Mamusie październikowe 2016, cz. 1 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-12, 10:21   #181
Fasolka10
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie październikowe 2016, cz. 1

No i co z tego ze się przyzwyczai najwyżej będziemy chustowe mamuśki. .. a z czasem same będą chciały biegać wokół niż siedzieć w chuście

Mikołaj- 16/10/2016 3650g 55cm

Stary 2016-12-12, 10:27   #182
styska1551
Zadomowienie

Inka- tez sie właśnie cieszę i zawsze tez nogę podjechać do bratowej, dzieci w tym samym wieku to mamy te same zainteresowania tylko, ze ona ma juz 3 i najstarszego Filipa tez urodziła jak miała 20 lat ale u nas właśnie takie fajne różnice między dziećmi

Rebel- hej u mnie Stasiu tez miał taki okres teraz juz stał sie bardziej samodzielny, poleży, popatrzy, pogada

Fasolka- bo wchodził przez okno i strażacy musieli go ściągać bo sie zaczepił na gałęzi! Moja chrześnica stwierdziła, ze to prawdziwy Mikołaj z Japonii bo wszedł przez okno

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
styska1551 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 10:27   #183
megilla
Zakorzenienie

Rebel, hej! Fajnie, że się przyłączyłas! Kiedy urodziłas? Napisz może coś więcej o sobie : )
Moja Klara zepsuła się w podobny sposób do Twojego Dzieciątka.Nawet spala wcześniej podobnie.
Jak jutro ortopeda da zielone światło to umawiam się z doradca chustowym.

Ana, odciągasz po każdym karmieniu? Jak Ala śpi całą noc to wstajesz żeby odciągnąć mleko? Nie zaburza Ci to laktacji?chciałabym żeby tz posiedxial z Mala w nocy, ale trochę się boję.

Styska, niezły team! Fajnie masz z ta impreza. Trochę mnie męczy to kp. Czuje się jak więzień.

Jakie zdjęcia wysyłać do Meguli? Same buzię czy całego Dziecia?

Edytowane przez megilla
Czas edycji: 2016-12-12 o 10:32
megilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 10:34   #184
Ewula88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megilla Pokaż wiadomość
Rebel, hej! Fajnie, że się przyłączyłas! Kiedy urodziłas? Napisz może coś więcej o sobie : )
Moja Klara zepsuła się w podobny sposób do Twojego Dzieciątka.Nawet spala wcześniej podobnie.

Ana, odciągasz po każdym karmieniu?

ja wysłałam z fotkę z sesji,

Rebel u mnie było idento, cycuś potem odkładanie do łóżeczka i spanko.
Teraz po cycusiu są uśmieszki i zabawa

Dziewczyny macie jakieś konto oszczędnościowe założone dla dzieci? Szukam czegoś aby móc miesięcznie odkładać pieniądze dla Lilki.
Ewula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 10:36   #185
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Cytat:
Napisane przez Megula91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie chce nic mówić ale mam tylko 3 zdjęcia do kolażu 😉

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja postaram się dziś dosłać. Jak mąż w końcu pozałatwia wszystko i siądzie przy dziecku na dłużej.

Wyszła Oldze właśnie ciemieniucha na główce, raptem co z brwi się pozbyłam.
Wczoraj przy okazji tej dłuższej - 10 min kąpieli odkryłam kilka rozstępów na brzuchu. Szybkie kąpieli pozwalały mi żyć w nieświadomości.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 10:54   #186
rebelXX
Raczkowanie

[QUOTE=megilla;68534706]Rebel, hej! Fajnie, że się przyłączyłas! Kiedy urodziłas? Napisz może coś więcej o sobie : )
Jak jutro ortopeda da zielone światło to umawiam się z doradca.

Rodzilam 19 pazdziernika przez cc. Mam 25 lat, to nasze 1 dziecko
Jeszcze odnosnie przyzwyczajania dziecka, jestem zdania, ze do wszystkiego moze sie przyzwyczaic, oby to tylko bylo dobre i mu sluzylo. Wg mnie chusta to samo dobro, spokojne dziecko i wolne rece mamy😊
Styska, czyli jest dla nas nadzieja, ze wyjdziemy na prosta😉
rebelXX jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 10:56   #187
Megula91
Zadomowienie

Różne dziewczyny przysylaja także MEGILLA jak Ci pasuje

26.11.2015

04.08.2017
Megula91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-12-12, 10:58   #188
rebelXX
Raczkowanie

Myślę, czy aby przypadkiem nie dopadlo nas to cholerstwo zwane skokiem rozwojowym
Stary 2016-12-12, 11:11   #189
morrigan1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rebelXX Pokaż wiadomość
Myślę, czy aby przypadkiem nie dopadlo nas to cholerstwo zwane skokiem rozwojowym
No właśnie też się zastanawiam, czy Zosia nie ma przypadkiem skoku. Prawie do 2 w nocy była bardzo aktywna, znowu ciągle jadła i gadała jak przy poprzednim skoku.

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 11:30   #190
AneczkaJ
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość

Dziewczyny używacie już wkładek laktacyjnych wielorazowych? Możecie polecić jakieś dobrze chłonne? Mam z Aventa ale cóż ... bez szału ... i dalej używam jednorazowych, aż nie znajdę czegoś godnego uwagi
Ma takie:
http://www.smyk.com/simply-gentle-wi...oreczkiem.html i są okropne, przeciekają po 5 kroplach mleka;
Niedawno kupiłam też takie
http://www.kokosi.pl/22-wkladki-laktacyjne-bambus
i są fajne, tkanina bambusowa od skóry, no ale na pewno nie chłoną jakoś niesamowicie, ale skoro są wielokrotnego użytku to często wymieniam i jest ok

Ja ostatnio chciałam Adasia ponosić w chuście i nie wiem gdzie ją schowałam, pewnie ją znajdę jak mały wyrośnie
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 11:34   #191
Fasolka10
Zakorzenienie

Megilla ja dałam buziaka bo całe ciałko może być niewyraźne jak będzie tyle zmniejszony zdjęć

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Napisane przez morrigan1986 Pokaż wiadomość
No właśnie też się zastanawiam, czy Zosia nie ma przypadkiem skoku. Prawie do 2 w nocy była bardzo aktywna, znowu ciągle jadła i gadała jak przy poprzednim skoku.
To samo Miki ... tylko było wszystko płacze wrzaski i uśmieszek i niechęć do spania .... oby to było to i szybko minęło

Mikołaj- 16/10/2016 3650g 55cm

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-12, 11:41   #192
stokrotka24
Zakorzenienie

dzień dobry
u nas noc dobra, zasnął ok 22, karmienie o 1 i 5. O 6 już musiałam wstać wyszykować starszego do przedszkola ale jak pojechali to my z małym pospaliśmy do 8 jeszcze Jutro na szczepienie idę pierwsze na nfz+ rotarix. Już kupiłam szczepionkę i czeka na nas w przychodni.

Wiecie, że mój nie lubi chusty. Nie lubi być z krępowany i do tego odchyla mi głowę i nie chce się przytulić, chyba ma złe napięcie mięśniowe. Ale dzisiaj po bułki do sklepu rano szliśmy w chuście+ kurtka to tylko głowa mu wystawała

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 11:43   #193
megilla
Zakorzenienie

Klara do tej pory bez problemu zasypiala sama, wiec to chyba nie kwestia przyzwyczajenia, że teraz jest nieodkladalna. Widzę, że bardziej się wszystkiemu przygląda. Zakładam, że to musi b6c stresujące przezycie widzieć i słyszeć tyle nowych rzeczy, i pewnie dlatego trzeba przytulać

Megula, wysłałam!

Ewula, ja teraz czytam "mądrzy rodzice" Margot Sunderland. To taki poradnik oparty o naukowe publikacje. Przedstawia rozwój dziecka, opisuje co dzieje się w jego ciele i opisuje jak i dlaczego reagować na zachowania.
Stary 2016-12-12, 11:45   #194
ana909
Erudycja

Cytat:

Ana, odciągasz po każdym karmieniu? Jak Ala śpi całą noc to wstajesz żeby odciągnąć mleko? Nie zaburza Ci to laktacji?chciałabym żeby tz posiedxial z Mala w nocy, ale trochę się boję.

Styska, niezły team! Fajnie masz z ta impreza. Trochę mnie męczy to kp. Czuje się jak więzień.

