|
|
#181 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Cytat:
dlaczego niby powinno? z resztą, to najemca sam się melduje nie. znowu sobie dopowiadasz. Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2018-01-21 o 14:16 |
|
|
|
|
|
#182 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Jest to koszt jaki ponosi kredytobiorca. Nuezależnie od tego czy mieszka sam czy z kimś, koszt jest jego. I profity z tego też są jego.
|
|
|
|
#183 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
BAN stały
|
a wiec w Twojej pokrętnej logice widać to o czym mówię. dla Ciebie rata kredytu to jest jakiś mityczny Twój, a nie comiesięczny koszt jaki ponosi się mieszkając.
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście że Kowalski może mieć mieszkanie na kredyt ale to jego sprawa i jego biznes, ja wolałbym wspierać swoją partnerkę i nie czułbym się wykorzystywany. Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-21 o 14:22 |
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Sam, bez zgody właściciela?
To taka osoba ma płacić czynsz jak przy najmie, tak? Cytat:
|
|
|
|
#187 |
|
Konto usunięte
|
lastnightryder - właścicielką mieszkania jesteś od razu tyle że bank ustanawia hipotekę na zakupionej nieruchomości.
To Ty stajesz do aktu notarialnego a nie przedsstawiciel banku. |
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
No to
Honorowo byłoby spłacić dług, ale ja bym się ulotnila i nie odbierala telefonów 😋 Jakby u mnie mieszkała kuzynka/przyjaciółka czy ktokolwiek bliski bez pracy przez miesiac/2 to bym nie brała pieniędzy i jeszcze bym wykarmila. I nie jestem żadna frajeka😎 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#189 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nope. Koszty utrzymania mieszkania to oprócz rachunków sprawy bieżące, jak zużywające się sprzęty, ewentualne remonty. Ty do tych kosztów chcesz dorzucać jeszcze comiesięczną dopłatę właścicielowi (a czy on to wyda na kredyt czy na samochód to już jego sprawa). I ja się na tą dodatkową comiesięczną dopłatę do mieszkania nie zgadzam. I nie znam osoby, która by się zgadzała, zarówno po stronie właściciela mieszkania, jak i partnera/partnerki tego właściciela.
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80699406]jako kredytobiorczyni i właścicielka mieszkania nie zgodziałabym się przyjąć kasy "na spłatę kredytu". Poczytaj sobie o zwrocie nakładów poczynionych na majątek odrębny i o zgłoszeniu i opodatkowaniu darowizny. Można nieźle ugrzęznąć nawet przy dobrej woli partnera.[/QUOTE]
Przecież to chodzi o ogólne podzielenie się kosztami życia, a nie wydzielanie jak część kwoty idzie na codzienne opłaty a jaka na spłatę kredytu. |
|
|
|
|
#191 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się zastanawiam czy bank prawidłowo naliczył mi odsetki - jestem nieuczciwa? Chcę negocjować ich wysokość - a fe jaka niedobra kredytobiorczyni ze mnie. |
|
|
|
|
|
#192 |
|
Konto usunięte
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;80699246]
Gdy obcy facet wynajmuje nam lokal, to jest czysty biznes, nie gotujemy mu, nie pierzemy jego skarpetek, nie sprzątamy po nim.[/QUOTE] Piszesz, jakbyś miała pewność, że facet nic w domu nie robił. Mój też mi gotuje, pierze moje skarpety i majtki, prasuje, zmywa głównie moje naczynia (bo jego praktycznie nie ma w domu, to i nie ma kiedy nabrudzic), a do tego wozi mi dupsko gdzie mi się zamarzy. Laska nie jest jego gosposią, której można płacić za wykonanie obowiązków. Zakładam, że w domu OBOJE mają obowiązki, i oboje się z nich wywiązują. Nie rozumiem, dlaczego kobieta miałaby nie płacić za mieszkanie/płacić mniej (pomijamy ten kredyt) , bo ona sprząta i gotuje Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#193 |
|
BAN stały
|
poczytaj odpowiednie przepisy jeśli Cię to intersuje, bo jak na razie wypowiadasz się w temacie o którym nie masz pojęcia
zauważyłaś że mówimy o kosztach jakie ponosi się mieszkając w mieszkaniu (w tym przypadku rachunki + rata) porównując je do tego że mieszkając w wynajmowanym płąci się podobnie (rachunki + odstępne, a wiec czyjaś rata)? nie o wynajmnie tradycjonalnym? dyskusja przekroczyła granicę absurdu już kilak stron temu. pora ją zakończyć, bo widzę, że jest jak w tym powiedzeniu, że nie warto się siłować ze świnią w błocie, bo po pewnym czasie można zauważyć.... |
|
|
|
|
#194 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Raczej chyba napisała tak żeby pokazać różnicę między partnerem a lokatorem.
|
|
|
#195 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Lepiej żeby partner kupił coś do wyposażenia niż żeby ciągał Cię po sądach - "bo spłacał Twój kredyt na Twoje mieszkanie". Nie zapomnijmy o urzędzie skarbowym który też chętnie przyjrzy się niezgłoszonej darowiźnie .... |
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zasiedzenie
|
Powinno, bo ciągle jest obowiązek meldunkowy, zniesiono tylko kary za brak meldunku.
Tak, może sam (nawet musi), ale meldując się trzeba mieć w ręce potwierdzenie zamieszkania, np. w postaci umowy najmu, której autorka nie miała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#197 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A to u mnie koszty życia nie są jedną kwotą. Są wydatki i pokrywamy je na bieżąco, te dotyczące kredytu pokrywa osoba która kredyt ma.
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
Uważam, że na portalach randkowych powinni wprowadzić informację, czy dana osoba posiada mieszkanie i czy jest ono w kredycie czy też nie. Co dla niektórych mogło by mieć to decydujące znaczenie.
Ja wolę wychodzić z założenia, że moja koszta życia są mniej więcej stale, nie zależnie od wariantu czy mieszkam z partnerką na moim mieszkaniu w kredycie, jej mieszkaniu w kredycie czy wynajmujemy wspólnie. |
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie byloby w tym momencie logicznym uczciwie przepisac na te dryga osobe wartosc mieszkania jaka zapłaciła np. 5% chciałam zauważyć że pieniądze z kredytu nie idą w studnie tylko właściciel ma ja dalej tylko w postaci nieruchomości. Nie logicznym jest płacenie komuś za jego majątek. To tak jakby ktoś kupił sobie dla kaprysu piekne, nowe auto i zadał od partnera spłaty kredytu, bo w końcu z niego korzystasz. W takim sposobem po paru latach masz auto spłacone w połowie przez partnera, ale spoko, bo go przewioze 😀 Za paliwo -ok, ubezpieczenie również, ale kredyt to przesada. Dziwię się że dla niektórych to to samo co rachunki za media.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#200 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#201 | |
|
.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
Ja place kredyt plus wszystkie rachunki. Partner placi za jedzenie i rozrywki. Oboje wydaje mniej wiecej podobnie. To finansuje mi kredyt czy nie?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#203 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
A jeśli ona by miała kredyt powiedzmy za kurs gotowania, to też on się powinien jej dokładać?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#205 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#207 |
|
Rozeznanie
|
Ja też bym zapłaciła te 2000 zł. Przelewem. Potem ewakuacja. A po jaaaakimś czasie donos do skarbówki. Mega chamskie, ale cóż.
|
|
|
|
|
#208 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
|
#209 | |
|
.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#210 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli partner płaciłby połowę czynszu, opłat, żywności, chemii i od czsu do czasu zaprosiłby na obiad, do kina czy teatru już byłoby łatwiej żyć i coś więcej odłożyć. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.