|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVII
[1=e8568007f733d5544c729bc 90367d4fe20d6da38_65540b4 a0b460;86083219]Hej
nie udzielałam się dotychczas chociaż aparat noszę już osiem miesięcy.Mam pytanie, czy zakładacie wyciągi, kiedy idziecie na wizytę kontrolną? I jak u was przebiega wizyta? Czy ortodonta informuje was, co robi, jakie elementy zakłada, czy są jakieś postępy w leczeniu czy sami musicie o wszystko dopytywać? Będę wdzięczna za odpowiedzi [/QUOTE]Ja na wizytę nie zakładam. U mnie jest zawsze tak, że asystentka orto bierze mnie do gabinetu. Ściąga ligatury, łuk, sprężynki i ogólnie wszystko co tam mam. Później czyści mi zęby zęby taka mała szczoteczka soniczna. Przychodzi orto i mówi co tam się dzieje, że np. O tą dwójka ładnie się przesunela to teraz będziemy coś tam innego robić. Zakłada drut, ligatury, pokazuje jak zakładać wyciągi i tyle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
nie udzielałam się dotychczas chociaż aparat noszę już osiem miesięcy.Mam pytanie, czy zakładacie wyciągi, kiedy idziecie na wizytę kontrolną? I jak u was przebiega wizyta? Czy ortodonta informuje was, co robi, jakie elementy zakłada, czy są jakieś postępy w leczeniu czy sami musicie o wszystko dopytywać? Będę wdzięczna za odpowiedzi [/QUOTE]Zazwyczaj muszę sama o wszystko dopytać asystentka też jest i jej pomaga to wszystko ściągnac i potem założyć jak zapisuje mnie na kolejną wizytę to mówi czy coś się zmieniło albo polepszyłoWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
nie udzielałam się dotychczas chociaż aparat noszę już osiem miesięcy.Mam pytanie, czy zakładacie wyciągi, kiedy idziecie na wizytę kontrolną? I jak u was przebiega wizyta? Czy ortodonta informuje was, co robi, jakie elementy zakłada, czy są jakieś postępy w leczeniu czy sami musicie o wszystko dopytywać? Będę wdzięczna za odpowiedzi [/QUOTE]Hej, jeśli wyciągi są zalecane do noszenia cały czas (poza jedzeniem), to ściągam np. w łazience w klinice lub jak zapomnę lub nie ma czasu to mi ściągają na fotelu.Z tym jakie elementy zakłada to tak pół na pół chyba, trochę zależy od sytuacji, ale ostatnio u mnie w kółko to samo jest.. Z postępami też różnie, czasem coś skomentuje. Tak czy siak, pytań z mojej strony czasem trochę jest. Ale każda wizyta zaczyna się od tego, że pyta jak minęły ostatnie tygodnie itp., więc jest to wstęp do tego, żeby różne kwestie poruszyć. |
|
|
|
|
#184 |
|
Zadomowienie
|
Hej . Aparat mam od miesiąca ..tylko na górze. Pod koniec tygodnia będę miała nakładany dół. Co mi się zagoiło na górze to teraz pewnie będę walczyć z ranami na dolnej wardze. Na górze nie mam dużo do przesunięcia ..
Za to na dole i owszem . Zapewne teraz doświadcze bólu związanego z przesuwaniem zębów Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dół już zdjęty, a z górą jeszcze walczę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#186 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam nietypowe pytanie: czasem przychodzi mi ochota na chipsy i oczywiście rezygnuję z ich konsumpcji ze względu na aparat. Czy znacie może jakieś marki chrupek, które są w miarę miękkie, w których to nie ma aż tak dużego ryzyka uszkodzenia?
|
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, ja jem chipsy normalnie, nieczęsto, ale jem. Innych chrupek nie, więc nie doradzę.
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#189 |
|
Wtajemniczenie
|
A jakie chipsy jecie? Bo ja kiedyś próbowałam w aparacie i czułam jakiś taki strach przed tym, że coś pęknie.. podczas zakładania aparatu ortodonta mówił, że nie wolno jeść niczego twardego - chipsów, orzeszków, itp. w ogóle zalecali by pokarm kroić na małe kawałeczki
|
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Chipsy to nie jest dla mnie jakiś twardy pokarm i nie kojarzę, żebym miała to na liście rzeczy zakazanych.
Kanapki na kawałki kroiłam sobie dość długo, bo tak mi było łatwiej. Aparat noszę ponad 2,5 roku i nigdy mi się nic z nim nie działo. |
|
|
|
|
#191 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż tak nie trzese się nad tym aparatem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to są produkty które bardzo lubię ale musiałam zrezygnować. No za cholerę nie mogę ich pogryźć . Każdy inny produkt , który trzeba pogryźć kroje na mniejsze kawałki i jem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
Również jem dosłownie wszystkie rzeczy w aparacie. Jedyne co to np. Jabłka kroje
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ogólnie nie lubię jeść całego tak na raz, bo jest dla mnie za duże ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
A ja już mam założony dół. Nie czuję przeciągania zębów jedynie ostatnie zamki na 6 mi dokuczają. Praktycznie leża na dziąsłach i cały czas czuję klucie. Czuję też ból zęba , który wcześniej był leczony kanalowo . Obawiam się trochę ..dlaczego boli akurat ten jeden ząb
|
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#199 |
|
Zadomowienie
|
No mam nadzieję , że się przyzwyczaje . A czy was też bolały bardziej zęby z wypełnieniem??
|
|
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zadomowienie
|
Te zęby jeszcze znose ...ale ból dziasla gdzie ociera się ostatni zamek - nie do opisania ( tzn policzek przy samym dziąśle)
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#204 |
|
Wtajemniczenie
|
Masz pierścień na tym ostatnim ząbku czy rurki? Pierścienie bolą mocniej, ale nie martw się - ja mam zamki na wszystkich zębach i 6 pierścieni - otarcia oczywiście miałam, ale powinny szybko się zagoić. Parę stron temu dziewczyny radziły co zrobić z podrażnieniami śluzówki - wosk (osobiście nie stosowałam hehe
, płyny z chlorheksydyną, wit. B, bardzo dobry jest Glimbax - polecam
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zadomowienie
|
Może za wysoko wypełniony ..nie wiem. Robiłam go miesiąc przed aparatem
Na 6 mam założone rurki bo pierścienie to nie są na bank. Za krótki mam aparat ..nie wiem jak te zamki się nazywają :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez AnnaLenna Czas edycji: 2018-11-08 o 17:02 |
|
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#208 |
|
Zadomowienie
|
U mnie właśnie wosk robi robotę. Nie wiem co bym bez niego zrobiła. Jednak rany już są i nie wiem co z nimi zrobić ...może jakaś maść
|
|
|
|
#209 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#210 |
|
Zadomowienie
|
Mam pewien problem.aparat noszę 6 tygodni. Staram się naprawę czyścić dokładnie zęby po ( dosłownie ) każdym posiłku. Moja higiena wygląda zawsze tak samo ( opiszę bo może coś robię źle ).
Najpierw płuczę energicznie jape wodą - nitkuje przestrzenie między zębami- płuczę jeszcze raz woda - teraz szczotka elektryczna : szoruje zęby od wewnętrznej strony i zewnętrznej nad aparatem ,pod aparatem i delikatnie zamki z góry - przez chwilę masuje szczotka dziąsła - wyciorkiem szoruje każdy zamek dookoła - jeśli wyciorek wlezie szoruje między zębami - na koniec płuczę płynem listerine . Tak wygląda moja pielęgnacja - A i tak budzę się z kapciem w gębie !! Co robię nie tak ??Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:19.

chociaż aparat noszę już osiem miesięcy.

asystentka też jest i jej pomaga to wszystko ściągnac i potem założyć
jak zapisuje mnie na kolejną wizytę to mówi czy coś się zmieniło albo polepszyło
26.08.2023

aż tak nie trzese się nad tym aparatem 

to są produkty które bardzo lubię ale musiałam zrezygnować. No za cholerę nie mogę ich pogryźć . Każdy inny produkt , który trzeba pogryźć kroje na mniejsze kawałki i jem 

, płyny z chlorheksydyną, wit. B, bardzo dobry jest Glimbax - polecam