Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny część II - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-08-02, 12:52   #181
siarka40
Szef ds. Wymianek

Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny część II

Ja zużywam dużo masła do ciast, jako ich składnik oraz na polewę/kruszonkę (tutaj nawet 200 g masła jednorazowo).
Stary 2017-08-02, 12:56   #182
201803120844
Konto usunięte

Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny część II

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
W tesco są 2 rodzaje i opakowania o różnych gramaturach.

Kurcze, powinnam od tesco dostać jakiś rabat za reklamę, ale ja tam po prostu robię najczęściej zakupy bo mam najbliżej.

Normalna sprawa, mnie np. do Lidla nie po drodze i choć 5987 fajnych promocji to nie chodzę tam.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 14:09   #183
Veredise
Zakorzenienie

Ja w czerwcu, lipcu i sierpniu nie podliczam wydatków, bo kompletnie nie wiem jak to liczyć. Z jednej strony na wyjazd np. biorę z oszczędności, ale jest w tym także wyżywienie. Z drugiej, na inny wyjazd jadę bez wyżywienia, to i się więcej wyda, bo się chodzi praktycznie tylko po knajpach, więc to też nie jest miarodajne.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 14:57   #184
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja widziałam u siebie w Leclercu.

Od 1,5 miesiąca mieszkamy razem z tżtem. Dwa tygodnie po przeprowadzce były takie na ,,ogarnięcie się" ale przez ostatni miesiąc skrupulatnie liczyłam i zapisywałam nasze wydatki.
W lipcu wydaliśmy na jedzenie równe 800 zł. Raczej nie kupujemy żadnych gotowych dań obiadowych, staramy się wszystko gotować sami. Ale kilka razy zdarzyło nam się zamówić pizzę czy zjeść kebaby- choć teraz staramy się już to ograniczyć.
Rzeczy ,,na kanapki" z reguły kupujemy w Biedronce albo Lidlu. Sporadycznie kupie coś w masarni.

Za to na alkohol (bo na nowym mieszkaniu chętnie odwiedzali nas znajomi) poszło nam łącznie 230 zł ... Jeszcze tylko moje urodziny w tym miesiącu i mocno tniemy wydatki na alkohol
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 16:03   #185
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:

Kurcze, powinnam od tesco dostać jakiś rabat za reklamę, ale ja tam po prostu robię najczęściej zakupy bo mam najbliżej.
Dla mnie to z kolei antysklep. Brud, smród i drożyzna.Na palcach jednej ręki mogę wyliczyć produkty tańsze niż w innych miejscach, a przeciętny poziom cen absurdalny, zwłaszcza jeśli po drugiej stronie ulicy jest carrefour. I te wieczne kilometrowe kolejki do kas - też nigdzie nie stoję aż tak długo.

Cytat:
Treść usunięta
U mnie chyba nikt na rynku nie ma kasy i wcale się temu nie dziwię - 90% tych ludzi to drobnica, która handluje przez parę miesięcy w roku. Zupełnie mi to nie przeszkadza, a na wadze zostałam oszukana tylko raz. Po rozpętaniu burzy zadośćuczyniono mi, ale więcej tam nie kupiłam.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 16:08   #186
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

To było jasne, że ktoś się doczepi do braku paragonów na targowisku. Tak samo jak urzędnicy skarbowi regularnie doczepiają się babuleniek, które spracowanymi rękami dorabiają sobie kilka złotych na chleb zbierając jagody i sprzedając je przy drodze.
Moim zdaniem jest to bardzo przykre.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 17:54   #187
funk_you
Wtajemniczenie

Wydaje mi się, że dziewczyny jak to określiłaś "czepiają się" targowych wyjadaczy, którzy stragany mają całoroczne i wcale drobnicą nie handlują. Obok mnie jest ryneczek, babuleniek kilka, młodzi sprzedają kurki i jagody. A wyjadacze przyjeżdżają autami załadowanymi towarem, drobnica to nie są zakupy, gdzie wydaję 20 zł, a babka przede mną płaci za warzywa i owoce ponad 30 zł. A paragonu nie dostaję, tak mogłabym jak zaraz powiesz warzywa kupić w supermarkecie, ale już z dwojga złego wolę ten brak paragonu (niestety), ale towar świeży, a pomidory niezgniecione przez czyjeś łapy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-08-02, 17:57   #188
Konto usunięte

No chyba ze faktycznie mowimy o takich starych wyjadaczach, to rozumiem.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 18:43   #189
narcyzowa
Zakorzenienie

Ja tam widzę ogromną różnicę w smaku i wyglądzie pomiędzy owocami i warzywami z marketu, które czasem są wręcz plastikowe, a tymi sprzedawanymi na targach, przynajmniej w mojej okolicy.
To samo dotyczy jajek od kur - i w sumie zaczynam się zastanawiać, kto się nabiera na te akcje, o których się słyszy, że ktoś kupuje jajka w Biedronce, zmienia opakowanie i sprzedaje dwa razy droższe jako swojskie. Przecież to od razu widać, jeśli jajka są wsiowe.
Średnio chce mi się wierzyć w teorię, że markety i drobni sprzedawcy targowi korzystają z tych samych hurtowni. Po prostu za bardzo widać różnicę. Jasne, że nie wszyscy ci targujący sprzedają własne wyroby - większość zaopatruje się na giełdach owocowo-warzywnych, zresztą moi rodzice mieli kiedyś taki stragan.
A być może taka Biedronka czy inne Tesco sobie wybiera te plastikowe warzywa, bo konsumenci bardziej na to lecą. Jak ja widzę te smutne, malutkie marchewki, wypucowane ziemniaki czy śmieszne pęczki koperku składające się z jednej, smutnej gałązki, to raczej mnie to nie zachęca do zakupu.

Co do Tesco, to wydaje mi się, że zależy od sklepu, u mnie jest spore powierzchniowo, czyste, poukładane, z dostępem do wszystkiego, czego tylko potrzebuję i koszami z fajnymi przecenami. Ostatnio się coraz bardziej zniechęcam do typowych dyskontów, raz coś jest, potem tego nie ma i muszę latać za jedną rzeczą do innego sklepu; i te palety rozwalone centralnie na środku wąskiej alejki, tak, że nie da się przecisnąć.
Co do cen, to nie zauważyłam, żeby były jakoś drastycznie drogie, we wszelkich koszykowych porównaniach też w sumie plasują się tak w środku czy nawet bliżej początku stawki. To właśnie dyskonty, kiedyś synonim taniości, teraz windują ceny. Ale może jest tak głównie z markowymi produktami, a nie z ich markami własnymi (których ja zazwyczaj i tak nie kupuję).

Edytowane przez narcyzowa
Czas edycji: 2017-08-02 o 18:50
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 18:46   #190
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2017-08-02 o 18:48
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 18:49   #191
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Wystarczy, że po takim targowisku raz czy drugi przejdzie kontrola ze skarbówki i będą ten paragon wciskać siłą każdemu
Stary 2017-08-02, 21:03   #192
cava
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7597473 6]Dla mnie to z kolei antysklep. Brud, smród i drożyzna.Na palcach jednej ręki mogę wyliczyć produkty tańsze niż w innych miejscach, a przeciętny poziom cen absurdalny, zwłaszcza jeśli po drugiej stronie ulicy jest carrefour. I te wieczne kilometrowe kolejki do kas - też nigdzie nie stoję aż tak długo.
.[/QUOTE]

Zależy od konkretnego sklepu, zresztą jak w każdej sieci.
Ten który mam blisko jest czysty i zawsze wszystko poukładane.
Pod praca mam drugi i tam właśnie tak jest jak piszesz: syf, brud i co dziwniejsze, o wiele gorsz jakość produktów typu warzywa może w ogóle 1/4 tego co w "moim", mieś, wędlin za to jakieś absurdalne hektary stoisk z ubraniami (skotłowanymi gorzej jak w ciuchlandzie), zabawkami i elektroniką.

Co do cen, nie mam cierpliwości latać i porównywać. Idę gdzie mam blisko. Dlatego nie chodzę za często do Biedry, bo ta najbliższa mam syfiastą. A taką porządną mam nie po drodze.
Carrfura nawet nie wiem gdzie mam, kauflanda w ogóle daleko.
W okolicy z sieciowców przyzwoite mam 2 Lidle i tesco.

W kolejkach nie stoję, w tym co robię zakupy jest dodatkowo do kas zwykłych, kilkanaście kas samoobsługowych i do nich kolejek nie ma.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 21:14   #193
narcyzowa
Zakorzenienie

Kasy samoobsługowe to największe błogosławieństwo, dlatego tak lubię Tesco.
Stary 2017-08-02, 21:25   #194
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez narcyzowa Pokaż wiadomość
Kasy samoobsługowe to największe błogosławieństwo, dlatego tak lubię Tesco.
Myślę, że tak będzie wyglądać przyszłość supermarketów, bo kasy samoobsługowe pozwalają zaoszczędzić ok. 23% kosztów. Na dłuższą metę nikt się nie oprze takiemu cięciu kosztów.

PS DLa mnie to super zabawa. Uwielbiam
Stary 2017-08-02, 21:28   #195
Konto usunięte

Cytat:

Zależy od konkretnego sklepu, zresztą jak w każdej sieci.
Na pewno. Pamiętam jak toczyła się kiedyś podobna dyskusja i byłam zdziwiona zachwytami niektórych osób nad jakością warzyw i owoców w kauflandzie. U mnie to dno i pół metru mułu, za połowę ceny bym nie wzięła.

Cytat:
Co do cen, nie mam cierpliwości latać i porównywać. Idę gdzie mam blisko. Dlatego nie chodzę za często do Biedry, bo ta najbliższa mam syfiastą. A taką porządną mam nie po drodze.
Carrfura nawet nie wiem gdzie mam, kauflanda w ogóle daleko.
W okolicy z sieciowców przyzwoite mam 2 Lidle i tesco.
to ja jestem rozpieszczona praktycznie pod nosem mam carrefoura, tesco, trzy biedronki, dwie stokrotki i lidla, w drugą stronę kaufland i kolejna biedrona.

Cytat:
W kolejkach nie stoję, w tym co robię zakupy jest dodatkowo do kas zwykłych, kilkanaście kas samoobsługowych i do nich kolejek nie ma.
Czasem korzystam, częściej nie. Po pierwsze przeszkadza mi brak możliwości płacenia paypassem, po drugie jak już się zdarzy święto we wsi i idę po owoce to tesco to nie chce mi się samej bujać z ważeniem.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 21:49   #196
cava
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7598323 6]to ja jestem rozpieszczona praktycznie pod nosem mam carrefoura, tesco, trzy biedronki, dwie stokrotki i lidla, w drugą stronę kaufland i kolejna biedrona.

O. Ja też mam pod nosem Stokrotke i Biedrę. Biedra mała i słaba ale jeszcze ujdzie w tłoku, ale nasza Stokrotka to istna tragedia. Jakiś skansen dosłownie. :/ + na ogół czynna jest w niej tylko kasa przy stoisku z alkoholami na dodatek. Mam wrażenie że jest to najstarszy sklep w tej okolicy, może dlatego prezentuje się tak okropnie.

Czasem korzystam, częściej nie. Po pierwsze przeszkadza mi brak możliwości płacenia paypassem, po drugie jak już się zdarzy święto we wsi i idę po owoce to tesco to nie chce mi się samej bujać z ważeniem.
[/COLOR][/QUOTE]

? Ale przecież waga jest wbudowana w kasę.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2017-08-02 o 21:50
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 21:55   #197
Konto usunięte

Cytat:
? Ale przecież waga jest wbudowana w kasę.
ale ja wygodna jestem
Stary 2017-08-02, 21:56   #198
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Zazdroszczę takiej wody. Świetna też do kiszenia ogórków. Jak mieszkaliśmy w Warszawie, to chodziliśmy po oligoceńską.
A i spacerek przy okazji jest
O, nie pomyślałam o takim jej zastosowaniu, dzięki!
Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Skąd masz pewność, że taka woda jest zdatna do picia? Nie pytam złośliwie, jestem po prostu ciekawa.

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Są tam dwa źródła. Po pierwsze mieszkam w górach i są to źródła bijące prosto ze skał, skąd od lat ludzie czerpią wodę. Po drugie oba źródła były badane, bo był inwestor, który chciał tę wodę butelkować, ale podobno się nie opłacało, bo jest jej za mało dla masowej produkcji Legendy głoszą wręcz, że woda z jednego z tych źródeł ma moc leczenia chorób żołądka

Ja po wyprowadzce na wieś na najbliższy targ mam 40 minut autem, nad czym bardzo ubolewam, bo nie wszystko da się wyhodować na tutejszej glebie, która jest strasznym ulepem A warzywniak w sąsiedniej wsi nam zamknęli, bo ludziom jest obojętne czy biorą bezsmakowe pomidory z Biedry czy pachnące, ale trochę droższe

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 22:52   #199
funk_you
Wtajemniczenie

Cytat:
Treść usunięta
Mamy działkę, ale już wyłącznie rekreacyjną. Nie ma komu podlewać codzienne ogórków i skakać wokół nich, co roku więcej nerwów było niż tych plonów . U mnie fasolka okej, dzisiaj widziałam po 3.50 więc cena w porządku. Borówki po 19.50, maliny 6.50 za spory koszyczek, kuszą jeżyny, ale mały koszyczek po 7 zeta i chyba taniej nie będzie ominęły mnie jakoś czereśnie, jadłam tylko 2 razy. Są jeszcze w ogóle? Widziałam już gruszki takie duże i chyba jutro się skuszę.

Ja nie wiem jak ludzie mogą dalej jeść truskawki, dzisiaj facet nosił całe kobiałki. Ja nie jestem ich fanką, najadłam się naszprycowanych gigantów z Hiszpanii już w maju i bardziej mi smakowały niż nasze polskie. W smaku całkiem okej i były duże, a te nasze w tym roku to taka drobnica blada, że ani to przebierać ani jeść. Kwaśne blee.

Stary 2017-08-03, 00:11   #200
Veredise
Zakorzenienie

W temacie oszczędzania na napojach, to ostatnio w ogóle nie kupuję soków ani napojów, zwłaszcza gazowanych, tylko kupiłam sobie kilka szklanych kubko-słoików z rurkami i robię w nich herbatki. Zalewam torebkę tak do 1/5 wysokości wrzątkiem i się parzy (więcej się boję, bo może pęknąć, a tyle wystarczy). Potem dodaję cytrynę, czy miętę albo inne owoce i zalewam do końca zimną wodą i do lodówki. I jest świetna ice tea za grosze, a do tego zdrowa, bo bez tony cukru.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-03, 00:16   #201
syyyyyylwia
cat lady

2 centy byłego drobnego rolnika
Z wlasnymi warzywami na małym targu jest tak: przyjdzie kupujacy, zmaltretuje malinowego(!) pomidora lapami, fuknie ze miekki i leci do handlarzy po ich twardego idealnego szklarniowego twora pomidoropodobnego bez smaku😀
Ludzie się przyzwyczajaja, jak ktoś chce się pojawiać np raz-dwa w tygodniu przez 2 miesiace bo wtedy ma plony, mało kto chce kupować, wolą od handlarza który ma wszystko zawsze, stąd nie widać zbytnio rolników czy dzialkowiczow na targach😉
a, i klient nie kupi brudnego (ziemia) ogórka gruntowego, fasolki czy cukinii, trzeba myć przed zawiezieniem na targ. Żeby szybciej wiedlo😉
Juz nawet nie mówię o nieidealnych warzywach, deszczu się nie zatrzyma a np niektóre pomidory pękają jak zaczną dojrzewać i nagle dostaną sporo wody, to te pyszne odmiany😉
syyyyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-03, 07:34   #202
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
2 centy byłego drobnego rolnika
Z wlasnymi warzywami na małym targu jest tak: przyjdzie kupujacy, zmaltretuje malinowego(!) pomidora lapami, fuknie ze miekki i leci do handlarzy po ich twardego idealnego szklarniowego twora pomidoropodobnego bez smaku��
Ludzie się przyzwyczajaja, jak ktoś chce się pojawiać np raz-dwa w tygodniu przez 2 miesiace bo wtedy ma plony, mało kto chce kupować, wolą od handlarza który ma wszystko zawsze, stąd nie widać zbytnio rolników czy dzialkowiczow na targach��
a, i klient nie kupi brudnego (ziemia) ogórka gruntowego, fasolki czy cukinii, trzeba myć przed zawiezieniem na targ. Żeby szybciej wiedlo��
Juz nawet nie mówię o nieidealnych warzywach, deszczu się nie zatrzyma a np niektóre pomidory pękają jak zaczną dojrzewać i nagle dostaną sporo wody, to te pyszne odmiany��
No i to jest najsmutniejsze, że teraz ludzie patrzą głównie na wygląd warzyw i owoców. Prowadzi to do wyśrubowanych norm, które wielkie sieci dyktują rolnikom, a przez to do marnotrawstwa na ogromną skalę.

Ostatnio TŻ zabrał mnie przy okazji na taki mini targ, który pamiętał z dzieciństwa i który powstał właśnie z koncepcją sprzedaży swoich plonów okazyjnie, przez drobnych sprzedawców, a nawet przez osoby, które mają urodzaj jakiegoś warzyw czy owoce na działce. No, ale od czasów jego dzieciństwa chyba się pozmienialo, bo 90% to już pozajmowane przez dużych sprzedawców kupujących na giełdzie, wszystko okazale i dorodne. Widziałam 2-3 stoiska z brudnymi małymi marcheweczkami, czosnkiem czy cukinią.

I to pakowanie w plastik warzyw i owoców polskich, w sezonie. Nie rozumiem po co w jednym sklepie np. pomidory luzem i te same w plastiku po 1 czy 0,5 kg. To samo z papryką, brzoskwiniami, śliwkami itp. Tutaj też pewnie chodzi o złudzenie różnorodności i dużego wyboru oraz o komfort i wygodę (nie trzeba nabierać samemu) :-(

Edytowane przez iwona200
Czas edycji: 2017-08-03 o 07:45
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-03, 08:25   #203
201805091331
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
No i to jest najsmutniejsze, że teraz ludzie patrzą głównie na wygląd warzyw i owoców. Prowadzi to do wyśrubowanych norm, które wielkie sieci dyktują rolnikom, a przez to do marnotrawstwa na ogromną skalę.

Ostatnio TŻ zabrał mnie przy okazji na taki mini targ, który pamiętał z dzieciństwa i który powstał właśnie z koncepcją sprzedaży swoich plonów okazyjnie, przez drobnych sprzedawców, a nawet przez osoby, które mają urodzaj jakiegoś warzyw czy owoce na działce. No, ale od czasów jego dzieciństwa chyba się pozmienialo, bo 90% to już pozajmowane przez dużych sprzedawców kupujących na giełdzie, wszystko okazale i dorodne. Widziałam 2-3 stoiska z brudnymi małymi marcheweczkami, czosnkiem czy cukinią.

I to pakowanie w plastik warzyw i owoców polskich, w sezonie. Nie rozumiem po co w jednym sklepie np. pomidory luzem i te same w plastiku po 1 czy 0,5 kg. To samo z papryką, brzoskwiniami, śliwkami itp. Tutaj też pewnie chodzi o złudzenie różnorodności i dużego wyboru oraz o komfort i wygodę (nie trzeba nabierać samemu) :-(
Dlatego cieszę się, że moi rodzice mieszkają na wsi. Mam że wsi jajka, ziemniaki, ogórki, fasolke, buraki, marchewkę, truskawki i wiśnie. Szkoda tylko, że nie mają swoich pomidorów ale te kupuje na targu.

201805091331 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-03, 09:07   #204
Konto usunięte

A tak z ciekawosci, zagranico (gdzie moim zdaniem jest duzy problem pt. wyglad owocow i warzyw ma byc idealny, pod linijke) supermarkety juz wprowadzaja do asortymentu owoce i warzywa firmy "natura jest krzywa" czy jakos tak. Mozna dostac krzywe marchewki i jablka, ktore normalnie poszlyby na kompost, bo nie sa ladne i proste. Sa srednio 30 centow tansze niz zwykle marchewki czy jablka, a o wiele smaczniejsze (np. male marchewki zawsze mi sie wydawaly slodsze niz duze kolosy).
To jest dopiero pierwszy krok, zeby ograniczyc marnowanie zywnosci, ale zawsze cos.
Stary 2017-08-03, 09:11   #205
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ironia89 Pokaż wiadomość
Dlatego cieszę się, że moi rodzice mieszkają na wsi. Mam że wsi jajka, ziemniaki, ogórki, fasolke, buraki, marchewkę, truskawki i wiśnie. Szkoda tylko, że nie mają swoich pomidorów ale te kupuje na targu.
ja mam swoje i potwierdzam- nie umywają sie do kupnych.....

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
No akurat te warzywa trochę pielęgnacji wymagają , ale o cukinii na balkonie to myślę, bo rośnie jak chwast.
wierz mi,że nie az tak dużo, normalnie z mezem pracujemy, mamy dziecko i spokojnie dajemy rade wszystko "obrobic", doslownie kilka razy po poludniu godzinę poplewiłam i tyle.
najwiecej zachodu z podlewaniem jak sucho
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-03, 09:14   #206
damdalena
Zakorzenienie

Jadłam kiedyś świetną mizerię konserwową, tj. ogórki w plasterkach w zalewie octowej, bez żadnych dodatków typu cebula czy ziele. Przed podaniem ogórki odcedza się z tej zalewy a dodaje się śmietany z mrożonym koperkiem. Ma ktoś sprawdzony przepis z mało wyczuwalnym octem?
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-03, 09:15   #207
Konto usunięte

A czy cukinia wyrosnie tez na srednio naslonecznionym balkonie? Nie znam sie na stronach swiata, najbardziej widno jest pod wieczor

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-08-03, 09:24   #208
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
wierz mi,że nie az tak dużo, normalnie z mezem pracujemy, mamy dziecko i spokojnie dajemy rade wszystko "obrobic", doslownie kilka razy po poludniu godzinę poplewiłam i tyle.
najwiecej zachodu z podlewaniem jak sucho
Też tak uważam, że ogródek warzywny nie wymaga jakiegoś strasznego wysiłku. Trawnik jest bardziej wymagający. Z tym, że ja nie mam starannie wyplewionego warzywnika - tyle tylko, by duże chwasty nie konkurowały z jarzynami. Dużo stosuję ściółkowania, uprawy w pionie, nie mam równych rządków, itp. Można powiedzieć, że stosuję permakulturę Za każdym razem dziwię się, jak można mieć plony przy tak niskim nakładzie pracy. Na przykład przy truskawkach nie robiłam kompletnie nic przez ostatnie półtora roku - zebrałam z 15 kg owoców (co prawda bardzo drobnych, ale były).
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-03, 09:35   #209
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Też tak uważam, że ogródek warzywny nie wymaga jakiegoś strasznego wysiłku. Trawnik jest bardziej wymagający. Z tym, że ja nie mam starannie wyplewionego warzywnika - tyle tylko, by duże chwasty nie konkurowały z jarzynami. Dużo stosuję ściółkowania, uprawy w pionie, nie mam równych rządków, itp. Można powiedzieć, że stosuję permakulturę Za każdym razem dziwię się, jak można mieć plony przy tak niskim nakładzie pracy. Na przykład przy truskawkach nie robiłam kompletnie nic przez ostatnie półtora roku - zebrałam z 15 kg owoców (co prawda bardzo drobnych, ale były).
ja mam truskawki na takiej specjalnej folii i nie trzeba w ogóle plewić

ja tez nie mam wyplewionego super warzywniaka, na poczatku jak sie warzywka przebijaja to trzeba bardziej pilnowac, a pozniej jak juz duze to tak chwasty nie przeszkadzają
mam swieza zieleninke na rosol,
zamroziłam trochę zielonego groszku
ogorki swoje zrobiłam
koperek, pietruszkę mroze na zimę
no i cebulę i czosnek tez mam swoje prawie calą zimę.
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-03, 09:38   #210
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości