![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chorwacja 2008!
dzieki
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
A czy ktos moze mi powiedziec cos o miejscowosci Vodice?? Mam propozycje wyjazdu na 2 tygodnie od początku sierpnia.
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tymVodice to switny punkt wypadkowy jeśli lubi się zwiedzanie. Do Dubrownika wparwdzie dla nas było za daleko, ale w zasiegu jednodniowych wycieczek jest zarówno Split, jak Zadar. Poza tym blisko do przepięknego Szybenika, Trogiru czy Primosten. Z czystym sumieniem mogę polecić Vodice na wakacje... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny...
jestem wlasnie z chorwacji,pogoda jak najbardziej dopisuje... jestem na wyspie krk... w malin.. cos tam nie wiem jak to sie dokladnie nazywa i powiem wam jedno: jedzenie ok, ale poza tym to nudy nudy nudy .. na szczescie w piatek jade do Istrii...byla tam ktoras ![]()
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
Dot.: Chorwacja samochodem,zapraszam..
2 tygodnie temu wróciłam z Chorwacji, a byłam już tam po raz 6 ;D I muszę powiedzieć że ceny bardzo się zmieniły. Wszystko jest znacznie tańsze niż w ubiegłych latach. Takie rzeczy jak makaron, ryż itp. to ceny są takie jak u nas. Masło i oleje są dużo tańsze niż w naszym kraju. Woda też nie jest droga jednak lepiej wziąć ze sobą (przynajmniej ja tak sądze) ponieważ ich woda mineralna ma lekko słonawy smak i nie jest zbyt dobra. Coca-cola jest tylko 20gr droższa od naszej. A co do "robaków" to owszem można spotkać. Jednak off tutaj nie pomoże bo to nie takie robaczki
![]() Radziłabym również wziąć buty do wody ponieważ większość plaż jest kamienistych. Może czyściuteńkie ![]() Bardzo miło wspominam Chorwację i możliwe że za rok już po raz 7 tam pojadę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
Ja jadę w tym roku po raz 2 do Chorwacji. Tak się zastanawiam...jak to jest z paszportem? (ja mam paszport, tylko tak z ciekawości) przepuszczą tylko jak poda się dowód osobisty? może coś wiecie na ten temat?
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
Lepiej wziąć paszport chociaż i tak na granicach przepuszczają bez sprawdzania. Jedynie co to na granicy chyba chorwackiej o ile dobrze pamiętam celnik przeliczył paszporty i osoby siedzące w samochodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Rozeznanie
|
Chorwacja nie jest w UE więc paszport trzeba mieć. Chorwaci patrzą raczej miłym okiem, ale wybierać się do kraju spoza UE bez paszportu nie jest dobrym pomysłem. Szczególnie, ze Chorwacja jest podzielona na dwie części i jeśli chce się zobaczy np Dubrownik, trzeba przekroczyć granicę bośniacką (dwa razy)- i tam paszport jest sprawdzany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
No tak tak wiem
![]()
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek
![]() Pojutrze wybieram się ze znajomymi samochodem do Chorwacji. Była tam może ostatnio któraś z Was? To prawda że w Słowenii jest remontowana jakaś autostrada i stoi się w korkach? Na dodatek podobno winietki podrożały i płaci się w sumie całkiem sporo za znikomy komfort podróży przez ten kraj....
![]() |
#191 |
Rozeznanie
|
W Chorwacjii byłam co prawda rok tamu i byłam baaardzo zadowolona. Drogi są świetne (nie to co w Polsce) a krajoobrazy przepiekne
![]()
Gdy się zobaczyło tylko raz piękno szczęścia na twarzy ukochanej osoby, wiadomo już, że dla człowieka nie może być innego powołania, jak wzbudzanie tego światła na twarzach otaczających nas ludzi. — Albert Camus |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
W Chorwacjii byłam 6 razy , w różnych miejscowościach, Najbardziej jednak zapadła mi w pamięć Makarska. Cuudowna miejscowość! Przpiękne plaże, wiele klubów, barów, restauracji itp. Gorąco polecam
![]() ![]()
Gdy się zobaczyło tylko raz piękno szczęścia na twarzy ukochanej osoby, wiadomo już, że dla człowieka nie może być innego powołania, jak wzbudzanie tego światła na twarzach otaczających nas ludzi. — Albert Camus |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
co z remontem to nie wiem, ale winieta w tej chwili kosztuje 35 ojro ![]() we wrześniu i myślę o trasie przez Węgry, bądź o ominięciu tych kilkunastu km autostrady słoweńskiej bocznymi drogami... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
hej jade we wrześniu od 19 do 1pazdziernika do Tucepi jedynie mam oplacony nocleg jedzenie bedziemy brali z Polski co by troche taniej wyszło wyzywienie ale jesc na miescie napewno tez bedziemy wiec moze wiecie ile wziaśc kasy zeby troche po probowac pobawic sie . Bo ja dumam i boje sie ze wezme za mało:/???
![]() |
#195 |
Rozeznanie
|
Byłam w tym roku, na początku czerwca w Chorwacji, a konkretniej w Makarskiej. Niestety pogoda była słaba, ale to miasteczko jest naprawde cudowne ! Piękna kamienista plaża i turkusowa woda mmm .. widoczki niezapomniane
![]() ![]() ![]()
![]() |
#196 |
Zadomowienie
|
właśnie wróciłam w tą sobotę z Pag i miasta Pag
![]() ![]() To już był mój 2 raz w Chorwacji i chcę jeszcze i jeszcze..Kocham ją całym serduchem. Ehh teraz mam wspomnienia jeszcze świeże i tak bardzo tęsknie... ![]()
![]() |
#197 |
Rozeznanie
|
z Tz-em wybieramy sie na wyprawe samochodem na poczatku wrzesnia, - planowalismy zupełnie co innego, ale z kazdym dniem coraz bardziej nakrecam sie na chorwacje, jesli macie jakies porady/wrazenia to dajcie cynk... na portal cr.pl tez na pewno wpadne
![]() co sadzicie o miejscowych??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
Ja wlasnie wrociłam z Chorwacji było miodzio
![]() Byłam niedaleko Splitu jak macie jakies pytania to piszcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
eve - to kilka pytanek, bo jestes na biezaco..
czy samochód miałas na gaz, i czy problem ze stacjami gazowymi? gdzie plazowałs? - jaki typ plazy? jakie miejsca zwiedzaliscie co warto a czego lepiej unikac? jedzenie kupowaliscie na miejscu, czy zabrane ze soba? noclegi w apartamentach czy pod namiotem z góry dziekuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Mamy samochod na gaz , byl problem ze stacjami, szczegolnie na wegrzech (duze odleglosci miedzy stacjami), i czasami trzeba było jechać na benzynie. Gaz w Chorwacji tani bo 3,55 kuna. Jedzenie bralismy ze soba (miesko kurczaczki mielismy w lodowce turystycznej) . W Polsce lepiej kupic euro, a kuny wymieniac u chorwacji wtedy kuna wynosi 45gr. Plaze pod domem mielismy zwirkową, ale czesto jezdzilismy na kamienista bo tam czystsza woda. W Knajpach jedzenie drogie, jedynie cena pizzy porownywalna do Polski, ale za to piwka i winka taniutkie. Kwatery szukalismy na miejscu znalezlismy fajny apartamencik 5m od morza, klimatyzacja, taras, lazienka i aneks kuchenny za 20 euro. Polecam wycieczke do Trogiru i Omisia, my bylismy tydzien wiec duzo nie podrozowalismy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zadomowienie
|
Ja też wróciłam już z Chorwacji. I jadąc tam poprostu w Słowenii omineliśmy autostrade bocznymi drogami, spowrotem też chcieliśmy ale musieliśmy zawracać bo.. 5 min przed nami była wielka burza, grad wielkości pięści, powywalane drzewa wody pod koła itd. Więc kupiliśmy winiete w Słowenii, fakt podrożały jeszcze się podpytam i napisze za ile.
My również zabieraliśmy żarcie ze sobą, żadnych z tym problemów nie było. A w Chorwacji drogo nawet to żarcie naprawde, nawet głupie owoce droższe niż w Polsce i to jak.. Nocowaliśmy w apartamencie, plaża żwirkowa lub kamienista, Chorwaci super uprzejmi i pomocni. Kocham ten kraj. Aha, ja byłam w Pag ![]()
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
eve_malutka, ja też jadę z Krakowa do Splitu, a raczej pod Split i zastanawiam się nad trasą. Jechaliście przez Węgry więc mogłabyś napisać coś więcej? Ile Was wyszła droga z opłatami autostrad, winietami itp oraz jak długo się jedzie (mniej więcej, rzecz jasna
![]() Ciągle myślę nad tą trasą Austria-Słowenia, ale ta dziadowska winieta w Słowenii mnie denerwuje już z zasady chyba ![]() A, powiedzcie mi moje drogie pani jeszcze czy rzeczywiście nie ma problemu z wwozem jedzenia? Co brałyście, że nie było żadnego problemu? gdy ostatni raz byłam w Chorwacji nie robili takich dziwnych jazd wiec jestem trochę zagubiona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zadomowienie
|
łee ja to nawet nie słyszałam żeby robili jakieś problemy. My mieliśmy lodówe i pełno kiełbach, karkówki na grilla
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#204 |
Zadomowienie
|
My jechalismy przez Słowacje i Węgry. Wineta słowacka koszt nma tydzien wychodzi cos koło 20zł , jechalismy droga od Zylina i Bratysławy, przejscie graniczne z Węgrami w Rajce (to jest droga E65)
W Węgrzech jechalismy drogą na Szombatley czy jak to sie pisze ![]() A wlasnie pieniedzy z bankomatu lepiej nie wypłacac za 50kun zapłacilismy 12zł prowizji., a płacac karta zabierało nam 2zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Rozeznanie
|
Dzięki wielkie dziewczyny za odpowiedź
![]() ![]() http://old.viamichelin.pl/viamicheli.../route-planner żadna to reklama i spam więc pozwalam sobie wrzucić, może ktoś skorzysta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
Z Krakowa faktycznie najlepiej jechac przez Słowacje i Węgry. Korzystanie z autostrad w obu tych krajach wymaga kupna winiet, ale nie sa one drogie. Na Węgrzech po opłaceniu winiety samochód zostaje wprowadzony do "ichniej" bazy danych, więc, w przeciwieństwie do innych krajów, tutaj nie dostajemy nalepki na szybę. Droga szybka i przyjemna. Przekraczałam granicę w Letenye, a potem już Chorwacjo witaj!
Ostatni odcinek węgierskiej autostrady to droga nowa, jeszcze kiepsko tam z infrastrukturą. Lepiej więc zatrzymywac się na ewentualne tankowanie i posiłek tuż za lub przed Budapesztem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
macie rację, do chorwacji z kraka najlepiej przez węgierki, i zahaczyc można o hradczany
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Hej,
Wybieramy sie za 2tyg.do Chorwacji...jednak moj chlopak nie ma paszportu no i nie bedzie mial do tego czasu. On sie obawia. wiele osob mi mowi, ze nie trzeba miec, ze nie sprawdzaja... jak to jest? ![]() I co lepiej wybrac w polowie wrzesnia: namiot na kempingu czy jakis pokoj? zalezy mi zeby byc blisko morza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
Chorwacja nie jest w Uni Europejskiej wiec Paszport MUSI BYĆ , nas sprawdzali tyko ze zdjec i odrazu puscili, czekanie na paszport wynosi teraz 3tyg wiec warto bylo go wyrobić wczesniej, teraz mozna sie juz tylko starac u Konsula o paszport tymczasowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Trase przez Węgry bardzo polecam ![]() Aha, jeśli ktoś chce zaoszczędzić to polecam unikanie autostrad w Chorwacji. Lepiej jest pojechać tzw. magistralą adriatycką - bardzo kręta, górska droga, ale te widoki... Bajka ![]() Chorwackie autostrady też nie są tanie. My wracaliśmy właśnie autostradą i wydaliśmy na nią sporo kasy. Już nie pamiętam dokładnie, ale w przeliczeniu coś koło 100 zł, a jechaliśmy od Splitu do granicy węgierskiej. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mieliśmy samochód na benzynę więc na pierwsze pytanie nie odpowiem ![]() My zjechaliśmy ok. 3/4 wybrzeża, od Puli po Makarską i wszędzie były inne plaże. Na istrii głównie kamieniste i skaliste, po drodze sporo betonowych, lekko piaszczyste (żwirkowe) spotkaliśmy dopiero za Splitem, za Dugim ratem i tam właśnie zostaliśmy na dłużej... Łagodne zejście do morza, czysta woda, piaszczyste dno... Rewelacja. My zwiedziliśmy Pulę, w Rijece niezbyt wiele, szczerze mówiąc trochę nam się zbłądziło ![]() Jedzenia trochę zabraliśmy z Polski (jakieś pasztety, sosy, zupki chińskie itp) a trochę kupowaliśmy na miejscu. Jest tam drożej, ale nie jakoś strasznie. Da się przeżyć ![]() Jeśli chodzi o noclegi to my z racji nastawienia na zwiedzanie i na spontan ![]() ![]() ![]() Cytat:
Co do paszportu to chciałam zrobić eksperyment i podac tylko dowód ![]() Maripossa, co do noclegów to zalezy na co jesteście nastawieni. Jesli na słodkie lenistwo w jednym miejscu to warto poszukać jakiegoś pokoju. Natomiast jeśli chcecie zwiedzac i przemieszczać się po wybrzeżu - campingi sa idealnym rozwiązaniem. Nie ma problemu z miejscami, właścicieli można zastać nawet wieczorem, ceny są korzystne a niektóre campingi dobrze wyposażone. Ostatni na którym byliśmy miał nawet dużą i świetnie wyposażoną kuchnię. To bardzo ułatwiało sprawę.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.