|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku | |||
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 5,71% |
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy |
2 | 5,71% |
Mamusie sierpień 2014 ! |
10 | 28,57% |
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują |
1 | 2,86% |
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki |
4 | 11,43% |
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach |
0 | 0% |
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy |
4 | 11,43% |
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! |
12 | 34,29% |
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2041 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie sierpień 2014
wczoraj wieczorem ' wzielam ' czopka i zasnelam jak dziecko o 20, budzialm sie czesto bo pic mi sie chcialo, ale sie nie dziwie bo w dzien prawie nic nie pilam. Rano tez ' wzielam ' czopka i po pol godzinie poczulam burczenie w brzuchu w koncu wczoraj nic nie jadlam wiec chyba czopek pomaga
![]() nie ogarniam mojego ginekologa, moj chlopak wczoraj do niej zadzwonil i mowil ze znowu nic nie jem i nie pije i nie moge wziac tabletki i ze nie wie co robic a ona ja myslalam ze ona juz dawno bierze czopki skoro tak czesto wymiotuje. Wkurzylam sie bo nic nie mowila ze sa czopki na wymioty ( ja sama nie wiedzialam ze cos takiego jest bo moge uzywac tylko Vomex A ) a okazolo sie ze czopki nazywaja sie rowniez Vomex A.. zamiast od razu na wizycie powiedziec to ta miala pretensje. chyba bede musiala zmienic ginekologa bo mi sie nie podoba jej sposob podejscie ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
hejka sory ze dopiero dzisiaj ale wczoraj szybko zasnelam przed chwila chlopak mi napisal : 'A wiec, kobieta w ciazy jest w niemczech „nietykalna“. Od momentu kiedy gin. potwierdzi ci ze jestes w ciazy nie zaleznie w jakim tygodniu jestes oddajesz swistek od lekarza (Bescheinigung über die Schwangerschaft) pracodawcy i od tego momenty nie musisz przychodzic do pracy. Pracodawca MUSI wyplacac ci do narodzin dziecka 100% ustalonej wypalty. Pracodawca nie moze cie zwolnic. To jest podobna sytuacja jak na normalnym zwolnieniu lekarskim (podczas zwolnienia lekarskiego nie wolno zwalniac pracownikow). Jezeli masz sie “zanudzic na smierc” to wolno ci do 6 tygodni przed terminem narodzin I od 8 tygodnia po narodzinach pracowac (To jest tylko z wlasnej woli jezeli naprawde ma ci sie nudzic I nie wytrzymasz w domu, ja osobiscie sadze ze kobieta w ciazy powinna sobie odpoczywac w domku) Kiedy urodzi sie malenstwo nie dostajesz juz pieniedzy od pracodawcy tylko pracodawca wypelnia wniosek do twojej kasy chorych zeby oni pokryli koszty ( wyplate). Wtedy kasa chorych wysle ci list z zapytaniem czy chesz Mutterschaft/Elternzeit wystawic na rok czy na 3 lata. Jezeli zdecydujesz sie na rok to przez rok dostaniesz 100% pensij co miesiac. Jezeli na 3 lata to wylicza ci procentualnie jakas miejsza stawke ale wtedy dostaniesz ja przez 3 lata. W Baden-Württemberg (niewiem jak w innych landach) dostajesz po narodzinach 2.000,00 Euro pieniedzy rodzinnych (Elterngeld) rowniez ta kwote mozesz ustalic zeby dostawac mniej ale przez dluzszy okres podzielone na “raty” no I oczywiscie 140 Euro miesiecznie pieniedzy za dziecko (Kindergeld) A wiec nie boj sie niczego, wez zaswiadczenie od gin. ze jestes w ciazy, oddaj pracodawcy i ciesz sie ciaza Obojetnie czy masz 400Euro-Basis czy wiecej Beschäftigungsverbot I Mutterschaft jak juz napisalem na gorze robia z ciebie nietykalna ciezarna ' |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2042 |
Raczkowanie
|
uff nadrobiłam was
![]() Dzięki za przyjęcie ![]() ![]() Też w ciąży całe szczęście nie miałam krwawienia, chociaż przy niektórych bólach brzucha leciałam sprawdzić czy nic nie ma - bałam się. Za to mam duuuużo śluzu, ale to chyba normalne ![]()
#2043 |
Zadomowienie
|
No mam nadzieje ze sluz to normalne
![]() anaforko chyba masz racje, mimo ze mam nicmisieniechcizm to zaczne wychodzic z pieskiem na spacer.
![]() |
#2044 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny. Ide dzis na genetyczne, mam nadzieje ze przebije sie przez zaspy i dowiem sie samych dobrych rzeczy o moim okruszku
![]()
#2045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2046 |
Raczkowanie
|
długo nie pisałam ale czytam na biezaco. Leze sobie cały czas i odpukac od soboty nie mam juz tych brazowych plamien ale ze biore dopochwowo luteine,przez co sluzu mam nieco wiecej, co chwila chodze zestresowana do wc sprawdzic czy nie plamie, na szczescie jednak jest spokoj
![]() Co do ospy...od trzech dni starszego dopadło i jest masakra, cały wysypany a w nocy tak płakal ze jux nie wytrzyma ze prawie wogole nie spalismy. Na szczescie teraz odsypia. Juz sie boje kolejnej nieprzespanej nocy... Wcxoraj wieczor bardzo sie wystraszyłam bo jak sobie kichnełam poczułam ogromny bol w dole brzucha tak na linii po cc. Trwał kilkanascie sekund i ustał ale naprawde był bardzo mocny. Nie mam pojecia co to moglo byc..? miała ktoras cos takiego? |
![]() ![]() |
![]() |
#2047 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Mój mąż lubi podglądanie na usg i zawsze ma jakieś pytania do lekarza ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Widzę, że w domu masz "wesoło" dzięki ospie. Pamiętam, że chorowałyśmy razem z siostrą i dostawałyśmy szały powstrzymując się od drapania. Wczoraj wieczorem przez chwilę myślałam, że macica mi się stawia ale wyczułam, że dzieje się tak tylko z jednej strony aż nagle poczułam moje maleństwo. Jestem w szoku, że tak wcześniej i tak wyraźnie czułam przemieszczanie dziecka. Tż szybko do mnie przybiegł, przyłożył rękę i trochę naciskając na brzuch raz też poczuł. Chyba mam drugą wiercipiętę w brzuchu ![]()
![]() |
#2048 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja wczoraj byłam u kardiologa, wszystko jest na szczęście ok. Moja mała wada serca nie powinna mieć wpływu na rozwój ciąży i rodzaj porodu, mam być spokojna i cieszyć się tym czasem, który właśnie przeżywam ![]() A za tydzień kolejna wizyta u gin, na którą bardzo czekam, bo po niej chcę się pochwalić w pracy ![]()
![]() |
#2049 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2050 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#2051 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2052 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2053 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#2054 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2055 | |
Zakorzenienie
|
zaczarowanadlaniego dobrze, że Ci pomogły te czopki
Cytat:
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2014-01-30 o 10:28 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2056 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Sporo pieniedzy sie dostaje w Niemczech, szkoda ze w PL tyle nie daja |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2057 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2058 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Balance Activ vaginal gel ale jakikolwiek zel dopochwowy wyrównujący flore bakteryjna bedzie ok Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2059 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiem, że dużo tu u nas zagrożeń i problemów, ale może jednak któraś mi poradzi. Zanim zapiszę się na basen lub fitness minie pewnie trochę czasu a ja już zaczynam się źle czuć ze sobą. Są gdzieś w necie jakieś ćwiczenia typu Chodakowska itp, żeby można było porobić w domu i mieć 100% pewność, że to bezpieczne? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2060 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też byłam na wizycie ok. 9 tc a teraz idę dopiero 15 tc. No ale miałam usg, widziałam co nieco bobasa więc już teraz jak mi mija ten 13 tydzień to taka spokojniejsza jestem mimo, że mnie coś podbrzusze pobolewa ostatnio. No i dzisiaj wymiotowałam, nie wiedzieć z jakiego powodu. Wstałam o 5.00, tak jakoś mam ostatnio, zjadłam śniadanie i wypiłam herbatę żurawinową (coś pęcherz czuję ostatnio) i z ostatnim łykiem herbaty wszystko się cofnęło. Przestało mnie męczyć jak opróżniłam cały żołądek. Mam nadzieję, ze to tak na pożegnanie z I trymestrem było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2061 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki
![]() Wczoraj byłam na echo serca i wszystko ok, te szmery były zapewne fizjologiczne, spowodowane ciążą ![]() Mdłości nie mam już w ogóle, ale smaki, zachcianki i odechcianki na maxa ![]() ![]() Cytat:
![]() A mówiłaś o tym swędzeniu lekarzowi? Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie zamotałam? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() c.d.n.
![]() |
#2062 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale za to w koncu wiem co mi jest bo ciaza nasilila objawy i są typowe, jak bedzie po to wiem co moge zrobic zeby sobie pomoc ![]() ![]() A lekarz ten na cwiczenia byl przewrazliwiony ze wzgledu na przygody jakie miala jego corka w ciazy po cwiczeniach. ![]() W necie jest duzo cwiczen dla kobiet w ciazy ale wiadomo - kazdy organizm reaguje inaczej, jedne pracuja, inne z nas musza lezec. Na razie mam co robic, na cwiczenia przyjdzie czas po przeprowadzce ![]() ![]() ![]() Na watku mamus styczniowo-lutowych byl taki link Ćwiczenia dla przyszłej mamy Edytowane przez Optymistka26 Czas edycji: 2014-01-30 o 11:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2063 |
Zakorzenienie
|
lepiej jem pije czopki pomogly nawet paznokcie maluje
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- z jakiego powodu bylas ortopedy ? dla kontroli czy dlatego ze masz problem z kregoslupem ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2064 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A dla lekarza ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Teraz miałam 3 razy po troszeczku, na szczęście nic poważnego, ale nerwy były... Cytat:
Cytat:
![]() A piersi mogą boleć, oj mogą... w 1. ciąży spać przez nie nie mogłam ![]() ![]() c.d.n.
![]() |
#2065 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2066 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2067 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wczoraj byłam w pracy pozałatwiać trochę papierkologii i powiedziałam wreszcie o ciąży ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Bardzo się cieszę ![]()
![]() |
#2068 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale co to znaczy że inni partnerzy różnie reagują na takie badanie? To chyba jacyś niedojrzali emocjonalnie faceci. Jak można mieć pretensje do ginekologa że w ten sposób robi badania? Nie ogarniam. U mojego gina mąż bez problemu mógł stać przy mnie i patrzeć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2069 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Też nie rozumiem wytłumaczenia lekarza, że faceci różnie reagują. Przecież to nic czego by nie widzieli ![]() Kto ma ochotę na domowy czerwony barszcz z pasztecikami, zapraszam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2070 |
Rozeznanie
|
Mozna to używać w ciazy ale zawsze lepiej poprosić swojego lekarza o przepisanie tego lub poradzić sie farmaceutki bo wiadomo rożne tego tylu preparaty zawierają rożne dodatkowe składniki i zawsze warto sprawdzić
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:43.