Co dać rodzicom na podziękowania za wesele? - wątek zbiorczy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-13, 20:42   #181
Lonia
Raczkowanie

Dot.: Co dać rodzicom na podziękowania za wesele? - wątek zbiorczy

A my mamy pomysł żeby dać ramki cyfrowe a po ślubie przygotować większość zdjęć ze ślubu na kartach pamięci i dać je rodzicom żeby mogli oglądać zdjęcia z Naszej uroczystości, no i na pewno do tego jakaś pisemna forma podziękowań może już w tradycyjnej ramce jeszcze się do końca nie zdecydowaliśmy podoba mi się też pomysł z koszulkami z nadrukiem "zostałem/am teściem/teściową" więc może jeszcze te koszulki nie bardzo natomiast podoba mi się pomysł koszów z łakociami kojarzy mi się to z takimi bezosobowymi prezentami dawanymi np w pracy (kupowanymi byle komu w markecie) żeby mnie nikt źle nie zrozumiał ja nikogo nie krytykuję to są moje prywatne odczucia ale każdy ma własne i robi tak jak uważa za stosowne właśnie według mnie dobrym pomysłem są albumy czy foto książki bo są specjalnie przygotowane dla rodziców ja bym chciała wymyślić dla rodziców coś osobistego coś co będzie pasował do moich i TŻ rodziców

Edytowane przez Lonia
Czas edycji: 2009-04-13 o 20:51
Lonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-14, 09:09   #182
andziat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elban Pokaż wiadomość
My daliśmy swoim "księgę" z podziękowaniami dla rodziców zamówioną na Allegro. Ze zdjęciem, z wymyślonymi przez nas dedykacjami, z piękną kompozycją z suszonych kwiatów, wyglądało to naprawdę ładnie, a rodzice byli wzruszeni. Więc jeśli miałabym coś od siebie polecić to właśnie to
nie obraź się, ale dla mnie te księgi są strasznie tandetne i jeszcze ten złoty kolor, obrzydliwy.

ja chyba zostanę przy drewnianej skrzynce z dwoma winami dobrej jakości na której wygrawerowany będzie taki prosty tekst w formie podziękowań "Za Waszą mądrość, dobry przykład, opiekę, wychowanie, przyjaźń, miłość i zaufanie, ten drobiazg niech będzie podziękowaniem - Wasza córka Ania", może jeszcze niewielki bukiecik kwiatów. Po weselu damy jeszcze albumy z naszymi zdjęciami ze ślubu i płyty z filmem.
andziat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-14, 12:58   #183
jola1964
Przyczajenie

Dot.: Słodki Bukiet w podziękowaniu

piękne
jola1964 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 10:26   #184
Assol
Raczkowanie

A mnie sie podoba pomysl, ze slubowaniem rodzicow
Na 90% go zmalpkuje - moze cos dodam
"Cudownych rodzicow mam" - odpada
Ale jakas ladna z tamtych lat, chetnie
Albumy tez odpadaja - szczerze nie za bardzo przypadam za przyszla "mezowa" . Jakies upominki - hm tez nie wiem - tesciowa ostatnio oddala mi swoj wazon, szklanki itd. Wiec raczej beda kwiaty dla naszych rodzicow.
Swojej kochanej mamie dziekuje kazdego dnia
A tesciowa (za jakies 5 - 10 ) lat sie okaze, za co mam dziekowac
Assol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 12:38   #185
oshinek
Wtajemniczenie

Czekoladka rewelacjny pomysł - wykorzystam go u siebie
Super!!!

Bycie konfidentem to najgorsza forma upodlenia człowieka

oshinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 16:59   #186
annyonne
Raczkowanie

Dziewczyny pomocy!
Zaplanowałam, że w ramach podziękowań dla rodziców wykonam fotoksiążkę - przekrój zdjęć z naszego wspólnego życia od dzieciństwa do teraz, zdjęcia jedynie rodziców lub moje z rodzicami. Na każdej ze stron myślałam wstawić też cytat, coś o miłości rodzica do dziecka, dziecka do rodzica itp. Zaczęłam przeszukiwać internet ale nic ciekawego nie znalazłam Może znacie jakieś ciekawe cytaty, aforyzmy, wiersze... Wdzięczna będę ogromnie
annyonne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 08:05   #187
nenur
Raczkowanie

GG do nenur

http://szkolnictwo.pl/index.php?id=PU9155

sprobuj tutaj moze cos Ci sie spodoba...a jak nie to wpisuj w googlach napewno cos znajdziesz
nenur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-29, 13:33   #188
Rocusiowa
Raczkowanie

a my kupimy złote puchary z podziękowaniem wygrawerowanym na pucharze albo na drewnianej tabliczce
za pokaźny kosz łakoci trzeba zapłacić pewnie z 300-400zł to za 500zł już będzie taki puchar że hej! kwiaty zwiędną i zostanie wspomnienie a puchar będzie na dłuuuugo i jak na razie to jeszcze rzadko spotykane, przynajmniej u mnie w okolicy
Rocusiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 14:44   #189
andzia0401
Raczkowanie

GG do andzia0401

Cytat:
Napisane przez czekoladka79 Pokaż wiadomość
A my zrobiliśmy podziękowanie dla rodziców NA WESOŁO i było ogromną niespodzianką ..... oczywiście rodzicom nakłamaliśmy, że nię będzie podziękowania, bo to takie rzewne i po co nam takie publiczne rozczulanie się

Wodzirej poprosił rodziców na środek sali i zaczął:

Drodzy rodzice uważacie się za idealnych rodziców, bo wychowaliście tak sypatyczną parę dzieci, od dzisiaj jesteście już nie tylko rodzicami ale także TEŚCIAMI.
Toteż na prosbę Państwa Młodych przeprowadzimy teraz uroczyste ślubowanie na IDEALNEGO TEŚCIA - ja będę czytał słowa ślubowania a rodzice będą zgodnym chórem odpowiadali ŚLUBUJĘ ( tekst i całą zabawę wymyślałam i pisałam w dniu ślubu siedząc u fryzjerki pod suszarką )

Wodzirej: Czy ślubujecie nie zaglądać do garnków synowej?
Rodzice : <śmiech> ŚLUBUJEMY

Wodzirej: Czy ślubujecie co tydzień przyjmować Wasze dzieci na obiadkach niedzielnych składających się z conajmniej dwóch dań i deseru?

Wodzirej: Czy ślubujecie udawać, że nie widzicie pajęczyn, stosów brudnych garów i walających się ubrań w mieszkanku Waszych dzieci?
Rodzice : ŚLUBUJEMY

Wodzirej: Czy ślubujecie każdorazowo dawać pokaźną wałówkę pysznego jedzonka kiedy tylko poproszą o to Wasze dzieci?

Wodzirej: Czy ślubujecie nie wisieć na telefonie za kazdym razem, kiedy tylko okaże się, że pies sasiada zaszczekał inaczej niż zwyke?

Wodzirej: Czy ślubujecie nigdy nie używać następujących zwrotów:
- jak będziesz w moim wieku .....
- ja to się nie chcę wtrącać, ale ....

Wodzirej: Czy ślubujecie bez marudzenia zajomować się gromadką conajmniej 10 dzieciaków jakie pojawią się w tym małżeństwie, kiedy tylko przyjdzie taka potrzeba ?

Wodzirej: Czy ślubujecie z promiennym uśmiechem dostarczać zięciowi piwo w nieograniczonych ilościach?

Po wszystkim Wodzirej włączył utwór
Anna Jantar & Natalia Kukulska - Radość najpiękniejszych lat
A my stanęliśmy naprzeciw naszych rodziów (nietypowo bo była cała 5-tka - moja teściowa ma drugiego męża) i ja tylko powiedziałam, że to jest utwór dedykowany za radość najpiękniejszych lat jakie mogliśmy spędzić przy ich boku i które to będziemy pamiętaki do końca życia.
Po czym mój mąż wręczył mamusiom oromniaste kosze z różami, a ja trzem tatuśkom pięknie zapakowane albumy (oczywiście nie mieli pojęcia, że po nocach lepiliśmy własnoręcznie te albumy metodą scerpbookingu - były tam zdjęcia od naszego dzieciństwa poprzez lata szkolne młodość, aż do ślubu cywilnego).

Tatuśkowie ochoczo odpakowali albumy i podnieśli do góry pokazując pozostałym gościom poszczególne kartki .... wszyscy oglądali, śmiali się i kołysali się nucąc piosenkę Radość najpiękniejszych lat ...

Obyło się bez wzruszeń i sereotypowego kółeczka .... a było po prostu śmiesznie i radośnie.

Może kogoś zainspiruje ten pomysł, ślubowanie można modyfikować wg własnych potrzeb i uznania.

Rewelacyjny pomysł suuuuuuuuuuper!!! Też go wypróbuję
andzia0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 15:41   #190
nenur
Raczkowanie

GG do nenur

ja tez go sciagne mam nadzeje ze czekoladka79 sie nie obrazi

Bartłomiej - 16.02.2011r.

nenur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 10:18   #191
nielubiemalin
Przyczajenie

.

Edytowane przez nielubiemalin
Czas edycji: 2009-05-19 o 10:21
nielubiemalin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-29, 23:21   #192
Edytka1986
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Co dać rodzicom na podziękowania za wesele? - wątek zbiorczy

Rewelacyjny pomysł
Edytka1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-01, 21:56   #193
czekoladka79
Zadomowienie

Nie obrażę się
Będzie mi miło, że coś co pisałam na kolanie w wielkim pośpiechu wykorzystacie i zaskoczycie swoich rodziców tak jak my zaskoczyliśmy naszych - trzymam kciuki
czekoladka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-02, 08:30   #194
andzia0401
Raczkowanie

GG do andzia0401

Dziewczyny jaką macie piosenkę w podziękowaniu dla rodziców? Wszyscy mają "Cudownych rodziców mam" a ja chce coś innego...np cliver-dla rodziców http://www.youtube.com/watch?v=W_yqNDfEyZA co myślicie???? może macie jakiś lepsze propozycje ???
andzia0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-02, 09:05   #195
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Cytat:
Napisane przez andzia0401 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jaką macie piosenkę w podziękowaniu dla rodziców? Wszyscy mają "Cudownych rodziców mam" a ja chce coś innego...np cliver-dla rodziców http://www.youtube.com/watch?v=W_yqNDfEyZA co myślicie???? może macie jakiś lepsze propozycje ???
Mysmy mieli te piosenke specjalnie nauczyl sie jej dla nas zespol, a na podziekowaniu wykorzystalam ich slowa" bo dzieki wam my jestesmy tu".... A na antyramach ktore dostali zawarlam slowa Gdyby nie Wy - Nas by nie bylo.... Uwazam ze piosenka jest piekna.
daget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-02, 15:03   #196
gabryna
Raczkowanie

GG do gabryna

Matka
z jej rąk zmęczonych
rosły kwiaty,
z jej dni zranionych
rodziły się daty,
z jej serca miłość cały świat objęła,
z jej oczu rzeka łez spłynęła,
z jej myśli książki się pisały,
z jej ust polskie teorie wybiegały,
z jej marzeń tablica się wyszyła,
z jej szczęścia ja się narodziłam.

. "Troskliwi rodzice mają na uwadze
przede wszystkim dobro swych dzieci.
Ich nieszczęścia
są dla nich o wiele boleśniejsze
aniżeli własne."

"Dziękuję Ci Mamo....
za Twoje rady przez te wszystkie lata...
za czułosc i zrozumienie...
za dar prawdziwej milosci,
ktora pozwala mi pamietac o tym,
jaka jestes kochana."

"Dziekuje Ci Tato...
za twoja opieke...
za silne ramie w chwilach zwatpienia...
za ojcowska milosc,
ktora pozwala mi pamietac o tym,
jaki jestes wspanialy"

"Kochani Rodzice
Dziękujemy Wam za trud włożony w nasze wychowanie,
za opiekę jaką nad nami roztaczaliście,
za bajki na dobranoc, które pozwalały zasnąć gdy byliśmy mali,
za optarywanie zbitych kolan, guzów i siniaków.

Dziękujemy Wam za dzisiejszy dzień,
za wysiłek jaki włożyliście w to,
aby był najpiekniejszym dniem w naszym życiu.
Dziękujemy Wam, że jesteście
dziękujemy, że my jesteśmy."

nie wiem czy takie mogą być

24.08.08 nasze zaręczyny

17.10.2009 nasz ślub
gabryna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 19:35   #197
andziat
Zakorzenienie

według mnie te księgi są strasznie tandetne i widać, że to po prostu zwykła reklama
Stary 2009-06-22, 12:40   #198
katipati
Przyczajenie

andzia0401 Ten pomysł ze ślubowaniem jest super Bardzo mi się spodobał, może i my się zdecydujemy na coś podobnego
Dzięki za pomysł
katipati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 16:39   #199
marmoladka
Raczkowanie

Jaki prezent dla rodziców???

Kochane jaki dajecie prezent rodzicą w czasie podziękowania dla rodziców???Pomysły???Kwia ty wydaje mi sie że to za mało chciałabym im dac cos oryginalnego co będą długo wspominać a nie potrafie nic wymyslić a zegar tyka pomóżcie
marmoladka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-02, 07:52   #200
katipati
Przyczajenie

Dot.: Jaki prezent dla rodziców???

Cytat:
Napisane przez marmoladka Pokaż wiadomość
Kochane jaki dajecie prezent rodzicą w czasie podziękowania dla rodziców???Pomysły???Kwia ty wydaje mi sie że to za mało chciałabym im dac cos oryginalnego co będą długo wspominać a nie potrafie nic wymyslić a zegar tyka pomóżcie

Ja z moim narzeczonym postanowiliśmy wręczyć rodzicom bilety do teatru na jakąś fajną sztukę, gdyż wiemy, że rodzice już wieki nie chodzili do żadnych takich miejsc. Jesteśmy pewni, że pomysł im się bardzo spodoba. Poza tym standardowo jakiś ładny bukiecik kwiatków. Teraz tylko zastanawiamy się jaką wybrać sztukę odpowiednią dla nich
katipati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 07:57   #201
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziat Pokaż wiadomość
według mnie te księgi są strasznie tandetne i widać, że to po prostu zwykła reklama
Zgadzams ię i nie wiem, jak ktoś moze coś takiego wręczać ;/ zbieracz kurzu i tandeta! Takie ot badziewie kupione "bo innego pomysłu nie było", a potem wyrzuca się to albvo wrzuca głęboko do szafy, by nie straszyło.
Stary 2009-07-03, 13:02   #202
marmoladka
Raczkowanie

Ja myśle nad koszem smakołyków z koszulkami super mama super tata +kwiaty+ komplet szlafroków z ich imionami widziałam kiedys taki na allegro i co o tym myślicie???Nie chce dawać żadnych pucharów czy ksiąg pamiatkowych wydaje mi sie to takie tandetne sztuczne a chciałabym zrobić własnoręcznie album ale nie mam takich zdolności
marmoladka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 14:59   #203
EdziaO
Zakorzenienie

ja też myślałam o tych bkoszulkach bo wg mnie sa super.Ostatecznie przewżyło jednak że pójda do szafy.Ale według mnie to dobry pomysł.Sama chyba zdecyduje się na gigantyczne laurki robione własnoręcznie na wzór takich jakie robią małe dzieci.Nie mam absolutnie zdolności plastycznych-ale na tym poziomie dam radew środku tekst podziękowań ale całość utrzymana w takim dziecinnym charakterze.Takie baaardzo duże.A do tego jednak upominki-dla mam róże do kąpieli w pudełku w kształcie serduszka i takie figurki alabastrowe-dla moich mała dziewczynka schowana w dłoni,dla TŻ-owych mały chłopczyk schowany w dłoni-symbol jak nas ochranialisa małe postawią sobie na pamiątkę.Dla tatów trunek i cygaro.Do tego może dostana świadectwa z paskiem.Nie wiem do końca bo pomysł się jeszcze produkuje.Możliwe że jeszcze te koszulki bo kurcze jednak sa takie zabawneChciałam takie coś bardziej smiesznego -nie kwiatowego.Co Wy na to?
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 22:25   #204
Ellisa
Raczkowanie

A co ja mam zrobić Drogie Panie jeśli nasi rodzice nie uczetnicza w przygotowaniach do ślubu i nie dokładają do niego ani złotówki?
Ellisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 20:41   #205
andziat
Zakorzenienie

według mnie to są podziękowania rodzicom nie tylko za pomoc w organizacji ślubu i wesela ale przede wszystkim za wychowanie nas
Stary 2009-07-19, 20:35   #206
Moniano22
Raczkowanie

Dziewczyny bardzo prosze o rade gdyz moment podziekowania dla rodzicow spedza mi sen z powiek a do slubu zostal juz tylko miesiac
Moja mama zmarla ponad 1,5 roku temu, zamierzam odwiedzic cmentarz i podziekowac Jej osobiscie rano w dniu slubu.....niewiem natomiast co z podziekowaniami w trakcie wesela. Moi rodzice byli rozwiedzeni i moj tata ma druga zone juz od 7 lat. Podziekowania wolalabym zrobic w wersji wesolej z zaspiewanej 100 lat i wreczeniem upominkow, ale wlasnie niewiem jak sie zachowac wobec zony mojego taty Wreczyc jej kwiaty? podziekowac?? Prosze o rade, moze ktoras z Was byla w podobnej sytuacji....

26.09.2014 - Pani Kierowca
Moniano22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 09:33   #207
molly18
Raczkowanie

Ja tez wlasnie nie wiem co mam zrobic. Moi rodzice sie rozwiedli gdy mialam 4 lata. Oboje ponownie sie podbrali. Na slubie i weselu beda wszyscy. Nie wiem jednak co robic z podziekowaniami. Najchetniej to zrobilabym podziekowania tylko dla mam ale wiem ze byloby to nie fair w stosunku to taty mojego TZta. Ja z moim ojczymem mam bardzo dobry kontakt (mieszkalismy razem), z moim tata tez caly czas utrzymuje dobry kontakt (spotykamy sie, jestem chrzestna jego corki), jednak z moja macocha to mam taki sredni kontakt. Nie mam zupelnie zamiaru dziekowac jej za cokolwiek (bo po prostu nie ma za co). No i nie wiem co zrobic? Bo chyba glupio by bylo jakbym do podziekowan wywolala moich rodzicow i ojczyma a macochy nie? A moze moge tak zrobic i nie martwic sie co ludzie powiedza i pomysla? Wiem, ze gdybym podziekowala tylko rodzicom, to ojczymowi mogloby byc przykro (nazywa mnie swoja corka, wychowal mnie). Prosze napiszcie dziewczyny, co Wy uwazacie?
molly18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 17:28   #208
Ellisa
Raczkowanie

Mój ojciec zmarł kilka lat temu- mama wdowa.Matka chrzestna po rozwodzie.Nie dojedzie-jak sie dziś dowiedziałam.Będzie tylko chrzestny.Teściowie nie pomagają ani finasowo ani w przygotowaniach.Nawet nie mam z kim dziecka zostawić jak idę na nauki albo do poradni rodzinnej.Wynajmuję opiekunkę.Za co mam dziękować?Jak mam to robić wybiórczo albo wbrew sobie lub stawiać niektórych w niezręcznej sytacji to wolę nie robić tego wcale.Można po ślubie,niekoniecznie na pokaz podziękować komu się należy i już.
Ellisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 17:59   #209
molly18
Raczkowanie

Moze i masz racje. Moja mama w ogole mi mowila, ze nie chce zadnych podziekowan a juz szczegolnie nic przy wszystkich, bo i tak bedzie wystarczajaco wzruszona. Ale ja chcialabym, zeby poczula sie wyjatkowo, naprawde lepszej mamy nie moglabym sobie wymarzyc, jest wspaniala i moglabym jej dziekowac codziennie (co czesto robie). POza tym wszystkie pary dziekuja rodzicom na weselach i jakbysmy nie podziekowali, to rodzice moze byliby troche zawiedzeni, nie wiem.
A tak mi sie teraz przypomnialo, ze moja znajoma dziekowala razem z mezem swoim mamom w kosciele w trakcie mszy. Razem czytali cos i dawali kwiaty, nie pamietam tego dokladnie, bo to bylo z 10 lat temu, ale takie podziekowanie w kosciele tez fajnie wygladalo.
molly18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 19:41   #210
andziat
Zakorzenienie

cześć dziewczyny,
my zrobiliśmy podziękowania w sposób tradycyjny. Nie żałuję - dla moich rodziców zrobię wszystko - oni doskonale wiedzieli, że to wszystko jest tylko dla nich i podziękowania należą się tylko im. W tej danej chwili całym sercem i myślami byłam tylko ze swoimi rodzicami.
Myślę, że czasami warto jak to się mówi "zagryźć zęby" i zrobić coś żeby nasi najbliżsi, których kochamy poczuli się wyjątkowi, nawet wbrew sobie dając prezenty i drugiej stronie.
Co do sytuacji gdy "rodziców" jest więcej uważam, że powinno się wyróżnić ich wszystkich w tym pięknym dniu, będziecie się czuły w porządku w stosunku do wszystkich, nikt wam nic nie zarzuci - chociaż chyba nie powinnyśmy się tym przejmować, ale tak myślę - a tak na prawdę w sercu dziękować tym "rodzicom", którym uważacie, że to się należy. Ewentualnie można ich później po weselu jeszcze jakoś dodatkowo wyróżnić - ja tak zrobiłam.
Nic się nie martwcie na pewno wszystko się ułoży a ludzie i tak mówią i tak - "jeszcze się taki nie urodził, co wszystkim dogodził".
Pozdrawiam i życzę trafnego podejmowania trudnych decyzji. Trzymam kciuki.

Edytowane przez andziat
Czas edycji: 2009-07-25 o 08:03
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości