|
|
#181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Duphaston - wątek zbiorczy!
Cześć dziewczyny
![]() Na tym wątku jestem pierwszy raz, ale zapewne nie ostatni ![]() Wcześniej pojawiłam się na wątku o PCO. U mnie sprawa wydawała się prosta (wg lekarza, którego zmieniłam) - zespół policytycznych jajników, ale .... Zacznę od początku. Od 6 lat brałam tabletki anty. Do grudnia wszystko było ok, a od stycznia tego roku zaczęło się psuć... Poszłam do lekarza, który kazał odstawić anty. Plamienie z odstawienia wystąpiło, a potem przez 2 miesiące nic. Znowu wizyta u lekarza i tabletki na wywolanie Prolut. Niestety po kolejnych 2 m-cach znowu nic i znowu wywoływanie i zaoczna diagnoza PCO Dostałam też skierowanie na badanie hormonów.... Okazało się, że wyniki mam dobre. Wszystko w normie. Umówiłam się na kolejną wizytę (u innego lekarza). Właśnie wczoraj ją miałam. lekarka poświęciła mi pół godziny. Porozmawiała i wszystko wyjaśniła. Przepisała Duphaston 10. Mam go brać 2x1 tabletka między 16 a 25 dc. Wczoraj zaczełam brać i zobaczymy co z tego wyniknie ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
duphaston jest b. dobry
![]() za 1 razem u mnie nie podziałał, ale za 2 i 3 juz tak i ciagle go łykam
|
|
#183 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
Przyczajenie
|
brałam duphaston dwa razy na dzien, punktualnie. Skutki? Fantastyczne już po tygodniu dostałam miesiączkę, a nie miałam 5 miesięcy teraz czekam na kolejny... dobrze dopasowany lek i tyle
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
a ja nie wiem co mam teraz myslec
dzis bylam u gin. bo mam leczona nadrzerke, i zaraz po zabiegu dostalam plamien, rozbolal mnie jajnik i ni wiem czy to okres czy nie okres a jestem przy 3 tabletce a gin powiedziala ze jak okres bede miec to mam nie brac bo zwyczajnie szkoda tabletek.. co robic? ![]() dodam ze wczesniej nie mialam takich plamien po solcogynie;/
|
|
#186 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak tylko będą rezultaty zażywania Duphastonu od razu dam znać I szczerze mam nadzieję, że lek zadziała i wszystko zacznie się w końcu normować ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#187 |
|
Przyczajenie
|
Ja też miałam stwierdzone PCO przez poprzedniego lekarza, kazał mi brać metforminę, która nie pomagała a do tego jeszcze miałam sporo skutków ubocznych. Lekarz rodzinny kazał mi to odstawić i skonsultować z ginekologiem, ten z kolei stwierdził, że to nie od tego i że mam dalej brać - nie posłuchałam, objawy przeszły, a ja z miejsca zmieniłam ginekologa. Obecny przepisał najpierw bromergon, a teraz duphaston i wszystko wraca do normy
![]() Szkoda tylko, że tak późno się zorientowałam, że niektórzy to konowały a nie lekarze ![]() Trzymajcie się dziewczyny, na pewno wszystko będzie dobrze
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
kochane mam problem.
dzis mja 37 dc, nie mam okresu, w tym cyklu nie bralam duphastonu bo dostalam wczesniej po 28 dc wiec myslalam ze to juz sie mniej wiecej wyregulowało czekam na okres chodze juz taka znerwicowana ze targedia; czy moge polykac sobie duphaston az do krwawienia?? mam zakupione tabletki anty (znow do nich wracam) no i czekam i czekam a okresu brak ![]() ciaze wykluczam. raczej;]
|
|
#189 |
|
Kici kici miau miau
|
idz do lekarza albo wez Duphaston pare dni a potem z odstawienia dostaniesz miesaiczke.
ale najpierw wyklucz ciaze |
|
|
|
|
#190 |
|
BAN stały
|
tzn. duphaston ew. ciążę podtrzyma, ale jasne - lepiej najpierw wiedzieć czy to ciąża czy nie
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
ciaze wykluczam, w tym cyklu kochalismy sie raz z prezerwatywą, nie pękła, nie zsunęła się.
wezme duphaston..
|
|
#192 |
|
Raczkowanie
|
Ja dostałam Duphaston na uregulowanie/wywołanie okresu, bo miewałam go raz co miesiąc, a raz co 4 miesiące.
no i tak już go biorę od kilku ładnych lat. I dopóki biorę to okres jest prawidłowo, jak przestanę, to się knoci. Biorę 2 tabl. dziennie od 16-25 dn. cyklu. Wogóle nie mam jjeczkowania, to miało pomóc, ale raczej nie pomaga. Wybieram się do lekarza, żeby znowu o to zadbać, ponieważ chcę mieć dziecko . A z takim bałaganem, jakim jest moja miesiączka może to nie być proste.
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
no ja @ dostałam po 43 dniach, obyło sie bez duphastonu.
|
|
#194 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
dziwne ze facet na takim forum,ale coż poprostu martwie sie o dziewczyne moze któraś z Was miała podobny problem- byłbym wdzieczny za pomoc...(wiem duzo o tym leku ,ale widocznie za mało... (() była u gina po tab. antykoncepcyjne, z wiazku z nieregularna miesiaczka (jakis czas temu) w celu lepszego doboru tab. przepisał jej najpierw duphaston, miała go brac odrazu jak kupi 10 dni po jednej tab.... w sumie zaczeła brać je tydzien przed okresem... wzieła te 10 tab. a tu okresu nie mam juz ponad 2 tyg ...( co jest nie tak? czy te tabletki mogly rozlegulować cykle@.. co mogło by na to wpłynąć???? prosze odpiszcie coś mi... pozdr. |
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
znaczy sie ze bierze jednocznesnie tabletki anty i duphaston?
U mnie bylo tak ze mimo brania duphastonu przez 10 dni nie mialam wciaz okresu, po 1 opakowaniu nie zawsze sie tak od razu wyreguluje....ja mimo wziecia 4 serii (czyli 40 tabl=2 opakowania) wciaz nie mialam regularnych @ wic nie masz sie co martwic. ladnie ze sie tak martwisz o swoja kobiete ) oby takich facetow wiecej
|
|
#196 |
|
Przyczajenie
|
anty. jeszcze jej nie przepisal... brala sam duphaston. a okres miala jakis czas temu nieregularny, ostatnio bylo dosc regularnie....
miala brac 10 dni pozniej miala dostac okres znowu seria 10 dni po 1 tab. @ i nastepnie pojsc do lekarza.(wtedy mial przepisac jej anty) a teraz jak nie ma okresu juz tyle czasu - to jak ? ma isc do lekarza? |
|
|
|
|
#197 |
|
Raczkowanie
|
a ja SMV wdzielam 1 opakowanie a wczesniej mialam tab. na wywolanie okresu Gastomikron (chyba tak sie pisze nie wiem nie mam opakowania juz) i dostalam okres na 3 dni.. pozniej kuracja duphastonem i 1 cykl byl ok wzielam 11 tab mialam bo w pierwsze dwa dni pralam 2 tab dziennie a nie 1 wiec zjadlam 10 przez 9 dni a pozniej 10 dnia lyknelam jeszcze jedna ( bo przeciez mialam brac przez 10 dni) wspomne ze ta 11 tab wzielmam jak juz okres dostalam ale jeszcze przed wzieciem nie wiedzialam o tym ze juz @ mam ;P no i bylo ok cykl normlany wiec zostalo mi 9 tab pozniej i zawsze bralam o 10 rano a ten 2 cykl bralam czasami z poslizgiem i juz nie tak co do minuty i fakt wzielam 9 a nie 10 tab i czy to moze miec jakies znaczenie? troche sie martwie bo wiecie.. ciagly brak okresu stresuje mnie a chyba bardziej moja mame bo przezywa ze nie bedzi ebabcia.. chlopak tez sie stresuje a mnie calal sytuacja rowniez drazni... wiadomo szkola i te sprawy ale @ nie mam raczej przez stres.
Jutro mam wizyte u innego Gin. tym razem normalnie w przychodnie nie prywatnie zobaczymy co mi powie bo ta prywatnie powiedziala cytuje ' nie znam przyczyn pani blokady to siedzi w glowie.. po przepadaniu jest z pania wszystko ok zadnych zgrubien ani torbieli' :| wiec czemu nie ma okresu skoro kiedy mialam normalnie? juz waze normalnei nie odchudzam sie ani nic... na tamtych wakacjach wazylam 52 a teraz mama mnie utuczyla do 58-60kg. przy wzroscie 165cm czuje sie jak słon... jak jutro wyjdzie ze cos ze mna nie tak i to cos powaznego to ciezko bedzie.. zwlaszza ze mam slaba psychike... lepiej skonczyc ze soba niz walczyc. |
|
|
|
|
#198 |
|
Przyczajenie
|
Hej!!!Od września staramy sie z mężem o dziecko. Idzie jak po grudzie, ciągle nic. Niedawno bylam na wizycie u pani doktor, która mnie zbadała, zrobila cytologie i usg dopochwowe. Przepisała mi duphaston jako pomoc przy wyjatkowo bolesnych miesiączkach i wspomagajaco przy zajściu w ciążę. Jedyne efekty uboczne jakie mam na razie (biore tabletki od 16 dnia cyklu przez 10 dni po 1 tabl., biore je od 7 dni) to bezsenność i brak apetytu, oraz wahania nastrojów. Na razie nie jest źle, jakoś daje rade z "humorkami", bo najbardziej to chcialabym zobaczyć w końcu te dwie kreski na teście.
|
|
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
dziewczęta! miałam brać duphaston przez 12 dni od 14 dc. w tym momencie jestem po 10 tabletkach i własnie dostałam okres(chyba,że to plamienie).Mam dalej łykać tabletki czy odstawić?Biore je na wyregulowanie.
|
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#201 |
|
Raczkowanie
|
chyba jednak w tym cyklu przestanę.Na początku moja gin. przepisała 10 tabletek przez 3 cykle,ale kiedy okres nie pojawił się po miesiącu czasu przepisała luteinę i przedłużyła duphaston do 12 tabl.a skoro okres JUŻ jest(za wcześnie,ale jest...) to poczekam co się będzie działo w kolejnym cyklu.
|
|
|
#202 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam, mam pytanie dotyczące tego leku. Ja przez rok brałam tabletki anty, po zakończeniu kuracji przez pół roku miałam regularne miesiączki bez żadnych problemów, książkowe 28 - dniowe cykle. Natomiast od dwóch miesięcy mam krótkie dwudniowe plamienia tuż przed okresem. Lekarz przepisał mi właśnie Duphaston, ponieważ za jakiś czas chcielibyśmy starać się o dziecko (za ok. pół roku), ale po przeczytaniu niektórych wypowiedzi nieco sie boję tego leku. Czy mój cykl nie rozreguluje się jeszcze bardziej? Dodam, że pojutrze idę na badanie poziomu prolaktyny we krwi, podejrzewam, że lekarz w tym widzi przyczynę tych plamień. Czy któraś z Was brała ten lek w takim przypadku? Ja mam zacząć od 16 dnia cyklu do 25 dnia po 1 tabletce.
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
ehh,prawda jest taka,że najpierw najecie się tych anty a potem płaczecie jak macie problemy z zajściem w ciąże... konsekwencja.Tak młoda,głupia życie jej nie doświadczyło,ale takie jest na ten czas moje zdanie.
|
|
|
#204 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o Duphaston to moge go smiało polecic
![]() Miesiaczka zatrzymała mi sie na ponad rok, ginekolog przypisała mi Duphaston, brałam go przez 10 dni 2x dzinnie i 14 dnia juz dostałam okres
|
|
|
|
|
#205 |
|
Wtajemniczenie
|
Gadula - dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
#206 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczynki!
Wzielam drugie opakowaie duphastonu (nie pod rzad oczywiscie). Jednakze tym razem miesiaczka nie przychodzi. Czekam na nia juz tydzien! tzn tydzien temu skonczylam brac tabletki. Mam wszystkie objawy PMS i jestem juz zmeczona czekaniem na okres. Jak myslicie- czy to moze byc ciaza? buziaki, z gory dzieki za odp. |
|
|
|
|
#207 |
|
Raczkowanie
|
zrób test.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 |
|
Przyczajenie
|
usunięta
Edytowane przez iszyna Czas edycji: 2010-02-13 o 13:32 |
|
|
|
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: jeśli jestem w ciąży to duphaston ją utrzyma a nie odwrotnie??
hej moze mi ktos pomóc ?? ja staram sie o dziecko i lekarz przepisal mi duphaston.... mialam go zazywac od 16-25 dnia cyklu a po okresie od5-9 dnia cyklu lekclostibegyti tak belo w nastepnym a w nastepnym cyklu przy zazywaniu duphastonu w 20 dniu cyklu dostalam okresu lekarz kazal mi dalej brac ten lek nie wiem co sie dzieje czy jest moze jakas szansa ze moze jestem w ciazy?? prosze pomocy
|
|
|
|
|
#210 |
|
BAN stały
|
Dot.: jeśli jestem w ciąży to duphaston ją utrzyma a nie odwrotnie??
a to było takie normalne krwawienie czy plamienie w 20 dc?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:30.