|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2041 |
Przyczajenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Piekne kwiaty, aż się chce mieć takie w domu
|
![]() ![]() |
![]() |
#2042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
prawda jest taka ze odpowiedź na Twoje pytania jest gdzieś na forum , ale czasami wyszukiwarka niestety gryzie. i nie chodzi tu o żadne grupki - nie zauważyłam niczego.
![]() ![]() |
![]() |
#2043 |
Zadomowienie
|
Witam Wizażanki
![]() Jakiś czas temu byłam stałym bywalcem tego tematu, ale jakoś nie miałam co pisać i nawet nie zaglądałam tutaj ![]() Macie piękne storczyki ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-05-27 o 09:51 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
#2044 |
Raczkowanie
|
No i posłuchałam dobrych rad i po półtorej tygodnia jak mój fiolecik został przeniesiony w cień i nie dostał kropli wody znikły mu żółtawe przebarwienia. Tzn to był problem z gospodarką azotową. Teraz tylko małe psiukanie na wełnowca i ok
dziękuje norka Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-05-27 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2045 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2046 |
Zadomowienie
|
A moje storczyki już przekwitły. Ja to możliwe, że w sklepach tak długo stoją, a u mnie w domu już nie? Powiedzcie mi jak długo kwitną wasze storczyki? Jedyne co mnie cieszy to to, że jeden puszcza już nowe liście. Pozostaje mi czekać na łodygę z kwiatami.
Postaram się później załadować zdjęcia mioch roślinek
![]() |
#2047 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2048 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2049 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, reanimowałem dendrobium i udało się! Roślina utworzyła nowa pseudo-bulwę, ale od wczoraj zauważyłem żółknięcie tej jeszcze dość małej pseudo-bulwy lecz liście są nadal zielone;( Wydaje mi się że mięknie;/ nie wiem co jest tego powodem;( bo podlewam ją co dwa tygodnie aż podłożę się dobrze przesuszy, stoi przy oknie w koncie i dlatego nie jest narażona na ostre światło. Chociaż wczoraj w Poznaniu było dość upalnie, oprócz oczywiście tej małej bulwy są też 3 duże bezlistne pseudo-bulwy nadal twarde i zielone.Proszę Was o pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2050 |
Zakorzenienie
|
Jesli kogos urazilam na tym forum to mea culpa ale nie jestem chodzaca encyklopedia i nie umiem odpowiedziec na wszystkie pytania a i nie mam ostatnio tez czasu by za wiele klikac na forum, a namnozylo sie tych watkow tutaj ze hoho...
Jak juz pisalam u mnie dendrobium to wieczna walka o przetrwanie - problem polega na tym by podloze przeschlo a nie wyschlo jak u falkow. Juz teraz mam czuja i mniej wiecej co 5 - 6 dni podlewam - doniczka jest wtedy w miare lekka. Skoro jedna bulwa zolknie to chyba jej czas nadszedl, nie martw sie powinna w swom czasie puscic druga. Z tych starych bulw kwiat pobiera wode i mineraly wiec daj im sie zestarzec a jak juz beda mega beee to je usun. U mnie po 1,5 roku w koncu 1 bulwa sie pojawia ![]() Co do dlugosci kwitnienia - falki rozkwitajace w domu w wiekszosci trwaja od 3 do 4 miesiecy, jeden to maratonczyk i mial kwiaka przez 5 ale znowu drugi to ma kwiatka tylko jakies 2 miesiace, nie ma reguly, zalezy od podgatunku. Niestety jak kupuje sie mega rozkwitniety kwiat w sklepie to juz on ma swoj czas i w doma szybko przekwita dlatego lepiej kupowac takie co maja jeszcze kilka paczkow - znaczzy sie ze dopiero co zakwitly. |
![]() ![]() |
![]() |
#2051 |
Raczkowanie
|
Mój nowy storczas miał taką szklistą plamę ok 1 cm długości po upływie 2 dni plama miała prawie 5 cm długości
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2052 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2053 |
Zakorzenienie
|
Capo nie przesuszaj na wior, zobaczysz lepiej bedzie roslo jak czesciej dostanie wode. Jesli chcesz by dobrze przesychalo dziurki w doniczce pomoga. Ta strona co podalam odnosnie miltonii - pod d znajdziesz dendrobium, poczytaj sobie. Moje stoi przy oknie gdzie jest slonce do poludnia, wali jak glupie i nie parzy lisci, reszta dnia taka jasna bez sloneczma jest. Ono lubi bardzo intensywne swiatlo, w przeciwienstwie do cambrii, potrzebne mu to do kwitnienia. Roslo u mnie kiepsko bo - mieszkam na polnocy gdzie od listopada do konca stycznia nie ma slonca, sa baaardzo krotkie dnie no a teraz juz prawie cala doba jasno wiec wypuszcza bulwe
![]() ![]() Przedziorku sprzedawcy to swinie. Ja juz kupilam zagrzybione, zawirusowane, zasuszone, zaprzedziorkowane i tak dalej. Chyba tylko kilka sztuk bylo calkiem zdrowych ale jak powalczysz to sie oplaci. Bidulek z pazdziernika kupiony - nie wiem dlaczego - mial czarne naloty na podstawie trzonu a potem juz to atakowalo wszystko - 2 opryski Topsinem, kilka razy poprzecieralam nim tez chore miejsca i zdrowiutki, zieloniutki i kwitnie mi - znaczy sie otwiera pierwszy kwiatek od wczoraj a nastepne 8 czeka na otwarcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2054 |
Przyczajenie
|
Ehh to ja już nie wiem czemu ta pseudo-bulwa żółknie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2055 |
Raczkowanie
|
Ja swoje dendrobium t. phalaenopsis przesadziłam do przezroczystej doniczki, bo denerwowało mnie, że nie widzę w jakim stanie są korzenie. Podlewam tzn. namaczam tak jak falki, kiedy widzę, że w środku jest suche podłoże.
Stoi sobie na wschodnim oknie. Kupiłam przekwitnięte z przeceny, ale z maleńką nową pseudobulwą. Chyba mu u mnie dobrze, bo ta psb rośnie jak głupia ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2056 |
Przyczajenie
|
Liwias a u Ciebie ta młoda pseudo bulwa też jest miękka? Mogłabyś mi napisać czy w jakiś sposób ta młoda bulwa ciemniała?
Edytowane przez capo36 Czas edycji: 2009-05-27 o 19:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2057 |
Zakorzenienie
|
a ja chyba oparzyłam mojego nowego falka
![]() a kwitnienie.. u mnie tez szybko padały w sumie... jeden biały przetrzymał miesiąc czasui puścił przedłuzenie łodygi takze nacieszyłam nim oczy.... teraz kwitnącemu falkowi ciapatemu zmierzę czas kwitnienia... otworzył 3 kwiatki a 19 pączków czeka na otwarcie ![]() ![]() ![]() ![]()
#2058 | |
po prostu Łinli
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2059 |
Wtajemniczenie
|
coś się dzieje z moim storczykiem
to że zaczął przekwitac to zauważyłam a dzisiaj odkryłam to od wierzchołka łodyga zaczyna jaśnieć taka pomarańczowo-czerwona - co to może być ![]() ![]() ![]() korznie są zgnite tak mi się wydaje ![]() Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-05-27 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#2060 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2061 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]()
#2062 |
Zadomowienie
|
To wspaniale,jak dla mnie zapach orchidei jest cudny
![]() ![]() Dziewczyny pozdrawiam i zycze pieknego,slonecznego dnia ![]()
#2063 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
(i proszę się nie doszukiwać podtekstów w poście ![]() Edytowane przez liwias Czas edycji: 2009-05-28 o 10:09 Powód: dodanie zdjęcia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2064 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2065 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie storczkomanki.
Jak obiecałam mojej mamie, która was czyta tak robię. Czyli pokaże wam nasze cudeńka właśnie kwitnące, a jest ich 12 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2066 |
Przyczajenie
|
cd.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2067 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiem tak, u mnie leciała łodyga bardzo podobnie ale ją obciełam w miejscu gdzie była jeszcze zdrowa i zasypałam cynamonem ale korzonki miał zupełnie zdrowe. Podejrzewam, że skoro twój ma takie korzonki to po prostu nie daje rady i się pozbywa ciężaru albo przyszła na niego pora i z powodu braku sił nie przedłuz pęd tylko pozbywa się ciężaru |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2068 |
Przyczajenie
|
Dzięki Liwias za odpowiedz czyli jednak coś się niedobrego z nim dzieje;/ hmm tylko co jest powodem;/ Mam nadzieje że się poprawi ta nowa bulwa. Dewa niezła kolekcja tylko gratulować takiego cudnego asortymentu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2069 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzięki wczoraj obciełam mu łodygę i zasypałam cynamonem (tak jak Ty to opisujesz) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2070 |
Wtajemniczenie
|
sunshain te zgnite korzonki trzeba usunąć, zostawić tylko zdrowe, jeśli gniją od nadmiaru wilgoci, można go też trochę przesuszyć. Co do pędu- jw. Aleś nakrzyczała
![]() dewa -śliczności ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.