Ja odciągam tylko wtedy kiedy zamierzam zostawić małą. A zdarza się to raz na dwa-trzy tygodnie i wygląda to tak że przy pierwszym karmieniu po nocy, a przypominam że jest u nas dłuższa przerwa, Karmię małą jednym cyckiem i zostawiam śpiąca, a z drugiego ściągam mleko i poprawiam z tego którego mała jadła bo nigdy nie dojada do końca i wtedy wychodzi mi około 90ml, później po kolejnym i jeszcze następnym karmieniu ściągam około 10 do 30 ml czyli łącznie udaje mi się uzbierać od 120 do 150 i to mi wystarcza na jedno karmienie a laktacji nie zaburza. Tylko że po takim sciaganiu po kp mala z reguły do wieczora je trochę częściej bo cycki opróżniam laktatorem do zera.
Dlatego teraz jeśli mam ściągać mleko to nie robię tego w dniu w którym zostawiam małą tylko do tygodnia wcześniej.

Cytat:
Napisane przez Ewula88 Pokaż wiadomość
ja wysłałam z fotkę z sesji,

Rebel u mnie było idento, cycuś potem odkładanie do łóżeczka i spanko.
Teraz po cycusiu są uśmieszki i zabawa

Dziewczyny macie jakieś konto oszczędnościowe założone dla dzieci? Szukam czegoś aby móc miesięcznie odkładać pieniądze dla Lilki.
Ja się nad tym zastanawiałam ale póki co robimy mieszkanie i dopóki go nie skończymy to mogę zapomnieć o jakichkolwiek oszczędnościach. Myślę że jeszcze rok albo dwa i będę zakładać Takie konto
Stary 2016-12-12, 11:46   #195
konwalia39
Wtajemniczenie

A moj maly ulewa dalej a ja bardzo bym chciala zaszczepic na rota ale lekarka uwaza ze szczepionka moze sie nie przyjac
konwalia39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 11:48   #196
ana909
Erudycja

A i jeszcze dodam jeśli Mała śpi całą noc to ja też śpię, tylko rano budzę się z cyckami jak kamienie, jeśli muszę ściągać mleko to robię tak jak wyżej opisałam a jeśli nie to biorę małą do odbicia i rozbudzam, zmieniam pieluchę czy coś i staram się dokarmić drugim cyckiem i wtedy śpimy jeszcze 3 godziny minimum
Stary 2016-12-12, 11:53   #197
Natka3008
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ajike Pokaż wiadomość
Natka, ten pas masz zapinany na rzep czy wciągany?
Niby zapinany można bardziej regulować ale wciagany jest chyba mniej widoczny pod przylegającym ubraniem.
Ja mam pas taki wciagany

Cytat:
Napisane przez Megula91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie chce nic mówić ale mam tylko 3 zdjęcia do kolażu 😉

Czy moje zdjęcie Cypriana doszło do Ciebie ?

Tak piszecie pobudki Waszych dzieci Ja bym mogła napisać kiedy mój syn zasnal Położyłam się z nim do łóżka o 22.30 to kręcił się nie śpiąc do 1 O 1 mleko o znowu walka by zasnął w swoim łóżeczku naszym łóżku wózku leżaczku W końcu zasnął dopiero o 3.10 na moich rękach obudził się o 3.40 bo wypadł mu smoczek Czyli spał całe pół godziny O 4 kolejne mleko i znowu oczy jak 5 zł i udało mu się zasnąć o 5.50 i spał do 6.50 Cała godzina Ja jestem juz wykończona Co mu jest ?
Nie wymagam aby spał całą noc ale żeby zasypial bez problemu i spał chociaż po 3 godzinki

Cyprian
29.10.2016 r.
Natka3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 11:59   #198
withi_as
Zakorzenienie

Witamy nową Mamę

Cytat:
Pytanie nie do mnie, ale ja tak robiłam - ściągałam na noc, tak, aby mój mąż mógł 'przejąć' jedno karmienie, a ja wtedy spałam. Nie zaburzyło to mojej laktacji
W ogóle do karmienia podchodzę bardzo intuicyjnie. Póki co, odpukać, brak problemów.
Wczoraj Marysia wisiała cały dzień na cycku (jak liczyłam to dobre 15-20 razy ...), miałam wrażenie, albo tak sobie wmawiałam, że nic z nich nie leci. To samo wieczorem - Mała była niespokojna, krzyczała, mąż mi ciągle mówił żebym przystawiła bo jest głodna, a ja już byłam tak wyczerpana, że po prostu nie miałam siły. Powiedziałam mu że jadła 30 minut temu i po prostu czuję i wiem że nie jest głodna (mam wrażenie że to ta nasza kobieca intuicja ..), przykryłam głowę i zasnęłam z wyczerpania. Miałam mu powiedzieć, jakby jeszcze raz stwierdził że jest głodna, żeby dał jej mm bo ja już nic w cyckach nie mam i po prostu nie dam rady jej nakarmić ... No i co? I zasnęła, spała dobre 6h, więc nie była głodna, potrzebowała pewnie bliskości i przytulenia.

Konwalia to Ty pytałaś o szczepienia? Zadzwoniłam dzisiaj do pediatry, zapytałam czy mogę przełożyć, ponieważ nie chcę szczepić swojego dziecka 2dni przed chrztem i bez problemu zapisała mnie na tydzień później Spróbuj tak samo, u Ciebie też nie powinno być z tym problmów

Cytat:
Napisane przez AneczkaJ Pokaż wiadomość
Ma takie:
http://www.smyk.com/simply-gentle-wi...oreczkiem.html i są okropne, przeciekają po 5 kroplach mleka;
Niedawno kupiłam też takie
http://www.kokosi.pl/22-wkladki-laktacyjne-bambus
i są fajne, tkanina bambusowa od skóry, no ale na pewno nie chłoną jakoś niesamowicie, ale skoro są wielokrotnego użytku to często wymieniam i jest ok
O widzisz, a miałam kupić te, które wrzuciłaś ze smyka. Strasznie ładne te bambusowe Zaraz coś wybiorę i zamówię
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 12:00   #199
Megula91
Zadomowienie

Natka doszło

26.11.2015

04.08.2017

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-12, 12:08   #200
Roosko
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ewula88 Pokaż wiadomość
założone dla dzieci? Szukam czegoś aby móc miesięcznie odkładać pieniądze dla Lilki.
Ja mam konto w PKO Junior juz od urodzenia i co jakis czas odkładam tam coś, czy z wypłat, prezentów itp. I już niemała sumka sie uzbierała, a zaraz Swieta i Chrzciny, wiec znów cos wpadnie. Do co najmniej 13 r.ż. nie ruszam tych pieniedzy, tak, aby Mała miała jak najlepszy start w dorosłe zycie.
Roosko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 12:17   #201
NelkaHelka
Raczkowanie

Hej
U nas noc najlepsza ze wszystkich dotychczasowych. Ranek przepiękny, bo Miki uśmiechnięty i rozgadany jak nigdy. Wiedziałam, że tak kolorowo wiecznie być nie może...
Odwiedziła mnie moja mama i przyniosła mi do poczytania gazetki.
Akurat we wszystkich główny temat to karmienie piersią. Akurat ja nie karmię od prawie dwóch tygodni.
Echhh potrafi dobić człowieka!1481545049357.jpg

NelkaHelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 12:18   #202
rebelXX
Raczkowanie

Withi_as Jakbym czytała o sobie! Mój ma tak od kilku dni. Piersi ciagle miękkie a on żąda co chwilę. Wieczorami jest najgorzej, bo jestem wyczerpana fizycznie i psychicznie po calym dniu. Mało brakowalo, a maluch dostalby wczoraj mm. Chociaz zrobilabym to wbrew sobie. Spiecia z mężem staja sie niechlubna rutyna��

Edytowane przez rebelXX
Czas edycji: 2016-12-12 o 12:19
Stary 2016-12-12, 12:20   #203
Megula91
Zadomowienie

NellaHelka - nie przejmuj się! W gazetach częściej przeczytasz o kp niż mm. Bo w Polsce propagowane jest karmienie piersią

26.11.2015

04.08.2017
Stary 2016-12-12, 12:26   #204
Dominika6
Zadomowienie

EveryGirl ja mam z canpolu i daje rade

Marrticzka a ja narzekałam ze dzis taka brzydka, deszczowa i ponura pogoda u nas, ale jest jak widac plus - kurzu nie widac

Megula jeszcze dzis podesle Ci zdjęcie Tobiaszka. Na fejsie moze byc? Bo nie zapisałam sobie maila a nie chce mi sie szukać.

My jestesmy po konsultacjach z chustonoszenia ale póki co jestem zniechęcona motam go za wysoko i jak chce poprawić czy w ogóle zawiązać to sie cały pręży i prostuje. Cała sie upocilam i znow bujalam sie rano z nim na rękach bo nie chciałam zeby sie bardziej rozryczal....

Rebel witaj wśród nas na problemy brzuszkowe polecam sab simplex

My dzis na 19:00 idziemy na usg główki sprawdzic czy 1,5mm torbielek sie wchłonął wiec bardzo prosimy o trzymanie kciuków

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dominika6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 12:30   #205
rebelXX
Raczkowanie

Ostatnio doradca laktacyjny i pediatra stwierdzili, ze synek ma nietolerancje laktozy, dawniej mowiono na to kolka. Objawy: okropne gazy, prezenie sie, stekanie, rzucanie przy piersi, histeryczny placz wieczorami. Zalecenia: sciagac 20ml pierwszego mleka, bo w nim jest najwiecej laktozy, podawac Dicoflor i Espumisan, ja calkowicie odstawilam mleko i przetwory mleczne. Z kolei doradca chustowy wysmiala ta teorie, bo przeciez malenstwo ma niewyksztalcony przewod pokarmowy, wiec tak bywa a mleko tworzy sie z krwi. Co osoba to opinia.
Mam tak namieszane w glowie
Stary 2016-12-12, 12:30   #206
Megula91
Zadomowienie

Dominika może być fb

26.11.2015

04.08.2017
Stary 2016-12-12, 12:30   #207
megilla
Zakorzenienie

Withi, Rebel, u nas tak samo. Ciągle na cycku wisi i tez mam miękkie, ale jak sprawdziłam, to mleko leci.
Stary 2016-12-12, 12:39   #208
AneczkaJ
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
O widzisz, a miałam kupić te, które wrzuciłaś ze smyka. Strasznie ładne te bambusowe Zaraz coś wybiorę i zamówię
Spróbuj przy zamawianiu wpisać kod rabatowy "gift". Powinien działać jeszcze...
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 12:39   #209
smerfetka86
Raczkowanie

Niestety kaszel i katar się do nas przypałętał, mam nadzieję że to "tylko" infekcja, chodz rozwinęła się mega szybko..zobaczymy co lekarz powie niedługo ma przyjść. Jej jak ja nie lubię jak dzieci choruja strasznie się wtedy denerwuje, spać nie mogę.. Dlatego zawsze powtarzam, że zdrowie najważniejsze!!

smerfetka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-12, 13:07   #210
morrigan1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NelkaHelka Pokaż wiadomość
Hej
U nas noc najlepsza ze wszystkich dotychczasowych. Ranek przepiękny, bo Miki uśmiechnięty i rozgadany jak nigdy. Wiedziałam, że tak kolorowo wiecznie być nie może...
Odwiedziła mnie moja mama i przyniosła mi do poczytania gazetki.
Akurat we wszystkich główny temat to karmienie piersią. Akurat ja nie karmię od prawie dwóch tygodni.
Echhh potrafi dobić człowieka!Załącznik 6793396

Bo wszędzie trąbią tylko jakie kp jest ważne, cudowne i potrzebne. I, że każda kobieta może to robić. Nie mówi się o tym, ile kobiet ma na początku z tym problemy i jak sobie z nimi radzić. Nawet na wykładach w sr słyszałam, jak to trzeba karmić piersią, nawet zajęcia z pediatrą się do tego sprowadzały, choć myślałam, że raczej dowiem się jak radzić sobie z kolką czy gorączką. Potem taka młoda matka jak Ty czy ja zderza się z rzeczywistością i ma ogromne wyrzuty sumienia, bo przecież wszyscy karmią piersią. Ale jak zaczęłam rozmawiać z koleżankami i swoją położną, to okazało się, że naprawdę nie jestem z tym problemem sama. I mnóstwo dzieci jest karmiona mm i rosną zdrowo i szczęśliwie.

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości