Urządzamy pokój dzienny/salon - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-11, 07:41   #181
bajdusia
Raczkowanie

Dot.: Co zmienić w tym salonie?

Co myślicie o tych dwóch wizualizacjach z bordem? Tylko ten dywan bordowy może lepszy byłby we wzory? Jaki kolor zasłon wtedy?
Na trzecim zdjęciu jest śliwkowy dywan, który pożyczyłam od siostry do fotki, zęby zobaczyć jak to będzie wyglądać. Myślałam też żeby z klorami może póść w stronę fioletów i śliwek. Fiolet do niebieskiego też pasuje ale wtedy musiałabym pomalować cały pokój na jakiś fiolet bo te żółtawe ściany nie pasowałyby.No i może byłoby zbyt mroczno.
Więc chyba zostanę przy czerwieniach, tylko nie wiem jaki odcień- czerwień czy bordo bardziej pasuje do niebieskich sof. Nie jest to granat. A co myślicie o tym obrazie? Zmiana koloru ściany i dywanu bliżej świąt a obraz już bym kupiła. Czy pasuje on choć trochę do obecnego dywanu?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 533269.jpg (63,4 KB, 106 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 535350.jpg (60,6 KB, 85 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg śliwkowy dywan.jpg (59,0 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14161.jpg (52,6 KB, 17 załadowań)
bajdusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 08:16   #182
jotemka
BAN stały

Mi tu brakuje zasłon. Dodają uroku
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 09:08   #183
madie
Zakorzenienie

Dla mnie jest za ciemno i chyba te kolory są zbyt "poważne" jak dla mnie.
Zostawiłabym jakiś jasny kolor na podłodze. Teraz tak mi jakoś ciemno. No ale to moje zdanie bo ja lubię jasne kolory

Edytowane przez madie
Czas edycji: 2006-10-11 o 09:31
madie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 09:24   #184
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Jeśli ten kominek jest u ciebie w domu to moim skromnym zdaniem reszta pasuje. Te kolory dodaja uroku( chociaz sama lubie jasne kolorki). Podoba mi sie.
... a obraz tez ladny, pozdrawiam
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 09:34   #185
zuzaneczka
Zakorzenienie

bardzo fajny pokój jeżeli chodzi o przestrzeń. Strona "kanapowa" lepiej wypada w porównaniu z tą "telewizorową", choć dobrze to nie jest. Pierwsza rzecz to wywal dywan!!! Nie chcę ranić Twych uczuć religijnych ale obraz Matki Boskiej tez zdecydowanie na nie - zupełnie nie pasuje. Ściany raczej w jednolitym i "konkretnym" kolorze. bardzo podoba mi się wizualizacja z bordem, ale zastanów sie co zrobisz po drugiej stronie pokoju. Te mebelki podtelewizorowe nie są złe ale jakieś takie ściśnięte w tym kącie. No i za dużo na nich dupereli bez ładu i składu. Zamiast tego postaw jakiś ładny element w kolorze ściany= bordo - wazon, mise itp. a reszte pochowaj. Obraz czerwony świetny ale nie na czerwonej ścianie, no i narzuca jakis styl więc zastanów się nad pozostałymi dodatkami.
Fiolet zdecydowanie odpada - zostań przy bordzie i granacie. Będzie pasować do pozostałych "pozajajecznicowych" ścian.

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 13:02   #186
zuzaneczka
Zakorzenienie

Dot.: Urzadzamy pokoj dzienny / salon

Agaw'a !!! skąd masz te foty??
i do Was dziewczyny - poszukuję sofy o wygladzie zbliżonym do załączonych - czyli jedna częśc zakończona taka bezoparciową -tylko nie skórzanej - błagam o namiary na jakieś salony, sklepy.....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 02.jpg (5,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg smeraldo_02.jpg (5,0 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Sofas-6.jpg (28,9 KB, 32 załadowań)

Stary 2006-10-11, 13:57   #187
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

zuzaneczko, tyle tego w sklepach, a jezeli nie znajdziesz nic to proponuje zrobic taka sofe na zamowienie. Wychodzi taniej niz w sklepach i robisz taka jaka chcesz.Ja do tej pory takie rzeczy kupowalam w sklepach ale teraz za namowa kuzynki ( ona wiekszosc mebli i sof robi u stolarza i lepiej na tym wychodzi cenowo) chyba bede zamawiala. Pozdrawiam
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-11, 19:43   #188
bajdusia
Raczkowanie

