|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogrodnicy i działkowcy + off top. Nasze ogródki, działki, tarasy i balkony.
Mam zdjęcia pelargonii, o których pisałam wyżej. Radzicie ciąć czy jeszcze czekać?
Odebrałam dziś z paczkomatu książkę o miejskich uprawach jadalnych i się będę dokształcać IMG_20230324_075507.jpgIMG_20230324_075453.jpgWysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#182 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ogrodnicy i działkowcy + off top. Nasze ogródki, działki, tarasy i balkony.
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#183 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A zwiedzanie zamku tonącego w kwiatach- Ja na razie chyba poprzestanę na tym co mam, bo trochę pielęgnacji jest przy tym. Jeszcze od sąsiada mam wykopać 2 śliwki, to wezmę, bo mama lubi. Oj, szkoda bardzo Moje 2 poprzednie miały 16 i 12 lat. Teraz mam sunię 5 letnią, a pamiętam jak po nią dopiero jechałam ![]() A co za nasiona i sadzonki? E, to super, może znajdzie nowe hobby? Ile ma lat? ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
W ogóle to muszę wypróbować urządzenie do mierzenia pH gleby. Kupiłam za 40 zł i chcę posprawdzać, gdzie najlepiej powinny rosnąć rododendrony i hortensje. Oj, nie ma to jak coś się zamierzy, a tu plany idą w cholerę. Dzisiaj tak miałam. Ja muszę już zaplanować gdzie co posadzę i wysieję, bo kwiecień się zbliża, a ja jestem w... no wiecie Mam chyba czerwoną porzeczkę, ale nie jestem pewna. Nie lubię czarnej Muszę kupić tą borówkę w końcu.---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
Są cytrynowe bukszpany? I to znaczy, że co? Pachną jak cytryna czy smakują? ![]() Jejku, cieszę się, że nie tylko ja mam takiego hopla na punkcie ogródka Fajnie, że jest nas więcej, bo ja się wtedy bardzo motywuję do działania |
|||
|
|
|
|
#184 |
|
Zakorzenienie
|
To o kolorek chodzi, im dłużej rośnie, tym bardziej żółty się robi
chociaż już sadzonka jest właśnie o cytrynowym kolorze. O 7 rano-by zdążyć przed deszczem, sadziliśmy lawendy, i właśnie bukszpany. Nieco lawend będzie osłaniało domek, druga cześć idzie na wschodnią część tarasu. Po świętach przyjedzie firma i nam go zbudują. Teraz się cieszę, że nie będziemy czekać roku, ale już będziemy mieli porządny taras. Za tydzień akcja laurowiśnia. Z tego co widzę, to żaden z sąsiadów nie zajął się ogrodem, na 16 domów tylko u nas coś się dzieje. Trochę szkoda, nie rozumiem po co kupować dom z ogrodem, skoro to śmietnik
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#185 | |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj pogoda w kratkę: raz słońce, raz deszcz. Rano była przewaga chmur, ale jak wróciłam z miasta ok. 11 i chciałam dalej działać w ogródku- wstałam po 6 w tym celu- to się rozpadało.
Miałam do 16 robić w ogródku, później oglądać Policjantki i Policjanci i posprzątać w domu. Generalnie posprzątałam, zrobiłam obiad i pranie i wyniosłam tylko doniczki wiszące z komórki, żeby się opłukały na deszczu. Acha, wschodzą już nagietki ![]() Wczoraj nawiozłam zza siatki zrębek, które kupiłam od sąsiada 2 lata temu. Ładnie się przerobiły, było mnóstwo dżdżownic. Rozłożyłam między lilaki. Jeszcze ze 2/3 muszę zabrać, ale jak pada to odpuściłam. Zepsuł mi plany ten deszcz, bo zasadniczo południową stronę bym miała zrobioną, warzywniak bym powoli ogarniała. Lubczyk wschodzi, a muszę przesadzić, bo w tym m-cu co jest ma za sucho, bo latem jest tam pełne słońce. Wiecie, zaczynają mi iść już te rośliny co mi niedawno przyszły- irysy, tawuły, mieczyki... Są w garażu, mają chłodno i ograniczony dostęp do światła. Mam nadzieję, że wytrzymają do tego kwietnia ![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
To fajnie by wyglądał z czerwonymi berberysami Pewnie, za rok co innego będziecie już mieć, zawsze to rok do przodu ![]() Wczoraj jak jechałam na 14 do pracy to dużo ludzi coś robiło. Dzisiaj też widziałam. Jakby było cieplej, jak ostatnio to sezon idzie pełną parą
|
|
|
|
|
|
#186 | ||
|
cat lady
|
Cytat:
![]() Cytat:
️ bardzo lubię porzeczkowe. Z winogron ze dwa razy próbowałam zrobić wino i wyszedł ocet, to może z porzeczek będzie lepszy efekt jak urosną swoje to się pobawię. Do jedzenia na surowo najlepsze są białe, te to wsuwać mogę garściami.Już drzewka zaplanowane, chciałam wyznaczyć miejsca dzisiaj, ale nie ma totalnie siły. Jeszcze krzewy, najtrudniej wymyślić gdzie dać maliny żeby móc opanować odrosty. Na poprzedniej działce pokonywały metr+ kostki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#187 |
|
Konto usunięte
|
Hej ogrodniczki- macie jakieś ulubione firmym z których kupujecie nasiona?
Znacie, sialtsvie mize jakieś kwiaty czy warzywa z takich firm: Vital i Vilmorian Garden? Wnetto takie są. Byłam dziś w ogrodowym Obi i się ucieszyłam, że nie mam ogrodu No ceny mnie oszołomiły. Np.mala doniczka stokrotek (3-4 kwiatki) za 12 zł.
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89540088]Hej ogrodniczki- macie jakieś ulubione firmym z których kupujecie nasiona?
Znacie, sialtsvie mize jakieś kwiaty czy warzywa z takich firm: Vital i Vilmorian Garden? Wnetto takie są. Byłam dziś w ogrodowym Obi i się ucieszyłam, że nie mam ogrodu No ceny mnie oszołomiły. Np.mala doniczka stokrotek (3-4 kwiatki) za 12 zł.[/QUOTE]Z tego Vita miałam chyba papryczki i wszystko oki szczerze mówiąc to nie bardzo zwracam uwagę na firmę
|
|
|
|
|
#189 |
|
Rozeznanie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89540088]Hej ogrodniczki- macie jakieś ulubione firmym z których kupujecie nasiona?
Znacie, sialtsvie mize jakieś kwiaty czy warzywa z takich firm: Vital i Vilmorian Garden? Wnetto takie są. Byłam dziś w ogrodowym Obi i się ucieszyłam, że nie mam ogrodu No ceny mnie oszołomiły. Np.mala doniczka stokrotek (3-4 kwiatki) za 12 zł.[/QUOTE]Najczęściej spotykam się z Legutko i jeszcze jedną firmą, jutro sprawdzę. Poszły ceny we wszystkim Dlatego w tym roku kwiaty wysiewam z nasion. Nie mam za dużo miejsca na parapetach- tzn. muszę brać pod uwagę kocicę, aczkolwiek ona jest bardzo grzeczna, ale zawsze zostawiam jej kawałek parapetu. Jestem jej bardzo wdzięczna, że nie zjadła moich cynii
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedyna rzecz, która w tym domu mi się nie podoba, ale podobno w 1 etapie inwestycji ludzie narzekali, że mając normalne okno, nie mogą górnych szafek powiesić w kuchni, co jest bez sensu, bo kuchnia ma kształt litery U i można sobie zabudowę strzelić na 2 ścianę. Ja w ogóle nie mam górnych szafek, nad oknem mam półkę otwartą na kwiatki i grafiki.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#193 |
|
Konto usunięte
|
Posiłam sobie w weekend rzodkiewkę, pietruszkę i groszek pachnący -na balkon.
Naoglądałam się torebek z nasionami pomidorow, uwielbiam! Ale ich uprawa na na balkonie- w mieście to chyba kiepski pomysł, nie? Pomidory są trudne w utrzymaniu ich w zdrowiu, co nie? Raczej wolą szklarnie niz otwarte słońce? Zresztą teściowa na wsi w zeszłym roku miała mnóstwo pysznych pomidorków więc może i w tym sie podzieli... Paprotka- podziel się proszę, tytułem tej książki o miejskich uprawach
Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 Czas edycji: 2023-03-26 o 21:18 |
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89540723]Posiłam sobie w weekend rzodkiewkę, pietruszkę i groszek pachnący -na balkon.
Naoglądałam się torebek z nasionami pomidorow, uwielbiam! Ale ich uprawa na na balkonie- w mieście to chyba kiepski pomysł, nie? Pomidory są trudne w utrzymaniu ich w zdrowiu, co nie? Raczej wolą szklarnie niz otwarte słońce? Zresztą teściowa na wsi w zeszłym roku miała mnóstwo pysznych pomidorków więc może i w tym sie podzieli... Paprotka- podziel się proszę, tytułem tej książki o miejskich uprawach [/QUOTE]Ja zamierzam uprawiać pomidory na balkonie w dużym mieście Co prawda z sadzonek nie z nasion. Książka to "Miejskie ogrodnictwo, czyli jak uprawiać jedzenie w mieście". To książka dla początkujących min. dzięki niej ostatecznie zdecydowałam się na pomidory, zioła, rozważam jeszcze truskawki. Chodzi za mną też papryka ale zostawiam ja na kolejne lata. Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
nieco wyżej
osiedlowa wersja Rodo, jak gotujesz to sąsiad nie widzi twarzy![]() Teść mi zrobił skrzyneczki na warzywka, będzie rzodkiewka, sałata, pomidorki koktajowe, szczypiorek, cebula, zioła.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wysiałam sałatę, dwa rodzaje pomidorów i papryczkę cayenne, już duże są. Muszę w okolicach Świąt przepikować.
|
|
|
|
|
#197 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), bób (całą rodziną uwielbiamy, wysiałam 3 paczki), karczoch (miałam już to bydlę, ale mi przeszkadzał i wywaliliśmy, a potem tęskniłam, teraz dumam nad miejscem dla niego).2. 11. Musi się jeszcze sporo nauczyć, ale kiedy jak nie teraz i od kogo, jak nie od rodziców ![]() 3. A to ciekawe, daj znać jak działa. Myślę, że przydałoby mi się to. Cytat:
![]() Samosiejki, czy już tak wcześnie wysiałaś? Cytat:
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89540088]Hej ogrodniczki- macie jakieś ulubione firmym z których kupujecie nasiona? Znacie, sialtsvie mize jakieś kwiaty czy warzywa z takich firm: Vital i Vilmorian Garden?[/QUOTE] Z tej Vital miałam już nasiona. Nie mam żadnej ulubionej, bardziej patrzę która ma interesujące mnie odmiany. [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89540723]Naoglądałam się torebek z nasionami pomidorow, uwielbiam! Ale ich uprawa na na balkonie- w mieście to chyba kiepski pomysł, nie? Pomidory są trudne w utrzymaniu ich w zdrowiu, co nie? Raczej wolą szklarnie niz otwarte słońce? Zresztą teściowa na wsi w zeszłym roku miała mnóstwo pysznych pomidorków więc może i w tym sie podzieli...[/QUOTE] Nie, czemu, zwłaszcza koktajlowe są polecane do upraw w donicach/skrzynkach. Ja mam tylko część w folii, większość w gruncie i poza terminem zbioru nie widzę różnicy. Cały weekend działaliśmy Ogarnęłam kolejne porzeczki, hortensje, próbowaliśmy okiełznać malinojeżyny, posiałam bób i inne warzywka, poplewiłam, pograbiłam. Na takim terenie to ledwo co widać tę robotę Jeszcze u mnie taka sytuacja, że niejako dostałam drugie razy tyle terenu, ile mam, bo osoba, która się tym zajmowała nie da już rady (jeszcze w zeszłym roku łudziliśmy się, że dojdzie do sprawności, więc też nie chciałam się wcinać w nieswoje rabatki, ale teraz oficjalnie mi powiedziała, że mogę sobie tam robić co tylko zechcę). Mam więc do ogarnięcia nieco zaniedbane rabatki, umierające rododendrony, antyczne jabłonki itp. Właśnie, temat rododendrony. Są od lat zostawione same sobie, wyglądają marnie, żółkną im liście. Czy dać im mikoryzę, jakiś nawóz, czy badać pH? Ktoś coś? Z tego co słuchałam, to może ta mikoryza je trochę rewitalizuje, ale może macie inne doświadczenia. Jak w ogóle z nimi postępujecie? Nawozicie? Dobrze rosną i kwitną? Czy to są raczej krzewy małoobsługowe?
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#199 |
|
Konto usunięte
|
Nimfa moje rododendrony też coś są marne, w dodatku mają jakieś plamy (nie jest ich dużo) I dziurki (jakby wygryzione? Też nie wiele, ale jednak - myślę, że to nie od opuchlaków). Ale ja wiem jaki popełniłam błąd, muszę je uratować- część tych problemów to na pewno złe podłoże- muszę dokupić kwasnego torfu i wysypać ich stanowisko korą sosnową, bo uwaga uwaga, ale mój małżonek w zeszłym roku wysypał je...kamyczkami czyli najgorsze co można zrobić rododendronowi. Niestety takie błędy wynikają z niewiedzy. W dodatku wydaje mi się że nie jest to najlepsze dla nich miejsce - do jakiejś 13 nie ma słońca (południowy- zachód), ale potem aż do 18(zanim zajdzie za drzewa). Nie mam ich za bardzo gdzie przesadzić i nie wiem...może być coś dosadzić co zrobi im cień? Ale nie mam pomysłu co.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#200 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja bym chciała kalarepę mieć. Może spróbuję w tym roku ogarnąć. No pewnie, bardzo fajnie, że się interesuje ogrodem. Dam znać Sama jestem ciekawa ![]() Kiedyś wysiałam łąkę kwiatową czy coś i teraz same wschodzą Mam pełno koktajlowych, miałam też w donicy na balkonie- z lenistwa - i rosły super ![]() Sprawdzić pH na pewno nie zaszkodzi. Nie znam się tak na rododendronach, swojego ratowałam 2 lata, przesadziłam z ogródka rodziców i kwitnie już fajnie. ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Wczoraj była przerwa między opadami deszczu, więc posprzątałam pod aroniami. Jestem bardzo zadowolona. Kupiłam też wczoraj na giełdzie 5 lilii: 2 żółte, 2 pomarańczowe i 1 białą. Dzisiaj jak poszłam na 6 do pracy to zaczął sypać śnieg i to mocno. Zrobiło się biało. Na szczęście do 14 większość stopniała. A o 5 jak wychodziłam to lało jak z cebra. Zimno dzisiaj, 4* tylko. W ogródku będę robiła jak się ociepli ![]() Przyszły mi 4 róże, łubiny i calla. Edytowane przez Nimfa20Melman Czas edycji: 2023-03-27 o 16:23 |
|
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
Tez mam floksy, bardzo je lubie
![]() Kiedyś miałam kalarepę i nigdy więcej, zaległy się przyszłe motyle, takie wielkie, zielone, obleśne gąsiennice🤢🤢🤢 opróżniałam skrzynkę z nimi i ledwo się trzymałam 🤮 ale ja nie cierpię robactwa Mam nadzieje ze wytepilam na jesieni pędraki z trawnika, bo to tez niezle oblechy ![]() Ja jeszcze w sumie nie mam co robić w ogrodzie, w przyszłym tygodniu jak będzie pogoda to popodcinam drzewka i krzaczki. No i póki co tyle, w drugiej połowie kwietnia jak będzie ciepło to jakaś aeracja trawnika Co do rododendronów to ja nie mam jakoś do nich szczęścia chyba, mam 4: 2 super ekstra, 2 jakieś niepelnosprytne i nie chcą kwitnąć i ciagle jakieś takie nie takie są z wyglądu, ale się nad nimi lituje i staram się jakoś ogarnąć, latem są niezle, a w kolejnym roku od nowa im coś jest🤷🏻☠♀️ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#202 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
róże podcięłam, jakieś pnącza trochę też. Małżonek szanowny zaczął rabatkę z hortensjami i niskimi trawami, doszła duzamagnolia, krzew lilaku, 2 ostrokrzewy, coś tam jeszcze. Z ciekawostek to kupiliśmy krzew judaszowiec (różowy). Sporo tego wpadło, a jeszcze nie mam tego co chciałam. Dziś już nie zdążę, ale muszę dokupić torfu żeby spróbować te moje nieszczęsne rododendrony. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja z tych, którym robactwo nie przeszkadza, a wręcz ciekawi Co roku hoduję kilka gąsienic aż do motyla/ćmy, takie chore hobby [1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89541585]Z ciekawostek to kupiliśmy krzew judaszowiec (różowy). [/QUOTE] Ooo, jakie to ładne ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- [1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89541585]To my już nakupilismy roślinek, z 1500 zł już wydałam [/QUOTE]U nas ostatni większy wydatek to drewniana osłona na studnię Faktycznie straszyła teraz (wcześniej była za płotkiem lamelowym, ale reorganizacja i zrobiła się na widoku, jeszcze przy wejściu), ale za tę kasę, co mąż wydał to bym ją całą obsadziła kwiatami i jeszcze na dobre perfumy by starczyło. No ale miał marzenie
|
|
|
#204 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z tym ze czytac za dużo nie lubi to która książka ma najwięcej obrazków? ![]() czytam właśnie, że sadzonki pelargonii w cenach od 8 do 40 zł (zależnie od odmiany). ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Nimfa20Melman, pokazałabys może w wolnej chwili jak wygladaja Twoje siewki pelargonii - sialas je 5 lutego. Przesadzalas je już do wiekszych doniczek? nawozilas czyms? Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 Czas edycji: 2023-03-30 o 10:51 |
|
|
|
|
|
#205 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A w jakim miejscu masz rododendrony? Czytałam, że nie mogą być na pełnym słońcu, powinny być gdzieś pod drzewami albo gdzie nie świeci non-stop słońce, np. zachodnia ściana itd. Muszą mieć odpowiednią ziemię itd. ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89544139]Poprzeglądałaś może te kupione książki? polecasz moze jakąś? Kupilabym na zajączka teściowej (i sama cichacem poogladała ![]() Z tym ze czytac za dużo nie lubi to która książka ma najwięcej obrazków? ![]() czytam właśnie, że sadzonki pelargonii w cenach od 8 do 40 zł (zależnie od odmiany). ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Nimfa20Melman, pokazałabys może w wolnej chwili jak wygladaja Twoje siewki pelargonii - sialas je 5 lutego. Przesadzalas je już do wiekszych doniczek? nawozilas czyms?[/QUOTE] Obie książki mi się podobają, jutro po południu napiszę więcej. Ale jest bardzo dużo ciekawych-jak dla mnie- informacji. Pokażę, tak się zbieram od kilku dni, ale co nie zejdę na dół to telefonu nie mam, a nie chce mi się biegać na górę lub nie mam czasu ![]() Wczoraj trafiła się pogoda, więc poszłam plewić- tj. wyrwać chwasty i trawę wokół- w forsycjach Jestem zadowolona, wcześniej nie miałam takiej weny do roboty, a teraz jestem zła, jak nie mogę nic zrobić ![]() I na zmianę z mamą coś robimy. Niedługo to tacie zostanie tylko ścieżka z trawy do koszenia Edytowane przez Nimfa20Melman Czas edycji: 2023-03-30 o 20:46 |
||
|
|
|
|
#206 |
|
Konto usunięte
|
zawsze się lepiej pracuje i coś robi, jak można się tym innym pochwalić i to docenią, skomplementują
![]() Po mniejszych dzieciach to bardzo widać, potem niestety niektórzy dają się stłamsić kazaniami o cnotach niewieścich czy tam, że się powinno być skromnym i cokolwiek robić w cichości ducha ![]() jakby co- to proszę się chwalić, ja będe doceniać ![]() Ja ostanio probowałam porozsadzać mojego wilca, którego sobie ot tak sypnełam cała torebkę jak przedszkolak jakiś Wiec się bawiłam w rozplątywanie i ciekawe czy coś ocaleje ![]() i co ja w ogóle z tym zrobię jak jednak urośnie...? posadzę pod blokiem chyba Chciałam tylko trochę pnącza na pergole- kratkę na balkonie. taki ze mnie ogrodnik jak z koziej pupy trąba ![]() u mnie na osiedlu sie pięknie kolorowo zrobiło - mieszkam na takim terenie, gdzie dawniej były sady, wiec sporo starych drzewek owocowych jest - zdziczałe mirabelki, jabłonki. forsycji tez sporo. |
|
|
|
|
#207 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie wjechały świerki pod ogrodzeniem.
Compress_20230331_093412_2235.jpgCompress_20230331_093414_4124.jpgCompress_20230331_093415_5183.jpgCompress_20230331_093416_6932.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#208 |
|
Konto usunięte
|
No ładnie Ci to wyszło. Jak zrobiłeś te obrzeża tak prosto? Mój mąż robi pas hortensji i traw z tymi obrzeżami i nie jest tak prosto
![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#209 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89545213]No ładnie Ci to wyszło. Jak zrobiłeś te obrzeża tak prosto? Mój mąż robi pas hortensji i traw z tymi obrzeżami i nie jest tak prosto
![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Kupiliśmy po prostu takie proste odcinki obrzeży o długości 1m. Póki co wzięliśmy 100m. Są droższe od tych elastycznych, które kupuje się w rolce ale za to właśnie są dużo łatwiejsze w układaniu na prostych odcinkach no i ładniej potem wyglądają P.S. przy kompresji zdjęć coś się pitolą kolory bo ta ziemia na żywo jest normalna, a nie taka czerwona. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Jak trawa urośnie to są właściwie niewidoczne
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:33.

Odebrałam dziś z paczkomatu książkę o miejskich uprawach jadalnych i się będę dokształcać 

Moje 2 poprzednie miały 16 i 12 lat. Teraz mam sunię 5 letnią, a pamiętam jak po nią dopiero jechałam 
miało być 5 czereśni, a jest już 6 a nie mam majówki jeszcze, akurat nie mieli🤣
Muszę kupić tą borówkę w końcu.

Też tak mam. Znaczy, trochę zmądrzałam, ale tylko trochę, bo doszłam do wniosku, ze czasami kupuję rośliny, które u mnie nie idą.
️ bardzo lubię porzeczkowe. Z winogron ze dwa razy próbowałam zrobić wino i wyszedł ocet, to może z porzeczek będzie lepszy efekt 

szczerze mówiąc to nie bardzo zwracam uwagę na firmę

ale ja nie cierpię robactwa

róże podcięłam, jakieś pnącza trochę też. Małżonek szanowny zaczął rabatkę z hortensjami i niskimi trawami, doszła duzamagnolia, krzew lilaku, 2 ostrokrzewy, coś tam jeszcze. Z ciekawostek to kupiliśmy krzew judaszowiec (różowy). Sporo tego wpadło, a jeszcze nie mam tego co chciałam. Dziś już nie zdążę, ale muszę dokupić torfu żeby spróbować te moje nieszczęsne rododendrony.