4 lata związku, brak zaręczyn - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-07-27, 19:14   #181
White_Dove
Zakorzenienie

Dot.: 4 lata związku, brak zaręczyn

Cytat:
Napisane przez tamysz89 Pokaż wiadomość
Przepraszam bardzo, ale nie rozumiem o jakie rozmowy Wam chodzi: rozmawialiśmy o ślubie, weselu, dzieciach, o wszystkim, nie pytałam go kiedy mi się zaręczy, nawet przez myśl mi nie przeszło, dlatego, że uważam to za zadanie mężczyzny. Nie chcieliśmy tylko, żeby to wyglądało tak jak u naszych znajomych: poszli do sklepu i wybrali pierścionek i takie były zaręczyny. On chciał zrobić to sam, z zaskoczenia... zostawiłam mu pole do popisu. Ale wszystko spoczęło w planach i zarysach :P. Moim zdaniem tym bardziej powinien coś zadecydować, skoro tak naprawdę zostałam sama. Moja babcia zastępowała mi rodziców i była najbliższą mi osobą. Brat już założył swoją rodzinę a my z babcią trzymałyśmy się razem. Tak to wygląda.
A nawiazujesz czasem do zareczyn tak w gadce? " Ej wiesz co Stefan oswiadczył sie Marioli w Paryżu cos wspaniałego! A Ty jak uważasz?
albo ogladacie film gdzie facet sie oswiadcza i rzucasz " Ja bym wolała by to inaczej wygladało" albo gdy temat bedzie odpowiedni zażartować cos o pierscionku zareczynowym że jeszcze go nie dostałas i nie wiesz czy sie doczekasz/dożyjesz
Moze czeka aż wyjedziecie w jakies romantyczne miejsce albo bedzie nastroj czy cos. Skoro chce z zaskoczenia to moze zastanawia sie nad sposobem zareczyn by były niezwykłe.
White_Dove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-27, 19:18   #182
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez White_Dove Pokaż wiadomość
Czyli zonk mogłby byc. Smutne że trzeba ryzykowac tak intymna sfere, być z kims tak blisko a potem mozna sie przejechać i rozczarować.

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

No ale nie kazdy jest w stanie zaakceptować że druga strona chce czekać. Szczegolnie facet nie będacy jakis bardzo wierzący. Niewiele ludzi czeka wiekszosc robi to dużo wcześniej. A moze facet nie da rady czekac i zdradzi? W innym zwiazku miałby ten seks a tu nie ma wiec troche czułabym wyrzuty sumienia że przeze mnie czegos nie ma, że go ograniczam, że chodzi sfrustrowany. Owszem potem moze być tak że sie załuje decyzji nieczekania bo było do ważne i nadal gdzies tam jest ale tak samo mozna żałować czekania.
To nie daje gwarancji ze małżenstwo bedzie udane. Ani jedna decyzja nie jest w pełni dobra ani druga.

No i właśnie dlatego to jest dla mnie takie przykre. Twoje powody porzucenia własnych przekonań są dla mnie przykre

Edytowane przez trzyrazypiec
Czas edycji: 2017-07-27 o 19:20
trzyrazypiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-27, 19:20   #183
tamysz89
Przyczajenie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;75822766]Najpierw piszesz, że zbliżasz się do 30 wielkimi krokami (czytaj: panika, że nie zdążę "na czas" wyjść za mąż i założyć rodziny), a następnie, że "nie spieszno mi do ślubu". Czyli jednak masz z tyłu głowy, że dla Ciebie to już "najwyższy czas", bo potem będzie za późno.
Może to moja interpretacja, ale tak to odbieram.[/QUOTE]

To źle to odebrałaś. Miałam na myśli to, że nie jesteśmy studentami CZY nastolatkami, którzy na takie deklaracje mogą jeszcze trochę poczekać...
tamysz89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-27, 19:24   #184
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Przecież mu powiedziałaś, że nie masz zamiaru się godzić, bo zaręczyny i tak będą za późno.

Wiem, że to miał być jakiś zgrabny chwyt mający sprawic, że zrobi na odwrót, ale jak widać zamierzonego skutku nie osiągnęłaś

Edytowane przez trzyrazypiec
Czas edycji: 2017-07-27 o 19:31
Stary 2017-07-27, 19:36   #185
White_Dove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trzyrazypiec Pokaż wiadomość
No i właśnie dlatego to jest dla mnie takie przykre. Twoje powody porzucenia własnych przekonań są dla mnie przykre
To że libido i preferencje moga byc inne i że partner bedzie sfrustrowany i miał poczucie że czegos nie ma w zwiazku ? Potrzeby partnera w zwiazku skoro sa wazne to nalezy je brac pod uwage takze w tym przypadku. A roznice libido/preferencji moga spowodowac rozwod. Niestety.

Edytowane przez White_Dove
Czas edycji: 2017-07-27 o 19:37
Stary 2017-07-27, 19:47   #186
tamysz89
Przyczajenie

I muszę sprostować pewną kwestię, nie jestem konserwatywna do tego stopnia w jakim mnie określacie. Musiała zajść jakaś pomyłka. Jestem ciekawa czy wy rozmawiałyście o zaręczynach z waszymi facetami i co z tego wynikło?

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
Przecież mu powiedziałaś, że nie masz zamiaru się godzić, bo zaręczyny i tak będą za późno.

Wiem, że to miał być jakiś zgrabny chwyt mający sprawic, że zrobi na odwrót, ale jak widać zamierzonego skutku nie osiągnęłaś
To nie był żaden chwyt tylko emocje, poza tym naprawdę tak wtedy czułam i to powiedziałam mu w cztery oczy...
Stary 2017-07-27, 19:50   #187
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5
Konto usunięte

4 lata związku, brak zaręczyn

Cytat:
I muszę sprostować pewną kwestię, nie jestem konserwatywna do tego stopnia w jakim mnie określacie. Musiała zajść jakaś pomyłka. Jestem ciekawa czy wy rozmawiałyście o zaręczynach z waszymi facetami i co z tego wynikło?

No pewnie, ze o tym sie rozmawia - jak o wielu innych rzeczach.
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-07-27, 19:54   #188
tamysz89
Przyczajenie

[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;75834966]No pewnie, ze o tym sie rozmawia - jak o wielu innych rzeczach.[/QUOTE]
ale w jaki sposób bo chyba nie tak jak tu proponowano: 'kiedy mi się kochanie oświadczysz'? albo kiedy to planujesz :P No PROSZĘ
Stary 2017-07-27, 19:56   #189
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5
Konto usunięte

4 lata związku, brak zaręczyn

Cytat:
ale w jaki sposób bo chyba nie tak jak tu proponowano: 'kiedy mi się kochanie oświadczysz'? albo kiedy to planujesz :P No PROSZĘ

Proponowano wiele rożnych sposobów. Dla mnie najbardziej naturalne jest "co myslisz o slubie, bo ja chciałabym niedługo sformalizować nasz zwiazek, jest to dla mnie wazne". Nie pytać kiedy Ci da pierścionek, bo chyba nie o pierścionek w tym wszystkim chodzi. Tylko normalna, ludzka rozmowa.

Tak samo nalezy to obgadac jesli sie nie chce planować slubu. Po prostu musi byc jasność, a nie ze ktos musi czytac drugiej osobie w myślach

Edytowane przez 911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5
Czas edycji: 2017-07-27 o 20:00
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-27, 20:01   #190
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
To że libido i preferencje moga byc inne i że partner bedzie sfrustrowany i miał poczucie że czegos nie ma w zwiazku ? Potrzeby partnera w zwiazku skoro sa wazne to nalezy je brac pod uwage takze w tym przypadku. A roznice libido/preferencji moga spowodowac rozwod. Niestety.

Nie chcę tego ciągnąć w nieskończoność. Jak widzisz nawet na przykładzie tego wątku są osoby, które dobrały się pod tym względem i nie musiały z niczego rezygnować na rzecz partnera
Stary 2017-07-27, 20:02   #191
papercrane
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

To nie był żaden chwyt tylko emocje, poza tym naprawdę tak wtedy czułam i to powiedziałam mu w cztery oczy...
Tak, ja np. rozmawiałam z moim facetem niejednokrotnie. On twierdzi ze chce, co nie zmienia faktu, ze nic w tym kierunku nie robi. Nadmienie- 7 lat związku (4 lata mieszkania razem). Trudno- oswoilam się z myślą że ślubu póki co nie będzie i tyle. Kocham go i jest moim najlepszym przyjacielem. Raczej nie postawilabym mu ultimatum bo lubię ten związek i dobrze się w nim czuje. Jeśli w końcu zechce się oświadczyć to bardzo się uciesze, jeśli nie to trudno. Ślub jest dla mnie ważny ale nie najważniejszy

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
papercrane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-07-27, 20:06   #192
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:

Porozmawiaj z nim po ludzku, tak jak tu proponują, bez krzyków. Albo czekaj, czekaj, czekaj aż znowu zdarzy się wybuch frustracji. No albo się rozstań. Innej opcji nie ma, wybierasz Ty

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Cytat:
Napisane przez papercrane Pokaż wiadomość
Tak, ja np. rozmawiałam z moim facetem niejednokrotnie. On twierdzi ze chce, co nie zmienia faktu, ze nic w tym kierunku nie robi. Nadmienie- 7 lat związku (4 lata mieszkania razem). Trudno- oswoilam się z myślą że ślubu póki co nie będzie i tyle. Kocham go i jest moim najlepszym przyjacielem. Raczej nie postawilabym mu ultimatum bo lubię ten związek i dobrze się w nim czuje. Jeśli w końcu zechce się oświadczyć to bardzo się uciesze, jeśli nie to trudno. Ślub jest dla mnie ważny ale nie najważniejszy

Autorka się dobrze nie czuje i ma do tego pełne prawo
Stary 2017-07-27, 20:12   #193
papercrane
Raczkowanie

Cytat:
Porozmawiaj z nim po ludzku, tak jak tu proponują, bez krzyków. Albo czekaj, czekaj, czekaj aż znowu zdarzy się wybuch frustracji. No albo się rozstań. Innej opcji nie ma, wybierasz Ty

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Autorka się dobrze nie czuje i ma do tego pełne prawo
Nigdzie nie napisałam ze to ma być dla niej ok. Po prostu przedstawiam swój punkt widzenia- uważam ze trzeba to sobie samemu przepracować w głowie i poukładac, a mi np bardzo pomogła rozmowa z osobami z podobnym "problemem"

papercrane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-27, 22:12   #194
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:

Jejcu, ale ten wątek się rozciągnął xD

Tak, rozmawiałam. Luźno, bez parcia, ale konkretnie. Mam swoje wizje tego wydarzenia i chcę aby były spełnione.
Np,
- okres narzeczeństwa 6-12 miesięcy, a nie kurde 5 lat (kochanie, ale jak będziesz mi się oświadczał to wiesz, rok przed ślubem)
- ślub cywilny, nie kościelny (rozumiem, że ty też nie chcesz księdza na ślubie? No to okej)
- brak świadków, żadne rodzinne spędy i proszenie moich rodziców o rękę (tylko żeby do łba ci nie strzeliło oświadczać mi się przy ludziach, bo odmówię)
- sam fakt ślubu (na początku związku luźnie, kiedyś jasny konkret: ja CHCĘ ślubu, nie dziś, nie jutro, ale chcę, jest to dla mnie kolejny etap związku)
- zaręczyny PO wspólnym zamieszkaniu (on ma takie samo podejście, nie mieszkamy teraz razem więc wiem że teraz mi się nie oświadczy )

Jeszcze brak dzieci (gdzieś w wątku się przewinęło, że jak ślub to i dzieci xD) i samodzielne mieszkanie, bez ukochanych rodziców/teściów.

To są trzy kwestie dla mnie bardzo ważne i partner musi mieć takie samo podejście. Jeśli nie chciałby ślubu, pytałam czy w ogóle chce sformalizować związek, to się roztajemy i już.

"Wiedźmikołaj"

Edytowane przez Frezja__
Czas edycji: 2017-07-27 o 22:14
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-28, 00:32   #195
HealthOne
Zadomowienie

Mialam podobną mniej wiecej sytuację. 6lat w zwiazku,od 1,5 roku mieszkamy razem. Rozmowy byly-ze jak ze soba zamieszkamy to rozpoczniemy nasze wspolne zycie na powaznie i podejmiemy kroki celem malzenstwa. Wziac slub i miec dzieci chcemy/planujemy oboje -rozmawialismy o tym juz po paru wspolnych miesiacach,zadne zaskoczenie. Przez 4 lata nie myslalam o zareczynach -co by to mialo w mojej opinii byc fajnego skoro zylismy na odleglosc,300 km od siebie,widujac sie RAZ w miesiacu.
Zamieszkanie ze soba wiele zmienilo pewnego razu oznajmilam mojemu teraz* narzeczonemu ze jestem gotowa na kolejny krok i niech moze cos o tym pomysli. On mi oznajmil ze ma taki plan i zebym sie nie martwila. Myslalam ze szybko przejdzie do czynow...ze to kwestia ze dwoch miesiecy, a on oswiadczyl sie po pol roku,coz..

Zwyczajnie warto o tym pogadac i zakomunikowac czego sie chce.
Wiem ze oswiadczyl by mi sie w koncu w podobnym czasie,pewnie tą jedną rozmową odjęłam sobie trochę tej niespodzianki ale..co za niespodzianka jak i tak sie planuje zycie ze sobą spędzić.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-07-28, 01:36   #196
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Zaręczyliśmy się po jakichś dziesięciu latach związku, po tym jak wspólnie ustaliliśmy, że stać nas, żeby zrobić to po swojemu i zapłacić z własnej kieszeni. Wybrałam sobie pierścionek od fajnego jubilera i kiedy już przyszedł został mi pewnego dnia wręczony w zabawny i miły sposób. Nie było żadnego wielkiego pytania, klękania na kolano i podobnych cyrków. Trochę czasu, żeby wziąć ślub mieliśmy dopiero ponad dwa lata później i bardzo się cieszymy, że to już za nami i nie trzeba tego więcej robić. Ślub nie zmienił w naszym życiu absolutnie niczego.

---------- Dopisano o 02:36 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ----------

Cytat:
Temat ślubu wyszedł naturalnie i rozmawialiśmy o tym od dłuższego czasu, zwłaszcza, że na przestrzeni lat byliśmy na kilkunastu weselach, w większości w jego rodzinie.
Pochodzimy z trochę innych środowisk i z zupełnie innych rodzin, które ukształtowały nas mimo to na ludzi o bardzo zbliżonych poglądach. U niego jest patriarchalna rodzina wielopokoleniowa, u mnie rodzice żyjący 30 lat bez ślubu, ojciec zajmujący się domem i dziećmi i takie tam hippisowskie pomysły, więc naturalnie, że szybko zaczęliśmy rozmawiać na temat naszego wspólnego życia i wiadomo było, że jak będzie nas już stać i będziemy "na swoim" to sformalizujemy związek. Nie pytałam "kiedy mi się oświadczysz" tylko pokazałam jaki chcę pierścionek (to ukłon w stronę tradycji, który zrobiłam specjalnie dla partnera, bo sama miałam inne pomysły, na które można byłoby wydać tę kasę ), kupił, wręczył, a po jakimś czasie zajęliśmy się planowaniem imprezy.

Na Twoim miejscu powiedziałabym: chciałabym wziąć ślub w przeciągu n najbliższych lat, a co Ty na to? I zacznijcie rozmawiać, planować itd. Nie widzę nic złego w tym, żeby mu pokazać jaki chcesz pierścionek itd. i nie rozumiem, dlaczego zaczęcie tego tematu miałoby w ogóle oznaczać, że coś na nim wymuszasz? To Wasze wspólne życie i to chyba naturalne, że decydujecie o nim OBOJE.

Autorko, zastanów się dobrze, skąd u Ciebie takie a nie inne oczekiwania? Co je wykreowało, z czego się wzięły? W pierwszym poście piszesz, że "zaręczyny to taki moment w życiu kobiety, kiedy mężczyzna potwierdza to co mówi czynem: kocham i chcę z Tobą być na zawsze", ale to tylko jakaś konserwatywno-romantyczna generalizacja, która nijak ma się do rzeczywistości i odczuć konkretnych, realnych kobiet.

Z boku wydaje się, że Twój problem polega przede wszystkim na tym, że z jakiejś przyczyny boisz się przed partnerem emocjonalnie obnażyć, przyznać jakie masz oczekiwania i czego chcesz. Powody mogą być dwa: albo to Ty czegoś w życiu nie przepracowałaś albo ten związek się sypie i nie jesteś pewna uczuć i zaangażowania swojego partnera.

Edytowane przez Melanchton
Czas edycji: 2017-07-28 o 01:38
Melanchton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-28, 06:49   #197
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Jestem ciekawa czy wy rozmawiałyście o zaręczynach z waszymi facetami i co z tego wynikło?
U mnie było inaczej, kwestię ślubu mieliśmy obgadaną w dniu kiedy zdecydowaliśmy, że oficjalnie jesteśmy razem. Jakoś tak wyszło, że on raptem wyskoczył z "ale pamiętaj, że ślub kościelny to nie w moim przypadku", na co ja "i całe szczęście" i potem jakoś poszło, pogadaliśmy jak to wszystko widzimy, zahaczyliśmy przy okazji o temat dzieci i kilka innych dla nas najistotniejszych kwestii.
Kilka z nich się na bieżąco zmieniało, jak któreś wiedziało że dana opcja przestaje mu pasować, to od razu poruszało temat.
Nie ma u nas "nie wypada o tym rozmawiać" w kwestiach dotyczących nas obojga.
Stary 2017-07-28, 07:44   #198
robcia
Zakorzenienie

Jak facetowi jest dobrze ,jak jest to do 50 -siątki będziesz jego dziewczyną. Ja zawsze sobie wyobrażałam ,że jak się jest te parę lat z chłopakiem blisko ,to takie kwestie przychodzą naturalnie , wychodzą w trakcie rozmowy.Ja nie miałam zaręczyn ,nikt nie klękał ,nie było pierścionka . Były słowa ,które padały w kontekście dnia codziennego, a wiesz to wtedy ...a to ma wyglądac tak i chciałabym żeby...I to nie są żadne naciski na niego. Naciski to by były ,gdyby minął krótki okres znajomości i nie mieszkalibyście ze sobą . 4 lata to szmat czasu , to twoje życie , nie masz 20 lat i masz prawo wiedzieć na czym stoisz.Znam mnóstwo przechodzonych związków ,które się rozpadły ,by potem partner szybko wziął ślub z kimś innym. Porozmawiaj spokojnie z nim, że to już czas ,że potrzebujesz deklaracji z jego strony ,bo ty jesteś siebie pewna i wiesz ,że chcesz ślubu, daj mu jeszcze troche czasu na przemyślenie .
Na twoim miejscu sobie też dałabym trochę czasu na przejście żałoby ,wyciszenie się ,żebyś znów nie powiedziała za dużo ,czegoś ,czego nie da się cofnąć.
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-28, 09:05   #199
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Dot.: 4 lata związku, brak nowych zaręczyn

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75822226]W moim odczuciu tak -można się dobrze poznać .4 letni związek za to jest już konkubinatem .Mówisz o dopasowaniu seksualnym ? Dla mnie nie ma czegoś takiego i dla wielu osób wierzących również .[/QUOTE]
A któż to wyznacza takie terminy? Obydwoje wierzący pobralismy się po 3 latach znajomości. Gdyby nie trafił się nam wolny termin na sale, to spokojnie zaczekalibysmy do 4 lat.

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-07-28, 10:42   #200
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
A któż to wyznacza takie terminy? Obydwoje wierzący pobralismy się po 3 latach znajomości. Gdyby nie trafił się nam wolny termin na sale, to spokojnie zaczekalibysmy do 4 lat.

Dla mnie to jest różnica ,czekać ,jak się ma lat 20-ścia parę a czekać jak się ma koło 30-stu. Może się mylę ale łatwiej znaleźć partnera w młodszym wieku ,choć boli tak samo ,jeśli się jednak na ślub nie zdecyduje po tych czterech latach .
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-28, 10:51   #201
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Ja wzięłam ślub pół roku po zaręczynach
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-28, 11:37   #202
Karena 73
Kobieta z klasą

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
nie wiem skąd masz takie informacje, katolicyzm nie dzieli ludzi na lepszych i gorszych, każdy człowiek to bliźni równy wobec Boga, polecam się dokształcić w tym względzie zanim wygłosisz kolejną autorytarną opinie bez znajomości tematu

myślę, że dla wierzącego katolika to mniejszy problem niż wam się wydaje, bo stosowanie NPRu wymaga pewnej dyscypliny w temacie, inaczej byłoby życie na zasadzie co rok prorok
Nigdzie nie napisałam, że katolicyzm, ale Wy to robicie i to wynika z tonu Waszych wypowiedzi nawet w tym wątku. Jeśli nie rozumiesz zdania to nie musisz go komentować, bo to śmieszne.

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Biblia wyraźnie podaje, że kobieta istnieje dla mężczyzny. I nie metaforycznie jak w księdze rodzaju (że stworzona z żebra Adama, który czuł się samotny), tylko dosłownie. Więc tego... jeśli autorka jest wierząca to raczej w to wierzy.

Poszukaj sobiena YouTubie, jakie debilizmy opowiadają dziewczyny z kanału Girls Defined. Jakby je ktoś zamknął w piwnicy na 20 lat I dał im tylko Biblię do czytania.

Smutne, że jeszcze w XXI wieku uchowały się takie egzemplarze.

Ale tak - mjeszkanie razem opóźnia ślub. Czemu? Bo działa, lepsze jest wrogiem dobrego. Jest to prawdziwa tendencja, ale nie wszystkim musi przwszkadzać - mi nie przeszkadza I są tacy jak ja ludzie na tym świecie.

A postanowienie o zamieszkaniu razem po ślubie przyspiesza ten ślub, bo już się chce mieszkać razem, ten ślub coś zmienia. Tak samo w przypadku czystości przedmałżeńskiej, to przyspiesza sprawę jeszcze bardziej, bo ludziom zwyczajnie chce się seksu.
To ja już wolę mieszkanie przed ślubem i ślub z miłości, a nie z chcicy
Stary 2017-07-28, 12:38   #203
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Jestem ciekawa czy wy rozmawiałyście o zaręczynach z waszymi facetami i co z tego wynikło?
Tak, rozmawiałam o tematach ślubnych z moim wtedy-jeszcze-nie facetem, żeby ustalić czy w ogóle jest sens angażować się w związek. Okazało się, że sens jest i tak sobie nadal jesteśmy w związku od kilku lat. Ślubu nie ma i nie będzie, chyba że zauważymy jakąś konkretną korzyść wynikającą z tego postanowienia. Ponieważ nie uznajemy żadnych powinności przypisanych facetom i kobietom, nie potrzebujemy do niczego obrzędów i tradycji, a decyzja o ślubie jest wspólna i wynika z rozmowy, to i zaręczyny są dla nas czymś abstrakcyjnym.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-07-28, 21:51   #204
Krzywobuta
Raczkowanie

A ja użyłam dokładnie tych wyśmianych słów. Zapytałam kiedy mi się oświadczy. Nie robiłam podchodów. Stwierdził, że niedługo i jakiś miesiąc później mi się oświadczył. Kilka razy zdążyłam przy nim skomentować jakie kolory lubię, jakich nie, jak nie mogą wyglądać zaręczyny, a jak powinny. O ślub, wiarę, dzieci pytałam jak pierwszy raz rozmawialiśmy, jeszcze jako znajomi.

Krzywobuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-28, 22:11   #205
lady666macbeth
Zakorzenienie

wcale Ci się nie dziwię że chciała byś już mieć od niego deklarację, że chciała byś pierścionka..
porozmawiaj z nim szczerze, powiedz że czekasz..
Stary 2017-07-29, 07:29   #206
201710061000
Konto usunięte

W dzisiejszych czasach zareczyny i pierscionek nic nie znaczy. On jesy tylko dla naszego świętego spokoju. I dla spokoju rodziców. Jak jest pierscionek to im jest lepiej na duszy bo wtedy wiedza ze chlopak traktuje ją powaznie.

201710061000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-29, 08:41   #207
White_Dove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość

Głupotki gadasz.
No taa na wizazu norma. Moje zdanie jest lepsze niz Twoje bo moj slub to na pewno z milosci a Twoj to taki sobie bo pewnie z chcicy. Żenada. Skoro nie wie co traci to z jakiej chcicy? Czujesz sie lepsza przez to co uważasz? Wystarczylo napisac że wolisz mieszkanie przed ślubem i na tym zakonczyc.
Wstydź sie. Nie dobrze sie robi jak sie czyta takie bzdury.

Czas edycji: 2017-07-29 o 08:43
Stary 2017-07-29, 08:59   #208
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość
Nigdzie nie napisałam, że katolicyzm, ale Wy to robicie i to wynika z tonu Waszych wypowiedzi nawet w tym wątku. Jeśli nie rozumiesz zdania to nie musisz go komentować, bo to śmieszne.

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Odbijając piłeczkę -nie dla każdego testowanie się przed ślubem w łóżku jaki i życie na próbę bez odpowiedzialność jest wyznacznikiem jakiejkolwiek miłość a raczej powiedziałabym że to świadczy o jej braku. A mężczyzna który jest w stanie zdecydować się na małżeństwo nie tylko z miłość ale też z chcicy-jak to określiłaś naprawdę musi mocno pragnąc i pożądać swoją wybrankę skoro nie zawaha się przed niczym .;D
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-29, 09:15   #209
White_Dove
Zakorzenienie

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75871856]Odbijając piłeczkę -nie dla każdego testowanie się przed ślubem w łóżku jaki i życie na próbę bez odpowiedzialność jest wyznacznikiem jakiejkolwiek miłość a raczej powiedziałabym że to świadczy o jej braku. A mężczyzna który jest w stanie zdecydować się na małżeństwo nie tylko z miłość ale też z chcicy-jak to określiłaś naprawdę musi mocno pragnąc i pożądać swoją wybrankę skoro nie zawaha się przed niczym .;D[/QUOTE]
Albo jest ryzykantem
Zostalo ustalone miłosci tam nie ma TYLKO chcica A po zaspokojeniu w noc poślubna szybki rozwód bo przeciez milosci nie było.

Niech kazdy wybiera to co mu odpowiada i tyle. Czemu to przeciąganie liny ma służyć? Nie rozumiem. Częste na wizażu.

Czas edycji: 2017-07-29 o 09:21
Stary 2017-07-29, 10:04   #210
Frezja__
Zakorzenienie

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75871856]Odbijając piłeczkę -nie dla każdego testowanie się przed ślubem w łóżku jaki i życie na próbę bez odpowiedzialność jest wyznacznikiem jakiejkolwiek miłość a raczej powiedziałabym że to świadczy o jej braku. [/QUOTE]

Bez odpowiedzialności?

Cytat:
Niech kazdy wybiera to co mu odpowiada i tyle. Czemu to przeciąganie liny ma służyć? Nie rozumiem. Częste na wizażu.
Bo moja racja mojsza niż Twojsza. Czy jak to tak szło

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości