![]() |
#181 |
Przyczajenie
|
![]()
Jesli chodzi o sos to robilam kiedys takie tortille z dressingniem jogurtowym z Lidla firmy Kuhne-w szklanej butelce. Takie same mozna dostac w normalnych marketach, ale sa o wiele drozsze (ok 100 ml za 5-6 zł) a w Lidlu jest dwa razy wiekszy za piątaka
![]() Zdjecie dressingu zeby bylo wiadomo co kupic. (On sam w sobie jest dość mdły ale jako dodatek do reszty pyszny) http://wygodny-market.pl/produkt/346...owa_250ml.html Jesli chodzi o inne sosy to mozna kupic jogurt naturalny,ogórek i przyprawe do sosy tzatziki i zrobić swój sos (przepis na torebce z sosem) Jest wiele pomysłów do wyboru. Mam tez taktyke zwijania tortilli, podpatrzylam kiedys u turka w kebabie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pyszne prawdziwe placki Tortilla!!!
up
![]() zrobiłam i wyszły bardzo dobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
U mnie to samo co u Ashley. Są twarde i pękające. Miałam problem z rozwałkowaniem, ciasto przywierało. Musiałam podsypywać mąką, może to dlatego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam,
próbowałam raz zrobić placki wg jakiegoś przepisu z netu( więcej mąki kukurydzianej,smalec albo masło,woda).Ciasto wychodziło kruche,nie elastyczne.Nie było mowy,żeby to odkleić od blatu i usmażyć.Teraz po długim zastanowieniu zrobiłam ciasto wg przepisu Mulata,ale dałam GORĄCĄ wodę- prawie pół szklanki- i ciut więcej oleju(szczerze mowiąc dodawałam na oko,jak zauważyłam,ze to podobne ciasto do pierogowego ![]() Reasumując : ciasto jest takie samo jak na pierogi- jeśli chodzi o elastyczność. Ci,ktorzy robili pierogi wiedzą jak to wygląda- jest wilgotne,musi być bardzo dobrze wyrobione!!! Możecie poprosić mamę albo babcię o konsultacje ![]() Po wyrobieniu od razu zaczęlam wałkować pierwszy placek- też jak na pierogi-cieniutki na 1-2mm. Smażylam krótko na średnim ogniu ,na patelni o grubym dnie.Nie czekałam na brązowe plamki.Było może kilka złotych plamek.Nie studziłam ich. Cudowne w smaku- lepsze od sklepowych- z ulubionym farszem ![]() Mam nadzieje,ze te drobne uwagi Wam pomogą.Ja byłam zrażona do robienia wrapsów samodzielnie,ale teraz to mój pewniak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam nowy przepis na placki ten co podałem wcześniej można pominąć, te są najlepsze po kilku latach robienia placków już więcej nie będę szukał nowych przepisów
![]() ![]() Składniki:
Podajemy odgrzane na patelni lub w mikrofali. fotki dostępna na: http://www.wielkiezarcie.com/recipe70943.html Jeżeli wszystko zostanie zrobione jak w powyższym przepisie, placki na 100% będą miękki i giętkie ![]()
![]() |
#187 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Trochę odkopię wątek
![]() Powiedzcie mi jak zawijacie tortille?? Ja zwijałam w rulonik, ale mi się rozwijały... ![]()
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
Ja zrobiłam tortille z innego przepisu, który był bez masła i był sztywnawy. Mam nadzieje, że ten będzie lepszy i placek będzie bardziej podatny. Jeśli chodzi o zawijanie to ja kłade placek na folii aluminiowej i po zawinięciu w rulonik przekładam ją sreberkiem i roluję i zostawiam kawałek na dole żeby wywinąc w góre, tak żeby się nie wysypywało od spodu (tak jak robią w fast foodach). A sos robię taki jak jest w pizzeriach da grasso czyli rozgniatam zabek czosnku i posypuję oregano, a nastepnie sparzam wrzątkiem. Po chwili odcedzam i dodaje jogurtu naturalnego i doprawiam do smaku solą i odrobiną majonezu. Wychodzi super delikatny sos czosnkowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
- przepis nie nadaje się do niczego poza zmarnowaniem pieniędzy na mąkę kukurydzianą - 8-10 placków? po ilości ciasta widzę że wyszłoby max 6 przy rozmiarach takich aby tortilla była tortillą a nie przekąską wielkości noża stołowego. - ciasto się kruszy - ciasto się przykleja do wszystkiego - nie jest elastyczne - po 20 minutach próbowania różnych sposobów aby położyć je na patelnię, upiekłem, twarde, blinowate, nie dobre w smaku Wniosek: Jak chcesz wyrzucić pieniądze w błoto a na koniec pójść i kupić gotowe tortille w sklepie to gorąco POLECAM! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
BAN stały
|
Przepis na tortille super ale z braku czasu kupuję gotowe np. są w lidlu, a jakie można tam jeszcze dawać nadzienia??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Wszystko, co się chce, nawet resztki z obiadu,jak zostaną
![]() Mięsko, wędlina, warzywka, surówka itd. no i sos obowiązkowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=TF5jowenaXA Strasznie dużo roboty z tym wyrabianiem i wałkowaniem, ale wyszło super. Było lekko twarde, ale to po podgrzaniu zniknęło. Nie kruszyło się ciasto ani nic, dało się elegancko zawinąć, więc polecam. ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:00.