![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: 4 lata związku, brak zaręczyn
Cytat:
albo ogladacie film gdzie facet sie oswiadcza i rzucasz " Ja bym wolała by to inaczej wygladało" albo gdy temat bedzie odpowiedni zażartować cos o pierscionku zareczynowym że jeszcze go nie dostałas i nie wiesz czy sie doczekasz/dożyjesz ![]() Moze czeka aż wyjedziecie w jakies romantyczne miejsce albo bedzie nastroj czy cos. Skoro chce z zaskoczenia to moze zastanawia sie nad sposobem zareczyn by były niezwykłe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i właśnie dlatego to jest dla mnie takie przykre. Twoje powody porzucenia własnych przekonań są dla mnie przykre Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2017-07-27 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Przyczajenie
|
[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;75822766]Najpierw piszesz, że zbliżasz się do 30 wielkimi krokami (czytaj: panika, że nie zdążę "na czas" wyjść za mąż i założyć rodziny), a następnie, że "nie spieszno mi do ślubu". Czyli jednak masz z tyłu głowy, że dla Ciebie to już "najwyższy czas", bo potem będzie za późno.
Może to moja interpretacja, ale tak to odbieram.[/QUOTE] To źle to odebrałaś. Miałam na myśli to, że nie jesteśmy studentami CZY nastolatkami, którzy na takie deklaracje mogą jeszcze trochę poczekać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Przecież mu powiedziałaś, że nie masz zamiaru się godzić, bo zaręczyny i tak będą za późno.
Wiem, że to miał być jakiś zgrabny chwyt mający sprawic, że zrobi na odwrót, ale jak widać zamierzonego skutku nie osiągnęłaś Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2017-07-27 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
To że libido i preferencje moga byc inne i że partner bedzie sfrustrowany i miał poczucie że czegos nie ma w zwiazku ? Potrzeby partnera w zwiazku skoro sa wazne to nalezy je brac pod uwage takze w tym przypadku. A roznice libido/preferencji moga spowodowac rozwod. Niestety.
Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-27 o 19:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
I muszę sprostować pewną kwestię, nie jestem konserwatywna do tego stopnia w jakim mnie określacie. Musiała zajść jakaś pomyłka. Jestem ciekawa czy wy rozmawiałyście o zaręczynach z waszymi facetami i co z tego wynikło?
![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- To nie był żaden chwyt tylko emocje, poza tym naprawdę tak wtedy czułam i to powiedziałam mu w cztery oczy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Konto usunięte
|
4 lata związku, brak zaręczyn
Cytat:
No pewnie, ze o tym sie rozmawia - jak o wielu innych rzeczach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Przyczajenie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;75834966]No pewnie, ze o tym sie rozmawia - jak o wielu innych rzeczach.[/QUOTE]
ale w jaki sposób bo chyba nie tak jak tu proponowano: 'kiedy mi się kochanie oświadczysz'? albo kiedy to planujesz :P No PROSZĘ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Konto usunięte
|
4 lata związku, brak zaręczyn
Cytat:
Proponowano wiele rożnych sposobów. Dla mnie najbardziej naturalne jest "co myslisz o slubie, bo ja chciałabym niedługo sformalizować nasz zwiazek, jest to dla mnie wazne". Nie pytać kiedy Ci da pierścionek, bo chyba nie o pierścionek w tym wszystkim chodzi. Tylko normalna, ludzka rozmowa. Tak samo nalezy to obgadac jesli sie nie chce planować slubu. Po prostu musi byc jasność, a nie ze ktos musi czytac drugiej osobie w myślach ![]() Edytowane przez 911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 Czas edycji: 2017-07-27 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę tego ciągnąć w nieskończoność. Jak widzisz nawet na przykładzie tego wątku są osoby, które dobrały się pod tym względem i nie musiały z niczego rezygnować na rzecz partnera |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
Autorka się dobrze nie czuje i ma do tego pełne prawo |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jejcu, ale ten wątek się rozciągnął xD Tak, rozmawiałam. Luźno, bez parcia, ale konkretnie. Mam swoje wizje tego wydarzenia i chcę aby były spełnione. Np, - okres narzeczeństwa 6-12 miesięcy, a nie kurde 5 lat (kochanie, ale jak będziesz mi się oświadczał to wiesz, rok przed ślubem) - ślub cywilny, nie kościelny (rozumiem, że ty też nie chcesz księdza na ślubie? No to okej) - brak świadków, żadne rodzinne spędy i proszenie moich rodziców o rękę (tylko żeby do łba ci nie strzeliło oświadczać mi się przy ludziach, bo odmówię) - sam fakt ślubu (na początku związku luźnie, kiedyś jasny konkret: ja CHCĘ ślubu, nie dziś, nie jutro, ale chcę, jest to dla mnie kolejny etap związku) - zaręczyny PO wspólnym zamieszkaniu (on ma takie samo podejście, nie mieszkamy teraz razem więc wiem że teraz mi się nie oświadczy ![]() Jeszcze brak dzieci (gdzieś w wątku się przewinęło, że jak ślub to i dzieci xD) i samodzielne mieszkanie, bez ukochanych rodziców/teściów. To są trzy kwestie dla mnie bardzo ważne i partner musi mieć takie samo podejście. Jeśli nie chciałby ślubu, pytałam czy w ogóle chce sformalizować związek, to się roztajemy i już.
K: 37 "Wiedźmikołaj" Edytowane przez Frezja__ Czas edycji: 2017-07-27 o 22:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
Mialam podobną mniej wiecej sytuację. 6lat w zwiazku,od 1,5 roku mieszkamy razem. Rozmowy byly-ze jak ze soba zamieszkamy to rozpoczniemy nasze wspolne zycie na powaznie i podejmiemy kroki celem malzenstwa. Wziac slub i miec dzieci chcemy/planujemy oboje -rozmawialismy o tym juz po paru wspolnych miesiacach,zadne zaskoczenie. Przez 4 lata nie myslalam o zareczynach -co by to mialo w mojej opinii byc fajnego skoro zylismy na odleglosc,300 km od siebie,widujac sie RAZ w miesiacu.
Zamieszkanie ze soba wiele zmienilo ![]() ![]() Zwyczajnie warto o tym pogadac i zakomunikowac czego sie chce. Wiem ze oswiadczyl by mi sie w koncu w podobnym czasie,pewnie tą jedną rozmową odjęłam sobie trochę tej niespodzianki ale..co za niespodzianka jak i tak sie planuje zycie ze sobą spędzić. Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 02:36 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ---------- Cytat:
Pochodzimy z trochę innych środowisk i z zupełnie innych rodzin, które ukształtowały nas mimo to na ludzi o bardzo zbliżonych poglądach. ![]() ![]() Na Twoim miejscu powiedziałabym: chciałabym wziąć ślub w przeciągu n najbliższych lat, a co Ty na to? I zacznijcie rozmawiać, planować itd. Nie widzę nic złego w tym, żeby mu pokazać jaki chcesz pierścionek itd. i nie rozumiem, dlaczego zaczęcie tego tematu miałoby w ogóle oznaczać, że coś na nim wymuszasz? To Wasze wspólne życie i to chyba naturalne, że decydujecie o nim OBOJE. Autorko, zastanów się dobrze, skąd u Ciebie takie a nie inne oczekiwania? Co je wykreowało, z czego się wzięły? W pierwszym poście piszesz, że "zaręczyny to taki moment w życiu kobiety, kiedy mężczyzna potwierdza to co mówi czynem: kocham i chcę z Tobą być na zawsze", ale to tylko jakaś konserwatywno-romantyczna generalizacja, która nijak ma się do rzeczywistości i odczuć konkretnych, realnych kobiet. Z boku wydaje się, że Twój problem polega przede wszystkim na tym, że z jakiejś przyczyny boisz się przed partnerem emocjonalnie obnażyć, przyznać jakie masz oczekiwania i czego chcesz. Powody mogą być dwa: albo to Ty czegoś w życiu nie przepracowałaś albo ten związek się sypie i nie jesteś pewna uczuć i zaangażowania swojego partnera.
Edytowane przez Melanchton Czas edycji: 2017-07-28 o 01:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Kilka z nich się na bieżąco zmieniało, jak któreś wiedziało że dana opcja przestaje mu pasować, to od razu poruszało temat. Nie ma u nas "nie wypada o tym rozmawiać" w kwestiach dotyczących nas obojga.
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Jak facetowi jest dobrze ,jak jest to do 50 -siątki będziesz jego dziewczyną. Ja zawsze sobie wyobrażałam ,że jak się jest te parę lat z chłopakiem blisko ,to takie kwestie przychodzą naturalnie , wychodzą w trakcie rozmowy.Ja nie miałam zaręczyn ,nikt nie klękał ,nie było pierścionka . Były słowa ,które padały w kontekście dnia codziennego, a wiesz to wtedy ...a to ma wyglądac tak i chciałabym żeby...I to nie są żadne naciski na niego. Naciski to by były ,gdyby minął krótki okres znajomości i nie mieszkalibyście ze sobą . 4 lata to szmat czasu , to twoje życie , nie masz 20 lat i masz prawo wiedzieć na czym stoisz.Znam mnóstwo przechodzonych związków ,które się rozpadły ,by potem partner szybko wziął ślub z kimś innym. Porozmawiaj spokojnie z nim, że to już czas ,że potrzebujesz deklaracji z jego strony ,bo ty jesteś siebie pewna i wiesz ,że chcesz ślubu, daj mu jeszcze troche czasu na przemyślenie .
Na twoim miejscu sobie też dałabym trochę czasu na przejście żałoby ,wyciszenie się ,żebyś znów nie powiedziała za dużo ,czegoś ,czego nie da się cofnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 4 lata związku, brak nowych zaręczyn
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75822226]W moim odczuciu tak -można się dobrze poznać .4 letni związek za to jest już konkubinatem .Mówisz o dopasowaniu seksualnym ? Dla mnie nie ma czegoś takiego i dla wielu osób wierzących również .[/QUOTE]
A któż to wyznacza takie terminy? Obydwoje wierzący pobralismy się po 3 latach znajomości. Gdyby nie trafił się nam wolny termin na sale, to spokojnie zaczekalibysmy do 4 lat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Konto usunięte
|
Ja wzięłam ślub pół roku po zaręczynach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | ||
Kobieta z klasą
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#203 |
Konto usunięte
|
Tak, rozmawiałam o tematach ślubnych z moim wtedy-jeszcze-nie facetem, żeby ustalić czy w ogóle jest sens angażować się w związek. Okazało się, że sens jest i tak sobie nadal jesteśmy w związku od kilku lat. Ślubu nie ma i nie będzie, chyba że zauważymy jakąś konkretną korzyść wynikającą z tego postanowienia. Ponieważ nie uznajemy żadnych powinności przypisanych facetom i kobietom, nie potrzebujemy do niczego obrzędów i tradycji, a decyzja o ślubie jest wspólna i wynika z rozmowy, to i zaręczyny są dla nas czymś abstrakcyjnym.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
A ja użyłam dokładnie tych wyśmianych słów. Zapytałam kiedy mi się oświadczy. Nie robiłam podchodów. Stwierdził, że niedługo i jakiś miesiąc później mi się oświadczył. Kilka razy zdążyłam przy nim skomentować jakie kolory lubię, jakich nie, jak nie mogą wyglądać zaręczyny, a jak powinny. O ślub, wiarę, dzieci pytałam jak pierwszy raz rozmawialiśmy, jeszcze jako znajomi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
wcale Ci się nie dziwię że chciała byś już mieć od niego deklarację, że chciała byś pierścionka..
porozmawiaj z nim szczerze, powiedz że czekasz..
![]() |
#206 |
Konto usunięte
|
W dzisiejszych czasach zareczyny i pierscionek nic nie znaczy. On jesy tylko dla naszego świętego spokoju. I dla spokoju rodziców. Jak jest pierscionek to im jest lepiej na duszy bo wtedy wiedza ze chlopak traktuje ją powaznie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No taa na wizazu norma. Moje zdanie jest lepsze niz Twoje bo moj slub to na pewno z milosci a Twoj to taki sobie bo pewnie z chcicy. ![]() Wstydź sie. Nie dobrze sie robi jak sie czyta takie bzdury. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-29 o 08:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Odbijając piłeczkę -nie dla każdego testowanie się przed ślubem w łóżku jaki i życie na próbę bez odpowiedzialność jest wyznacznikiem jakiejkolwiek miłość a raczej powiedziałabym że to świadczy o jej braku. A mężczyzna który jest w stanie zdecydować się na małżeństwo nie tylko z miłość ale też z chcicy-jak to określiłaś naprawdę musi mocno pragnąc i pożądać swoją wybrankę skoro nie zawaha się przed niczym .;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75871856]Odbijając piłeczkę -nie dla każdego testowanie się przed ślubem w łóżku jaki i życie na próbę bez odpowiedzialność jest wyznacznikiem jakiejkolwiek miłość a raczej powiedziałabym że to świadczy o jej braku. A mężczyzna który jest w stanie zdecydować się na małżeństwo nie tylko z miłość ale też z chcicy-jak to określiłaś naprawdę musi mocno pragnąc i pożądać swoją wybrankę skoro nie zawaha się przed niczym .;D[/QUOTE]
Albo jest ryzykantem ![]() Zostalo ustalone miłosci tam nie ma TYLKO chcica ![]() ![]() Niech kazdy wybiera to co mu odpowiada i tyle. Czemu to przeciąganie liny ma służyć? Nie rozumiem. Częste na wizażu. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-07-29 o 09:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75871856]Odbijając piłeczkę -nie dla każdego testowanie się przed ślubem w łóżku jaki i życie na próbę bez odpowiedzialność jest wyznacznikiem jakiejkolwiek miłość a raczej powiedziałabym że to świadczy o jej braku. [/QUOTE]
Bez odpowiedzialności? Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:37.