|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Literatura rosyjska.
Ja dopiero odkrywam literaturę rosyjską
Ale chcę ją porządnie zgłębić, stąd zanim wezmę się za poznawanie poszczególnych pisarzy rosyjskich, wypożyczyłam z biblioteki podręcznik akademicki "Historia literatury rosyjskiej" pod red. Mariana Jakóbca. Polecam wszystkim, których interesuje tzw. tło historyczne ![]() A może macie ochotę dołączyć do blogowego wyzwania literackiego "Rosja w literaturze"? http://rosjawliteraturze.blogspot.com/
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
czy wiecie może gdzie można "dorwać" film "the first circle" jak podstawie powieści Aleksandra Sołżenicyna "Krąg pierwszy"?
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
hop, hop. są tu jakieś wielbicielki twórczości Nabokova? co prawda jest on zwykle klasyfikowany jako twórca angielski, no ale..
|
|
|
#184 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czy któraś z was kupuje rosyjskie powieści z tej najnowszej kolekcji Polityki? Jak wrażenia? |
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym chętnie poczytała.
|
|
|
#186 |
|
Rozeznanie
|
1. Aleksander Sołżenicyn, Jeden dzień Iwana Denisowicza
2. Izaak Babel, Armia Konna i inne utwory 3. Arkadij i Borys Strugaccy - Ślimak na zboczu 4. Władimir Sorokin, Kolejka 5. Ilia Ilf, Jewgienij Pietrow, 12 krzeseł 6. Vladimir Nabokov, Zaproszenie na egzekucję 7. Wiktor Pielewin, Generation P 8. Michaił Bułhakow, Biała gwardia 9. Iwan Bunin, Życie Arseniewa 10.Ilia Erenburg, Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca 11.Tatiana Tołstoj, Kyś 12.Władimir Wojnowicz,Życie i niezwykłe przygody żołnierza Iwana Czonkina 13.Andriej Płatonow, Wykop 14. M. Agiejew, Romans z kokainą 15. Michaił Zoszczenko, Wesołe życie Obecnie dostępny jest piąty tom.
|
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
te książki są do kupienia wraz z gazetą? w jakiej cenie?
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#188 |
|
Rozeznanie
|
Nie, osobno. Jeden tom kosztuje 19,90, dlatego ja na razie zrezygnowałam z zakupów i, jeśli recenzje będą pozytywne, postaram się zapolować na całą serię w niższej cenie.
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze jedno pytanko
Do kiedy można będzie kupić "12 krzeseł" Z miłą chęcią bym poczytała Czaje się jeszcze na kilka innych tytułów w późniejszym czasie Z pewnością zakupię "Białą gwardię" Bułhakowa
|
|
#190 |
|
Rozeznanie
|
W "moim" empiku każdy tom jest dostępny przez ok. 2 tygodnie, a "12 krzeseł" wyszło w tę środę.
Po ukazaniu się całej kolekcji też na pewno będzie można kupić poszczególne części.
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zadomowienie
|
Odkopuję
![]() Uwielbiam rosyjską literaturę fantastyczną ze względu na niedosyt, nutkę ciekawości, jaką pozostawia po przeczytaniu. Zazwyczaj kończy się jasno, ale zawsze zostaje ta ochota na więcej
|
|
|
|
|
#192 |
|
Zadomowienie
|
O idealnie trafiłam.
Czytam baardzo dużo i ostatnio doszłam do wniosku, że poznałam już tylu autorów, że teraz przyszła pora na rosyjskich. W sumie poza "Zbrodnią i karą" Dostojewskiego nie miałam z nimi do czynienia. Ostatnio pomyślałam, że zacznę od "Lolity" Nabukova, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć (jakby ktoś miał na wymianę, to zapraszam). Możecie mi polecić coś na początek? Coś, co na wstępie by mnie nie zniechęciło?
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
W oryginale czy w tłumaczeniu?
Polecam "Mistrza i Małgorzatę" (boskie) oraz "Psie serce", obydwie pozycje Bułhakowa
|
|
#194 |
|
Zadomowienie
|
W tłumaczeniu.
Dziękuję, na pewno przeczytam.
|
|
#195 |
|
Raczkowanie
|
Mistrz i Małgorzata jak najbardziej polecam, a później to już jak leci
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie czytam "Zmartwychwstanie" Lwa Tołstoja, jestem w połowie książki i bardzo mi się podoba.
