|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Architekura wnętrz - studia
Cytat:
![]() Ja właśnie zaczynam studia zaoczne na WST, więc może będziesz pierwszą bikiniarą, którą zobaczę na żywo
|
|
|
|
|
|
#182 |
|
Raczkowanie
|
WST? Wybieram się na dzienne na AW. Więc może też się spotkamy? ;> Dziewczyny mam pytanie, załatwiacie sobie akademik jakąś stancje czy coś? Mi z mieszkaniem nie wypaliło ;/ A teraz na akademik za późno (słyszałam, że trudno się gdziekolwiek dostać bo wst swojego nie ma
)
|
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
Ja będę dojeżdżać. Co pracy dojazdy komunikacją miejską zajmą mi prawie 1,5h w jedną stronę, ale liczę na to, że wkrótce uda mi się zarobić na jakieś autko
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
cześć beoneself A na jakim kierunku zaczynasz na tym WST ? Skad wogole jestes, gdzies ze Śląska? Ja chcialam własnie isc na wnętrza podyplomowe tam, kolezanka mnie ciągnie, ale sama nie wiem , troche mi sie nie chce dojezdzac, leniwa jestem :P Ale wciaz o tym mysle. Nie znacie jakiegos forum o tej szkole ?? glownie mi chodzi o wnetrza
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakieś forum WST istnieje, ale panuje tam martwa cisza. Trudno było mi znaleźć w necie jakiekolwiek informacje. |
|
|
|
|
|
#186 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Jestem w 3 klasie Lo. Myślę o pójściu na architekturę wnętrz. Za dwa tyg wybieram się na kurs rysunku. Chciałabym się dowiedzieć czy macie jakieś informacje dotyczące uczelni- Wyższa Szkoła Umiejętności Społecznych w Poznaiu. Czy to dobra szkoła??Czy są po tej szkole perspektywy? |
|
|
|
|
#187 |
|
Raczkowanie
|
Obecnie po żadnej szkole nie ma perspektyw w tym zawodzie ;]
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#189 |
|
Raczkowanie
|
hej beo
Nie zaczynam jednak. Musialam wydac kase na studia na co innego :/ Szkoda, zaluje, ale bedzie tam uczeszczala moja kolezanka, jesli stwierdzi ze warto to wybiore sie w przyszlym roku. Co do pracy, to jest masakra, ale pewnie jak skonczysz to bedzie lepiej Rynek małopolski sie wypalił. Widze że Warszawa i Śląsk juz ruszyly, to samo wielkopolska. Moze ten trend rozwoju dojdzie tez do krakowa
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
No nie powiedziałabym, w moim terenie po tym kierunku zawsze znajdzie się jakąś pracę. Wiele znajomych młodych architektów po AiU żałuje, że nie poszło na wnętrza a inni chcą się przekwalifikować.
Zresztą nikt wybierając dziś jakikolwiek kierunek studiów nie jest pewien czy będzie pracował w zawodzie. Najważniejsze to aby uczyć się tego czego się chce a nie studiować dla prestiżu itp... Ja też już zaczynam Jakoś to będzie
|
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam podobne obawy
Moje rysowanie jest "takie sobie" nigdy żadnych lekcji nie brałam Jakoś czasu nie było ;/ Jakie są moje umiejętności? Okaże się w piątek na 1 zajęciach Jutro uroczysta inauguracja Cóż za emocje Powodzenia wszystkim Wizażankom
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ten przedmiot ma za zadanie ułatwic prace architekta i wyrobic przede wszystkim wyobraznie i umiejtność postrzegania światła , cienia, barw, wychwytywania gry pomiędzy wyżej wymienionymi. Osobiście rysunku używam w pracy sporadycznie, tylko wtedy jeśli trzeba coś na szybko naszkicować. Chociaz na studiach to byl jeden z moich ulubionych przedmiotów bo najlepiej mi sie na nim odpoczywało
|
|
|
#193 |
|
Raczkowanie
|
Mam kilka pytań, więc..:
1. Jestem dopiero w 3 gimnazjum, ale wiem już, że chcę studiować architekturę (na politechnice). Następnie chciałabym sobie zrobić jakiś kurs na arch. wnętrz. Czy jest to możliwe? 2. Od dawna zastanawiam się nad wyborem szkoły średniej. Przez ok. pół roku myślałam jedynie o liceum plastycznym w Lublinie. Potrafię rysować, chociaż na zajęcia plastyczne chodzę dopiero od niecałych 2 miesięcy. Mimo to zrezygnowałam z wcześniejszych planów co do szkoły średniej. I zwracam się tu do was z pytaniem, czy dobrze by było gdybym poszła na profil mat-inf? A tak poza tym: zalogowałam się dokładnie przed chwilą, więc witam wszystkich forumowiczów .Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc .
|
|
|
|
|
#194 |
|
Przyczajenie
|
Z pewnością będzie ok, jeśli w liceum będziesz uczęszczała na jakieś kursy rysunku, tym bardziej, że twierdzisz, że potrafisz rysować.
![]() Ja też byłam w zwykłym liceum na profilu mat-fiz i dzięki temu nie miałam żadnych problemów z konstrukcjami, geometrią i matmą. Pamiętaj jednak, że liczba punktów z egzaminu z rysunku na większości uczelni jest znacznie bardziej istotna niż liczba punktów z matur. |
|
|
|
|
#195 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli na studiach zetkniesz sie z wnetrzami to właściwie w mojej opinii nie musisz kończyć jakichs kursów które niewiele dają i są raczej dla laików a nie dla profesjonalistów. Możesz iść na studia podyplomowe na kierunek wnętrzarski , ale sama później zobaczysz, że w zasadzie to po 5 latach studiów na politechnice , jedyne co zyskasz na podyplomowych wnętrzach to (daj boże) wiedzę na temat nowości w materiałach i wykonawstwie. Ja osobiście zamiast kursów i studiów podyplomowych polecałabym roczny staż w biurze wnętrzarskim. Póki co, pieniądze z tego fajne, praca przyjemna, dająca satysfakcje i ogromna wiedza zdobyta przez praktykę a nie teorię. Cytat:
) Najbardziej liczą sie przedmioty projektowe , mają najwięcej punktów w klasyfikacji ECTS.Cytat:
Pamiętajcie że ocena rysunku to ocena bardziej subiektywna niż obiektywna. Jeśli ktoś świetnie rysuje to raczej ( raczej - bo byłam świadkiem gdzie wg mnie osoba która była świetna pod względem rysunku została zrugana przez komisję - no cóż pewnie to ja się nie znam) 100% komisji będzie na tak, zaś jeśli umiejętności są przeciętne to jest to po prostu loteria, szanse 50/50. Albo się spodoba , albo nie. I wtedy ważna zaczyna stawać się matura.Nie wiem jak jest teraz z ta punktacją powiem szczerze. Trzeba sobie zobaczyć warunki rekrutacji na poszczególnych wydziałach, tam na pewno jest udostepniona rozpiska co jak sie liczy, przelicza i rachuje Być może zostały tez wprowadzone wewnętrzne regulaminy , że pozytywną oceną z rysunku jest ocena powyżej np 3.0 i jest ona nadrzędna w stosunku do ocen z matury. Czyli najważniejsza. Musisz sobie dokładnie poczytać i dobrze sie przygotować pod względem strategii Powodzenia!
Edytowane przez dzonksik Czas edycji: 2009-10-26 o 20:29 |
|||
|
|
|
|
#196 |
|
Przyczajenie
|
ja mam wielkie plany związane z tym kierunkiem .
Widze ze nie jest łatwo sie tam dostać , ale wiem ze mnie na to stac i nie poddam sie tak łatwo . Chciałabym poznac lepiej ten kierunek i wiecej sie o nim dowiedzieć .
|
|
|
|
|
#197 |
|
Raczkowanie
|
Są organizowane dni otwarte, możesz też porozmawiać z osobami które już uczą się na uczelni którą chcesz wybrać. Studenci są bardzo otwarci
|
|
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
macie może jakąś opinię na temat Krakowskich Szkół Artystycznych? http://www.ksa.edu.pl/
jest tam kierunek "Szkoła wnętrz i przestrzeni". jest to studium policealne. nie wiem jak wnętrza, ale projektowanie ubioru ma bardzo dobre recenzje. Absolwenci i studenci biorą udział w różnych konkursach i często wygrywają, szkoła też dostała w tej dziedzinie nagrody ![]() Ciekawa jestem jak i jest poziom projektowania wnętrz? przyjęcia sa na podstawie kolejności zgłoszeń, czesne chyba 350 zł/mies. ja już mam mgr z innej dziedziny, teraz myślę, gdzie mogłabym się przekwalifikować bez konieczności 5-letnich studiów... Edytowane przez godess Czas edycji: 2010-01-22 o 17:06 |
|
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
Ah, czytam te posty i czytam... i nasuwa mi się pytanie: czym różni się architektura wnętrz i projektowanie wnętrz?
|
|
|
|
|
#200 |
|
Raczkowanie
|
A to nie to samo?
Ja chcę iść w tym roku na architekturę i urbanistykę. Od marca będę chodzić na kurs rysunku i będę dużo w domu ćwiczyła z rysunku. Na maturze zdaję polski, niemiecki, matmę i biologię na podstawowym... i nie wiem czy to nie będzie za mało... ale przyłożę się mocno do rysunku i może z tym dobrze mi pójdzie i mnie przyjmą. Jest ktoś kto się wybiera na AiU, albo ktoś kto już studiuje? Bo ten wątek umarł ostatnimi czasy...
|
|
#201 |
|
Raczkowanie
|
Ja studiuję AiU w Krk, więc jak mas jakieś pytania to śmiało
|
|
|
|
|
#202 |
|
Przyczajenie
|
A ja Architekturę i Urbanistykę oraz Architekturę Wnętrz w Białymstoku.
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
Nie mogę się zdecydować czy iść na Architekturę i Urbanistykę czy na Architekturę Wnętrz. Nie wiem, który z tych kierunków bardziej będzie mi się podobał. Najbardziej z kierunków studiów tak w ogóle podoba mi się grafika, ale to inna bajka, bo dostać się na ASP nie łatwo, więc obstaje przy tych dwóch kierunkach, no może ewentualnie jeszcze Architektura Krajobrazu.
Od przyszłego tygodnia będę chodzić na kurs rysunku i oprócz tego planuję się zapisać do ogniska plastycznego. Czym różnią się egzaminy wstępne na tych kierunkach? kajka0202 jak Ci się udało pogodzić te dwa kierunki studiów, bo z tego co wiem to nie jest łatwe?
Edytowane przez eredia Czas edycji: 2010-02-14 o 20:55 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem dopiero w 1 klasie liceum, profil właśnie mat-fiz i jakoś teraz zainteresowała mnie architektura. Jakie przedmioty trzeba zdawać na maturze aby się dostać na taki kierunek? Mój profil może mi przeszkodzić? Gdzieś czytałam, że trzeba zdawać rozszerzony WOK czy historię....? |
|
|
|
|
|
#205 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Znam kilka osób które studiują jednocześnie AiU i budownictwo a to mi się wydaje trudniejsze, bo to już inny wydział i budynki są od siebie sporo oddalone, ale też jakoś dają radę .A tak BTW to u mnie na wydziale jest też grafika, na którą nie aż tak ciężko się dostać, a moi znajomi o poziomie wypowiadają się bardzo dobrze, a jak organizują wystawy, to powiem szczerze, że prace bardzo mi się podobają. Może warto spróbować? A egzaminy wstępne u mnie na uczelni na AiU i AW i nawet na grafikę wyglądają podobnie- tj. masz dwustopniowy egzamin z rysunku. Tyle, że na każdy z kierunków liczy się troche co innego. Nie ma dokładnych "wytycznych" co. Ale zdarzało się, że te same osoby zdając na kilka kierunków były na początku jednej listy i pod koniec innej. ![]() Zgaduję, że na grafikę pewnie liczy się "lekka ręka", kreska, ekspresja etc., a na architekturę umiejętność postrzegania przestrzeni itp. Jak jest na innych uczelniach najlepiej sprawdz na ich stronach, albo w informatorach. ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ---------- Cytat:
U mnie (B-stok) to jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyka, fizyka, historia, historia sztuki, geografia i obowiązkowo jakiś język obcy nowożytny |
||
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
na krakowskiej ASP wystarczy mieć tylko zdaną maturę, nie dostaje się jednak za nią punktów przy rekrutacji, wymagania zależą od uczelni jak słusznie zauważyła przedmówczyni
|
|
|
|
|
#207 |
|
Raczkowanie
|
To poszukam, dziękuję za pomoc
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 |
|
Raczkowanie
|
Ja studiuję AW na polibudzie w białymstoku. studia są świetne, uwielbiam jak jest dużo pracy i się nie nudzę.
jak już słyszałam wielokrotnie z pracą jest ciężko, jak będzie się okaże. jestem na 3 roku więc narazie myślę o tym, żeby zaliczyć praktykę. o stażu pomyślę potem.
|
|
#209 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
nie wiem czy jeszcze jestes aktywna na forum dobrze by bylo gdybys byla.. bo chcialam sie dowiedziec jak tam na pierwszym roku studiow na tej AW? jak sobie radzisz z tym rysunkiem? czy jest faktycznie tak ciezko?? na jakiej uczelni jestes w ogole? Z gory dzieki za odp!Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#210 |
|
Raczkowanie
|
Na AW przyjmują też na WST w Katowicach bez żadnych egzaminów itp. ale jest to szkoła prywatna a rysunku studenci uczą się na zajęciach, także nie ma możliwości, że ktoś nie opanuje rysunku.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:24.

)