A dywan jaki proponujecie do bordowej ściany. Jednolity czy wzorzysty?Musi być jednak ciemniejszy bo mam 3 latkę w domu i to bardzo pomysłową jeśli chodzi o psoty.Zasłony będą chyba kremowe albo niebieskie.
Stary 2006-10-12, 06:43   #189
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajdusia Pokaż wiadomość
A dywan jaki proponujecie do bordowej ściany. Jednolity czy wzorzysty?Musi być jednak ciemniejszy bo mam 3 latkę w domu i to bardzo pomysłową jeśli chodzi o psoty.Zasłony będą chyba kremowe albo niebieskie.
Obstawiam w miarę jednolity
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dywan1.jpg (7,1 KB, 15 załadowań)

Stary 2006-10-12, 09:30   #190
kiciamała
Zadomowienie

W tych pierwszych zdjeciach. Obraz Matki Boskiej wymaga innego wnętrza.Tą mebloscianke troszke uprzątnij. Na komodzie duża jasna misa, jakiś obraz nad komodą wiekszy może być tak duży jak ten z madonną.Telewizor jest za mały w stosunku do przestrzeni w koło.Ten dywan w sumie jest jakiś dziwny, moze całkiem dać go do rogu w tedy się schowa i bedzie tylko w części siedzącej. Nad kanapą jakis obraz, dobry był by też taki tryptyk - jeden w trzech cześciach. Zamiast wiechy w rogu duża lampa z kloszem do góry . Zasłony jasne jak najbardziej, może takie dwie i podwiesić je jakoś odsłonić okno, bo druda kanapa zasłania tą część, a okno jest tu tym elementem dekoracyjnym.
Jasne poduchy na kanapy jakiś beżyk, budyniowy albo gołabkowy. Salonik prosi sie o lujczego kwiatka fikusa albo dracene. Ja postawiłabym na jasne, proste i duże dodatki w "stylu ikejowskim". Co do czarnobiałych obrazków nie jestem pewna moga być za wyraziste.Tu wydaje mi sie powinno wisieć coś nie kontrastowego, bardziej taka rozmazana akwareka. Coś co wisi i nie zwraca za bardzo uwagi.Na odsłoniętym oknie tez jakies kwiatki, proste w formie.
To takie tam moje refleksje
kiciamała jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-12, 13:11   #191
bajdusia
Raczkowanie

Bardzo wam dziękuję za rady i wszystkie sobie teraz przemyślam, a mam o czym myśleć. Czyli stanęło na dywanie czerwonym, kremowych zasłonach, czerwonych i kremowych podusiach. Jeszcze tylko myślę o kolorze ceramiki i osłonek na doniczki. Ciemny brąz czy biel, bo czerwień to już chyba zbyt wiele.A co zrobić z obrazem z Madonną? Przewiesić do sypialni ? Wtedy musze zmienić ramy na biel lub srebro bo mam tam białe meble. Przecież obrazu nie wyrzucę. Mam do niego sentyment i wiele "Tej Pani" zawdzięczam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-12, 18:04   #192
aga.free
BAN stały

Dot.: Dekoracja i rozplanowanie salonu - proszę o pomoc i porady ! :)

Cytat:
Napisane przez anies5 Pokaż wiadomość
A wcinaj się .

Pierwsze foto, to naklejka. Ale, ale ... można zrobić szablon i od niego malować, bo samemu ciężko.
Kupuje się folię samoprzylepną, żeby nie odpadł tynk, to można posypać np. mąką . Następnie wybrany obiekt przerabiamy na grafikę wektorową i wycinamy ploterem na owej folii. Akurat mój znajomy go posiada, więc nie muszę go poszukiwać, ale w zasadzie każda drukarnia taki posiada, także nie powinno być problemu ze znalezieniem.
cześć chciałabym namalować drzewo na scianie i juz 3 dni poszukuje w internecie jak zrobic taki ogromny szablon do przyklejenia na sciane nawet wyslalam maila do dekoratorni ale dzieki Tobie poznalam juz odpowiedz. Tylko czy mogłabyś mi wytlumaczyc co oznacza przerobienie na grafikę wektorowa i jak to zrobic, a moze w drukarni mi to przerobia???
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 01_d.jpg (11,3 KB, 44 załadowań)
aga.free jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 13:05   #193
ania-2005
Raczkowanie

Zuzaneczko wejdz sobie na strone www.abrameble.pl jest tam pełno narożników zbliżonych do załączonych przez ciebie. Musisz poprostu wejść na narożniki i później "dodatkowa oferta dostępna na zamówienie".
Stary 2006-10-13, 13:39   #194
zuzaneczka
Zakorzenienie

Dziewczyny dzięki Na stronie Abry są podobne choć nie do końca takie jak mi sie wymarzyło, ale przejdę się do salonu i popytam

Stary 2006-10-13, 19:07   #195
anies5
Zakorzenienie

Dot.: Dekoracja i rozplanowanie salonu - proszę o pomoc i porady ! :)

Cytat:
Napisane przez aga.free Pokaż wiadomość
cześć chciałabym namalować drzewo na scianie i juz 3 dni poszukuje w internecie jak zrobic taki ogromny szablon do przyklejenia na sciane nawet wyslalam maila do dekoratorni ale dzieki Tobie poznalam juz odpowiedz. Tylko czy mogłabyś mi wytlumaczyc co oznacza przerobienie na grafikę wektorowa i jak to zrobic, a moze w drukarni mi to przerobia???
Obiekt należy przerobić na grafikę wektorową w programie graficznym typu Corel, Photo shop, Paint Shop Pro. Pod względem technicznym chodzi o przerobienie obiektu na elementy geometryczne. Figury są opisane jako wektor, dlatego wektorowa.

Szczerze mówiąc nie sądzę, żeby w drukarnii to zrobili, bo raczej nie zajmują się takimi drobnymi rzeczami. Zabiera im to sporo czasu, a pieniędzy z tego wielkich nie mają. Niestety marketing. Chyba, że zamówisz u nich kompleksowo, razem z wycięciem na ploterze. Z tym, że nie mam pojęcia ile to może kosztować. Mnie wycinał kolega, a folię miałam od Taty ze studia.Grafikę zrobiłam sama.

Może prędzej udaj się do studia poligraficznego, a najlepiej poproś kogoś ze znajomych. Na pewno ktoś umie. Skomplikowane to nie jest, wystarczy mieć program.

Powodzenia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-15, 20:53   #196
aga.free
BAN stały

Talking Dot.: Dekoracja i rozplanowanie salonu - proszę o pomoc i porady ! :)

Dziekuje Ci Baaaardzo Napewno Znajde Kogos Kto Mi To Przerobi (musze; Nie Daruje Dopoki Na Mojej Scianie Nie Pojawi Sie Ogroomne Drzewo) Szkoda Ze Nie Mam Znajomego; Ktory Moglby Mi To Wyciac:-( Ale Napewno Cos Wykombinuje
Jeszcze Raz Dziekuje
aga.free jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 10:01   #197
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Trafiłam tu trochę przez przypadek i nieco późno . Poczytałam i jestem przerazona. Wszyscy stawiają na Ikeę. Ale ty masz taki piękny ogromny salon i kominek i można by z tego zrobic cudny, wspaniały, ciepły pokój...bo jak na razie to strasznie w nim zimno. Brakuje tu stylowych stoliczków, pięknych narzut, cieżkich kotar, zieleni i obrazów. Żadne tam wazy, żadne plakaty i jasne poduchy na spółkę z jasnymi zasłonami...ogrom przestrzeni stwarza możliwości dla cieżkich, masywnych a jednak urokliwych przedmiotów i dodatków...po co psuć to wszystko troche tandetną nowoczesnością bo aktualnie jest rendy??
Funieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 10:29   #198
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Funieczka Pokaż wiadomość
Trafiłam tu trochę przez przypadek i nieco późno . Poczytałam i jestem przerazona. Wszyscy stawiają na Ikeę. Ale ty masz taki piękny ogromny salon i kominek i można by z tego zrobic cudny, wspaniały, ciepły pokój...bo jak na razie to strasznie w nim zimno. Brakuje tu stylowych stoliczków, pięknych narzut, cieżkich kotar, zieleni i obrazów. Żadne tam wazy, żadne plakaty i jasne poduchy na spółkę z jasnymi zasłonami...ogrom przestrzeni stwarza możliwości dla cieżkich, masywnych a jednak urokliwych przedmiotów i dodatków...po co psuć to wszystko troche tandetną nowoczesnością bo aktualnie jest rendy??
hmm tylko z tego co zauważyłam w salonie bajdusi nie widzę tendencji do masywnych przedmiotów, kotar i obrazów na ścianie... Dlaczego zakładasz że stawia na Ikeę ?? Póki co jej salon nie jest w żadnym stylu. I nie każdy chce mieć cięzkie kotary i obrazy itp. bo nie każdy dobrze czuje się w "babcinych muzealnych wnętrzach" nawet gdyby akurat były "trendi"
To że babcie miały cięzkie stoliki we wnętrzach to dlatego że takie wtedy były dostępne i "trendi i dżezi", potem były meblościanki i bieszczady, a teraz mamy Ikeę

Stary 2006-10-16, 10:29   #199
nesca03
Przyczajenie

Cytat:

I tu się zgadzam piękne zasłony, narzuty poduchy i ciepłe kolory,by wieczorem usiąść przy zapalonym kominku i poczuć to ciepło nie tylko ognia z kominka.
Pozdrawiam
nesca03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 10:36   #200
zuzaneczka
Zakorzenienie

tylko pamiętajcie że urządzamy salon bajdusi i to jej się ma podobać a nie wam , a jak na razie nie zauważyłam u niej tendencji i zamiłowania do "cięzkości".

Stary 2006-10-16, 10:41   #201
nesca03
Przyczajenie

Cały czas pamiętamy.

A z różnych pomysłów podsuniętych przez różne osoby zawsze można wybrać coś dla siebie. NIc na siłę.
Pozdrawiam
nesca03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 11:05   #202
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Zuzaneczko starasz sie za wszelka cenę przeforsować swoje zdanie i ostro podchodzisz do każdego, kto ma inne zdanie. Śmieszne to trochę. A moze się mylę? Ikea to nie wszystko co teraz jest na rynku. To jest najprostsze rozwiązanie z mozliwych, bo podają na tacy gotowe projekty. Przez to wszyscy rzucają sie na to nie zawsze czując się w tym idealnie. Ale Ikea jest modna, więc trzeba. Ty dałąś propozycję. Ja również. Ty przekrzykujesz. Ja tylko proponuję. Ale masz rację. To nie nasz salon.
Stary 2006-10-16, 12:25   #203
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Zuzaneczko starasz sie za wszelka cenę przeforsować swoje zdanie i ostro podchodzisz do każdego, kto ma inne zdanie. Śmieszne to trochę. A moze się mylę? Ikea to nie wszystko co teraz jest na rynku. To jest najprostsze rozwiązanie z mozliwych, bo podają na tacy gotowe projekty. Przez to wszyscy rzucają sie na to nie zawsze czując się w tym idealnie. Ale Ikea jest modna, więc trzeba. Ty dałąś propozycję. Ja również. Ty przekrzykujesz. Ja tylko proponuję. Ale masz rację. To nie nasz salon.
Mylisz się. Nie przekrzykuję i nie staram się przeforsować swojego zdania. Chcę żeby wątek był "ku polepszeniu bajdusiowego salonu" w jakim by stylu miał nie być.
Nie spodobał mi się tylko ton twojego postu. Przede wszystkim dlatego że nie brzmi jak propozycja.
Postaram Ci się wytłumaczyć o co mi chodzi.

Bajdusia wkleiła zdjęcie swojego salonu i my staramy się "ulepszyć" zastany stan- bo widzimy co mniej więcej już ma i co jej się podoba. Doradzamy jak niewielkimi zmianami może poprawić swój salon - padają propozycje kolorów dodatków.
Akurat zupełnie nie podoba mi się to co tam ma i jak ustawione ale próbowałam poradzić co można z tym zrobić, żeby było lepiej (według mnie oczywiście).
Ty wpadasz z hasłem, że jestes przerażona "bo postawiła na Ikeę". (której ja tu jakoś nie widzę). Stwierdzasz
"Brakuje tu stylowych stoliczków, pięknych narzut, cieżkich kotar, zieleni i obrazów. Żadne tam wazy, żadne plakaty i jasne poduchy na spółkę z jasnymi zasłonami...ogrom przestrzeni stwarza możliwości dla cieżkich, masywnych a jednak urokliwych przedmiotów i dodatków..."
- czego ja nie odebrałam jako propozycję ulepszenia, ale narzucanie innego stylu.
Może bajdusi akurat odpowiada styl "Ikeowski" (rozumiem przez to powiedzmy styl "nowoczesno masowo oferowany" taki jak juz właściwie ma ).
Sama piszesz że ktoś wybiera styl choć wcale dobrze się w nim nie czuje bo taka "moda". Popatrz na to inaczej - twierdzisz że salony takie jak ma autorka wątku są stworzone "do ciepła i ciężkości". Nie znaczy to że ma wybrać taki styl "bo tak być powinno" -bo może będzie sie wtedy źle czuła? Bo ja ani nikt inny chyba tez nie zauważył zamiłowania Bajdusi do masywnych przedmiotów.

Różnica między naszymi postami a Twoim według mnie polega na tym że nie staramy się narzucić jej innego stylu, ale staramy się uporządkować to co ma i choć trochę ulepszyć. Padają konretne hasła - to przestaw tam, tą ścianę pomaluj tak.

Skoro uważasz, że powinna dorzucić coś cięzkiego i że w takim stylu salon będzie wyglądał lepiej - daj konkretne propozycje, co gdzie i jak. Wklej może zdjęcia stolika, kotar, dodatków itp. Zaproponuj jaki kolor na ściany. Może wklej zdjęcie pokoju w takim stylu o jaki ci chodzi.
Wtedy zabrzmi to inaczej - jak propozycja a nie krytyka stylu który już wybrała.
I wierz mi nie będę się starała udowodnić że "ikea" jest lepsza (nawet tak nie uważam). Może akurat Bajdusi sie to spodoba i postanowi zmienić całkowicie salon. Najwazniejsze żeby czuła się w nim dobrze.

Pozdrawiam

ps. ale się rozpisałam

Stary 2006-10-16, 12:36   #204
bajdusia
Raczkowanie

Ja do Ikei mam 250 km więc zbyt wiele nie kupię. Ale powiem, że podobają mi się zasłony i dekoracyjne tkaniny oraz piękna ceramika. Podobają mi się też stare meble ale u kogoś. Sama źle bym się czuła w takim miejscu. Ha-po moim salonie nie widać co mi się podoba. Bo to jest tak że jak się nie zrobi czegoś od razu to po paru latach już się nie zauważa że coś jest nie tak.I tak jest z tym salonem. Najbardziej to mi jednak chodzi o kolorystykę. Jeśli już czerwień na ścianie to w jakim odcieniu? I nie sprzeczajcie się dziewczyny. Cenię wszystkie wasze rady i bardzo dziękuję za poświęcony mi czas. Jesteście wszystkie super i już.
Stary 2006-10-16, 12:46   #205
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

No i wszystko jasne. Zresztą nie kłóćmy się. Nie ma o co, każdy ma swoje wizje i tyle. Ja tupać nogami nie będę. Jeżeli mój ton kogoś uraził - wybaczcie. Głowy jednak na szafot nie podam.
Stary 2006-10-16, 13:18   #206
zuzaneczka
Zakorzenienie

ja tu kłótni nie widzę raczej pezentację poglądów

Bajdusiu ja z czerwieni mam na ścianie "karmazynowy przypływ" duluxa - mnie akurat ten kolor odpowiada - jest zaprezentowany w wątku "czerwony pokój" Ale sporo osób uważa że zwariowaliśmy malując ścianę na czerwono
Koniecznie wklej salon po zmianie.

Stary 2006-10-16, 16:16   #207
bajdusia
Raczkowanie

Na 100 % wkleję.Jeszcze raz dzięki.
Stary 2006-10-18, 21:09   #208
carolinascotties
Zakorzenienie

Świetny wątek

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-19, 04:00   #209
logest
Zadomowienie

ja podrzuce kilka fotek z dysku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3028c4.jpg (20,9 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3028c8.jpg (19,8 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 498868.jpg (46,8 KB, 66 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 501679.jpg (21,7 KB, 158 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 505531.jpg (51,5 KB, 72 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 505532.jpg (59,0 KB, 88 załadowań)
logest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-19, 04:02   #210
logest
Zadomowienie

i jeszcze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg 050704091750.jpeg (49,3 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bydgoskiemeble.jpg (69,6 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg c0c3de7e743ef87c.jpg (22,4 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg com40_big.jpg (57,3 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg d7460e36_large.jpg (50,7 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg eb51f40a20831a3a.jpg (49,2 KB, 74 załadowań)
logest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości