Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-27, 09:03   #2041
mimi795
Przyczajenie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Piekne kwiaty, aż się chce mieć takie w domu
mimi795 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 09:20   #2042
jodie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonisiaBartusia Pokaż wiadomość

Kiedyś któraś z dziewczyn napisala ze jest tu pewna GRUPKA DZIEWCZYN do ktorych ciężko się dostac i zgadzam się z tym.. Pisze od kilku dni mnostwo pytan (skierowanych glownie do norki z nadzieją o pomoc..) i pomocy udzielila mi jedynie jedna osóbka Przedziorek za co jej dziękuję
Norko odpisalaś chyba kazdemu kto prosil o pomoc a mnie jakoś ominęłaś szerokim łukiem..Przeciez moje posty widac z daleka i nawet jest podkreslony Twoj nick ale jakoś nie raczyłaś mi odpisać... bardzo mi przykro... Ale przecież nie będę błagać Cie na kolanach...... :-/
uważam że jestes bardzo niesprawiedliwa w ocenie, każdy radzi bardzo dobrowolnie , a post w gąszczu można zawsze przeoczyć.
prawda jest taka ze odpowiedź na Twoje pytania jest gdzieś na forum , ale czasami wyszukiwarka niestety gryzie.
i nie chodzi tu o żadne grupki - nie zauważyłam niczego.
Stary 2009-05-27, 09:50   #2043
bravvurka
Zadomowienie

Witam Wizażanki
Jakiś czas temu byłam stałym bywalcem tego tematu, ale jakoś nie miałam co pisać i nawet nie zaglądałam tutaj
Macie piękne storczyki Ja mam jednego takiego dorodnego. Dwa śpią a jeden jest taki niemrawy, ale widzę, ze ostatnio wziął się w garść I mam jeszcze piątego, ale ... on jakiś mutant jest w każdym razie jest dziwny.

Edytowane przez bravvurka
Czas edycji: 2009-05-27 o 09:51 Powód: poprawka
bravvurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 10:00   #2044
ewelinka2026
Raczkowanie

No i posłuchałam dobrych rad i po półtorej tygodnia jak mój fiolecik został przeniesiony w cień i nie dostał kropli wody znikły mu żółtawe przebarwienia. Tzn to był problem z gospodarką azotową. Teraz tylko małe psiukanie na wełnowca i ok

dziękuje norka

Edytowane przez ewelinka2026
Czas edycji: 2009-05-27 o 10:03
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 10:39   #2045
przedziorek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez grzes Pokaż wiadomość
Witam wszystkich dzis wlasnie zakupilem ten oto kwiatek orchidee Twinkling stones dla mojej mamy na dzien kobiet i w tym jest rzecz ze niewiem jak tym kwiatkiem mam sie zaopiekowac zeby byl taki piekny jak na zdjeciu bo szkoda by bylo zeby zwiedl taki piekny prezent prosilbym o opisanie co mam robic ? jak go podlewac ,gdzie najlepiej trzymac z gory dziekuje.
Witaj . dlaczego u Ciebie wczoraj był dzień kobiet a u mnie dzień MATKIFajny kwiatek postaw go w takim miejscu żeby go słońce nie spaliło,jeśli korzonki zrobią się szare wtedy wstaw kwiatka na ok 10 minut do naczynia z wodą,możesz przetrzeć liście wilgotną szmatką bo widać plamy z nadmiaru kamienia w wodzie
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 12:24   #2046
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

A moje storczyki już przekwitły. Ja to możliwe, że w sklepach tak długo stoją, a u mnie w domu już nie? Powiedzcie mi jak długo kwitną wasze storczyki? Jedyne co mnie cieszy to to, że jeden puszcza już nowe liście. Pozostaje mi czekać na łodygę z kwiatami.
Postaram się później załadować zdjęcia mioch roślinek

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 12:45   #2047
przedziorek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marga_zg Pokaż wiadomość
A moje storczyki już przekwitły. Ja to możliwe, że w sklepach tak długo stoją, a u mnie w domu już nie? Powiedzcie mi jak długo kwitną wasze storczyki? Jedyne co mnie cieszy to to, że jeden puszcza już nowe liście. Pozostaje mi czekać na łodygę z kwiatami.
Postaram się później załadować zdjęcia mioch roślinek
no właśnie sama odpowiedziałaś sobie na pytanie skoro stoją w sklepie np.2 tygodnie w hurtowni tydzień i w szklarni w pełnym rozkwicie też tydzień to już sama widzisz że kwiaty mają miesiąc kwitnienia za sobą ,a jak przyniesiesz do domu to resztki kwitnienia ok 2 tygodnie.No zależy jaki gatunek u mnie kwitną ok 2 miesięcy,ponieważ mam ponad 30 sztuk zawsze coś kwitnie .
Stary 2009-05-27, 13:03   #2048
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Cytat:
Napisane przez przedziorek Pokaż wiadomość
no właśnie sama odpowiedziałaś sobie na pytanie skoro stoją w sklepie np.2 tygodnie w hurtowni tydzień i w szklarni w pełnym rozkwicie też tydzień to już sama widzisz że kwiaty mają miesiąc kwitnienia za sobą ,a jak przyniesiesz do domu to resztki kwitnienia ok 2 tygodnie.No zależy jaki gatunek u mnie kwitną ok 2 miesięcy,ponieważ mam ponad 30 sztuk zawsze coś kwitnie .
O tym nie pomyślałam, dzięki

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 13:41   #2049
capo36
Przyczajenie

GG do capo36

Hej dziewczyny, reanimowałem dendrobium i udało się! Roślina utworzyła nowa pseudo-bulwę, ale od wczoraj zauważyłem żółknięcie tej jeszcze dość małej pseudo-bulwy lecz liście są nadal zielone;( Wydaje mi się że mięknie;/ nie wiem co jest tego powodem;( bo podlewam ją co dwa tygodnie aż podłożę się dobrze przesuszy, stoi przy oknie w koncie i dlatego nie jest narażona na ostre światło. Chociaż wczoraj w Poznaniu było dość upalnie, oprócz oczywiście tej małej bulwy są też 3 duże bezlistne pseudo-bulwy nadal twarde i zielone.Proszę Was o pomoc
capo36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 15:02   #2050
norka27
Zakorzenienie

Jesli kogos urazilam na tym forum to mea culpa ale nie jestem chodzaca encyklopedia i nie umiem odpowiedziec na wszystkie pytania a i nie mam ostatnio tez czasu by za wiele klikac na forum, a namnozylo sie tych watkow tutaj ze hoho...
Jak juz pisalam u mnie dendrobium to wieczna walka o przetrwanie - problem polega na tym by podloze przeschlo a nie wyschlo jak u falkow. Juz teraz mam czuja i mniej wiecej co 5 - 6 dni podlewam - doniczka jest wtedy w miare lekka. Skoro jedna bulwa zolknie to chyba jej czas nadszedl, nie martw sie powinna w swom czasie puscic druga. Z tych starych bulw kwiat pobiera wode i mineraly wiec daj im sie zestarzec a jak juz beda mega beee to je usun. U mnie po 1,5 roku w koncu 1 bulwa sie pojawia
Co do dlugosci kwitnienia - falki rozkwitajace w domu w wiekszosci trwaja od 3 do 4 miesiecy, jeden to maratonczyk i mial kwiaka przez 5 ale znowu drugi to ma kwiatka tylko jakies 2 miesiace, nie ma reguly, zalezy od podgatunku. Niestety jak kupuje sie mega rozkwitniety kwiat w sklepie to juz on ma swoj czas i w doma szybko przekwita dlatego lepiej kupowac takie co maja jeszcze kilka paczkow - znaczzy sie ze dopiero co zakwitly.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 16:03   #2051
przedziorek
Raczkowanie

Mój nowy storczas miał taką szklistą plamę ok 1 cm długości po upływie 2 dni plama miała prawie 5 cm długości musiałam wyciąć cały liść.Dobrze zapakowany w celofan ozdobiony kolorowymi wstążkami jak można chore kwiatki sprzedawać jak się zniszczą inne to trudno ktoś bez głowy zostanie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-27, 16:43   #2052
capo36
Przyczajenie

GG do capo36

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Jesli kogos urazilam na tym forum to mea culpa ale nie jestem chodzaca encyklopedia i nie umiem odpowiedziec na wszystkie pytania a i nie mam ostatnio tez czasu by za wiele klikac na forum, a namnozylo sie tych watkow tutaj ze hoho...
Jak juz pisalam u mnie dendrobium to wieczna walka o przetrwanie - problem polega na tym by podloze przeschlo a nie wyschlo jak u falkow. Juz teraz mam czuja i mniej wiecej co 5 - 6 dni podlewam - doniczka jest wtedy w miare lekka. Skoro jedna bulwa zolknie to chyba jej czas nadszedl, nie martw sie powinna w swom czasie puscic druga. Z tych starych bulw kwiat pobiera wode i mineraly wiec daj im sie zestarzec a jak juz beda mega beee to je usun. U mnie po 1,5 roku w koncu 1 bulwa sie pojawia
Co do dlugosci kwitnienia - falki rozkwitajace w domu w wiekszosci trwaja od 3 do 4 miesiecy, jeden to maratonczyk i mial kwiaka przez 5 ale znowu drugi to ma kwiatka tylko jakies 2 miesiace, nie ma reguly, zalezy od podgatunku. Niestety jak kupuje sie mega rozkwitniety kwiat w sklepie to juz on ma swoj czas i w doma szybko przekwita dlatego lepiej kupowac takie co maja jeszcze kilka paczkow - znaczzy sie ze dopiero co zakwitly.
Rozumiem ale ta bulwa dopiero miesiąc temu zaczęła rosnąć ;/ Co do podłoża to u mnie przesycha na wiór bo co dwa tygodnie jest on podlewany ... a stoi przy oknie. Ja jak teraz tak sobie myślę to wydaje mi się że gdy wczoraj grzało to dendrobium, gotowało się przy tej szybie tylko nie rozumiem czemu nic nie widać na liściach wiec, przeniosę je na biurko troszeczkę dalej od okna i zobaczymy a wiadomo że taka młoda bulwa będzie bardziej narażona niż te stare... Zatem zobaczymy...;*
Stary 2009-05-27, 17:33   #2053
norka27
Zakorzenienie

Capo nie przesuszaj na wior, zobaczysz lepiej bedzie roslo jak czesciej dostanie wode. Jesli chcesz by dobrze przesychalo dziurki w doniczce pomoga. Ta strona co podalam odnosnie miltonii - pod d znajdziesz dendrobium, poczytaj sobie. Moje stoi przy oknie gdzie jest slonce do poludnia, wali jak glupie i nie parzy lisci, reszta dnia taka jasna bez sloneczma jest. Ono lubi bardzo intensywne swiatlo, w przeciwienstwie do cambrii, potrzebne mu to do kwitnienia. Roslo u mnie kiepsko bo - mieszkam na polnocy gdzie od listopada do konca stycznia nie ma slonca, sa baaardzo krotkie dnie no a teraz juz prawie cala doba jasno wiec wypuszcza bulwe Ja wiem ze u mnie te wszystkie chorobska to z braku swiatla sa ale w lato za to jakie sa mega szczesliwe
Przedziorku sprzedawcy to swinie. Ja juz kupilam zagrzybione, zawirusowane, zasuszone, zaprzedziorkowane i tak dalej. Chyba tylko kilka sztuk bylo calkiem zdrowych ale jak powalczysz to sie oplaci. Bidulek z pazdziernika kupiony - nie wiem dlaczego - mial czarne naloty na podstawie trzonu a potem juz to atakowalo wszystko - 2 opryski Topsinem, kilka razy poprzecieralam nim tez chore miejsca i zdrowiutki, zieloniutki i kwitnie mi - znaczy sie otwiera pierwszy kwiatek od wczoraj a nastepne 8 czeka na otwarcie Nie kieruj go na zatracenie.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 18:10   #2054
capo36
Przyczajenie

GG do capo36

Ehh to ja już nie wiem czemu ta pseudo-bulwa żółknie Dziękuje Norko za rady, zawszę można na Ciebie liczyć;* Zmienię podlewanie sposób podlewania... Ja w ten sposób robiłem ponieważ martwiłem się by go nie przelać a korzenie miał dość zniszczone dlatego cieszyłem się ze udało się go odratować a teraz znów problem... Mam tylko nadzieję że to nic poważnego... A może zbyt długie przesuszenie bo 4 dni temu wyglądał dobrze a dziś zonk ;/ od poprzedniego podlewania jest już 1.5 tyg. Najgorsze jest to że nie wiem co mu przeszkadza;/ Ehhhs
Stary 2009-05-27, 18:40   #2055
liwias
Raczkowanie

Ja swoje dendrobium t. phalaenopsis przesadziłam do przezroczystej doniczki, bo denerwowało mnie, że nie widzę w jakim stanie są korzenie. Podlewam tzn. namaczam tak jak falki, kiedy widzę, że w środku jest suche podłoże.
Stoi sobie na wschodnim oknie. Kupiłam przekwitnięte z przeceny, ale z maleńką nową pseudobulwą. Chyba mu u mnie dobrze, bo ta psb rośnie jak głupia
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 19:08   #2056
capo36
Przyczajenie

GG do capo36

Liwias a u Ciebie ta młoda pseudo bulwa też jest miękka? Mogłabyś mi napisać czy w jakiś sposób ta młoda bulwa ciemniała?

Edytowane przez capo36
Czas edycji: 2009-05-27 o 19:11
Stary 2009-05-27, 20:07   #2057
Isis23
Zakorzenienie

a ja chyba oparzyłam mojego nowego falkaehhh... przestawiłam go juz i zobaczymy co sie bedzie działo dalej...

a kwitnienie.. u mnie tez szybko padały w sumie... jeden biały przetrzymał miesiąc czasui puścił przedłuzenie łodygi takze nacieszyłam nim oczy.... teraz kwitnącemu falkowi ciapatemu zmierzę czas kwitnienia... otworzył 3 kwiatki a 19 pączków czeka na otwarcie no i ma 5 łodyzek w sumie z tych rozgałęzień... moze tez cos przedłużą jeszcze to bedzie więcej

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 20:14   #2058
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

Cytat:
Napisane przez WinlyEm Pokaż wiadomość
dziękuję za rady w takim razie przestawiam go do pokoju po drugiej stronie domu, od strony północnej gdzie mniej światła, też jasno, ale nie słonecznie i chłodniej (w moim pokoju od str. południowej jest gorąco), niech sobie odpoczywa piękności

a kliwie tez przestawic?
ponawiam pytanko norko27 do Ciebie, bo z Tobą rozmawiałam o clivii obcięłam jej pęd kwiatowy i przesadziłam. odstawić w mniej słoneczne i chłodniejsze miejsce?

I love M*A*D minerals
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 21:26   #2059
sunshain
Wtajemniczenie

coś się dzieje z moim storczykiem

to że zaczął przekwitac to zauważyłam a dzisiaj odkryłam to

od wierzchołka łodyga zaczyna jaśnieć taka pomarańczowo-czerwona - co to może być

korznie są zgnite tak mi się wydaje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02806.jpg (14,7 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02809.jpg (23,4 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02812.jpg (16,5 KB, 54 załadowań)

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-05-27 o 22:01
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-27, 21:48   #2060
sunshain
Wtajemniczenie

choroby storczyków

http://www.storczyki.pl/?dzial=6&pokaz=uprawa

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/p...iki/index.html
Stary 2009-05-28, 07:06   #2061
heurek
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny Ja odkryłam, że mój ciapatek pachnie dziwne to, bo do tej pory nie miał zapachu, ale jak było duszno i gorąco to w pokoju zaczął się unosić słodki zapach, podążając za powonieniem-doszłam do mojego Felka i byłam w szoku Taki ze mnie laik, że nawet się nie zastanawiałam wcześniej, czy powinien pachnieć

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-28, 07:52   #2062
bierka83
Zadomowienie

To wspaniale,jak dla mnie zapach orchidei jest cudny Oczywiscie,obowiazkowo perfumy ktore w skladzie maja min.orchidee
Dziewczyny pozdrawiam i zycze pieknego,slonecznego dnia
Stary 2009-05-28, 10:00   #2063
liwias
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez capo36 Pokaż wiadomość
Liwias a u Ciebie ta młoda pseudo bulwa też jest miękka? Mogłabyś mi napisać czy w jakiś sposób ta młoda bulwa ciemniała?
U mnie młoda pseudobulwa jest twarda, gładka i jasnozielona. Listki są sztywne i ostre jak nóż. Stare psb są takie pomarszczone, ale też jędrne.
(i proszę się nie doszukiwać podtekstów w poście )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg psb3.jpg (45,4 KB, 27 załadowań)

Edytowane przez liwias
Czas edycji: 2009-05-28 o 10:09 Powód: dodanie zdjęcia
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-28, 10:26   #2064
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość

od wierzchołka łodyga zaczyna jaśnieć taka pomarańczowo-czerwona - co to może być

proszę o jakąś odpowiedź
Stary 2009-05-28, 11:20   #2065
dewa
Przyczajenie

Witam wszystkie storczkomanki.
Jak obiecałam mojej mamie, która was czyta tak robię. Czyli pokaże wam nasze cudeńka właśnie kwitnące, a jest ich 12
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1030675.jpg (60,3 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030676.jpg (66,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030677.jpg (40,3 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030678.jpg (45,3 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030679.jpg (39,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030681.jpg (55,0 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030682.jpg (53,3 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030683.jpg (69,4 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030684.jpg (68,1 KB, 7 załadowań)
dewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-28, 11:24   #2066
dewa
Przyczajenie

cd.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1030687.jpg (35,0 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030688.jpg (32,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030685.jpg (44,7 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030686.jpg (44,5 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030689.jpg (41,3 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030694.jpg (58,9 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030692.jpg (44,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030693.jpg (43,2 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030695.jpg (43,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1030696.jpg (43,2 KB, 16 załadowań)
dewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-28, 11:45   #2067
ewelinka2026
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość

Powiem tak, u mnie leciała łodyga bardzo podobnie ale ją obciełam w miejscu gdzie była jeszcze zdrowa i zasypałam cynamonem ale korzonki miał zupełnie zdrowe. Podejrzewam, że skoro twój ma takie korzonki to po prostu nie daje rady i się pozbywa ciężaru albo przyszła na niego pora i z powodu braku sił nie przedłuz pęd tylko pozbywa się ciężaru
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-28, 12:14   #2068
capo36
Przyczajenie

GG do capo36

Dzięki Liwias za odpowiedz czyli jednak coś się niedobrego z nim dzieje;/ hmm tylko co jest powodem;/ Mam nadzieje że się poprawi ta nowa bulwa. Dewa niezła kolekcja tylko gratulować takiego cudnego asortymentu
Stary 2009-05-28, 12:15   #2069
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewelinka2026 Pokaż wiadomość
Powiem tak, u mnie leciała łodyga bardzo podobnie ale ją obciełam w miejscu gdzie była jeszcze zdrowa i zasypałam cynamonem ale korzonki miał zupełnie zdrowe. Podejrzewam, że skoro twój ma takie korzonki to po prostu nie daje rady i się pozbywa ciężaru albo przyszła na niego pora i z powodu braku sił nie przedłuz pęd tylko pozbywa się ciężaru

dzięki

wczoraj obciełam mu łodygę i zasypałam cynamonem (tak jak Ty to opisujesz)
Stary 2009-05-28, 12:18   #2070
heurek
Wtajemniczenie

sunshain te zgnite korzonki trzeba usunąć, zostawić tylko zdrowe, jeśli gniją od nadmiaru wilgoci, można go też trochę przesuszyć. Co do pędu- jw. Aleś nakrzyczała
dewa -śliczności

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości