o dzieciach i o wspólnej przyszłości. Miałam na myśli tylko to, że nie znamy dokładnie całej histori związku koleżanki, najpierw pytała o badania przed doborem tabletek potem zastanawiała się czy brać czy nie bo tyle za i przeciw...
ale oczywiście powinna porozmawiać! w końcu ma 28 lat więc to dorosła kobieta, a nie dziecko ![]()
#2013 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie chcę nikogo urazić, poprostu do takich spraw tak właśnie podchodzę, bo potem przez głupotę dorosłych najbardziej cierpi dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2014 |
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny. Mam pytanie odnosnie metod hormonalnych: czy wszystkie obciazaja uklad krwionosny tak, jak tabletki? Po yazie wylazlo mi sporo pajaczkow, za pare dni koncze opakowanie i wracam do starego, sprawdzonego logestu... Pytam, bo boje sie, ze po logescie bedzie to samo
![]() Gin chciala mi zapisac nuvaring albo plastry, ale one przeciez omijaja tylko uklad pokarmowy, a do krwi dostaja sie tak samo jak tabsy?Zreszta pierscien nie wchodzi w gre, wydaje mi sie lekko obrzydliwy (bez urazy uzytkowniczki ![]() Jeszcze jedno: jakie badania naczyn krwionosnych powinnam zrobic, zeby wykluczyc zakrzep? Czy musze najpierw isc do rodzinnego? Jaki lekarz robi takie badania? |
![]() ![]() |
![]() |
#2015 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Zadomowienie
|
Skoro są to pigułki anty to jak najbardziej możesz na nich polegać jeżeli będziesz je brała zgodnie z ulotką. Cena jest niska, bo pewnie są refundowane, służą również do leczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2017 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2018 |
Raczkowanie
|
mam nadzieję, że w dobrym dziale zadaję pytanie. od której tabletki z pierwszego opakowania mogę już czuć się 'bezpiecznie'?
#2019 |
amor vincit omnia
|
jeśli pierwsza tabletka zażyta była w 1.d.c (1 dzień krwawienia) to od razu jesteś chroniona. jeśli została zażyta między 2 a 5 d.c. to trzeba 7 dni dodatkowo się zabezpieczać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2020 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedź
![]()
#2021 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
Mam pytanie co do tabletek antykoncepcyjnych. Własnie zaczęlam je zarzywac i po okresie mam plamienie jak dlugo ono bedzie trwac? I jeszcze jedno pytanie czy przy braniu tabletek mozna chodzic na saune? Czekam na odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2022 |
Zadomowienie
|
Plamienia między okresowe mogą wystąpić do 3 pierwszych opakowań, a jeżeli potem wystąpią to należy udać się do lekarza.
Ja też przy pierwszym tak miałam, ale potem już odpuściło ![]() Co do sauny to wydaje mi się, że bez obaw możesz iść... |
![]() ![]() |
![]() |
#2023 |
Raczkowanie
|
Nie chcąc zakładać kolejnego tematu podepnę się pod ten:
biorę tabletki już kilka lat, od ok. roku Novynette. Od początku 'mi pasowały', nie miałam żadnych plamień itp, natomiast od kilku dni (4-5, od ok. zeszłego czwartku) zauważyłam delikatne plamienia, a raczej upławy z domieszką krwi. Trochę się martwię, ponieważ tak jak wspomniałam - nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. Pomyślałam, że to może z powodu antybiotyku jaki brałam przez 10 dni (zakończyłam go równy tydzień temu, we wtorek), ale jakieś zawirowania wystąpiłyby chyba wcześniej? ![]() Dodam, że w teraz w piątek kończę blister i powinnam mieć krwawienie z odstawienia. Wiem, że żadna z Was mnie nie zdiagnozuje ![]() ![]() Edytowane przez shonya Czas edycji: 2011-04-19 o 07:30 Powód: sugestia Maladive odnośnie uściślenia :) |
![]() ![]() |
![]() |
#2024 |
Zadomowienie
|
Myślę, że jak po krwawienia z odstawienia, bo jak bierzesz tabletki nie masz normalnego okresu - to tak w ramach uściślenia dalej będą upławy to możesz wybrać się do lekarza i zapytać czy wszystko jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Raczkowanie
|
Biorę tabletki o godz 22:30 ile minut mogę się spóźnić, żeby było okej ? I czy jeżeli spóźnienie będzie około 30 min, czyli o 23 wezmę, to następnego dnia też muszę wziąć o 23 czy mogę znów normalnie o 22:30 ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2026 |
Zakorzenienie
|
Jakie bierzesz tabletki? Co ulotka mówi na ten temat?
![]() |
#2027 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2029 |
Raczkowanie
|
Co do tego Cyprodiolu o którym mówiłam wcześniej, już byłam uspokojona, kiedy moja koleżanka powiedziała mi, że powinnam iść do lekarki, bo może on mieć zbyt małą dawkę hormonów jak na mój organizm i nie być taki skuteczny.. Może tak być? 1 tabl. drażowana zawiera 2 mg octanu cyproteronu i 35 µg etynyloestradiolu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2030 |
Zadomowienie
|
A na jakiej podstawie twoja koleżanka tak twierdzi?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2031 |
Raczkowanie
|
Po prostu stwierdziła, że lekarka powinna wiedzieć, że te tabletki chciałabym wykorzystać także w celach antykoncepcyjnych i dobrze mi je dobrać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Zadomowienie
|
A co jakby lekarka wiedziała, że chcesz ich używać jako zabezpieczenia to były by dobre a tak to nie są dobre?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2033 |
amor vincit omnia
|
jeśli występują krwawienia to wtedy mogą być problemy z dawką hormonów... skoro ktoś bierze cypriodiol (z powodów dermatologicznych) to tak czy siak mogą wystąpić mdłości, krwawienia itd bo przecież organizm nie wie na co się dokładnie stosuje w konkretnym wypadku... t jest oczywiste, że jako anty też działają.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2034 |
Raczkowanie
|
A no to w takim razie jest ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2035 |
Raczkowanie
|
Skończyłam pierwsze opakowanie tabletek w niedzielę (w niedzielę wzięłam ostatnią) od poniedziałku mam przerwę. Jest środa a ja dalej nie mam miesiączki. Coś jest nie tak? Czy to normalne, że tyle muszę czekać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2036 |
Zadomowienie
|
na krwawienie masz 7 dni, więc czekaj. Na pewno się pojawi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2037 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2038 |
Raczkowanie
|
Ale nie wiem czy kumam do końca całą procedurę tych tabletek : jeżeli wystąpi krwawienie powiedzmy 7 dnia to i tak 8 muszę wziąć już tabletkę, niezależnie od tego czy krwawienie jest dalej czy go nie ma tak ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2039 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2040 |
Raczkowanie
|
A czy jest możliwe, że krwawienie wcale nie wystąpi w tej przerwie 7-dniowej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:07.