![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia w UK
Cytat:
![]() Przemyslalam troche to wszystko i chyba postanowilam.. Zapisze sie w tym roku do collegu na beauty therapy- 1 level.. moim marzeniem bylo zrobienie w Polsce licencjata z kosmetologii.. ale wiem, ze znalezienie pracy w tym zawodzie w Polsce za godziwe pieniadze(czyt. normalne zycie, nie wegetacja!) jest raczej niemozliwe ![]() Szperajac po ogloszeniach mozna jedynie znalezc zapotrzebowanie na kosmetyczki a nie na kosmetologow ![]() Jak myslicie? Skoro mam zamiar ulozyc tutaj sobie zycie i tutaj pracowac, to czy lepiej ukonczyc kosmetologie w Polsce czy Beauty Therapy tutaj w UK? Slyszalam, takze ze poziom nauki tutaj w porownaniu do poziomu w PL jest zenujacy... Juz sama nie wiem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() moim skromnym zdaniem jeśli myslisz o dalszej nauce w UK i pracy także to lepiej chyba uczyć się tutaj, o poziomie nauki w UK słyszy się dużo złego, ale lepiej tych wszystkich opini nie słuchać, bo systemy edukacji polskiej i w UK są zupełnie inne więc nie ma sensu ich porównywać decyzja nalezy do ciebie że tak powiem,
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I stad moje pytanie.. czy to wystarczajaco duzo aby nauczyc sie czegokolwiek..
![]() |
![]() |
#184 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak podstawowa jest taka, że w Polsce kładzie się nacisk na wiedzę teoretyczną, a w UK na praktykę i doświadczenie. Tak więc po kosmetologii w Polsce będziesz miała ogromną wiedzę, a po college'u w Anglii - będziesz wiedziała jak się zabrać do rzeczy, bo właśnie tego Cię nauczą, i będziesz wiedziała gdzie znaleźć i jak szukać potrzebnej Ci akurat informacji. Ja osobiście uważam, że to całkiem dobre rozwiązanie, bo przecież zawsze można coś doczytać i podszkolić się w teorii jeśli czegoś konkretnie będziesz potrzebować, a prawda jest taka, że wkuwane podręczniki ze studiów i tak niestety ulatują z pamięci i po paru latach tak czy siak trzeba takich informacji szukać od początku. Wiem że bardzo generalizuję ![]() ![]() Ja mam troszkę inne pytanie: Czy jest może ktoś kto skończył studia BA z tzw. 'ordinary degree'? Jak się to ma ewentualnej nostryfikacji w Polsce?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do pytania. Tez sie nad tym zastanwaiam. ![]() ![]() Jesli chodzi o poziom wyzszej edukacji w Anglii to niedawno widzialam ranking uniwersytetow Timesa na Europe. Polskich uniwersytetow zdaje sie nie bylo nawet w pierwszej dwusetce. ![]()
![]() |
![]() |
#186 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
rankingi sa chyba dobrym odzwieciedleniem jak jest naprawdę,
![]() |
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A z praca mysle, ze bedzie latwiej niz bylo z dostaniem sie na studia ![]() A co do wczesniejszych wypowiedzi, to mysle tylko o tym jak wyglada nauka w collegu w UK a nie na Uniwersytecie, bo studiow UK z PL nie porownuje bo to calkiem inny sposob nauczania ![]() Chcialabym rowniez, kiedys zaczac studia tutaj.. Narazie jednak kieruje sie tym, ze chce zdobyc jakis zawod.. Dlatego wybieram sie do collegu, bo na studia nie mam szans zeby zdac test z IELTS na dana chwile ![]() Czy wie ktoras z Was jak wyglada sprawa z uczeniem sie w UK a pobieraniem renty rodzinnej w Polsce?
![]() |
![]() |
#189 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Wenus, z mojego doswiadczenia wynika, ze z praca jest ciezej niz ze studiami.
Co do IELTS, to ja zdaje w sobote.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Ja zdawałam IELTS w kwietniu. Udało mi się zdobyć 7.0 Poziom jest dość wysoki, ja trochę się przygotowywałam. Najtrudniejsze dla mnie były czytanki. Bardzo trudne wyrazy, ciężko cokolwiek zrozumieć. Listening jest dosyć łatwy, ale wartko posłuchać kilku zanim przystąpi się do IELTSA żeby wiedzieć jak to wygląda. Writing jest ok jeśli jest się dobrym w pisaniu rozprawek. Mnie trudność sprawiło opisywanie grafu, bo nigdy wcześniej tego nie robiłam ani nie uczyłam się niczego z tym związanego. Speakingu się raczej nie ma co bać, wydawało mi się, że mówiłam tragicznie, a dostałam 7.0. Poza tym dodam, że dzień przed tym egzaminem miałam atak jakiejś grypy żołądkowej, czy innego diabła i wymiotowałam od godziny 17 do pierwszej nad ranem. Ale dałam radę ![]() 86% matury rozszerzonej w tym roku. Nie jestem jakaś wybitna, uważam że jak się ktoś postara i skupi to jest to do napisania. Najważniejsze to się nie denerwować! Jedyne z czym może być problem to CZAS. W domu kiedy robiłam próbne testy wydawało mi się, że bez problemu zmieszczę się w czasie. A na IELTS już mi kartkę zabierali jak dopisywałam ostatnie wyrazy do writingu. Nic się nie bać! Nie jest strasznie! ps wenedka - daj znać jak poszło!! ![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Aha... zapomniałam o jeszcze jednej rzeczy! Czasami uczelnie nie wymagają IELTS. Wystarczy iść i zdać wewnętrzy egzamin na uniwersytecie. Jest tak jednak jedynie jeśli jest się w miejscu gdzie się chce studiować (lub w okolicy) - ze względu na to, że po prostu trzeba tam pojechać i ten test napisać. Bo głupio z Polski przylatywać tylko po to, żeby iść na pół godziny na uczelnię i pisać test! ![]() Trzeba się jednak dowiadywać bezpośrednio na uczelni, czy "taka możliwość jest możliwa" ![]() Kolega pisał taki test i mówi, że bułka z masłem i mówi, że głupia jestem, że w ogóle zdawałam IELTS. Wiem, że poziom jego angielskiego jest o wiele niższy od mojego, a jednak dostał 75% ![]() Jakbyście miały jakiekolwiek pytania to piszcie! Chętnie pomogę! Edytowane przez Catie Czas edycji: 2009-07-15 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Wtajemniczenie
|
ja zamierzam zdawać ieltsa na jesieni jakoś. narazie kupiłam jakieś książki, ale nie chce się nad tym siedziec kompletnie
![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Przyczajenie
|
Też mi się nie chciało, a później żałowałam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się chętnie jednej pozbędę.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja chcialam kupic jakies do nauki angielskiego.. mam pare w Polsce, ale teraz nie wiem kiedy sie wybiore do domu.. Jak narazie to wypozyczam z biblioteki jakies podreczniki.. ale jak to wszystko czytam z gramatyki to juz calkiem nie chce mi sie nad tym myslec! ![]() Dawno nie siedzialam nad ksiazkami.. jakos latwiej przychodzilo mi sie uczyc na biezaco gadajac niz siedzac nad zeszytem.. Ale moze sprobuje.. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#196 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mam IELTS Testbuilder, są tam testy ze wszystkich części egzaminu+2 płyty do słuchania. IELTS Practice Tests Plus 2 też testy i różne podpowiedzi jak je rozwiązywać. Mam jeszcze jakieś ze słówkami do IELTSA, ale są strasznie proste moim zdaniem, nic sie z nich nie nauczyłam, więc sie nie opłaca raczej. No ja sie speakingu obawiam, bo mówię raczej gramatycznie, ale często mam kompletną pustkę w głowie i nie wiem co powiedzieć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Writing dla mnie byl najtrudniejszy, ale ja jetem matematyk, wiec pisanie rozprawki po polsku to dla mnie zadna przyjemnosc. Listening jest ok, warto jednak zrobic testy i przyzwyczaic sie do tempa mowienia i sprawdzic sie, wiekszosc jest troszke podchwytliwa, wiec trzeba sluchac uwaznie. Speaking wazne zeby mowic, moim tematem byla sztuka, wiec nie mialam wiele do powiedzenia, warto powiedziec, ze nie wiem sie wiele na jakis temat i dlaczego, mowic cokolwiek, najgorsze to sie zaciac. Reading nie byl dla mnie zadnym problemem, ale ja bardzo duzo czytalam po angielsku, zwyklych ksiazek.
![]() |
![]() |
#198 |
Wtajemniczenie
|
Od siebie dodam, jesli chodzi o IELTS, ktory sama zdawalam niedawno, ze jesli chodzi o czas na kazdy modul to jest go niewiele.
Ja ledwie zdazylam. ![]() ![]()
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
no ja staram się mierzyć czas, ale czasami się zawieszam
![]()
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Nie straszcie mnie
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
ale cisnienie juz mi sie podnosi
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Wtajemniczenie
|
no wiadomo, że jednak stres jest
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
No normalnie gorzej niz przed matura
![]() Dobra, ide testy porobic dla uspokojenia lol
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
Jak tylko znajde prace to zaopatrze sie w ksiazki
![]() ![]() narazie nie chce wyzerac ciagle z kasy mojego biedulka TZ ![]()
![]() |
#206 |
Przyczajenie
|
Witam.
Ja dopiero zamierzam studiować w Anglii. Jednak interesuje mnie jedna rzecz ... Co się bardziej opłaca zdawać: IELTS czy TOEFL ? Czy czymś to się w ogóle różni ? I ile lat trzeba mieć ukończone ? Z góry dzięki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja we wrześniu wyjeżdżam do Leicester studiować prawo. Tam uczelnia patrzy na srednia z 2. klasy liceum, daje okreslone wymagania jesli chodzi o mature. A certyfikatu zdawac nie trzeba. Jakbyście mieli jakieś pytania, sluze pomoca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak,wiekszość osób wie już gdzie się dostało. Jednak trwa teraz 'clearing' i ostateczne zgłoszenia uczelnie przyjmują do 20 wrzesnia, jednak nie przez UCAS - tzrzeba sie kontaktować samej z dana uczelnią. Wiem, bo sama jestem spóźnialska!! ![]() ![]()
Przepraszam za brak polskich znakow ![]() Edytowane przez nikolite Czas edycji: 2009-08-06 o 21:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem zależy na jaką tematykę się trafi w czytaniu. Czasu jest 'akurat' według mnie.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.