Hejsterskie filolożki - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-15, 21:37   #2041
201703061208
Konto usunięte

Dot.: Hejsterskie filolożki

Jeszcze tylko zawiozę pierwszy rozdział magisterki do Gdańska, mam czas do końca lipca, wezmę wpisy i koniec. Zaczynam coraz bardziej stresować się wyjazdem, nie wiem co się ze mną dzieje. W sumie cieszę się, że będę tutaj przez większość września, cały semestr tak wygląda- trochę czasu tam, trochę tutaj, ponieważ we Francji nikt nie szaleje z planem jak u nas, prawie 11 miesięcy non stop na uniwerku, a jak nie uczelnia to praktyki. Francuz by padł gdyby miał harować jak Polak, tylko u nas nie ma wyjścia
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 13:15   #2042
amyblue666
Przyczajenie

Filolożki mam do was zapytanie
Składałam na dwie filologie,hiszpańską i rosyjską,z czego hiszpańska była moim priorytetem a rosyjską wziełam 'na wszelki' . Dostałąm sie na rosyjską,a na hiszpańskiej byłam na liście rezerwowych. Pomyślałam,że pewno nie mma już szans na tak obleganą hiszpańską i w sumie to dobrze,ze idę na rosyjską. No i niedawno dowiedziałam się,że dostałam się z listy rezerwowych na hiszpańską XD Ucieszyłam się i oczywiście wybiorę ją,ale równocześnie trochę mi się szkoda zrobiło,że nie pójdę na tą ruską,jak już tak się na to psychicznie przygotowałam i w ogóle. To moje dwa ulubione języki i marzy mi się ,żeby kiedyś w przyszłości móc się nimi porozumiewać Niby jest możliwość podjęcia drugiego kierunku studiów ,ale czy studiowanie dwóch filologii (jeszcze z zupełnie innych grup jezykowych) jest w ogóle możliwe ? Czy to możliwe ,ale na zasadzie 'zesraj się a nie daj się' ? Studiowałyście dwie filologię jednocześnie ?
amyblue666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 13:46   #2043
licziliczi
Raczkowanie

Na pewno jest to możliwe, ale lepiej nie zaczynać obydwu równocześnie. IMO rekrutuj się na filologię rosyjską za rok. No, chyba, że znasz już dobrze któryś z tych języków, wtedy można ew. pomyśleć o równoczesnym rozpoczęciu obydwu filologii.
licziliczi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 13:50   #2044
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez licziliczi Pokaż wiadomość
Na pewno jest to możliwe, ale lepiej nie zaczynać obydwu równocześnie. IMO rekrutuj się na filologię rosyjską za rok. No, chyba, że znasz już dobrze któryś z tych języków, wtedy można ew. pomyśleć o równoczesnym rozpoczęciu obydwu filologii.

u mnie na rosyjskiej były różne połączenia dwóch filo u dwukierunkowców: rosyjska + hiszpanska, rosyjska + romanska, rosyjska + chinska czy rosyjska + skanda.
Ale nikt nie zaczynał dwóch równocześnie jednak
tylko dziewczyna z sinologii rzuciła chinską po sesji bo nie dała rady dwóch.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 14:01   #2045
amyblue666
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość

u mnie na rosyjskiej były różne połączenia dwóch filo u dwukierunkowców: rosyjska + hiszpanska, rosyjska + romanska, rosyjska + chinska czy rosyjska + skanda.
Ale nikt nie zaczynał dwóch równocześnie jednak
tylko dziewczyna z sinologii rzuciła chinską po sesji bo nie dała rady dwóch.
Nie,nie nie ma mowy o zaczynaniu dwóch filologii w jednym roku hahah nie jestem robotem ;_; Pytam właśnie czy bardzo trudno jest ogarnąć sobie wszystko i w ogóle nadążyć z materiałem kiedy np na 2 czy 3 roku filologii hiszpańskiej,jako drugi kierunek zaczęłabym rosyjską

Edytowane przez amyblue666
Czas edycji: 2015-07-18 o 14:04
Stary 2015-07-18, 14:13   #2046
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez amyblue666 Pokaż wiadomość
Nie,nie nie ma mowy o zaczynaniu dwóch filologii w jednym roku hahah nie jestem robotem ;_; Pytam właśnie czy bardzo trudno jest ogarnąć sobie wszystko i w ogóle nadążyć z materiałem kiedy np na 2 czy 3 roku filologii hiszpańskiej,jako drugi kierunek zaczęłabym rosyjską
oprócz możliwości "umysłowych" popatrz też na logistykę, czy te filologie są blisko siebie, etc

edit: czy dobrze widzę, że idziesz na UWr? no to filologia rosyjska i cały IFS jest jednak kawałek od centrum, gdzie jest hiszpańska.
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 14:19   #2047
amyblue666
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
oprócz możliwości "umysłowych" popatrz też na logistykę, czy te filologie są blisko siebie, etc

edit: czy dobrze widzę, że idziesz na UWr? no to filologia rosyjska i cały IFS jest jednak kawałek od centrum, gdzie jest hiszpańska.
Tak, UWr ,właśnie podobno instytuty większości filologii są ulokowane w centrum a 'słowiańskie' dalej Byłam już zawieźć papiery na rosyjską i widziałam jak wygląda w środku. W poniedziałek znów muszę jechać i przenieść papiery

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-18, 16:37   #2048
Lizzie0
Rozeznanie

Cytat:
Tak, UWr ,właśnie podobno instytuty większości filologii są ulokowane w centrum a 'słowiańskie' dalej Byłam już zawieźć papiery na rosyjską i widziałam jak wygląda w środku. W poniedziałek znów muszę jechać i przenieść papiery
Nie przejmuj sie wielu ludzi studiuje 2 kierunki w roznych miastach i daja rade
Dodam, ze znajoma z mojego kierunku oprocz filo hiszp plus portugalski jako drugi jezyk studiuje tez filo ang plus francuski jako drugi i daje rade podobno obejdzie sie bez kampani wrzesniowej nawet xd ale wiadomo, od danej osoby zalezy ale to nie jest tez nic niewykonalnego zwlaszcza, ze przy 2 filo wiele przedmiotow mozna przepisac.

Lizzie0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 12:51   #2049
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lizzie0 Pokaż wiadomość
Nie przejmuj sie wielu ludzi studiuje 2 kierunki w roznych miastach i daja rade
Dodam, ze znajoma z mojego kierunku oprocz filo hiszp plus portugalski jako drugi jezyk studiuje tez filo ang plus francuski jako drugi i daje rade podobno obejdzie sie bez kampani wrzesniowej nawet xd ale wiadomo, od danej osoby zalezy ale to nie jest tez nic niewykonalnego zwlaszcza, ze przy 2 filo wiele przedmiotow mozna przepisac.
To nie działa na każdej uczelni. U mnie nie przepisywali niczego ludziom, którzy byli już w trakcie jednej filologii lub mieli ją za sobą. Tylko zapychacze typu psychologia, etc.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 12:54   #2050
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
To nie działa na każdej uczelni. U mnie nie przepisywali niczego ludziom, którzy byli już w trakcie jednej filologii lub mieli ją za sobą. Tylko zapychacze typu psychologia, etc.

No raczej xd

Co innego mogą przepisać poza zapychaczami, językoznawstwem i literaturoznawstwem? Przeciez opisowki nie przepiszą, historii nie przepiszą, historii literatury nie przepiszą, pnj tez nie, zajęć z przekładu nie.

Może jakies przedmioty na nuczycielskiej, emisje glosu czy pedagogike.

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2015-07-19 o 12:55
Stary 2015-07-19, 13:08   #2051
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
wiesz, to jest do zrobienia, ja studiowałam jednocześnie polonistykę i czeski i przez dwa lata tak latałam pomiędzy Pocztową a Nankiera, jakoś udało mi się to pogodzić, ale tylko dzięki temu, że polonistyka ma wiele grup no i wykładowcy szli mi na rękę.
polecam rower
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-19, 23:42   #2052
mell002
Zadomowienie

Cytat:
Filolożki mam do was zapytanie
Składałam na dwie filologie,hiszpańską i rosyjską,z czego hiszpańska była moim priorytetem a rosyjską wziełam 'na wszelki' . Dostałąm sie na rosyjską,a na hiszpańskiej byłam na liście rezerwowych. Pomyślałam,że pewno nie mma już szans na tak obleganą hiszpańską i w sumie to dobrze,ze idę na rosyjską. No i niedawno dowiedziałam się,że dostałam się z listy rezerwowych na hiszpańską XD Ucieszyłam się i oczywiście wybiorę ją,ale równocześnie trochę mi się szkoda zrobiło,że nie pójdę na tą ruską,jak już tak się na to psychicznie przygotowałam i w ogóle. To moje dwa ulubione języki i marzy mi się ,żeby kiedyś w przyszłości móc się nimi porozumiewać Niby jest możliwość podjęcia drugiego kierunku studiów ,ale czy studiowanie dwóch filologii (jeszcze z zupełnie innych grup jezykowych) jest w ogóle możliwe ? Czy to możliwe ,ale na zasadzie 'zesraj się a nie daj się' ? Studiowałyście dwie filologię jednocześnie ?
Jeżeli ta hiszpańska była pierwszym wyborem i czujesz, że ciągnie Cię do hiszpańskiego - bierz hiszpańską.
Wszystko zależy od planu.
Cytat:
Napisane przez Lizzie0 Pokaż wiadomość
Nie przejmuj sie wielu ludzi studiuje 2 kierunki w roznych miastach i daja rade .
Nie szastałabym tym "wielu". Istnieją takie osoby, ale to bardziej zjawisko marginalne niż norma.

Edytowane przez mell002
Czas edycji: 2015-07-20 o 11:17
mell002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-20, 00:22   #2053
tamtaglista
Zakorzenienie

Ja Studiowałam na dwóch rożnych uczelniach - dwa końce miasta ale nie były to dwie filologie no i nie był to raj, raczej dosc ciężki okres
Stary 2015-07-20, 00:44   #2054
Lizzie0
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
No raczej xd

Co innego mogą przepisać poza zapychaczami, językoznawstwem i literaturoznawstwem? Przeciez opisowki nie przepiszą, historii nie przepiszą, historii literatury nie przepiszą, pnj tez nie, zajęć z przekładu nie.

Może jakies przedmioty na nuczycielskiej, emisje glosu czy pedagogike.
No wlasnie mi chodzilo o zapychacze ktorych jest niestety czasem sporo... :p

Lizzie0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-22, 14:58   #2055
201703061208
Konto usunięte

Dogadałam się z koleżanką, że na jeden dzień do Gdańska i powrót to trochę męczące (myślałam, że od nas jest bliżej a tu 5 godzin więc w przyszłym tygodniu pojedziemy na trzy dni, śr czw pt. Będę miała okazję spotkać tamtejszych romanistów, z tego co już słyszałam ten mój promotor tam też jest profesorem, który najbardziej daje się we znaki, spodziewałam się Tak naprawdę jest to świetna osoba, tylko po prostu trzeba 90% umieć i nie plątać się w zeznaniach na egzaminie albo przyłożyć do pracy magisterskiej, problemów nie robi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-06, 17:25   #2056
201703061208
Konto usunięte

Jutro wyjazd, mam nadzieję, że obejdzie się bez problemów. Tym samym robię przerwę od forum (zostawiłam wskazówki gdzie mnie znaleźć w postach 1927 i 1992). Do zobaczenia
Stary 2015-08-09, 11:28   #2057
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Hej,
zdałam licencjat z polonistyki i teraz wybieram się na magisterkę, na inną uczelnię. Na magisterce mają "historię literatury". Na licencjacie przedmiot ten był realizowany epokami, wiadomo, historia literatury staropolskiej, oświecenia itd., a więc bardziej szczegółowo. Czy możliwym jest, żeby przepisali mi ocenę z historii literatury, biorąc pod uwagę średnią ocen z hist. lit. wszystkich epok?
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-09, 11:53   #2058
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Hej,
zdałam licencjat z polonistyki i teraz wybieram się na magisterkę, na inną uczelnię. Na magisterce mają "historię literatury". Na licencjacie przedmiot ten był realizowany epokami, wiadomo, historia literatury staropolskiej, oświecenia itd., a więc bardziej szczegółowo. Czy możliwym jest, żeby przepisali mi ocenę z historii literatury, biorąc pod uwagę średnią ocen z hist. lit. wszystkich epok?
To chyba kwestia dogadania się z wykładowcą. Z tego co się orientuję (przynajmniej na mojej uczelni) nie przepisują żadnych przedmiotów realizowanych na licencjacie na innej uczelni, ale wiadomo - co uniwerek, to obyczaj
Stary 2015-08-09, 22:52   #2059
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
To chyba kwestia dogadania się z wykładowcą. Z tego co się orientuję (przynajmniej na mojej uczelni) nie przepisują żadnych przedmiotów realizowanych na licencjacie na innej uczelni, ale wiadomo - co uniwerek, to obyczaj
No tam w ogóle jest, że nie dogadywanie się z wykładowcą, tylko wniosek do dziekana
więc pewnie już w ogóle marne szanse...
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-09, 23:18   #2060
tamtaglista
Zakorzenienie

Napisz do dziekana może się uda, nic nie tracisz.
Stary 2015-08-10, 09:39   #2061
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
No tam w ogóle jest, że nie dogadywanie się z wykładowcą, tylko wniosek do dziekana
więc pewnie już w ogóle marne szanse...
Wniosek do dziekana to chyba wtedy, gdy wykładowca wyrazi zgodę lub opinię, że można przepisać. Ale właściwie możesz od razu pójść do dziekana, spróbować nigdy nie zaszkodzi
Stary 2015-08-10, 12:12   #2062
tamtaglista
Zakorzenienie

U mnie na uczelni wystarczyło dogadać się z wykładowcą, ale kolega z innego wydziału musiał tylko napisać pismo do dziekana.
Stary 2015-08-10, 19:32   #2063
Urodziny
Raczkowanie

Hej Mogłybyście mi doradzić co najlepiej kupić na notatki/książki/jedzenie na studia? Jakie Wy nosicie torebki/torby? Ile książek przeważnie nosicie ze sobą?
Urodziny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 19:35   #2064
tamtaglista
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Urodziny Pokaż wiadomość
Hej Mogłybyście mi doradzić co najlepiej kupić na notatki/książki/jedzenie na studia? Jakie Wy nosicie torebki/torby? Ile książek przeważnie nosicie ze sobą?

Jak chcesz to zapraszam za kilka dni na mojego bloga, bo o tym będę pisać
Stary 2015-08-10, 19:48   #2065
Urodziny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tamtaglista Pokaż wiadomość
Jak chcesz to zapraszam za kilka dni na mojego bloga, bo o tym będę pisać
Dzięki, zajrzę tam
Stary 2015-08-10, 20:32   #2066
tamtaglista
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki, zajrzę tam

Poki co jest tylko o przedmiotach jakie Cię czekają, ale na dniach wrzucę.
Stary 2015-08-10, 21:31   #2067
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Na notatki dobry jest segregator lub zeszyt, który ma kolorowy podział stron, np. 30 kartek zaznaczonych kolorem żółtym, 30 zielonym etc. Zawsze to jakiś porządek w notatkach

Co do książek - zależy od kierunku. Nie zawsze nosi się kupę książek ze sobą. Ja nosiłam tylko lekturę, która była przerabiana na zajęciach z literatury, skrypt na literaturoznawstwo i podręcznik do lektoratu z angielskiego
Wyjątkiem było pisanie licencjatu, gdzie rzeczywiście tych książek do noszenia w tę i z powrotem było więcej
Stary 2015-08-10, 21:52   #2068
Urodziny
Raczkowanie

Cytat:
Na notatki dobry jest segregator lub zeszyt, który ma kolorowy podział stron, np. 30 kartek zaznaczonych kolorem żółtym, 30 zielonym etc. Zawsze to jakiś porządek w notatkach

Co do książek - zależy od kierunku. Nie zawsze nosi się kupę książek ze sobą. Ja nosiłam tylko lekturę, która była przerabiana na zajęciach z literatury, skrypt na literaturoznawstwo i podręcznik do lektoratu z angielskiego
Wyjątkiem było pisanie licencjatu, gdzie rzeczywiście tych książek do noszenia w tę i z powrotem było więcej
Byłabym wdzięczna również za odpowiedź na pierwsze pytanie
Stary 2015-08-11, 19:00   #2069
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
Na początku roku wkładam po kilkanaście kartek do folii która każda jest na konkretny przedmiot. Dla mnie tyle wygodne, że nie noszę milionów zeszytów. Książki tutaj póki co to nosiłem tylko podręcznik na lektoraty więc wiele nie było. Jedzenie robiłem z reguły kanapki na szybko wkładałem do woreczków śniadaniowych. Wiem, że ludzie noszą jogurty więc i łyżeczki, niektórzy robią sałatki więc mają specjalne pojemniczki. Ogólnie to zależy co się robi do jedzenia.

Tak mi się układały zajęcia, że jak na jednym kierunku miałem sporo różnych zajęć to na drugim było ich mniej, więc spokojnie plecak mi wystarczył.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-11, 19:42   #2070
201605301111
Konto usunięte

noszę kartki (o takie:

które potem w domu wpinam w segregatory.

Do jedzenia kanapki głównie, albo jakies owoce/sałatki w plastikowych pojemnikach.

Zależy tez ile mam zajęć, ale zazwyczaj nosze plecak (taki), w który mieszcze teczke z kartkami i podręczniki do PNJ. Nie kupowałam specjalnie torby na studia, jesli nie mam plecaka, to zazwyczaj jakąś torebkę, która zmiesci teczke
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości