|
|
#181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy LIPCOWE 2019
Ja już też mam dosyć ulewania, przez to mały ma ciągle zawalony nos i trudno mu się oddycha...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#182 |
|
Rozeznanie
|
Powiem Wam dziewczyny, że nam te ulewanie przeszło. Wcześniej ulewał mega dużo, a teraz praktycznie nic, jedynie jak sobie palce wsadzi do buzi
za to teraz się ślini, tak, że muszę zakładać śliniak, bo inaczej pod brodą body mokre ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
O mamo jak widzę ze jumperoo to mi włosy się jeżą na ciele. Nienawidzę tych wynalazków. Wkurza mnie to ze na rynku jest tyle gadżetów które są po prostu szkodliwe dla dzieci. Chodziki, te jumperoo, wisiadla itd ze o najgorszym (dla mnie) czyli fotelikach samochodowych bez jakichkolwiek testów zderzeniowych nie wspomnę.. Powinno to być jakoś regulowane. Np w Szwecji jest obowiązek wożenia dzieci tyłem do kierunku jazdy do 4rż i super. Wszędzie to powinno być bo to najbezpieczniejsza z opcji.
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam okropny problem bo za mniej więcej rok będzie trzeba wymienic fotelik A. i nie wiem jak to rozegrać. Czy córce kupic juz po prostu przodem (bedzie miala 3 lata i jakoś za szybko to trochę dla mnie), a mu oddać jej minikida, czy kolejnego minikida kupić. Do naszych aut chyba dwa foteliki tyłem nie wejda, a raczej na pewno. niestety przy miejscu kierowcy ja bym jechala normalnie, ale na mężu wymuszałoby to praktycznie nierealna pozycje do jazdy.
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Marttb ciężka sprawa. Ew zmiana auta na większe
My w Pl będziemy szukać auta które pomieści 2 fotele tyłem. Moje dzieciaki będą jeździły tyłem aż się minikid im nie skończy. Mały jeszcze długo pojeździ bo jest niski a i ma niecałe 15kg dopiero. Mamy tez axkida Move (nie polecam) i jego nie wiem czy nie zmienię ma drugiego Minikida. Mamy tez Diono radian 5 foteli rfw ci u nas pod dostatkiem Zobaczę jak ten Move się będzie zachowywał w innym aucie bo aktualnie niemożliwe jest dociągnięcie go dobrze. Trzeba się naszarpać co się kończy tym ze fotel się cały luzuje i muszę go przemontowywać non stop a to się mija z celem.
|
|
|
#186 |
|
Raczkowanie
|
Podajecie wodę do picia maluszkom?
|
|
|
|
|
#187 |
|
Rozeznanie
|
A wyjęłyście już tą wkładkę w fotelikach?
Ja nie daję, bo karmię piersią, ale przy mm chyba można. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#188 |
|
Rozeznanie
|
Ja też nie daję i nie planuję do 6 m.ż.
Ja raz wyjęłam, ale tak małemu glowa latała, że znowu wsadziłam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
nie daje wody do 6mż. Czy przy kp czy przy mm.
Wkładki nie wyjmuje jeszcze no niestety wymiana auta to ciche kolejne marzenie, ale jeszcze ze 2 lata musimy odczekac, bo wszystko ciągnie dom. aktualne auta znamy i wiemy ze sa bezpieczne wiec kupowanie czegokolwiek i wladanie w koszty raczej chcemy uniknąć. Na razie problem odległy, chociaz ten czas tak szybko leci A. zaczął zywiej reagowac na zabawki, wiec albo mu macham nad glowa zabawką albo zaraz płacze bo sie nudzi chłopak.
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
|
|
|
|
#190 |
|
Rozeznanie
|
My dzisiaj załatwialiśmy kredyt na mieszkanie i się wkurzyłam.... teście mieli nam się dołożyć do mieszkania, sami nas na nie namawiali i mówili, że na pewno dołożą, nie to żebyśmy tego od nich oczekiwali, sami dalibyśmy sobie radę, a dzisiaj w banku co....wycofali się i bierzemy kredyt na całe mieszkania....postawili nas przed faktem w chwili składania wniosku....od początku byłam przeciwna żeby brać od nich kasę, no ale skoro cały czas chcieli i mówili kupujcie, kupujcie, dołożymy się, no to ok...ale kurde, mogli nam wcześniej o tym powiedzieć, że jednak nie....trochę niepoważne
|
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie, bo mała karmiona piersią. Młody był na mm, ale też nie dawałam. Dawałam mleko, bo i tak dużo go ulewał więc nie przejadał się. Też pilnowałam tych ilości z opakowań.
Cytat:
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
sovianka - nie dziwie sie, wiadomo tak jak mowisz nikt do niczego nikogo nie zmusza, ale takie sutuacje są słabe. Koniec konców jak uda sie Wam to nie pożałujecje w takik razie że ogarnieliście to sami
Ja do moich teściów mam podejście że z przyjęciem prezentu bym się zawachala czy aby za miesiąc nie wypomną (teściowa). Obawiam sie bo mąż sie z nimi pożarł jak juz wyjeżdżali do Niemiec że byli tyle czasu w Pl i nie przyjechali wnuka zobaczyc i raz niechcacy zadzwonilam do tescia i zapowiedzial ze poczatkiem pazdziernika przyjada to sie odezwą. No i boję się że przyjadą, a teraz po kilku nie milych sytuacjach bardziej nastawiam sie na totalne zminimalizowanie naszych kontaktów i mam ochote im powiedziec zeby sobie głowy jużnie zawracali, ale ja nie umiem. Chyba ze zadzwonia do meza to ten predzej im to powie.
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak obcinacie maluchom paznokcie? Na prosto?
Niby powinno się na prosto żeby nie wrastały. Ja młodemu zle obcinalam i teraz ma szerokie takie nieładne te paznokcie aczkolwiek liczę ze jeszcze mu się kształt poprawi z czasem. Małej tnę na prosto ale po bokach jej przez to takie dłuższe zostają. Jak ja karmie to mi wbija je w piersi i o mamo - jakby mnie igłami klula.. nie chce jej tego wycinać żeby i jej się nie zrobiły takie nieładne te paznokietki. Mamusie z 1+ dziećmi - macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
mala biegaczka - moja zmora
teoretycznie powinno sie na prosto ale ja delikatnie te kanty też scinam bo to bolesne jest. No i moja córka starsza tez ma takie niezbyt ladne paznokcie, mam po prostu nadzieje ze to sie samo jakoś z wiekiem naprawi. Na razie u młodego ladnie te paznokcie sie prezentują.
|
|
|
|
#195 | |||
|
Zadomowienie
|
zazdroszcze! moje male marzenie ![]() Cytat:
skoczki i chodziki wiem,ze szkodliwe ale wydaje mi sie,ze siedzonko do wanny i to playnest galta sa ok a strasznie mi sie to podoba! jak ta dziewczynka sie rzuca i obija po tej dmuchanej pilce ![]() ja wyjelam jakos w 2 czy 3 tyg zycia bo sie mala nie miescila ![]() i ja ja wyjelam to skonczyly sie placze w foteliku wiec chyba bylo jej ciasno Cytat:
Zalosne. Ja mialam podobna sytuacje z moimi rodzicami wiec rozumiem zal. Kurcze to nie to samo co obiecac komus kupic batonik wracajac z zakupow. Sa obietnice ,ktorych sie na wiatr nie powinno rzucac... pocieszam sie tym,ze nikt mi nie wypomni bo zarcik jest taki,ze ja zanim dostalam to juz mialam lekcje jak nalezy byc wdziecznym i czemu na kolanach po rekach nie caluje a ze dostalam fige z makiem zamiast mieszkania to jest to naprawde zabawne.Potem sie nauczylam, kupilismy w tym roku swoje i tesciowie z drugiej storny po tym jak zapytali ile kosztuje ciagle nam powtarzali,ze oni nam nigdy nie pomoga i zebysmy nie prosili nawet-i slyszalam to z 5 razy ,a nie poprosilam nigdy wiec serio nie kumam.. Cytat:
sweet. Ale wogole widzieli dziecko ? Moi wpadli po 2ch miesiacach ale chyba przez przypadek w drodze na wesele bo taksie zlozylo |
|||
|
|
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny nosicie wkładki laktacyjne?
Ja non stop kupuje te pudełka i już mam dość. Myślę nad wielorazowymi albo muszla i, może któraś z was używa tego lub tego
|
|
|
#197 |
|
Rozeznanie
|
Ja bez wkładek laktacyjnych ani rusz , jestem ciekawa czy do końca kp będę musiała je nosić....
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też cały czas wkładki laktacyjne, ale jakoś mocno mi nie cieknie. Jedną parę na dobę zużywam.
Właśnie się zastanawiam czy wyjąć wkładkę z fotelika czy nie. Mała kończy 3 miesiące zaraz i ma 65 cm już, ale z drugiej strony jak główka jest taka opatulona to wygląda bezpieczniej... Moi tesciowie też mają gdzieś małą, 2 razy widzieli i tyle. Zupełnie o nią nie pytają i się nie interesują, mój tz ma duży żal o to i sam też przestał się do nich odzywać. Ostatnio spotkalismy ich na urodzinach brata tza i jego ojciec spytał czy może potrzymac małą i tz powiedział że nie
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj dzisiaj placzliwy jak nigdy i nie dojada mleka. |
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
nie, nie widzieli jeszcze A.
kevscha - u nas to samo, w sensie moj maz ma duzy zal, ale jasno im powiedział co uważa i od tej pory mamy zero kontaktu z nimi. Generalnie wiecie, ja rozumiem jak ktos ma taki charakter, tak traktuje wszystkich itp. ale moi tescie co zjazd do Pl zabieraja albo wnuki na wczasy na tydzien albo ciagle jakies spacery, wyjazdy jednodniowe itp. a tu byli od urodzenia mlodego tesciowa 2 tygodnie, tesciu tydzien, wlasnie jezdzili z innymi wnukami, a tu jak to powiedzieli mezowi 'no kiedy mieli przyjechac?' to im powiedzial ze mogli odpuscic sobie ten wyjazd raz z wnukami na sniezke i odwiedzic wnuka. A że mieli wyjezdzac w dzien tej klotni to najpierw powiedzieli ze przyjada do mlodego zaraz to maz im podziekowal to po chwili zadzwonili po numer naszego konta Do tego corka na drugi dzien miala urodziny to juz nie zadzwonili. ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- wybaczcie jak zaczynam o nich mowic/posac to dzieje sie samo ![]() tak, nosze wkladki, kupuje jednorazowe, zuzywam już 1 komplet na dobe, czasem w porywach 2. Z corką nosilam praktycznie przez całe 16/17 miesięczne karmienie. Planowalam przy drugim kp kupic wielorazowki, ale chyba te jedno pasują mi i nie chce juz kombinowac. I tak co rusz jestem w rosmanie, takze nie jest to bardzi uciazliwe
|
|
|
|
#201 |
|
Rozeznanie
|
Ile taki skok trwa? Młody jest nie do wytrzymania... siły mi opadają
Ja też noszę jednorazowe, już mnie nie zalewa. No chyba, że w nocy się przesunie to wtedy delikatnie koszula mokra ![]() ![]() Współczuję Wam dziewczyny teściów i sobie również moja kiedyś powiedziała, że prawdziwe wnuki to tylko od córki, także ten ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#202 |
|
Konto usunięte
|
Ale macie przeboje z teściami
masakra. Starzy to powinni być mądrzejsi. Też się zastanawiałam z wkładką, ale tak średnio mi ją zdejmować . Za młoda jeszcze na to. U nas się dzieje... Głupia zgłosiłam się do trójki klasowej w zerówce. I po co mi to było, z niemowlakiem na głowie, mam coś organizować ![]() No a z mniej zabawnych... Moja psina raczej ma raka, odkryłam kiedyś guza przy żebrach, ale w sumie zapomniałam o nim, aż do niedzieli. Dzisiaj mąż pojechał do weta, nie znaleźli go (bo mąż się pomylił i nie tę stronę pokazał), ale znaleźli guzy przy każdym sutku. Zaproponował 2 operacje usunięcia sutków ale czy jest sens skoro to są już przerzuty...? Bo co innego, jeszcze gdyby była młodsza, ma 10 lat. Szkoda że ja nie poszłam. Jutro pójdę do innego, żeby zrobić USG bądź prześwietlenie. Tym bardziej że w niedzielę chyba kolejnego znalazłam przy szyi. |
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
Ja staram sie odcinac od nich psychicznie, ale szybko sie nakręcam
![]() sutalije - kurcze, strasznie mi przykro a to już pewne że ma? Idź koniecznie. A pies jak sie zachowuje?
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pocieszę - każdy następny jest coraz dłuższy, ale każdy dziecko może inaczej przeżywać.
Dla mnie z synem najgorszy był ten 14-19 tydzień. https://www.osesek.pl/wychowanie-i-r...emowlecia.html tu lektura co do skoków - bardzo lubię ten artykuł
|
|
|
#205 |
|
Konto usunięte
|
Marttb, był mąż i mówi że to nowotwór. Ale do mnie nie dochodzi, to ja ją ukradłam sasiadowi z ulicy i ona jest moja. Może jutro będę mieć potwierdzenie u innego, ze zdjęciami. Ogólnie czasem czuła się gorzej, na razie jest ok, nie zauważyłam znaczącej zmiany w jej zachowaniu, na pewno ciężej jej było wsiadać do auta, ale tłumaczyłam to jej tuszą, ale teraz już nie wiem. Ostatnio częściej się potyka.
Wiem że łatwo mówić żeby olać teściów czy rodziców, ale to jest trudne i rozumiem to... Relacje międzyludzkie są trudne. Widać moją małą?
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Sovianka przykro mi z powodu pieska
![]() A'propos guzków, to ja mam jakiś taki z lewej piersi - czuć to wyraźnie jak pusta pierś - najlepiej wieczorem. Nie wiem, czy to gruczoł, czy jakiś guzek właśnie. Ale jak wymacam całą pierś, to tylko w tym miejscu jest to takie dziwne... w Pl idę na usg z tym.
|
|
|
#207 |
|
Konto usunięte
|
Ja też się posiłkuje z oseska wiedzą nt skoków.
|
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Ale słodka
I jak super się trzyma na łokciach Moja coś słabe ma te rączki i się rozpłaszcza. Z rana jeszcze się trzyma, ale po południu już samolot robi.
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już tak jestem nastawiona przeciw tesciom, że wolałabym żeby mała nie miała z nimi kontaktu. Tym bardziej że nie są dobrym przykładem dla niej. Cieszę się że chociaż moja mama stanęła na wysokości zadania i jest super. Nigdy nie była szczególnie uczuciowa, a do małej przynajmniej raz w tygodniu przyjeżdża, jak jest to ciągle się nią zajmuje i do niej gada i śpiewa itp. Aż mi się poprawił kontakt z mamą odkąd Zuzia się urodziła.
Co do psów to mój miał właśnie operacje łapy i ma pilowane kości i śrubę w kolanie, za 3 miesiące 2 łapa. Koszty ogromne i ból psa a do tego muszę pilnować żeby nie wskoczył na kanapę, bo wtedy łapa do ponownej operacji. Zamówiłam na Ali mate wodną do zabawy przy leżeniu na brzuszku za 30 zł, taka sama na allegro za 65 |
|
|
|
|
#210 |
|
Konto usunięte
|
Mała, akurat w piersi to mogą być niegroźne guzki, chyba tłuszczaki już nie pamiętam fachowej nazwy, sama mam 3, ale oczywiście lepiej to skonsultować.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.

za to teraz się ślini, tak, że muszę zakładać śliniak, bo inaczej pod brodą body mokre 
foteli rfw ci u nas pod dostatkiem 

a ze dostalam fige z makiem zamiast mieszkania to jest to naprawde zabawne.

moja kiedyś powiedziała, że prawdziwe wnuki to tylko od córki, także ten
masakra. Starzy to powinni być mądrzejsi.
a to już pewne że ma? Idź koniecznie. A pies jak sie zachowuje?