|
|
#181 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy dzieci dają szczęście?
Dziecko to wiele trosk, problemów, zawirowań, zmęczenia, stresów i zmartwień.
Oraz największe szczęście w życiu. *Tak, wiem, dobry partner, 10 kotów i pyszna pizza też dają szczęście, ale każde z powyższych inne, a skoro pytanie jest o dzieci, to odpowiadam w temacie dzieci. Dziecko to takie szczęście czyste, nieskalane, któremu się wybacza wiele (i tych mniej i bardziej świadomie przysporzonych problemów). |
|
|
|
|
#182 |
|
Przyczajenie
|
Ja i moja dziewczyna rozmawiamy o tym, że oboje nie chcemy mieć dzieci. Wiemy, że to ogromny obowiązek na CAŁE ŻYCIE :O Jak tak patrzę jak działa ten świat to nie chce wydawać potomka na niego żeby tak się męczył.
Oboje też nie czujemy się na tyle odpowiedzialni żeby wychowywać dziecko. To w pewien sposób też dojrzałość być tego świadomym i nie pchać na siłę dziecka na świat, żeby zostawić część swoich genów. To egoistyczne |
|
|
|
|
#183 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
Konto usunięte
|
Nie prawda. Na cale zycie. Jesli Twoje dziecko bedzie mialo swoje dziecko, na ktore nie bedzie placilo alimentow to sciagaja je z dziadkow. Takze nawet po ukonczeniu przez dziecko pelnoletnosci placisz za jego decyzje
Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2018-01-16 o 12:41 |
|
|
|
|
#185 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() różnica jest taka, że w UK masz rodzenie po ludzku w pakiecie podstawowym ( dostępnym dla wszystkich) a w Polsce nie. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak mówię, każdy ma inne doświadczenia.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#187 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
|
#188 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Drugi - porodówka nowa, wyremontowana, patologia ciąży jak za głębokiej komuny, ale świetni fachowcy, USG o 22 (kiedy w tamtym szpitalu o tej godzinie spały już nawet pielęgniarki), cc jak trzeba. |
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie
Ja np: wolalabym zostać dłużej w spzitalu pod opieką, a nie wychodzić w ten sam dzień lub następny do domu. Tak samo jak nie chciała bym mieć użytego sprzętu w postaci "kleszczy", których w Polsce już się nie praktykuje. Przynajmniej w moim regionie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;80550531]W Pl? Ja mam różne doświadczenia. Jeden szpital kiepski (i obsada i warunki, ale już nie istnieje, tzn. wyremontowano go, zmieniono ekipę itd.). Drugi - porodówka nowa, wyremontowana, patologia ciąży jak za głębokiej komuny, ale świetni fachowcy, USG o 22 (kiedy w tamtym szpitalu o tej godzinie spały już nawet pielęgniarki), cc jak trzeba.[/QUOTE] Tak w PL. Ale wiecie, co człowiek to opinia nie można jednak uogólniać, że u nas w Polsce jest najgorzej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#190 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale ogólnie nie narzekam. |
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8054199 1]No wlasnie moja mama miala zapalenie oskrzeli i przepisali jej paracetamol. Musiala wykombinowac antybiotyk na wlasna reke (wiem nieodpowiedzilane, ale takie sa realia)[/QUOTE]Ale z drugiej strony - ja mam ucho plywaka. Co parę miesięcy szłam do laryngologa, robili mi wymaz, komplet badań, żeby wyszła ta sama bakteria, a potem dostawałam dwa antybiotyki.
Znudziło mi się, załatwiam na lewo antybiotyk douszny i przestałam pływać. Zwariować można było od tego w kółko. Poszłam kiedyś do lekarza pierwszego kontaktu z kaszlem. Dostałam antybiotyk, którego odmówiłam, bo nic tam się nie działo "dla pewności". Więc oba systemy mają wady i zalety. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#192 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
to jest normalne, że na oddziale dziecięcym rodzic śpi na podłodze albo na krześle? albo płaci za pobyt w szpitalu przy chorym dziecku? Nie wspominając o nadal w wielu miejscach chamskiej obsłudze pacjenta, a uprzejmość wobec pacjenta to nie są dodatkowe koszta. W polskim systemie pozytywnym jest stosunkowo łatwy dostęp do prywatnych usług medycznych. Co do systemu w UK to nie jest to system idealny i pewne specjalności np. psychiatria są strasznie zaniedbane. czas oczekiwania na terapie długoterminowa to kosmos, a ceny wizyt prywatnych dla osoby chorej często są zbyt wysokie. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem w jakim towarzystwie się obracalas mieszkając w Polsce ale widocznie w jakimś bardzo patologicznym bo nie zdajesz sobie sprawy jak żyją normalni ludzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#194 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Odnośnie chamskiej obsługi pacjenta wydaje mi się, że takie przypadki występują już coraz rzadziej. Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2018-01-16 o 14:56 |
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;80554656]No tak u nas w Łodzi pięknie wyremontowano szpital dziecięcy,a na podłogach trzeba spać, jak zrobisz awanturę to może otrzymasz materac
![]() Odnośnie chamskiej obsługi pacjenta wydaje mi się, że takie przypadki występują już coraz rzadziej.[/QUOTE]Ja myślę, że materace dla rodziców to sensowne rozwiązanie. W końcu takie łóżko szpitalne też kosztuje i zajmuje miejsce, lepiej przeznaczyć to dla tych, którzy naprawdę potrzebują. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8054993 1]Nie prawda. Na cale zycie. Jesli Twoje dziecko bedzie mialo swoje dziecko, na ktore nie bedzie placilo alimentow to sciagaja je z dziadkow. Takze nawet po ukonczeniu przez dziecko pelnoletnosci placisz za jego decyzje[/QUOTE]
Owszem, tak mówi prawo rodzinne. Ale to są jakieś bardzo skrajne sytuacje i patologia. Szanse na to, że dziecko wychowane z miłością w normalnej zdrowej rodzinie po osiągnięciu dorosłości odmówi płacenia alimentów na swoje własne dziecko jest tak mała jak np. (wymyślam na poczekaniu) szanse na to, że partnerowi z którym żyjesz od dawna i którego kochasz nagle coś odbije i zacznie Ci dodawać strychniny do jedzenia ![]() Ten sam poziom prawdopodobieństwa
|
|
|
|
|
#198 |
|
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;80556061]Też nie zawsze. Ja leżałam tydzień z dzieckiem, miałam taki rozkładany fotel, nic za niego nie zapłaciłam. A najgorzej z oddziału wspominam salowe.[/QUOTE]nie mówię, że zawsze.
mówię, że tych zjawisk w ogóle nie powinno być. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem dobrze wychowane dzieci też trafiają do więzienia, zostają handlarzami narkotyków, czy po prostu tracą pracę i potrzebują pomocy. Jak ktoś ma dziecko to nigdy nie może mieć 100% gwarancji, że 20 lat minęło, to nara, dobrze Cię wychowałam, radź sobie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z takim podejściem to równie dobrze można przestać wychodzić z domu bo a nuż cegła spadnie mi na głowę
|
|
|
|
|
|
#201 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Uważam, ze w przypadku dzieci najlepiej brac pod wuage czarny scenariusz (który zresztą i tak raczej nie bedzie aż tak trudny jak rzeczywistość).
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zakładam firmę, to mam nadzieję, że wszystko wyjdzie, ale przygotowuję się na to, że może nie wyjść- czyli na przykład nie rzucam dotychczasowej pracy dopóki nie widzę sukcesu. Dobrze jest być przygotowanym, bo potem można się nieźle zdziwić. A może jestem dziwna, ale nie ma nic gorszego niż kiedy rodzic, którego dziecko w wieku 13 lat ulega wypadkowi, oddaje je do domu dziecka, bo były małe szanse, a on się na to nie pisał. Oczywiście dom dziecka to ekstremalny przykład, ale odpowiedzialność za drugiego człowieka jest ogromna i nie znika w magicznej chwili osiągnięcia przez niego 18. Dlatego ja świadomie nie chcę tej odpowiedzialności, nie czuję się chętna, żeby ją ponosić. Bo nigdy w życiu nie wiadomo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#203 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zapewniam cie ze rodzicem nie przestajesz byc nigdy,nie ma to nic wspolnego z wiekiem dziecka ta odpowiedzialnosc,troske bedziesz odczuwac przez cale zycie i nie konczy sie ona z osiagnieciem przez dziecko pelnoletnosci lub samodzielnosci finansowej cale zycie bedziesz sie martwic jesli dziecku sie noga powinie w zyciu,jesli cos przykrego lub zlego je spotka to odpowiedzialnosc i milosc na cale zycie |
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Konto usunięte
|
Ja to sie boje momentu kiedy corka wyfrunie z domu. Jak wyjechala na zielona szkole na 3 dni bylo za cicho.
|
|
|
|
#207 |
|
BAN stały
|
Uzależnienie w czystej formie...
Ale to chyba normalne, gdy się wiele lat spędza razem. |
|
|
|
|
#208 |
|
BAN stały
|
I jeszcze oksytocyna robi swoją robotę 😁
|
|
|
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
Ja jeszcze nie dawno w ogole o tym nie myslalam. W zasadzie cale te macierzynstwo odrzucalam - bo jestem chorowita, nie chcialabym aby moje dzieci przechodzily podobne trudy. Przez cale swoje zycie bylam najmlodsza w rodzinie i male dzieci mnie przerazaly jednym slowem, a od kiedy pojawily sie dwa malenstwa jest duzo lepiej. I teraz nie wiem czy to wynik obcowania z malymi dziecmi, czy moze presja czasu (skonczylam 28) czy po prostu wiem z kim to dziecko chce miec i wiem ze bylby fantastycznym ojcem. Jakos reszta schodzi na drugi plan. Mysle ze duzo zmienia posiadanie wlasciwego partnera. A jak obserwuje znajomych z dziecmi to ok - zycie sie zmienia, ale to my decydujemy jak bardzo. Warto tez poogladac youtube z kanalami parentingowymi - nie pokazuja wszystkiego w rozowych okularach, ale odkrywaja blaski i cienie rodzicielstwa.
|
|
|
|
|
#210 |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;80548626]Dziecko to wiele trosk, problemów, zawirowań, zmęczenia, stresów i zmartwień.
Oraz największe szczęście w życiu. *Tak, wiem, dobry partner, 10 kotów i pyszna pizza też dają szczęście, ale każde z powyższych inne, a skoro pytanie jest o dzieci, to odpowiadam w temacie dzieci. Dziecko to takie szczęście czyste, nieskalane, któremu się wybacza wiele (i tych mniej i bardziej świadomie przysporzonych problemów).[/QUOTE] Tak samo czuje. Jeśli chodzi o mojego kota. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.

ale jak mówię, każdy ma inne doświadczenia.