Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-08, 13:36   #2011
gonia 35
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Mam takie pytanie do pań bardziej doświadczonych jak ja.Mianowicie czy można sobie założyć spiralę i przez pierwszy miesiąc brać jeszcze pigułki.Nie napisałam ,ale ja biorę pigułki od 5 lat i chciałabym założyć sobie spiralę.Ale tak dla swojego spokoju ,czy mogłabym jeszcze przez miesiąc brać dodatkowo pigułki.Mam macicę tyłozgiętą i lekarz mi powiedział,że spirala może się nie trzymać ,ale kazał przyjść i spróbować.Więc sobie pomyślałam ,że w razie czego jak by mi wypadła to i tak byłabym zabezpieczona pigułkami.Narazie czekam na okres ,powinnam dzisiaj dostać ,ale narazie tylko plamienie.Proszę odpiszcie .
gonia 35 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 15:38   #2012
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gonia 35 Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie do pań bardziej doświadczonych jak ja.Mianowicie czy można sobie założyć spiralę i przez pierwszy miesiąc brać jeszcze pigułki.Nie napisałam ,ale ja biorę pigułki od 5 lat i chciałabym założyć sobie spiralę.Ale tak dla swojego spokoju ,czy mogłabym jeszcze przez miesiąc brać dodatkowo pigułki.Mam macicę tyłozgiętą i lekarz mi powiedział,że spirala może się nie trzymać ,ale kazał przyjść i spróbować.Więc sobie pomyślałam ,że w razie czego jak by mi wypadła to i tak byłabym zabezpieczona pigułkami.Narazie czekam na okres ,powinnam dzisiaj dostać ,ale narazie tylko plamienie.Proszę odpiszcie .
Można. Sama chciałam tak zrobić, ale lekarka mnie przekonała, że nie ma potrzeby. Też mam tyłozgięcie.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 16:23   #2013
gonia 35
Raczkowanie

Bardzo dziękuję za odpowiedż. Pozdrawiam .
Stary 2009-03-08, 16:58   #2014
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Można. Sama chciałam tak zrobić, ale lekarka mnie przekonała, że nie ma potrzeby. Też mam tyłozgięcie.
ja rowniez mam i tylozgiecie i spirale .
nie zabezpieczam sie dodatkowo.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 11:04   #2015
kinga osiem trzy
Przyczajenie

Cześć, jestem tu nowa.
Dziewczyny, powiedzcie jak to jest z wymianą? Podczas albo zaraz po okresie? Trzeba robić dodatkowe badania??Jak macie takie info, to podzielcie sie z nową kolezanką.
Ja mam spirale 3 lata i ok 3 m-ce, czytałam w ulotce, że jest na 5 lat, ale lekarz zalecił wymienić ją po ok 3 latach. Nie pamietam jej nazwy (tylko miedź), podpowiedzcie coś Pozdrawiam
kinga osiem trzy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 17:57   #2016
ukrycior
Zakorzenienie

Jestem po kontroli spiralki. Po kilku miesiącach trzyma się twardo tam, gdzie powinna, mam piękną fotkę na usg. Nie dzieje się nic niepokojącego, ja zadowolona, ginka zadowolona. Jeśli nie będzie potrzeby następna kontrola za rok! Kocham mieć spiralę.

Co do wymiany to ja za wiele nie napiszę z wyjątkiem tego, że też mam miedziankę na 5 lat i ginka zaleciła wymianę po 5 latach. Wydaje mi się, że wcześniejsza wymiana nie ma specjalnie uzasadnienia...
Stary 2009-03-09, 18:04   #2017
gosiaborkowska
Raczkowanie

Moja przyjaciółka, jak miała pierwszą (tez miedzianke) , to tez niby na 5 lat, ale lekarz polecał wyjąc po 3 latach, ze lepiej wyjąć.
Jak jej wyjmował pierwszą, to do drugiej, miała m-c przerwy, żeby organizm odpoczął.
Ja niby mam na 5 lat, ale myśle ze koło 3 roku, tez sie będę interesowała co dalej.

Paula, a u Ciebie? chyba juz 3 lata, i jak lekarz mówił Ci coś o wymianie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-09, 18:21   #2018
aureola0025
Przyczajenie

własnie wczoraj skończyłam krwawic wreszcie ufffff
teraz czeka mnie wizyta 1 kontrolna , ale na razie nie mam czasu , sprawdzałam hehe delikatnie palcem - nitka wyczuwalna ,nic twardego nie czuje , czyli chyba nie wypadła , ani nie opsuneła sie , miejmy nadzieje , ze jest wszystko ok , najszybciej jak tylko bede mogla do lekarza na kontrole

ps.czytałam na tym forum o tym ziołowym leku , ale postanowiłam na razie poczekac , az sie miesiaczka skonczy i zobaczyc jak bedzie znastepna , w tedy kupie ewentualnie
dziekuje za rady , pozdrawiam
aureola0025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 18:41   #2019
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaborkowska Pokaż wiadomość
Moja przyjaciółka, jak miała pierwszą (tez miedzianke) , to tez niby na 5 lat, ale lekarz polecał wyjąc po 3 latach, ze lepiej wyjąć.
Jak jej wyjmował pierwszą, to do drugiej, miała m-c przerwy, żeby organizm odpoczął.
Ja niby mam na 5 lat, ale myśle ze koło 3 roku, tez sie będę interesowała co dalej.

Ale odpoczął po czym?
Stary 2009-03-09, 18:52   #2020
gosiaborkowska
Raczkowanie

Jakby to ując, chyba chodzi ze jadnak jakaś obca materia była w organiźmie, nawet ja wyłyżeczkował, oczyścił, i nastepną spiralke zakładał, przy nastepnym okresie.
Znając życie, każdy lekarz ma własną wizję na ten temat. Ja swojego sie jeszcze o to nie pytałam, jakoś nie było sensu. Dopiero zakładał, wiec nie będę pytac o wyjmowanie.
Stary 2009-03-09, 19:03   #2021
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaborkowska Pokaż wiadomość

u mnie mija wlasnie 3 lata ,do gina ide jeszcze w tym miesiacu wiec wszytskiego sie dowiem i juz sie boje

jelsi mialabym juz ja wyjac to cche od razu wymienic na kolejną ,przezyc stres za 1 razem

w sumie troche dziwne jest to ze producent napisal 5 lat a lekarz sugeruje wymiane po 3.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-09, 19:24   #2022
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
u mnie mija wlasnie 3 lata ,do gina ide jeszcze w tym miesiacu wiec wszytskiego sie dowiem i juz sie boje

jelsi mialabym juz ja wyjac to cche od razu wymienic na kolejną ,przezyc stres za 1 razem

w sumie troche dziwne jest to ze producent napisal 5 lat a lekarz sugeruje wymiane po 3.
Ja też, od razu będę wymieniać na nową jak już do tego dojdzie. Raz, że nie wyobrażam sobie miesiąc na innej antykoncepcji, bo do tabsów nie wrócę, a gumki nie wchodzą w grę. Dwa, że jednak jeden stres. Dwa, że nie wygląda mi na to, by mój organizm męczył się spiralką w jakikolwiek sposób. I raczej zaufam lekarce w kwestii terminu wymiany.
Stary 2009-03-09, 19:40   #2023
gosiaborkowska
Raczkowanie

Też sie dziwi, bo jednak cena zależała od lat chyba, ja mam na 5 lat za 500,00 a jednej koleżance (ona sie szykuje na załozenie) proponowano na 3 lata za 300,00, więc co? 200 do kosza? szkoda by było

U przyjaciółki, z tymi 3 latami, chodziło tylko przy pierwszej spiralce, następne miała juz na 5, i żadnych przyspieszeń.

Komfort, bez gumek, jest niedoopisania. Spiralka, jednak daje luz, a co za tym idzie, rewelacyjną przyjemność.

Ja o dziwo nadal nie mam okresu. Czekam, ale bezstresowo szkoda ze w piątek USG, i sie zastanawim czy okres bedzie im w czyms przeszkadzal, chodzi mi o torbiel. Poczekamy, zobaczymy.
Stary 2009-03-09, 19:48   #2024
ukrycior
Zakorzenienie

Nie wiem, czy cena ma znaczenie. Ja mam za 300 zł na 5 lat...
Stary 2009-03-10, 08:05   #2025
gonia 35
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Ja też, od razu będę wymieniać na nową jak już do tego dojdzie. Raz, że nie wyobrażam sobie miesiąc na innej antykoncepcji, bo do tabsów nie wrócę, a gumki nie wchodzą w grę. Dwa, że jednak jeden stres. Dwa, że nie wygląda mi na to, by mój organizm męczył się spiralką w jakikolwiek sposób. I raczej zaufam lekarce w kwestii terminu wymiany.

Dziewczyny jak się was czyta to tylko pozazdrościć .Ja cały czas się zastanawiam zamianępigułek na coś innego,myślałam o spirali .Ale jakoś nie mogę się zdecydować.Boję się ,że coś będzie nie tak ,że mi wypadnie,albo sam organizm nie przyjmie.Jak pisałam mam macicę tyłozgiętą ,ale niektóre z was też mają i jest ok.Ale ja mam do tego pękniętą szyjkę po porodzie.Była szyta ,ale po jakimś czasie i tak pękła .Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ,czy nie.No poprostu mam obawy ,mimo że mam 35 lat to i tak mam jakieś dziwne urojenia związane z ciążą.Ale myślę ,że jest to skutkiem długigo brania pigułek.Wtej chwili mam okres ,na początku były to tylko plamienia ,ale teraz jest już normalny.Jest to najlepszy czas na założenie spirali.Wystarczy zadzwonić do ginekologa i mogłabym już ją mieć.Kochani odpowiedzcie jak będziecie mogli.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 10:05   #2026
Agee79
Rozeznanie

GG do Agee79 Send a message via Skype™ to Agee79

wiesz z tym ze masz @ to moze Ci ot tak zalozyc to sie nie nastawiaj...
ja tam myslalam 1,5 m-ca temu ale okazalo sie ze mam nadzerke i aby zalozyc spirale musze najpierw wyleczyc nadzerke
teraz jestem 3 tygodnie po wypalaniu, za tydzien mam kontrol i za 4 tyg przy nastepnej @ mam nadzieje ze lekarz zalozy mi to CUDO
ALE TEZ SIE DOCZEKAC NIE MOGE
mam takie same nadzieje co Ty, ze nie bedzie komplikacji, ze organizm ja w pelni zaakceptuje itp... jedyne co mnei pociesza to to ze mam przodozgiecie macicy co niby jest sprzyjajace
dodtakowo chcialabym spirale multiload bo ona prawdopodomnie ma najmnijesze ryzykowypadniecia
no zobaczymy... a ha! ja tez zchodze z tabletek teraz biore ostatnie opakowanie

Agee79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 10:54   #2027
stokrotka28
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny.
Tak czytam te ostatnie posty i napiszę coś w tej sprawie.
Zanim zdecydowałam się na spiralę duuuużo czasu upłynęło ( chyba musiałam dojrzeć do tej decyzji i nie żałuję tzn żałuję że tak późno).
Mam spiralę Ancora de cobre więc odpowiednik Multiload ( ma ten sam kształt paraboli ). Spiralka na 5 lat i pani doktor mówiła że dopiero po 5 latach wymiana ( zresztą w książeczce mam wbite wymiana lub usunięcia 2013 rok). Moja gin preferuje miesięczny odpoczynek organizmu przed założeniem kolejnej po usunięciu starej więc każdy lekarz ma swój sposób i metodę.Zapytałam ją dlaczego więc odpowiedziała że musi zrobić badania a poza tym wyjęcie i od razu włożenie nowej nie jest dobrą metodą ponieważ jest większa ingerencja w nasze ciało, a poza tym macica musi się troszkę zregenerować na następne 5 lat.
Pozdrawiam ..
Stary 2009-03-10, 11:06   #2028
Agee79
Rozeznanie

pewnie co lekarz to inna teoria...
grunt to miec zaufanie do swojego dzina

Stary 2009-03-11, 17:58   #2029
agusiamyszka
BAN stały

czy mozecie mi wytlumaczyc wplyw upsarinu na wkladke? otoz znalazlam taki tekst i zastanawiam sie co ma jedno do drugiego? czy moze chodzi o miesiaczki?
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/leki/p3696-Upsarin_C
POINFORMUJ LEKARZA:
Gdy przyjmujesz inne leki przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe, sulfonamidy i doustne leki przeciwcukrzycowe oraz gdy stosujesz antykoncepcję metodą wkładki domacicznej.

o ile sie nie myle sklad upsarinu jest taki jak w przypadku aspiryny czy polopiryny - ta ost stosuje na przeziebienie-grype.

z gory dziekuje za odpowiedz
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-11, 18:13   #2030
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
czy mozecie mi wytlumaczyc wplyw upsarinu na wkladke? otoz znalazlam taki tekst i zastanawiam sie co ma jedno do drugiego? czy moze chodzi o miesiaczki?
POINFORMUJ LEKARZA:
Gdy przyjmujesz inne leki przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe, sulfonamidy i doustne leki przeciwcukrzycowe oraz gdy stosujesz antykoncepcję metodą wkładki domacicznej.

o ile sie nie myle sklad upsarinu jest taki jak w przypadku aspiryny czy polopiryny - ta ost stosuje na przeziebienie-grype.

moze chodzi o to ze spirala wywoluje stan zaplany a upsarin dziala przeziwzapalnie ?
tylko czy fakycznie przyjmowane np. 3 dni leku bez recpety moze miec az taki silny wplyw na 2 stany zapalne -spiralkowy i np. przeziebieniowy ?

to tylko moje domysly ,moze ktos wie cos bardziej potwierdzonego ?

Stary 2009-03-11, 22:41   #2031
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
POINFORMUJ LEKARZA:

Upsarin jest lekiem przeciwzapalnym, ale w większych ilościach powoduje rozrzedzenie krwi i tym samym może spowodować krwotoki.Tak więc ponieważ spirala sama w sobie powoduje zwiększone krwawienie miesięczne, to przy stosowaniu tego typu leków może spowodować krwotok...Ja nie moge stosować żadnych sulfonamidów, bo po kilku tabletkach leci mi krew z nosa :/

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 12:11   #2032
agusiamyszka
BAN stały

a to sie tylko tyczy zazywania w czasie miesiaczki? czy w ogolnym znaczeniu? bo ja narazie nie mam miesiaczki
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 12:38   #2033
oliwia300
Rozeznanie

Dziewczyny bardzo prosze o porade! Jestem po rozmowie z moja gin i na jutro mam sie zastanowic jaka chce spirale czy hormonalna Mirene na 5 lat czy bez hormonowa Copper na 10 lat! Bardzo prosze o podpowiedz!
Stary 2009-03-12, 18:01   #2034
stokrotka28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oliwia300 Pokaż wiadomość
Dziewczyny bardzo prosze o porade! Jestem po rozmowie z moja gin i na jutro mam sie zastanowic jaka chce spirale czy hormonalna Mirene na 5 lat czy bez hormonowa Copper na 10 lat! Bardzo prosze o podpowiedz!
Oliwia...wybór spirali jest sprawą indywidualną i dopasowaną do potrzeb naszego organizmu a nie tak "wezmę tą bo koleżanki mi poradziły". Moja gin np. w ogóle nie proponuje Mireny dla kobiet do 40 roku życia bo ta spirala może powodować zanik okresu...niektóre w ogóle jej nie mogą ze względu na hormony a inne Copper ze względu na miedź...Jak widzisz sprawa indywidualna.Przemyśl, poczytaj i zastanów się dobrze i popytaj więcej ginekologa która bardziej byłaby dla ciebie odpowiednia.
Pozdrawiam i daj znać jaką decyzję podjęłaś.
Stary 2009-03-16, 17:05   #2035
gosiaczek6
Zakorzenienie

tak piszecie o kosztach swoich spirali...moj ginekolog swierdzil ze to bedzie koszt ok 700 zł
tzn siostra sie o mnie pytala jak byla..bo ja teraz studiuje w innym miescie i do niego nie jezdze, poza tym wyszlo ze jest chora dosc powaznie i po relacji mojej siostry stwierdzil ze wlasnie wkladka bedzie najodpowiedniejsza ale teraz jak tak czytam to ta cena mnie szokuje;/
mozecie mi tez napisac w ktorym dniu cyklu zaklada sie spirale?
gosiaczek6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 18:12   #2036
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek6 Pokaż wiadomość
tak piszecie o kosztach swoich spirali...moj ginekolog swierdzil ze to bedzie koszt ok 700 zł
tzn siostra sie o mnie pytala jak byla..bo ja teraz studiuje w innym miescie i do niego nie jezdze, poza tym wyszlo ze jest chora dosc powaznie i po relacji mojej siostry stwierdzil ze wlasnie wkladka bedzie najodpowiedniejsza ale teraz jak tak czytam to ta cena mnie szokuje;/
mozecie mi tez napisac w ktorym dniu cyklu zaklada sie spirale?
zalezy od rodzaju spirali ,miedziaka mozna miec za ok 100 zl a spirale hormonalna za ponad 500.
jakby nie bylo 100 i 700 na 5 lat to zaden koszt .

zalozenie jest refundowane.

najlepiej zakladac pod koniec okresu ale nie jest to regula bo kobieta po porodzie i karmiacym ktore nie maja okresu zaklada sie w kazdym dniu.

Stary 2009-03-16, 18:18   #2037
gosiaczek6
Zakorzenienie

a jezeli do tego lekarza chodze prywatnie to nie bedzie refundowane prawda?
nie rodzilam czyli pewnie ta pierwsza opcja
Stary 2009-03-16, 18:30   #2038
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
a jezeli do tego lekarza chodze prywatnie to nie bedzie refundowane prawda?

nie.

Cytat:
nie rodzilam czyli pewnie ta pierwsza opcja
koncowka okresu i tutaj moj gin zaproponowalaby ci spirale miedziana bo jest mniejsza niz hormonalna

Stary 2009-03-16, 18:34   #2039
gosiaczek6
Zakorzenienie

nie wiem jaki rodzaj, gdyz nie mam pojecia jak to sie wiaże z moja choroba...wszystkiego sie dowiem mam nadzieje na wizycie
Stary 2009-03-17, 07:47   #2040
Agee79
Rozeznanie

dziewczyny dzisiaj ide na kontrole po wypalance wiec prosze trzymajcie kciuki abym dostala recepte na wkladke i za 3 tygodnie bylo ja mozna zalozyc!!!!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości