Pieniądze w związku - podejście faceta... - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-12-06, 22:15   #181
felixindahouz
Rozeznanie

Dot.: Pieniądze w związku - podejście faceta...

Cytat:
Napisane przez White_Dove Pokaż wiadomość
Wg mnie to facet powinien płacić za większość recept na tabletki anty.
Chyba jednak "trochę" bardziej jest to w interesie kobiet, nieprawdaż? A przynajmniej ja gdybym był kobietą to bym tak uważał, zabezpieczając się nie tylko przed dzieckiem, ale i przed taką opcją, że trafił(a)bym na faceta, który w razie wpadki zdecydowałby się ulotnić. Mało to takich przypadków? Okej, niby czasem wyciągniesz jakieś alimenty, ale i tak masz już mocno ograniczone życie. O przypadku gdy alimentów wyciągnąć się nie uda nawet nie mówię. Tu już nie chodzi tylko o wygodę, ale o odpowiedzialność za siebie i potencjalnie drugiego, nowonarodzonego człowieka.

Ten kto ma bardziej do stracenia, ten i powinien bardziej uważać. Dodatkowo dochodzi tu fakt, że dziecko mogłoby mieć po prostu niewłaściwego ojca i Ty mu wówczas schrzanisz życie, bo miałaś jakiś totalnie niezrozumiały pogląd, że w całej akcji nie ma w ogóle Twojej odpowiedzialności. Tak samo jak piesi na przejściach kontra samochody - to piesi muszą bardziej uważać, a nie auta, kto uważa inaczej niech spróbuje się zderzyć z autem 1500 kg jadącym 50 km/h, pamiętając że energia rośnie wraz z kwadratem prędkości.

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;86215456]Tak właśnie myślą niektórzy ludzie.

Ok, kobieta korzysta z samochodu faceta. A jak kobieta szykuje dla faceta kanapki, zrobi dla niego obiad u siebie, to co? Facet ma płacić za składniki, ale też zwracać koszt dojazdu do spożywczaka po zakupy, zwrot opłat za talerze i szklanki, za krzeslo i stół (meble tracą na wartości z czasem użytkowania), opłacać zakup płynu do mycia naczyń/tabletek do zmywarki?

Nie ma realnej możliwości wykonania sprawiedliwej wyceny. I w prawdziwym związku, gdzie dwie osoby sie kochają, nie ma takiej potrzeby. Bo nikt się nie wykłóca o zwrot kosztów za paliwo, bo dziewczyna zabiera się z nim do jego rodziców. Albo że też czasem jeździ z nim, więc powinna wyłożyć część kasy za OC... Albo odwrotnie kobieta w kochającym związku nie oczekuje odkupienia każdego plasterka sera zjedzonego przez faceta.[/QUOTE]

Ty tak na serio? Mój post to był bardziej żart w stronę właśnie takowego "wyliczania" sobie, że facet powinien zapłacić za tabletki, bo to on korzysta Jakby kobieta nie korzystała bo jej to niepotrzebne...Well, idąc tym schematem to i facet też nie potrzebuje by kobieta musiała się zabezpieczać. Rozsądne podejście do tematu, wzajemne zrozumienie, komunikacja, a przede wszystkim partnerska postawa - i wówczas takich rozkmin nawet nie będzie. Mnie moja dziewczyna nie pytała się czy będę płacił za tabletki gdy chciała je sobie załatwić, tylko mi powiedziała, że ogarnie wizytę u gina. Tak samo ja nie pytam się jej o koszty gdy ją zapraszam do siebie, na obiad, gdy ją przewożę, etc. Takie zachowanie byłoby wręcz nie na miejscu i to szczególnie, że w gro przypadków to facet ponosi znacznie większe koszty wynikające ze wspólnego spędzania czasu / życia we dwoje.
Stary 2018-12-06, 22:21   #182
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez felixindahouz Pokaż wiadomość
Chyba jednak "trochę" bardziej jest to w interesie kobiet, nieprawdaż? A przynajmniej ja gdybym był kobietą to bym tak uważał, zabezpieczając się nie tylko przed dzieckiem, ale i przed taką opcją, że trafił(a)bym na faceta, który w razie wpadki zdecydowałby się ulotnić. Mało to takich przypadków? Okej, niby czasem wyciągniesz jakieś alimenty, ale i tak masz już mocno ograniczone życie. O przypadku gdy alimentów wyciągnąć się nie uda nawet nie mówię. Tu już nie chodzi tylko o wygodę, ale o odpowiedzialność za siebie i potencjalnie drugiego, nowonarodzonego człowieka.

szczerze mówiąc, to gdyby mój facet powiedział, że on do tabsów dokładać się nie będzie, bo to ja je łykam przecież, a poza tym mi powinno bardziej zależeć, to bym powiedziała, że no problemo, od jutra przechodzimy na gumki. dla mnie to zdrowiej. tylko niech potem nie marudzi, że go gumka uwiera.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-06, 23:32   #183
aliani
Rozeznanie

A ja tego nie rozumiem. Gdy dziecko ma nieodpowiedzialnego ojca, to matka mu schrzaniła życie? Wcale nie ten ojciec, tylko matka? Normalnie, jak zwykle kobieta winna wszystkiemu.
aliani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-07, 07:06   #184
Karena 73
Kobieta z klasą

[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86216837]Ale gdzie ja powiedziałem że nie pozwalam kobiecie decydować? Czytacie to co chcecie, nie dziwię się bo jesteście kobietami i nigdy się nie zrozumiemy. Ja to serio rozumiem i się nawet nie wkurzam, po części to słodkie jest

Uważam tylko, że facet powinien przejawiać pewne cechy męskości, nie boi się odezwać, zdecydować, nawet jakby miał dostać w pysk za to. I tylko tyle.

Co do seksu... Nienawidzę gdy muszę odwalać całą robotę, każdą inicjatywę kobiety nagradzam [/QUOTE]

Galakt nie obraź się, ale czytam Twoje posty i dla mnie brzmią one bardzo niemęsko. Sama zastanawiam się z czego takie wrażenie się bierze. Chyba z tego, że niby opisujesz jakieś teorie na temat relacji damsko-męskich, ale czasem są one tak naiwne, że trudno brać Ciebie na poważnie. Mam w głowie obraz dzieciaka, który na siłę chce być dorosłym facetem i myśli, że gdy będzie płacił na randkach i decydował o tym, gdzie ta randka się odbędzie to wystarczy, żeby być prawdziwym facetem. Być może wynika to też z dużej różnicy wieku między nami, albo z tego, że kierujesz się stereotypami.
Stary 2018-12-07, 09:59   #185
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aliani Pokaż wiadomość
A ja tego nie rozumiem. Gdy dziecko ma nieodpowiedzialnego ojca, to matka mu schrzaniła życie? Wcale nie ten ojciec, tylko matka? Normalnie, jak zwykle kobieta winna wszystkiemu.
Też tego nie rozumiem. No tak, ojciec tylko robi a wychowywać już nie musi? Co złe to matka?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-07, 15:47   #186
InterferonAlfa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kurczakowa91 Pokaż wiadomość
Szeryszery - z tym doladowaniem to ja zaproponowalam, bo pomagamy sobie skoro jesteśmy w związku - ale wieczorem poruszył temat ze "tyle hajsu zapłacił w KFC a wcale się nie najadl" a potem zapytał czy ma mi oddać za doładowanie czy wziąć to w rozliczenie za fast fooda ( i znów niby w zartach...)

A co do tabletek - to 3 mies kupowałam po 1 opak bo nie mogli mi tabletek dobrać, potem jak już się udało to sama kupiłam na 3 mięs, no a na kolejne 3 miesiace uznałam ze jego kolej

Siła rzeczy wierzę ze zarabiasz 1590 przynajmniej, czyli on min 3600. I on je w KFC i ma telefon na kartę? Geniusz.
Następnym razem jak powie zebys dala na paliwo to powiedz żeby stawke dla kierowcy też doliczyl albo że podjedziesz BlaBlaCar i spotkanie na miejscu.
Znajdź sobie bardziej zaradnego samca i lepsza pracę zamiast myśleć o tym czy będziesz mieć pieniądze na antykoncepcje

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Ja nie widzę w jego zachowaniu nic obiektywnie złego, ot, facet który lubi rozliczać się co do grosza. Osobiście nie chciałabym być z kimś takim w związku, ale to już subiektywna kwestia. Podobnie jak nie wyobrażam sobie wręczyć mężczyźnie rachunku za tabletki anty, nawet w żartach.
Ja też sobie tego nie wyobrażam. Od razu zdeklarowalbym że pojde posuwać inną 😇

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Może spróbuj odpłacić w naturze?
Miło, przyjemnie i zacieśnia relację.
InterferonAlfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości