![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką antykoncepcję wybrać?
najlepiej isc sie skonsultowac z ginekologiem i razem wybrac najodpowiedniejsza metode. to czy twoje problemy z przeszlosci wykluczaja pigulki takze zapewne dowiesz sie od gina
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, tylko trzeba się wybrać do DOBREGO ginekologa- popytaj o niego koleżanki.
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Dzięki za rady
![]() ale no wiecie....w tym też problem,że moja mama jest lekarzem i zna ginekologów więc nie dość że muszę wybierać to to do tego muszę szukać ginekologa który by nie znał moich rodziców:P Myślę że będzie trzeba zrobić jakąś dłuższą wycieczkę do innego miasta :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Wtajemniczenie
|
Wodne kapiele a prezerwatywa?
czy mozna sie kochac np w wannie lub pod prysznicem gdy ON uzywa prezerwatywy? A ONA patentex oval?
chodzi mi o bezpieczeństwo tego seksu(ciążą)...
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wodne kapiele a prezerwatywa?
nie wydaje mi sie to wygodne i bezpieczne... ja bym nie ryzykowala
![]()
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wodne kapiele a prezerwatywa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
![]()
hej wszystkim jestem tu pierwszy raz. Otóż chcę współżyć z moim chłopakiem z którym już jestem 12 miesięcy lecz się boję , po przeczytaniu wielu poradniuków zawsze ostrzegają o wpadce, a jeśli ciągle bede sie bała ze wpadbne to nigdy sie nie odważe. i moje pytanie jest takie: czy tabletki antykoncepcyjne + prezerwatywa usuną moje obawy od wpadki? czy można te tabletki kupić bez recepty ? i prosze przekonajcie mnie żebym sie odwarzyła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Dot.: boje sie:(
Nie wiadomo, czy usuną obawy, bo to możesz tylko Ty wiedzieć. Mnie uspokaja mój TŻ. Wstrzymaj się chwilę i pomyśl, czy jesteś na to gotowa, bo może to Cię blokuje. Jeśli tak bardzo się boisz, to są na to...inne sposoby. np. seks oralny...
I nie myśl, że nigdy się nie odważysz, na pewno będzie moment, kiedy będziesz tak pewna, że Cię nic i nikt nie powstrzyma...
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
Tabletki antykoncepcyjne sa tylko na recepte,kiedy ja chcialam zaczac wspolzyc z moim chlopakiem to poszlam to ginekologa po tabletki i bylo ok i 100% zabezpieczenia (oczywiscie jezeli nie zpomni sie danego dnia wziasc tabletki) i wtedy nie trzeba juz dodatkowego zabezpieczenia.pozdrawiam
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
tabletki anty przepisze ci tylko ginekolog. jezeli bardzo sie boisz, ze wpadniecie , to idz do lekarza, a jak bedziesz brala tabletki zgodnie z zaleceniami, to mozesz czuc sie bezpiecznie
![]() jezeli nie chcesz tabletek, to moze prezerwatywa+ patentex oval?
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
powinnas sie wybrac do ginekologa ktory dokladnie ci opowie o dzialaniu tabletek antykoncepcyjnych, wyjasni w jaki sposob je stosowac i jakie jest prawdopodobienstwo ze mimo wszystko mozesz zajsc w ciaze. Mi sie wydaje jednak ze stosowanie prezerwatyw i tabletek da praktycznie 100% zabezpieczenie...
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
Jeżeli bierze sie tabletki antykoncepcyjne dziennie o tej samej porze i nie zarzywa sie doustnych antybiotykow to juz jest te 100% zabezpieczenia.czy moze sie myle??
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jest jakieś 0,02 % że zawiodą. zadna metoda nie da 100 %. (ale to juz naprawdę trzeba mieć pecha by być w tym "odsetku" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
Jeżeli zdecydujesz się współżyć to pamiętaj, że wraz z tą decyzja bierzesz na siebie odpowiedzialność za tą decyzję, tak samo zreszta jak Twój chłopak. Nawet jeżeli się zabezpieczycie istnieje możliwość zajścia w ciążę (niewielka ale zawsze), musicie być przygotowani na taki skutek. Sprawa antykoncepcji jest zarówno Twoja sprawą jak i chłopaka. Powinnaś wciągnąc go w pomoc i myślenie o zabezpieczeniu, a skoro piszesz, że wertujesz książki tzn. ze on sie tym nie interesuje (?) To nie powinno być tylko na Twojej głowie, to wasza wspólna decyzja i pierwszy sprawdzian waszej wzajemnej za siebie odpowiedzialności
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Taki strach jest normalny gdy zaczyna się współżyć, potem jakoś to znika.Tabletki są wystarczające pod warunkiem, że będziesz je brać zgodnie z zaleceniem lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Wtajemniczenie
|
Widze ze masz dopiero 15 lat.
Hmm.. tabletki+prezerwatywy to dobre zabezpieczenie ale sam fakt nie da ci komfortu psychicznego. Mysle ze najwazniejsze jest to zabys byla pewna tej decyzji.
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
O rany, jeśli ma faktycznie 15 lat to żaden lekarz o zdrowych zmysłach nie przepisze jej hormonów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czasami sie zdarza ze nie chca nawet 17 latka.
![]() |
![]() |
#199 |
Przyczajenie
|
Hmmm kiedy pierwszy raz bylam po tabsy mialam 17 lat i pani gin. wypisala mi recpte na 6 miesiecy
![]()
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Młode poczatkujące mają bardziej problem natury psychicznej, nawet wierza w wiatropylnoścć. Tez to przerabiałam. Potem będziesz podchodzić do tego z duża dawką rezerwy, oczywiście z pewnym rozsądkiem ![]() tak, to zabezpieczenie wystarczy ![]() UDanego ![]()
![]() |
#201 |
Zadomowienie
|
ja radze prezerwatywe + umiejętność obliczania sobie dni płodynych i niepłodnych<znaczy ja tak robie
![]() bo tabletek to ci chyba nikt nie przepisze w takim wieku ![]()
![]() |
#202 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mylisz się - żadna metoda antykoncepcji nie chroni przed ciążą w 100%
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
ja proponuje poczekac bo chcesz ale nie chcesz (tak to zrozumialam) jak bedziesz na 100% gotowa to nie bedziesz sie bala, wstydzila itp.
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie nie jestes gotowa na wspolzycie,boisz sie ,nie wiesz ze pigulki sa na recepte.
Pigulek nie dostaniesz,prezerwatywa peknie i bedziesz miala problem. Poczekaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
BAN stały
|
Nie chcę być okrutna ale jeśli zabierasz się już za seks to powinnaś najpierw zaznajomić, poszerzyć swoją wiedzę na temat środków antykoncepcyjnych przed jak i środków po, na wszelki wypadek, bo dla mnie to chore brać się za coś nie wiedząc, co czemu służy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to jestes jeszcze dzieckiem
![]() w Twoim wieku tabletki raczej nie powinny wchodzic w grę. Wg mnie seks też nie. I warto się dokształcic. I pamiętac że seks powinien byc dopełnieniem miłosci ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Z Twojego postu wynika, że nie jesteś gotowa na seks. Radzę poczekać, jest wiele sposobów sprawiania sobie nawzajem przyjemności
![]() I mogę spytać, w jakim wieku jest Twój chłopak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
zgadzam sie z wypowiedziami powyzszych dziewczyn.... 15 lat to moze jeszcze za malo i wydaje mi sie z tego co piszesz, ze nie jestes jestes gotowa na to... a robienie tego z powodu np "inni to robia" dla mnie to jest naprawde glupota... a tak dodajac zazywanie tabletek w twoim wieku moze spowodowac rozne komplikacje w pozniejszym zyciu... wiec dobrze sie zastanow
powodzonka ![]()
![]() |
#210 |
Rozeznanie
|
Słyszałam kiedyś takie stwierdzenie i sama też się z nim zgadzam, że naprawde gotowi do seksu jesteśmy wtedy, kiedy mamy świadomość, że w razie "wpadki" nie byłby to koniec świata. I chodzi tu głownie o poczucie bezpieczeństwa ze strony TŻ, jako taką zaradność życiową i wszystko co się z tym wiąże. Jasne, że niechciana ciąża komplikuje życie, ale jeżeli na myśl o niej paraliżuje Cie strach, to znaczy że do seksu jeszcze nie dorosłaś.
Co do antykoncepcji. 100% pewności daje tylko abstynencja seksualna. Ale połączenie prezerwatywa+tabletki antykoncepcyjne nie powinno zawieść ![]()
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:04.