|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: CEL:MIESZKANIE jaki kredyt przy jakich dochodach? Pierwsze M!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Właśnie jesteśmy w trakcie kupowania mieszkania.
Mieszkanie malutkie, trochę mniej niż 60 metrów, ale come on, nie wdepnęłabym w domeczek w wieku 25 lat. I Tinker, tobie też nie polecałabym. To jest jakieś takie pierwotne dążenie do tego domeczku. I fajnie, ale jak fundusze topnieją, to domeczek zamienia się w piekiełko. Nie wiem, po co młodej osobie dom na jakimś pustkowiu. Kula u nogi. ---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Wynajmuję już 6 rok i aż mnie ściska w dołku. Dobrze, że już koniec.
Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las. Edytowane przez olenkasz Czas edycji: 2017-07-25 o 00:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
A co miał zrobić? Mieszkać do końca życia z rodzicami?
![]() A że kredyt polega na tym, że się oddaje znacznie więcej niż się pożyczyło, to chyba nikogo nie dziwi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
zuy mod
|
Olenkasz weź mnie nie załamuj, że prawie 60mkw to malutkie mieszkanie, dla mnie to bardzo duży metraż
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#185 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
my we dwójkę mamy 100m2, z czego 50 jest zawalone sprzętem nurkowym i motocyklowym.
Wystarczy mieć miejscobiorące hobby i już się przestrzeń kurczy ![]() a na miejscu Tinker czy tez autorki w życiu nie pakowałabym się w domek. Jak się nie ma osiadłego trybu życia i rodziny to jest to tylko kula u nogi. Plus mając domek na zadupiu, często wyjeżdzajac i mieszkając samemu, to trzeba naprawdę zainwestować w dobry monitoring, system inteligentnego domu i agencję ochrony. I uważałabym w kontekscie kupienia domu na ''okazje'' - wcale w Polsce nie jest tak łatwo sprzedać dom, a dom budowany systemem gospodaczym i po taniości to może być jedną wielką miną |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Z ciekawości podliczyłam ile wydałam na wynajmy przez ostatnie 10 lat.
Jestem świrem jeśli chodzi o cyferki więc pamiętam ceny wszystkich mieszkań i akademika w kolejnych latach studiów. 5 lat akademika (po 9 miesięcy, bo wakacje w domu), 1 rok pobytu w domu, czyli tu nie ma co liczyć + kolejne 4 lata mieszkania w innym mieście gdzie już wynajmuję pokój = 45.000 zł +/- 1.000 zł Te pieniądze to już niezły wkład własny by był, a ja serio zawsze szłam po taniości. Akademik jednak mocno zaniżył wynik i gdybym wynajmowała pokoje takie jak mi się podobają pewnie byłoby jeszcze z 15 tysi więcej ![]()
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Pojawił się tu pomysł samotnego budowania domu przez kobietę. Podobno są takie "siłaczki", które budują bez mężczyzny. Ale na pewno wtedy inwestycja pochłonie dużo więcej pieniędzy. Bo za każdą pracę wymagającą siły fizycznej (np. dźwiganie) inwestorka będzie musiała płacić. Budujemy dom za pomocą firm budowlanych, a i tak sporo rzeczy zostaje do zrobienia przez nas. Niedawno mój mąż wyjechał na 3 tygodnie i w tym czasie musiałam wynająć chłopaka do prostych prac fizycznych. 100 zł za kilka godzin pracy niewykwalifikowanej siły roboczej i trudno znaleźć chętnego ("nie opłaca mi się przychodzić na chwilę, więc za godzinne noszenie desek to musiałbym wziąć 5 dych"). Normalnie wszystkie te rzeczy mąż robi popołudniami po pracy. A czy któraś z Was wie, jak podłączyć betoniarkę? Bo ja nie wiedziałam, choć mam tytuł inżyniera. Gdy kupowałam kominy, to nie wiedziałam co sprzedający do mnie mówi i TŻ musiał zwolnić się na godzinkę z pracy. I tak dalej i dalej. Podsumowując, nie wyobrażam sobie budowania bez chłopa. Choć mogę liczyć na pomoc taty, to jednak 60latek nie ogarnia już współczesnych technologii. Obawiam się, że nawet wykończenie mieszkania bez męskiej pomocy nie jest możliwe.
Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2017-07-25 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaskoczę cię pewnie, ale nie każdy facet się na tym zna. To nie jest coś, z czym mężczyźni się rodzą albo co jest związane z posiadaniem jąder. A że na 100 zł za kilka godzin ciężkiej fizycznej pracy na budowie to też się trochę nie dziwię. Za parę godzin roznoszenia czy rozdawania ulotek można więcej zarobić, a praca lżejsza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Wtajemniczenie
|
nie chcę się czepiać ale 100zł na ulotkach to chyba 10h pracy minimum a zazwyczaj dużo więcej :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Zależy gdzie. Specjalnie sprawdziłam i w niektórych firmach można za 8h pracy zarobić ponad 200 zł. Poza tym to był tylko przykład. Tak czy inaczej 100 zł za kilka godzin pracy na budowie to jest po prostu śmieszna oferta i naprawdę się nie dziwię, że się nikt nie zgłosił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Jakoś faceci szybciej się orientują w wielu technicznych kwestiach. Ja bym sama nie dała rady budować domu.
A to 100 zł było za niespełna 3 godzin. Za 2 godziny też biorą stówę, bo za mniej nie opłaca się przychodzić. Oczywiście fachowcy zarabiają duuuużo więcej, ale wykonują prace których TŻ nie umie albo nie ma sprzętu. Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2017-07-25 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
My mamy zamiar budować dom, prawdopodobnie weźmiemy prefabrykowany z Danwoodu, z różnych względów. Natomiast nie zgodzę się ze stwierdzeniem, jakoby samiec był niezbędny do budowy czy też remontu. Zadne z nas nie jest budowlańcem, w związku z tym nikt nie będzie bawił się w złotą rączkę - od poszczególnych prac są specjaliści, a nie domorośli spece od wszystkiego i od niczego. Fakt, w takim przypadku niezbędna jest kasa, ale przede wszystkim oszczędza się czas ( i nerwy). Niestety widziałam już budowanie domu systemem gospodarczym - ok.15 lat jak w zadek wsadził, całkowicie bez sensu i tak szczerze, to wolałabym siedzieć całe życie na wynajmie niż odwalać taki cyrk. Edytowane przez 201803090921 Czas edycji: 2017-07-25 o 09:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wnajem wychodzil nam rocznie 8-10 tys euro razy 6 lat. W tym czasie mieszkalismy w trzech roznych miastach, w dwoch roznych krajach. Dopoki czlowiek szuka swojego miejsca na ziemi wynajem jest rozsadnym rozwiazaniem. Jak znajdzie to wlasciwe i je pokocha moze brac kredyt. ![]() Cytat:
Cytat:
Znajomi pytali czy nasza coreczka byla wpadka, bo kupilismy takie male mieszkanie i chwilke po tym zaszlam w ciaze. A my kupowalismy w naszej ocenie przestronne i nowoczesne mieszkanie z ogrodem, zeby miec miejsce dla dziecka. No coz, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. ![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2017-07-25 o 11:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzy pokoje i 100 m kw oznacza, że chyba są to bardzo duże pokoje, więc może dałoby się jakoś podzielić albo coś, gdyby trzeba było osobnych pokoi dla dzieci? Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Veredise pokoje maja po 16m2 kazdy. Jesli bedzie nam za ciasno to wynajmiemy nasze mieszkanie i sami tez zaczniemy znowu wynajmowac tylko troche wieksze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na wizazu można żyć w 5 osób w kawalerce i nawet każdy ma swój pokój ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W porównaniu do wizażowej wymarzonej chawiry 120 m z ogrodem, to jest wręcz pokoik pod schodami przy Privet Drive. ![]() ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
1600x12= 19,200 Poprzednie wynajmy: 1300x12= 15,600 750x6= 4,500 1200x12= 14,400 1300x6= 7,800 1000x1= 1000 Co daje razem 62 500 ![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Można też żyć w czwórkę z jednej pensji 2 000 zł, kupować w indyczych outletach, odkładać dzieciom na studia, żywić się rozmaicie i bogato i dodatkowo jeszcze często chodzić do kin i teatrów.
![]() |
![]() |
#207 |
Konto usunięte
|
Jak sie chce mieszkac w miescie w dobrej dzielniczy ( w okolicach centrum), no to zwyczajnie po ludzku wiecej niz 60 metrow jest dla wielu nieosiagalne. No bo to wtedy trzeba by bylo wydac co najmniej z pol miliona na wszystko, nie chce nawet wiedziec jaki kredyt by wyszedl.
Ta, tak mozna mieszkac na obrzezach, w jakis dalekich dzielnicach czy przy wysypisku smieci ale sa tacy ludzie jak ja ktorzy wola mniejsze mieszkanie ale lepsza lokalizacje. 60 m2 uwazam akurat dla pary z dzieckiem. Jak jade do znaomych niewiadomo gdzie to nie zazdroszcze nikomu metraza tylko sobie mysle matko ale wszedzie daleko ![]() Dom na wsi bylby moim najwiekszym koszmarem ![]() Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2017-07-25 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Doli ja mam podobnie, wolę lokalizację bardziej w centrum miasta kosztem metrażu i mnie 60 m też wydaje się spoko. Dodam, że wychowałam się najpierw w mieszkaniu 50-55 m w kamienicy (we 3 osoby), a później 38 m (we 2 osoby) w bloku. Dlatego dla mnie własne 60 m to sporo. Rozumiem jednak, że ktoś kto mieszkał od dziecka w domku jednorodzinnym może mieć problem z uważaniem za duże mieszkania poniżej 100 m
![]() Teraz wynajmuję ze znajomymi dom 200 m z 3 łazienkami i w razie wyprowadzki będę miała problem, bo przyzwyczaiłam się do tych wszystkich łazienek, kuchni z jadalnią i własnego pokoju mającego ponad 20 m, ale tutaj jest jednak inna kwestia. Na wynajmowane patrzy się trochę inaczej niż na własne. Gdybym miała kawalerkę, własną, a nie wynajętą raczej byłabym szczęśliwsza ![]()
![]() |
#209 |
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;75768921]Jak sie chce mieszkac w miescie w dobrej dzielniczy ( w okolicach centrum), no to zwyczajnie po ludzku wiecej niz 60 metrow jest dla wielu nieosiagalne. No bo to wtedy trzeba by bylo wydac co najmniej z pol miliona na wszystko, nie chce nawet wiedziec jaki kredyt by wyszedl.
Ta, tak mozna mieszkac na obrzezach, w jakis dalekich dzielnicach czy przy wysypisku smieci ale sa tacy ludzie jak ja ktorzy wola mniejsze mieszkanie ale lepsza lokalizacje. 60 m2 uwazam akurat dla pary z dzieckiem. Jak jade do znaomych niewiadomo gdzie to nie zazdroszcze nikomu metraza tylko sobie mysle matko ale wszedzie daleko ![]() Dom na wsi bylby moim najwiekszym koszmarem ![]() Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Mam podobnie, wychowałam się w domu 200 metrów, do miasta powiatowego 35 km i wojewódzkiego ponad 40 i za nic bym nie wróciła. Zdecydowanie wolę 60 metrów w centrum miasta. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
W Warszawie 100mkw to około 700tys.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.