Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. V - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-03, 21:13   #181
kakoina
Raczkowanie

Dot.: Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. V

Powiem Wam że jestem w szoku, okazało się dziś że dwie koleżanki z LO które myślałam że rownież Never ever dziecko są w ciąży !!
To zostałam ja i tylko jedna laska omg - no normalnie czuję się jak jakieś freek coś ... palcem mnie wytykać będą..

My mieszkamy u mnie - jego m wynajmujemy, obecnie na 50m2 ale dwa pokoje więc nie ma miejsca na brzdące bo nie chcę mieszkać w salonie ...
kakoina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 09:52   #182
Paprotka_
Zakorzenienie

Słyszałyście o tym? http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...zerzucila.html

Lekko przerażające, jak trzeba być płodnym jeżeli istnieje obawa odwrócenia skutków sterylizacji?
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 12:38   #183
aKatia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Słyszałyście o tym? http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...zerzucila.html

Lekko przerażające, jak trzeba być płodnym jeżeli istnieje obawa odwrócenia skutków sterylizacji?
Ja nie chcę nawet myśleć o tym że antykoncepcja nie daje 100% pewności. Przeraża mnie to.

A najgorsze schizy mam jak trafię przypadkiem na odcinek programu o ciążach z zaskoczenia kiedy to kobiety trafiają do szpitala z silnym bólem podbrzusza, a tam się okazuje że już rodzą mimo że nie miały pojęcia że są w ciąży albo rodzą w domu zaskoczone. Większość z nich się przyznaje że antykoncepcji nie stosowały regularnie ale są i takie które zarzekają się że zawsze się zabezpieczały.

Po takich programach mam kilka dni schizy że będę w ciąży i tego nie zauważę, a później będzie za późno i zostanę z dzieckiem. Mój najgorszy koszmar. Jest jeszcze gorzej biorąc pod uwagę że ostatnio przytyłam, a mam taki kijowy typ sylwetki że mam spory biust ale każdy kilogram idzie mi w brzuch. Serio zazdroszczę dziewczynom które tyją w biodrach i udach, w końcu teraz jest moda na wielkie tyłki, a mi nie przeszkadza że jestem gruba, mi przeszkadza to że mam gruby brzuch. Gdybym mogła przenieść tłuszcz z brzucha na uda i tyłek to nie chudłabym nawet kilograma. Ale zdecydowałam się i ćwiczę więc pewnie powoli schudnę tylko że bywa taki dzień kiedy zjem coś wzdymającego albo zbliża się okres i brzuch mi bardziej wystaje wpadam w panikę "a co jeśli jestem w ciąży?". Absurdalne więc nawet nikomu o tym nie mówię.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 18:58   #184
201712071518
Konto usunięte

Ja jeszcze w tym roku okresu nie mialam wiec albo ciaza albo zrypane hormony

Albo wczesna menopauza
Albo rak albo inny shit

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2017-03-04 o 19:00
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 19:48   #185
kakoina
Raczkowanie

Boziu, ja jak mam mdłości czy rozstrój żołądka to już z nerwów test ciążowy robię masakra .. tak się boję ciąży !!!
kakoina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-05, 19:13   #186
Sophie24
Zakorzenienie

Ależ jestem straszna... Nie napisałam przyjaciółce, że na pewno ciąża rozwija się dobrze (początki) to już jestem ta zła bo nie napisze nic słodko-pierdząco... To takie chore. Pewnie, że fajnie jakby było dobrze ale sam gin jej powiedział, że ma się nie nastawiać bo nie ma na nic gwarancji (jak zawsze zresztą). To po co sobie wkręcać i stwarzać pozory, że na bank wszystko będzie dobrze? Trzeba po prostu przyjąć do wiadomości, że może być dobrze, może być źle. A nie się obrażać bo nie poklepałam jej po pleckach. Faktycznie, mnie to męczy. Ile można wiecznie przeżywać... Będzie co ma być.

Ja dziś dostałam okres więc jestem szczęśliwsza niż ona:P
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-05, 19:28   #187
aKatia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
Ależ jestem straszna... Nie napisałam przyjaciółce, że na pewno ciąża rozwija się dobrze (początki) to już jestem ta zła bo nie napisze nic słodko-pierdząco... To takie chore. Pewnie, że fajnie jakby było dobrze ale sam gin jej powiedział, że ma się nie nastawiać bo nie ma na nic gwarancji (jak zawsze zresztą). To po co sobie wkręcać i stwarzać pozory, że na bank wszystko będzie dobrze? Trzeba po prostu przyjąć do wiadomości, że może być dobrze, może być źle. A nie się obrażać bo nie poklepałam jej po pleckach. Faktycznie, mnie to męczy. Ile można wiecznie przeżywać... Będzie co ma być.

Ja dziś dostałam okres więc jestem szczęśliwsza niż ona:P
Niektórzy nie biorą pod uwagę że coś może pójść nie po ich myśli. A wczesne ciąże czasem kończą się poronieniem. Nikomu nie życzę oczywiście ale jednak tak bywa, a jak ktoś już wybiera imię, zajęcia pozalekcyjne i kierunek studiów dla płodu którego jeszcze nawet nie widać na usg to może się zdziwić.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-05, 19:38   #188
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aKatia Pokaż wiadomość
Niektórzy nie biorą pod uwagę że coś może pójść nie po ich myśli. A wczesne ciąże czasem kończą się poronieniem. Nikomu nie życzę oczywiście ale jednak tak bywa, a jak ktoś już wybiera imię, zajęcia pozalekcyjne i kierunek studiów dla płodu którego jeszcze nawet nie widać na usg to może się zdziwić.
Ja za bardzo po prostu nie rozumiem krzywdzenia się codziennie i rozprawiania czy ciąża się rozwija. Trzeba czekać na wizytę a nie stwarzać domysły. To jest najgorszy czas i właśnie - może zdarzyć się wszystko. Ona nie nastawia się, że będzie dobrze ale i tak jest męcząca w tym wszystkim. Chyba resztki mojej empatii wymarły:P
Stary 2017-03-05, 20:26   #189
faeria
she-wolf

Cytat:
Napisane przez aKatia Pokaż wiadomość
Ja nie chcę nawet myśleć o tym że antykoncepcja nie daje 100% pewności. Przeraża mnie to.

A najgorsze schizy mam jak trafię przypadkiem na odcinek programu o ciążach z zaskoczenia kiedy to kobiety trafiają do szpitala z silnym bólem podbrzusza, a tam się okazuje że już rodzą mimo że nie miały pojęcia że są w ciąży albo rodzą w domu zaskoczone. Większość z nich się przyznaje że antykoncepcji nie stosowały regularnie ale są i takie które zarzekają się że zawsze się zabezpieczały.

Po takich programach mam kilka dni schizy że będę w ciąży i tego nie zauważę, a później będzie za późno i zostanę z dzieckiem. Mój najgorszy koszmar. Jest jeszcze gorzej biorąc pod uwagę że ostatnio przytyłam, a mam taki kijowy typ sylwetki że mam spory biust ale każdy kilogram idzie mi w brzuch. Serio zazdroszczę dziewczynom które tyją w biodrach i udach, w końcu teraz jest moda na wielkie tyłki, a mi nie przeszkadza że jestem gruba, mi przeszkadza to że mam gruby brzuch. Gdybym mogła przenieść tłuszcz z brzucha na uda i tyłek to nie chudłabym nawet kilograma. Ale zdecydowałam się i ćwiczę więc pewnie powoli schudnę tylko że bywa taki dzień kiedy zjem coś wzdymającego albo zbliża się okres i brzuch mi bardziej wystaje wpadam w panikę "a co jeśli jestem w ciąży?". Absurdalne więc nawet nikomu o tym nie mówię.
też miewam takie schizy i rozkminy, nie jesteś sama (tak, też tych programów się naoglądałam)

jeszcze ostatnio mam nieregularne @ (tzn. mam tak od zawsze, ale teraz częściej mam nieregularny niż regularny), dodatkowo pobolewa mnie niska część pleców, jak do wtorku nie przejdzie lecę do lekarza (wrr, akurat w chwili, gdy naprawdę nie mam na to czasu...)

tłumaczę
faeria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-05, 21:00   #190
Sophie24
Zakorzenienie

U mnie pms zawsze jest takie, że ciąża jak nic:P Ból cycków i brzucha mam tak właściwie prawie ciągle po owulacji, do tego ból pleców, mdłości (znaczy jest mi niedobrze często ale to takie znośne - ale jakby się uprzeć, no to ciąża), no i okres nie jest regularny (chociaż tego nie kontroluje bo po owulacji czekam już tylko na okres i nie obchodzi mnie kiedy przyjdzie, nie liczę dni). Schizy nie mam jednak nigdy. Po prostu okres przyjdzie Śmieje się często, że nawet jak zajdę w ciąże - to przegapię jak nic:P
Stary 2017-03-05, 22:44   #191
Shar14
Zadomowienie

Ja póki co nie mam schiz okresowych, natomiast czasem zastanawiam się czy dobrze robię wybierając bezdzietność. Tzn wewnętrznie wiem, że tak, ale ze mnie już taki człowiek, że dużo analizuję. Kolejna rzecz jest taka, że nie mam w rodzinie ani wśród znajomych ludzi bzw w dojrzałym wieku. Sami dzieciaci, a jedyna para bzw jaką znam (+40) funkcjonuje tak, że facet ma dzieci z poprzedniego małżeństwa.
Natomiast póki wewnętrznie czuję, że żyje w zgodzie ze sobą i swoimi przekonaniami to zdania oczywiście nie zmienię.
Niemniej zastanawiam się jak to jest w ogóle z decyzją o dziecku. Wpadka to wiadomo. Natomiast koleżanka z pracy ostatnio mi mówiła, że oni poczuli, że potrzebują kogoś jeszcze w rodzinie. Nie rozumiem takiej potrzeby szczerze mówiąc. Znaczy, że własny facet/mąż/konkubent nie wystarcza czy jak? Pomijam też powody kompletnie z tyłka, czyli rodzenie sobie opiekunki czy też "bo inni mają". Jak sądzicie?

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-03-05, 22:57   #192
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Ja póki co nie mam schiz okresowych, natomiast czasem zastanawiam się czy dobrze robię wybierając bezdzietność. Tzn wewnętrznie wiem, że tak, ale ze mnie już taki człowiek, że dużo analizuję. Kolejna rzecz jest taka, że nie mam w rodzinie ani wśród znajomych ludzi bzw w dojrzałym wieku. Sami dzieciaci, a jedyna para bzw jaką znam (+40) funkcjonuje tak, że facet ma dzieci z poprzedniego małżeństwa.
Natomiast póki wewnętrznie czuję, że żyje w zgodzie ze sobą i swoimi przekonaniami to zdania oczywiście nie zmienię.
Niemniej zastanawiam się jak to jest w ogóle z decyzją o dziecku. Wpadka to wiadomo. Natomiast koleżanka z pracy ostatnio mi mówiła, że oni poczuli, że potrzebują kogoś jeszcze w rodzinie. Nie rozumiem takiej potrzeby szczerze mówiąc. Znaczy, że własny facet/mąż/konkubent nie wystarcza czy jak? Pomijam też powody kompletnie z tyłka, czyli rodzenie sobie opiekunki czy też "bo inni mają". Jak sądzicie?

Właśnie też zawsze sobie myślę, że taka chęć posiadania dziecko to jakby powiedzieć "znudziłeś/znudziłaś mi się, chce dziecko":P Mi przyjaciółka powiedziała, że oni faktycznie też już mieli taki moment, że nie wiedzieli co razem robić. Aczkolwiek oni i tak chcieli mieć dzieci więc jakby to było dla nich normalne a takie znudzenie było po prostu kolejnym powodem.

Ja myślę, że jak ma się wątpliwości to można sprawdzić czy jednak sobie człowiek wkręca czy nie, wystarczy powiedzieć sobie na głos przed lustrem "będziemy starać się o dziecko, zostanę mamą" - i wtedy wiadomo, w zależności co się poczuje. Jeśli jest przerażenie, wydrze się głośne "nieeee" albo coś, to nie ma co. Ale jeśli jest strach z nutą ekscytacji - to coś się dzieje:P Myśli to jedno, ale wypowiedzenie na głos to coś innego:P Przynajmniej u mnie działa
Stary 2017-03-05, 23:02   #193
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
Właśnie też zawsze sobie myślę, że taka chęć posiadania dziecko to jakby powiedzieć "znudziłeś/znudziłaś mi się, chce dziecko":P Mi przyjaciółka powiedziała, że oni faktycznie też już mieli taki moment, że nie wiedzieli co razem robić. Aczkolwiek oni i tak chcieli mieć dzieci więc jakby to było dla nich normalne a takie znudzenie było po prostu kolejnym powodem.

Ja myślę, że jak ma się wątpliwości to można sprawdzić czy jednak sobie człowiek wkręca czy nie, wystarczy powiedzieć sobie na głos przed lustrem "będziemy starać się o dziecko, zostanę mamą" - i wtedy wiadomo, w zależności co się poczuje. Jeśli jest przerażenie, wydrze się głośne "nieeee" albo coś, to nie ma co. Ale jeśli jest strach z nutą ekscytacji - to coś się dzieje:P Myśli to jedno, ale wypowiedzenie na głos to coś innego:P Przynajmniej u mnie działa
Nie przejdą mi takie słowa przez gardło.
Tak jak pisałam, serce mówi: tak, dobrze robisz, a rozum pół na pół: ta część analizująca konsekwencje ma wątpliwości (typu co będzie za x lat), a ta czysto racjonalna wie, że powody są na tyle mocne by decyzji nie zmieniać.

Stary 2017-03-06, 09:20   #194
480d4edc1e815c56c16fabf08724cc948bdba6da
Konto usunięte

Treść usunięta
480d4edc1e815c56c16fabf08724cc948bdba6da jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 10:33   #195
liselotta
lise-kotta

Czytam książkę "Polska odwraca oczy" (swoją drogą polecam), a tam w jednym z reportażu rodzice wypowiadają się na temat decyzji o trzecim dziecku: "jedno jest niepełnosprawne to chcieliśmy trzecie by pomogło temu drugiemu przy niepełnosprawnej córce jak nas zabraknie"
Po prostu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 10:40   #196
zakonna
Naczelna Nastolatka

😨 zgroza ogarnia.

wysłane telepatycznie
Stary 2017-03-06, 10:59   #197
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Czytam książkę "Polska odwraca oczy" (swoją drogą polecam), a tam w jednym z reportażu rodzice wypowiadają się na temat decyzji o trzecim dziecku: "jedno jest niepełnosprawne to chcieliśmy trzecie by pomogło temu drugiemu przy niepełnosprawnej córce jak nas zabraknie"
Po prostu

Zgadzam się, książka świetna. Chociaż mnie najbardziej zszokował wywiad z żoną Trynkiewicza.

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 11:30   #198
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 480d4edc1e815c56c16fabf08 724cc948bdba6da Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ze względu na miesięczny urlop wzięłam 3 liski tabletek bez robienia przerwy, więc podejrzewam, że rozregulowałam hormony.
Poczekam jeszcze ze 2 tygodnie i jak nic nie bedzie to do lekarza (nie panikuję na razie bo juz takie akcje mi sie zdarzaly jak nie robilam przerwy - co prawda pierwszy raz wzielam az 3 listki pod rząd)

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:
Po prostu

biedne dzieci. durni rodzice
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 11:33   #199
liselotta
lise-kotta

Cytat:
Napisane przez AnnaVanDort Pokaż wiadomość
Zgadzam się, książka świetna. Chociaż mnie najbardziej zszokował wywiad z żoną Trynkiewicza.

Oprócz tego siostra bernadetta i ten o szpitalu dziecięcym. Zgroza!

Stary 2017-03-06, 11:39   #200
effcia82
Zakorzenienie

Są tabletki do brania w cyklu 84 + 7. Ja w ogóle nie robiłabym przerw gdyby nie plamienia.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 11:42   #201
480d4edc1e815c56c16fabf08724cc948bdba6da
Konto usunięte

Treść usunięta
480d4edc1e815c56c16fabf08724cc948bdba6da jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 11:48   #202
Milennka03
Zakorzenienie

Zaciekawiłyscie mnie ta książka i sobie zrobiłam prezent na zbliżające się urodziny i zakupiłam,oprócz tego wzięłam też Behawioryste R.Mroza.Akurat szykuje mi się 2razy podróż pkp to będzie jak znalazł. Decyzji rodziców którzy sa tak ograniczeni nie skomentuje bo brak słów
Stupid-raczej tak jak mówisz rozlegulowalas sobie hormony tymi 3opakowaniami bez przerwy-i tego Ci życzę
Ja w końcu w piątek na cytologie smigam a potem w kwietniu na założenie wkładki miedzianej- Gynefix-w koncu będzie spokój

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Edytowane przez Milennka03
Czas edycji: 2017-03-06 o 11:53
Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 12:38   #203
liselotta
lise-kotta

A żeby było śmieszniej to ta trzecia pociecha tez sie urodziła z niepełnosprawnością
Taki był misterny plan i wszystko psu w d...

Stary 2017-03-06, 12:58   #204
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
A żeby było śmieszniej to ta trzecia pociecha tez sie urodziła z niepełnosprawnością
Taki był misterny plan i wszystko psu w d...

jprdlę...

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 13:28   #205
effcia82
Zakorzenienie

Może za czwartym razem się uda
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 16:25   #206
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
kasia2209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 18:25   #207
faeria
she-wolf

Cytat:
Napisane przez kasia2209 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ja schiz typu czy jestem w ciąży aktualnie nie mam, bo i nie mam teraz partnera więc wszelkie problemy to po prostu wiem, że coś z moim organizmem i tyle

tłumaczę
faeria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-06, 21:13   #208
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2017-03-06, 21:42   #209
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia2209 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Chyba 3 lata do przodu.

Stary 2017-03-06, 22:35   #210
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości