![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: pytanie odnośnie MERCILONU
Zdecydowałam się na zmianę ginekologa, bo czułam, że nie wszystko jest w porządku. Usłyszałam odpowiedź, na którą czekałam - te tabletki nie są dla mnie. Przepisał mi inne, jeszcze nie brałam, gdyz muszę czekać na krwawienie. Nie mówię, że te pigułki są złe, po prostu nie są dla mnie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
|
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE
Na swoim przykładzie polecam Novynette
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Przyczajenie
|
Ja brałam i czułam siępo nich zupełnie normalnie. A nawet lepiej, bo miesiączki były bezbolesne i mało-obfite. Także u mnie -było spoko. Ale pamiętaj że tabletki muszą być dobrane indywidualnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Też je biore i są ok. Żadnych plamień, trochę przytuyłam, ale już zgubiłam. Piersi mi się powiększyły. Generalnie całkiem ok.
Edytowane przez aniielica Czas edycji: 2010-03-07 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Czy komuś zamiast miesiączki wystapiły plamienia?Na początku ich brania?
|
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Mi własnie lekarz tydzien temu tez je przepisał
![]() ![]() ![]() ![]()
#187 |
Zakorzenienie
|
Ja normalnie miałam okres 5 dni, po tabletkach 2-3- dni, krwawienie malutkien, słabe bolesne
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie... Prawie że zapomniałam co to jest okres
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Może te tabletki tak działają... ale co przezyłam , to moje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
Nowvynette były moimi pierwszymi tabletkami.Czułam się po nich świetnie, żadnych skutków ubocznych, suchości pochwy czy tym podobnych dolegliwości.A libido ...mmmm.Wzrosło.Niestety musiałam je odstawić, bo miały dla mnie za mało hormonów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Czym to się objawiało?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Przed skończeniem opakowania zaczęłam krwawić.Dodatkowo zrobiła mi się torbiel, więc musiało dochodzić do owulacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Przyczajenie
|
Mam takie pytanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Możesz. Oczywiście, że możesz. Tylko nie regularnie, ale jeśli chcesz np. przesunąc termin czy jadnorawowo skrócić miesiączkę to nie ma żadnych przeciwwskazań.
|
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Pilne,pomozcie!Wysypka po pigulkach
Dziewczyny,mam juz dosc
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#196 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pilne,pomozcie!Wysypka po pigulkach
Marta nie panikuj. To ze wyskoczyly Ci pryszcze to calkiem normalne.
W koncu znowu bierzesz hormony, a wiec Twoj organizm ma teraz jakies 3 miesiace na przyzwyczajenie sie do nowych hormonkow. Wyobraz sobie, ze ja biore pigulki, ktore maja poprawic wyglad mojej skory i wlasnie na poczatek wyskakuja mi pryszcze. Ale nie panikuje, bo wiem, ze jak mina 3 miesiace, to i pryszcze znikna ![]() Ale jesli nie jestes w stanie wytrzymac tak dlugo, to mozesz pigulki odstawic w kazdej chwili, ale pamietaj, ze mozesz dostac okres, tzn. tak samo jak w przerwie 7-dniowej. |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Marto,jeśli nie słuza ci pigułki możesz je odstawić w każdym momencie.Nie trzeba czekać do końca opakowania .
#198 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() z tym naglym braniem tabletek bym sie wstrzyl\mala,tabletki to nie cukierki.
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#200 |
Przyczajenie
|
Pomóżcie Czy to możliwe że nie mogę brać tabletek
jestem troche podłamana próbowalam juz cilestu (bardzo sie zle czulam wymiotowalam,nie moglam spac), diane (plamienia,bóle piersi,obnizone libido), mercilon (wymioty,bóle głowy) czy to mozliwe ze nie moge brac zadnych tabletek.moja siostra nie ma kompletnie zadnych objawów ubocznych.co robic??
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomóżcie Czy to możliwe że nie mogę brać tabletek
Cytat:
![]() ![]() Ehh...idz do lekarza i to czym predzej zeby ci zrobil badania... Poza tym: (jesli moge wiedziec) ile masz lat? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Mi tez sie wydaje dziwny ten post. Ja poszlam do ginekologa, ktory mnie zbadal, zrobil wywiad i przepisal mi, odpowiednie wg niego dla mnie, tabletki. I rzeczywiscie. Nie mam po nich praktycznie zadnych skutkow ubocznych.
Ciekawi mnie ile czasu bralas poszczegolne tabsy. Bo organizm potrzebuje troche czasu, zeby sie przestawic na nowy poziom hormonow, i stad moga wystepowac, zwlaszcza na poczatku, rozne nieprzyjemne skutki uboczne. Czasem warto przetrwac ten okres, bo potem organizm sie przyzwyczaja i wraca do normy. Chociaz, tak jak napisalam wczesniej, wydaje mi sie, ze odpowiednio dobrane tabletki powinny byc dobrze tolerowane przez organizm. |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Nie bez powodu nazwano te dolegliwości "skutkami ubocznymi". Czy na ulotce było napisane, że po wystąpieniu takich, a nie innych dolegliwości należy bezzwłocznie odstawić tabletki? Nie sądzę
![]() ![]() ![]() A swoją drogą, dobrze jest zrobić badania choćby krwi. Mnie mój ginekolog o tym nie poinformował niestety. Dowiedziałam się o takiej konieczności na wizażu. Wierzcie mi, że go za to zbesztam jak tylko się ponownie zgłoszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Ja tez bralam rozne tabletki, az po latach prob i bledow trafilam na wlasciwe. I kazde byly niby dopasowane do mnie - bo lekarz zawsze mnie badal i robil tzw. wywiad.
Bole glowy, wymioty i inne skutki uboczne to normalne na poczatku, tzn. przez pierwsze 3 miesiace brania tabletek. Dopiero w czwartym miesiacu widac czy tabletki sa dobrze dopasowane. To, ze cos pasuje twojej siostrze, nie znaczy, ze musi pasowac Tobie. Jestes w koncu inna osoba. Tego sie nie dziedziczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
Na początek idź do lekarza zbadaj się i dopiero wtedy on zadecyduje co Ci przepisać.Samemu nie watro tyle tabletek anty testować na zasadzie prób! Ja stosuje plasterki evra może zapytaj lekarza co sądzi i czy dla Ciebie byłyby odpowiednie???Głowa do góry bedzie db tyle że sama nic nie kombinuj z tabletkami nie przepisanymi przez lekarza
asia26 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
je od siostry itp. a zrobienie badań przez ginekologa nie chroni przed tymi skutkami ubocznymi, które wymieniła autorka. oczywiście dzięki doświadczeniu lekarza dobierającego tabletki można zminimalizować ryzyko złego ich dobrania, ale badań nie robi się po to, żeby uniknąć tego, o czym pisze miskiten, tylko po to, żeby wykluczyć przeciwskazania. co do pytania otwierającego wątek- niestety wydaje mi się, że nie da się na nie odpowiedzieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Przyczajenie
|
Moje próby dotyczą dłuższego okresu czasu nie brałam trzech różnych rodzajów tabletek jeden po drugim.Za każdym razem tabletki przepisywał mi lekarz- robił wywiad i badania.A trzy miesiące nudnośći i nieprzespanych nocy ??czy tabletki mają ułatwiać czy utrudniać życie?dlatego sie zastanawiam czy to ma sens.nie wierzę w to że jesli tyle czasu te "nieprzyjemne" objawy utrzymują sie to nie ma to negatywnego wplywu na zdrowie .a napisalam o mojej siostrze dla porównania (ona akurat bierze janine-wogóle skad ten pomysl ze tabletki mam od niej????).może warto próbować dalej a może nie dla mnie to i muszę się z tym pogodzić.nie wiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może zmień lekarza i wymuś na nim porządne przebadanie. Powodzenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
miskiten: niestety każdy organizm inaczej reaguje na hormony i na poszczególne ich rodzaje.
Ja nie miałam poważniejszych skutków ubocznych, ale dopiero szósty (!) rodzaj pigułek skrócił mi okres do 5 dni, co jest moim życiowym sukcesem (po wcześniejszych 5 okres trwał 7-8 dni, co przy pigułkach normalne nie jest). Może powinnaś poprosić o jakieś "lżejsze" pigułki na początek? Typu Harmonet czy Minulet? A jeśli to nie zda egzaminu, to może coś z IV generacji -Jeanine, Yasmin? Niestety na podstawie standardowych badań krwi nie dobierze się pigułki, jeśli już coś miałoby dać taką podstawę, to badania na poziom hormonów. Tak naprawdę jeśli coś miałoby pomóc w doborze to dobry wywiad lekarski -dane typu kiedy pojawiła się pierwsza miesiączka, jak długi jest cykl, czy jest regularny, okres długi/krótki, skąpy/obfity, stan cery, stan owłosienia, reakcje organizmu w czasie cyklu (w czasie owulacji, przed okresem) itp itd
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Ja stosuję cilest już od wielu lat. Co 2 lata gilekolog zaleca mi robić 3 miesięczną przerwę i po niej za każdym razem mam te same skutki uboczne (podobne do wymienionych przez Ciebie), a później wszystko się reguluje i jest okej, szczerze mówiąc bardzo lubię stosować te tabletki. Za to moja przyjaciólka za Chiny nie może się przystosować do żadnych tabletek i też kilka razy zmieniała, teraz ma cilest i też nie jest specjalnie zadowolona. Ostatnio lekarka zaleciła jej dietę zapobiegającą zatrzymywanie wody w organizmie (mówiąc że to może być powód jej dolegliwości) Może warto się dopytać i też spróbować.
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.