W sumie zaczęłam czytać rosyjską literaturę po lekturze obowiązkowej "Zbrodnia i kara" Fiodora Dostojewskiego, która mnie zachwyciła. Po "Zmartwychwstaniu" mam w planach "Annę Kareninę" i coś ciekawego Czechowa. Może macie coś godnego polecenia?
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
A mnie udało się dziś wypożyczyć "Lolitę" i "Mistrza i Małgorzatę", niebawem się za nie zabiorę.
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Lolita mnie nie urzekła. Czyta się ciężko, wszystko mało spójne.
|
|
#199 |
|
Zadomowienie
|
Mnie Lolita sie podobała. Może nie zachwyciła mnie tak, jak innych, ale była w porządku. Mistrz i Małgorzata za to, jest arcydziełem niewątpliwie!
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli podoba Ci się styl Bułhakowa to polecam resztę jego dzieł
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
Dostojewski. Miażdży wszystkich innych, imho. A Idiota to mistrzostwo - ludzka psychika od najbrutalniejszej egzystencjalnie strony.
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zadomowienie
|
Na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę.
Myślę, że z Nabokovem będzie podobnie.
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
Odświeżam wątek, ponieważ uważam, że jest niesamowicie interesujący
![]() Ja osobiście zakochana jestem w Dostojewskim, przeczytałam "biednych ludzi","Białe noce","Nietoczkę Niezwanową" oczywiście "Zbrodnie i karę". Bardzo wysoko cenie też Nabokova, jego "lolitę","czarodzieja " czy "rozpacz" i Bułhakowa-"Mistrz i Małgorzata" to jedna z moich ulubionych książek ![]() Ostatnio czytałam trochę Gogola(jestem studentką filologii ukraińskiej). Wiem, ze niedługo na pewno sięgnę po Tołstoja, Puszkina albo Karamzina. Oczywiście moja przygoda z literatura rosyjską dopiero się zaczyna. W najbliższym czasie zamierzam także przeczytać "idiotę", do czego przyznam szczerze zostałam zachęcona właśnie po przeczytaniu tego wątku. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 |
|
Czytajka
|
Tym razem polecamy jego książkę "Miłość do trzech Zuckerbrinów" "Autor nie obawia się dotykania najbardziej bolesnych zjawisk naszego życia – niewolnictwa informacyjnego, różnego rodzaju uzależnień. Topowy, trendowy, uznany i podziwiany, przekorny fantasta, satyryk i wizjoner na tle szalenie popularnej gry komputerowej „Angry Birds” dynamicznie ukazuje społeczeństwo internetu, konsumeryzmu, seksu i… terroryzmu (...)."
|
|
#205 |
|
Konto usunięte
|
Ta porusza problem transformacji ustrojowej. Opisuje, jak ludzie w ZSRR byli przygotowywani do podboju świata (tytułowy bohater idzie do szkoły dla przyszłych kosmonautów). Żyli w ustroju, który wydawał im się naturalny, normalny, myśleli, że tak już będzie zawsze - a potem bam! - po transformacji wszystko się posypało. I zostali z kupą niespełnionych marzeń, kompletnie bezużytecznymi umiejętnościami.Dobra, być może źle opisuję tę książkę, ale to kawał dobrej literatury. Jedna z tych powieści, o których myśli się: "OK, ale szału nie było". A po latach nadal się je pamięta i można o nich długo opowiadać znajomym A ja ostatnio wróciłam do Gogola. Jestem urzeczona: co drugie zdanie w jego sztukach to absolutna perełka: dowcipna, mądra i uszczypliwa jednocześnie. Chciałabym kiedyś pisać tak jak on. Majstersztyk. |
|
|
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
Polecam Briusowa, albo z kobiet Oksanę Robski
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.

Ta porusza problem transformacji ustrojowej. Opisuje, jak ludzie w ZSRR byli przygotowywani do podboju świata (tytułowy bohater idzie do szkoły dla przyszłych kosmonautów). Żyli w ustroju, który wydawał im się naturalny, normalny, myśleli, że tak już będzie zawsze - a potem bam! - po transformacji wszystko się posypało. I zostali z kupą niespełnionych marzeń, kompletnie bezużytecznymi umiejętnościami.