Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-21, 21:35   #2011
dra
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

annaluka jak masz prace to pracuj spokojnie,na staz jue nie masz szans sie dostac,chyba,ze na przygotowanie zawodowe chyba tak,ale po co masz zrywac umowe o prace stała,ja stazu mam dosc i szukam normalnej pracy
Stary 2008-08-22, 07:13   #2012
Annaluka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
annaluka jak masz prace to pracuj spokojnie,na staz jue nie masz szans sie dostac,chyba,ze na przygotowanie zawodowe chyba tak,ale po co masz zrywac umowe o prace stała,ja stazu mam dosc i szukam normalnej pracy
Dzięki dra, ale ta moja stała praca jest w wymiarze 1/4 - pracuję tylko w weekendy i wierzcie mi, ale to są malutkie pieniądze.
Poza tym to nic, co chciałabym robić w przyszłości.

Czyli jak ktoś już ileś przepracował nie ma szans na staż?
Stary 2008-08-22, 10:25   #2013
zanka205
Zakorzenienie

jestem na stażu od początku czerwca, tak wyszło, że zaszłam w ciążę, ciąża nie jest zagrożona i dlatego lekarz nie będzie mógł mnie wysłać na L4, a praca jednak w pewnym sensie jest niebezpieczna dla maleństwa, dlatego postanowiłam, że zrezygnuję ze stażu. Jak podpisywałam umowę w UP o staż pani powiedziała mi, że konsekwencją zerwania stażu jest zwrot kosztów badań lekarskich i podpisałam to na kartce, ze się z tym liczę. Niektóre z Was pisały, że równiez konsekwencją jest utrata statusu osoby bezrobotnej. Czy możliwe że w moim UP jest inaczej? Czy wszędzie są takie same zasady? Zależy mi na tym, żeby być osobą bezrobotna do końca września (chodzi o ubezpieczenie zdrowotne) potem i tak się bym wyrejestrowała. Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 14:46   #2014
dra
Zakorzenienie

na staz nie masz szans na pewno,ale chyba bedziesz mogla na przygotowanie zawodowe,to prawie to samo tylko sie różnia troche,a prawie to samo jest

nie wiem jak to jest mi powiedzieli,ze jak bym zrezygnowala bez podanego powodu to mnie wyrejestrują,a jak powiesz o ciazy to powód może uznaja i cie nie wyrejestruja nie wiem nie umiem dokąłdnie odpowiedziec
Stary 2008-08-22, 15:37   #2015
Annaluka
Zakorzenienie

Dzwoniłam do UP i mogę mieć staż, mimo, że już pracowałam. Musiałabym tylko zerwać umowę o pracę.
Stary 2008-08-22, 15:43   #2016
dra
Zakorzenienie

staż?? raczej prz.zawodowe,ja tez myslałam,ze ide na staz dopiero na papierach zobaczyłam,ze jestem na przygotowaniu zawodowym
ale dobrze ze zafdzwonilas i sie dowiedzialas
najlepiej dzwonic i sie pytac
Stary 2008-08-22, 15:48   #2017
Annaluka
Zakorzenienie

Jak chcę dokładnie wiedzieć co i jak to mam się z babką umówić. Może faktycznie jest tak jak Ty mówisz

dra dziękuję Ci za zainteresowanie i chęć pomocy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-22, 15:49   #2018
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
na staz nie masz szans na pewno,ale chyba bedziesz mogla na przygotowanie zawodowe,to prawie to samo tylko sie różnia troche,a prawie to samo jest

nie wiem jak to jest mi powiedzieli,ze jak bym zrezygnowala bez podanego powodu to mnie wyrejestrują,a jak powiesz o ciazy to powód może uznaja i cie nie wyrejestruja nie wiem nie umiem dokąłdnie odpowiedziec
dzięki, właśnie może jak nie mówili o wyrejestrowaniu to może nie zrobią tego, a nawet jak tak jest to fajnie jakby mnie zrozumieli

Stary 2008-08-22, 18:19   #2019
sylwiatoja
Raczkowanie

Cytat:
staż?? raczej prz.zawodowe,ja tez myslałam,ze ide na staz dopiero na papierach zobaczyłam,ze jestem na przygotowaniu zawodowym
ale dobrze ze zafdzwonilas i sie dowiedzialas
najlepiej dzwonic i sie pytac
po co piszesz jak nie wiesz??
Pewnie ze mozesz. Staz mozesz miec do 25 roku zycia lub do 27 jesli w ciagu ostatanich 12mies.ukonczylas studia wyzsze. Niezaleznie od tego ile pracowalas mozesz ubiegac sie o staz. Musisz byc osoba bezrobotna, nie pracowac na umowe o prace lub umowe cywilno-prawna( o dzielo, zlecenie)i przede wszystkim zarejestrowac sie w UP zeby moc ubiegac sie o staz.

Nie ma brzydkich kobiet, są tylko kobiety, które nie wiedzą, że są ładne
sylwiatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 08:08   #2020
Monisia84
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Sprostuję coś jeśli pozwolisz...
Oczywiście, że nie wypłaca się ekwiwalentu za dni wolne nie wykorzystane podczas stażu,gdyż nie jest to urlop wypoczynkowy w rozumieniu kodeksu pracy. Jest to po prostu "dzień wolny" jakkolwiek może to głupio nie zabrzmiało. I nie wiem w czym problem? Ktoś Cię wprowadził w błąd? Powinnaś była wybrać te dni,bo to Ci się należało. Nie rozumiem dlaczego tego nie zrobiłaś? Nadmiar obowiązków,szef nie puścił? Jesteś stratna o te dni.

Przepraszam że dopiero teraz piszę ale byłam na urlopie. Więc tak...
Będąc na stażu zostało mi 6 dni wolnych a pracodawca u którego odbywałam staż podpisał ze mną umowę o pracę. Testy były 2 maja a od 6 mam umowę więc nie miałam jak wybrać tych dni wolnych. Pozdrawiam
Monisia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-26, 08:15   #2021
zanka205
Zakorzenienie

dowiadywałam się w UP i powiedzieli, że muszę zwrócić koszty badań i wyrejestrują mnie na 3 miesiące, nie ważne czy jestem w ciąży czy nie. Babka mi powiedziała żebym siedziała na L4 non stop, bo tak czy siak rezygnacja jest z mojej winy. No i teraz muszę jakoś pogadać z lekarzem, żeby mi dał zwolnienie do 20 września, czyli czasu kiedy wezmę ślub, wtedy ubezpieczenie zdrowotne będzie płacił na mnie mąż i mogą mnie wyrejestrować. Jestem rozczarowana.

Stary 2008-08-27, 10:03   #2022
lotta_983
Zakorzenienie

koncze staż za poltora miesiaca, pracodawca zaproponowal mi umowe na zastepstwo (w koncu chyba zrozumial, ze obowiazki, ktore zostaly mi powierzone sa ponad program stazu, ktorego notabene nie widzialam)
oferta pracodawcy jest taka, zebym przerwala staz i juz przeszla na normalna umowe, albo go konczyla, a on w tym czasie bedzie mi ''doplacal''
tylko potwierdzcie, moje zdanie dziewczyny, bo mnie sie wydaje, ze taka doplata jest niemozliwa, skoro co miesiac podpisuje w Up kwitki, ze nie pracowalam i brak dochodow...
''doplacanie'' na czarno nie wchodzi w rachube, bo to praca w urzedzie
Stary 2008-08-27, 10:09   #2023
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lotta_983 Pokaż wiadomość
koncze staż za poltora miesiaca, pracodawca zaproponowal mi umowe na zastepstwo (w koncu chyba zrozumial, ze obowiazki, ktore zostaly mi powierzone sa ponad program stazu, ktorego notabene nie widzialam)
oferta pracodawcy jest taka, zebym przerwala staz i juz przeszla na normalna umowe, albo go konczyla, a on w tym czasie bedzie mi ''doplacal''
tylko potwierdzcie, moje zdanie dziewczyny, bo mnie sie wydaje, ze taka doplata jest niemozliwa, skoro co miesiac podpisuje w Up kwitki, ze nie pracowalam i brak dochodow...
''doplacanie'' na czarno nie wchodzi w rachube, bo to praca w urzedzie
Takie niemożłiwe nie jest. Mozna mieć dochody ale nie moga one przekroczyć chyba 1/2 minimalnego wynagrodzenia. Zdarza sie tak, że zakład/firma wypłacają stazyście dodatkowe wynagrodzenie niezależne od UP. Rzadko się zdarza, ale zdarza

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 12:15   #2024
lotta_983
Zakorzenienie

Hosenko, Twoja odpowiedz tak mnie podbudowala, ze szybko zadzwonilam do PUP...niestety doplacanie jest niemozliwe, z wyzej wymienionych wzgledow
mozliwe, ze kazdy PUP kieruje sie swoimi zasadami..w naszym to odpada
Stary 2008-08-27, 15:30   #2025
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwiatoja Pokaż wiadomość
po co piszesz jak nie wiesz??
Pewnie ze mozesz. Staz mozesz miec do 25 roku zycia lub do 27 jesli w ciagu ostatanich 12mies.ukonczylas studia wyzsze. Niezaleznie od tego ile pracowalas mozesz ubiegac sie o staz. Musisz byc osoba bezrobotna, nie pracowac na umowe o prace lub umowe cywilno-prawna( o dzielo, zlecenie)i przede wszystkim zarejestrowac sie w UP zeby moc ubiegac sie o staz.
fakt nie jestem pewna,ale moge przypuszczenia napisać co nie wolno mi

a sorki,to czemu ja ie mogłam odrabiac stażu ?? tylko mogłam miec przygotowanie zawodowe
nigdzie wcześniej nie pracowałam i mam 22 lata czyli moge ubiegać sie o staą,za jednak go nie dostałam,dlatego tak przypuszczalnie napisałam
ajlepiej to zawsze iść i sie wypytać w urzędzie wszystkiego tam sa wszystkie odpowiedzi,a tu na watku tylko przypuszczenia,kiedys ktos mnie wprowadził tu w bład,jakbym zrezygnowala ze stazu musze oddac stypendium,a to jest nie prawda,bo zapracowałam sobie na to,koszt lekarza sie poniesie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
dowiadywałam się w UP i powiedzieli, że muszę zwrócić koszty badań i wyrejestrują mnie na 3 miesiące, nie ważne czy jestem w ciąży czy nie. Babka mi powiedziała żebym siedziała na L4 non stop, bo tak czy siak rezygnacja jest z mojej winy. No i teraz muszę jakoś pogadać z lekarzem, żeby mi dał zwolnienie do 20 września, czyli czasu kiedy wezmę ślub, wtedy ubezpieczenie zdrowotne będzie płacił na mnie mąż i mogą mnie wyrejestrować. Jestem rozczarowana.
oj to nie fajnie,myslałam,ze w up zrozumieja,to musisz sie postarac o l4
Stary 2008-08-27, 18:47   #2026
sylwiatoja
Raczkowanie

Cytat:
fakt nie jestem pewna,ale moge przypuszczenia napisać co nie wolno mi
możesz ale wprowadzasz kogos w bład. nie ważne;-)

Stary 2008-08-27, 18:54   #2027
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Ja juz skoczyłam staż <jupi>
Moja koleżanka ze stażu jest w 6 miesiacu ciazy , i praktycznie caly czas siedzi na L4, pieniazki dostaje, a na staz od czasu do czasu zaglada
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 18:56   #2028
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Mozna mieć dochody ale nie moga one przekroczyć chyba 1/2 minimalnego wynagrodzenia.
Te dochody o których piszesz nie mogę mieć niestety miejsca z tytułu zarobkowania. Wtedy taka osoba nie byłaby już "bezrobotna". Pamietajmy,że w trakcie stażu absolwent jest nadal "bezrobotny" w rozumieniu ustawy,ponieważ nie jest z nim zawiązywana umowa o pracę i nie pobiera wynagrodzenia tylko stypendium. Ten dochód, który może mieć bezrobotny zarejestrowany w PUP może być z tytułu np. wynajmu mieszkania,reklamy na samochodzie, ale nie ZAROBKOWANIA.

Cytat:
Napisane przez lotta_983 Pokaż wiadomość
zadzwonilam do PUP...niestety doplacanie jest niemozliwe, z wyzej wymienionych wzgledow
mozliwe, ze kazdy PUP kieruje sie swoimi zasadami..w naszym to odpada
Każdy urząd kieruje się w tym przypadku TAKIMI SAMYMI zasadami. Pracodawca może Ci jedynie dać "nieoficjalnie", do ręki dodatkowe pieniądze

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 19:06   #2029
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwiatoja Pokaż wiadomość
możesz ale wprowadzasz kogos w bład. nie ważne;-)
nie rozumiesz,nikogo w bład nie wprowadzam,podkreslam zawsze nie jestem pewna,najlepiej sie osobiscie spytac lub zadzwonic,nie bede z toba juz dyskutowac,bo i tak sie nie zrozumiemy

bym wprowadzała w błąd,jakbym mówiła jestem pewna tego i tego ,a tak by nie było,wtedy możesz mnie oskarżać a teraz nie masz podstaw

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-27, 19:22   #2030
sylwiatoja
Raczkowanie

"na staz nie masz szans na pewno,ale chyba bedziesz mogla na przygotowanie zawodowe,to prawie to samo tylko sie różnia troche,a prawie to samo jest"
to Twoje słowa..
ale nie chce sie w dawac w dyskusje bo to nie ma sensu..

Stary 2008-08-27, 21:18   #2031
Ata77
Zakorzenienie

[quote=sylwiatoja;8778807]"na staz nie masz szans na pewno,quote]

że się wtrącę
a dlaczego nie ma szans na staż?
(nie śledziłam tematu)

Stary 2008-08-27, 22:47   #2032
havana
Zadomowienie

Odnośnie sprawy Zanki - tutaj nie da się mówić o zrozumieniu czy niezrozumieniu urzędników PUP, postępuje się zawsze według ustawy. Np. wszelka niezdolność do pracy musi być potwierdzona przez lekarza.

bloodshed05 - urząd dysponuje tylko takimi ofertami pracy, jakie zgłoszą do niego pracodawcy. Jeśli nie ma odpowiednich dla Ciebie - proponują coś innego: staż, przygotowanie zawodowe, szkolenie. Odnośnie stażu, który Ci zaproponowali - widocznie pracodawca życzył sobie osoby ze średnim lub wyższym wykształceniem, nie znam dokładnie okoliczności, ani nie orientuję się we wszystkich zasadach kierowania na staż, więc to wszystko co jestem w stanie napisać.

Właśnie kończę staż w urzędzie pracy i mogę powiedzieć, że nikt tam nie robi bezrobotnym na złość. Niestety często można się od klientów nasłuchać jacy to wredni jesteśmy. Oburzają się, że o czymś nie wiedzieli, a wystarczyłoby przeczytać informację o prawach i obowiązkach, którą dostaje się pisemnie przy rejestracji. Może nie jest to fascynująca lektura, ale pozwala uniknąć wielu problemów w kontaktach z PUP. Przykład - większość osób nie wie, że wyjazd należy zgłaszać, wtedy w czasie wyjazdu nie dostanie się żadnego wezwania do urzędu, więc nie grozi nam wyrejestrowanie za niezgłoszenie się. Stażystów to akurat nie dotyczy, ale może przydać się na przyszłość, choć oczywiście lepiej jak najszybciej znaleźć pracę
havana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 07:17   #2033
Annaluka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość

że się wtrącę
a dlaczego nie ma szans na staż?
(nie śledziłam tematu)
Mam szansę na staż mimo, że pracowałam na umowę o pracę i osiągałam dochody.
Stary 2008-08-28, 10:15   #2034
zanka205
Zakorzenienie

dziewczyny mam takie pytanie czy będąc w ciąży na stażu pracodawca może nas zwolnić? albo będąc na L4 w ciąży na stażu?

Stary 2008-08-28, 12:08   #2035
dra
Zakorzenienie

zanka nie wiem
to powiedzcie dlaczeggo ja nie mialam szansy na staz tylko pozostalo mi prz,zawodowe oto pyttaie a ktore na pewno nie odpowiecie

dobra koniec tematu nie ma sensu

najlepiej jak czegos sie dowiedziec dzwonic do UP lub isc osobisscie,bo tu duzo nie wiemy jak widać
Stary 2008-08-28, 17:40   #2036
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
jestem na stażu od początku czerwca, tak wyszło, że zaszłam w ciążę, ciąża nie jest zagrożona i dlatego lekarz nie będzie mógł mnie wysłać na L4, a praca jednak w pewnym sensie jest niebezpieczna dla maleństwa, dlatego postanowiłam, że zrezygnuję ze stażu. Jak podpisywałam umowę w UP o staż pani powiedziała mi, że konsekwencją zerwania stażu jest zwrot kosztów badań lekarskich i podpisałam to na kartce, ze się z tym liczę. Niektóre z Was pisały, że równiez konsekwencją jest utrata statusu osoby bezrobotnej. Czy możliwe że w moim UP jest inaczej? Czy wszędzie są takie same zasady? Zależy mi na tym, żeby być osobą bezrobotna do końca września (chodzi o ubezpieczenie zdrowotne) potem i tak się bym wyrejestrowała. Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Cytat:
dziewczyny mam takie pytanie czy będąc w ciąży na stażu pracodawca może nas zwolnić? albo będąc na L4 w ciąży na stażu?
Trochę się pogubiłam. Chcesz zrezygnować ze stażu, czy nie?

Jeżeli zamierzasz zrezygnować ze stażu z powodu ciąży wówczas zwracasz UP koszty związane z wysłaniem Cię na staz, tracisz status osoby bezrobotnej, niektóre urzedy wpisują nawet takie osby na tzw. " czarne listy", potem mogą mieć trudności z dostaniem się ponownie na staz.
Ciąża to nie choroba, więc UP raczej może postąpić tak jak to opisałaś. Sprawa
wyglądałaby inaczej jeżeli ze względu na stan zdrowia, czy podjęcie pracy, nauki zrezygnowałabyś ze stażu.

Natomiast inaczej wygląda sytuacja kobiety będącej w ciązy, którą chce zwolnić prawcodowca. Nie może tego zrobić.

Są to dwie całkowice różne sytuacje.

Będąc na stażu nadal jesteś osobą bezrobotną.
Stary 2008-08-28, 17:47   #2037
sylwiatoja
Raczkowanie

Znam przypadek, w którym dziewczyna całą ciąże była na zwolnieniu L-4 i nie przychodziła na staż. Pieniądze miała normalnie wypłacane, przynosiła po prostu listy za dany miesiąc z wpisanym zwolnieniem. Pracodawca nie może Zwolnic osoby bedacej na zwolnieniu. Zaznaczam, ze miala zagrożoną ciąze, stad te zwolnienia.

Stary 2008-08-28, 17:57   #2038
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Annaluka Pokaż wiadomość
Mam szansę na staż mimo, że pracowałam na umowę o pracę i osiągałam dochody.
Tak wiem

Cytat:
to powiedzcie dlaczeggo ja nie mialam szansy na staz tylko pozostalo mi prz,zawodowe oto pyttaie a ktore na pewno nie odpowiecie
jak napisałam wcześniej nie znam Twojej sytuacji i nie mogę odp, a możesz raz jeszcze nakreślić swoją sytuację?

Cytat:
Ciąża to "ochrona" dla kobiety.

Stary 2008-08-29, 17:16   #2039
kwiatkosia
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Mam bardzo ważne pytanie... Jestem na stażu od 1 sierpnia na okres 4 miesięcy. Czyli staż powinien skończyć mi się w listopadzie. Okazało się jednak że dostałam się na studia dzienne więc będę musiała zrezygnować ze stażu. Jakie poniesie to konsekwencje?? Bo niestety w Urzędzie Pracy albo sami nie wiedzą albo nie chcą mówić. Słyszałam że będę musiała oddać tylko koszty badania lekarskiego, czyli 50 zł. I złożyć podanie pisemne o rezygnacji ze stażu. Gdzie znaleźć wzór takie podania??
kwiatkosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 17:50   #2040
sylwiatoja
Raczkowanie

Będziesz musiała zwrócic koszty stażu i napisac krotkie oswiadczenie, ze rezygnujesz ze stazu poniewaz od 1 pazdziernika podjelas studia dzienne.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości