![]() |
#181 | |
BAN stały
|
Dot.: W O Ś P - (...) i o jeden dzien dłuzej.
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
Ja biorę w tym udział od 4 lat i zauważyłam, ze jest coraz więcej kwestujących a coraz mniej pieniążków.
![]() A teraz mała opowiastka: W tamtym roku porozmawiałam sobie z pewną dość młodą panią, która zapytała się czy jestem wierząca, czy popieram Owsiaka, później czy jestem satanistką, a na końcu "uświadomiła" mi że zebrane pieniądze idą na konto Owsiaka. Zapytałam się tej Pani czy ma dziecko, później czy sprzeciwiłaby się w szpitau aby jej ciężko chore dziecko korzystało ze sprzętu WOŚP. A ona odpowiedziała, że oczywiście, bo ten sprzęt od tego jest! Jedno wyklucza drugie! ![]() ![]() Denerwują mnie takie osoby, które chcą nie wiadomo czego, a złotówki na to nie dadzą. Na onecie można bardzo często spotkać się z komentarzem "Pacę podatki, wiec nie muszę." Ok. niech płaci podoatki ale niech nie wymaga za wiele. ![]() dzisiaj licytowałam koszulkę ale doszłam do 150 zł, więcej nie miała - poszła za 200zł I próbowałam też kubkiem ale poszedł za 170 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z drugiej strony Owsiak coś robi, coś rusza. Jest to największa akcja w Polsce i w dodatku rzeczywiście widać że coś robi, bo można ten sprzęt spotkać i użyć więc nawet niech sobie weźmie te 10 czy nawet 15 %.
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Jeśli ktoś ma ochotę serdecznie zapraszam do licytacji ręcznie robionych breloczków do kluczy, link to moich aukcji:
http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_...php?uid=579343
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgodnie z ustawą o fundacjach, każda taka organizacja ma prawo przeznaczyć max. 10% zebranych pieniędzy na koszty działalności. Tak wiec to nie Owsiak dla siebie bierze te pieniądze, tylko fundacja wykorzystuje na swoją działalność- opłacenie biur, koszty przetargów, pensje dla pracowników, przystanek Woodstock, itp. Poza tym fundacja dokładnie się rozlicza, tak więc zainteresowani powinni sięgnąć do sprawozdań i będą dokładnie wiedzieli ile pieniędzy poszło na co. Trzeba też pamiętać że fundacja robi przetargi na dużą ilość sprzętu dlatego dostaje spore rabaty i w ostatecznym rozliczeniu kupują zazwyczaj sprzęt o wartości wyższej niż kwota zebranych pieniędzy. Dla zainteresowanych http://www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2 na dole strony są linki do rozliczeń i sprawozdań finansowych. W sprawozdaniu finansowym należy przejść do strony z rachunkiem zysków i strat i porównać pozycję A: przychody z działalności statutowej z pozycją D koszty administracyjne.
asia Edytowane przez asiulkaa Czas edycji: 2008-01-14 o 10:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A więc dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że co roku wrzucam do puszek jakiś grosz.
I popieram akcję. Cieszę się , że Owsiak miał taki pomysł i akcja ta trwa już 16 lat ![]() Uważam ,że każda akcja, w której zostało uratowane choć jedno życie jest cudowna i jestem jak najbardziej za. W mojej rodzinie sprzęt zakupiony przez Owsiaka pomógł małemu kuzynowi. Gdyby nie było akcji , a co za tym idzie - sprzętu w szpitalu - chłopiec prawdopodobnie by nie przeżył. Z serduszkami również się nie afiszuję, a na żadnego " niemiłego" wolontariusza się nie natknęłam ![]()
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie czepiam się personalnie Ciebie. Ale. Ale gdzie jest powiedziane, ze jak ktoś pomaga innym, robi cos dobrego, to już musi byc biedny jak mysz kościelna? Najlepiej jakby mieszkał w szałasie, jadł korzonki i pił wode z rzeki. Bo jak tylko coskolwiek ma, to od razu, ze "pewnie nakradł zamiast pomagać". Albo: "Pewnie ma cos cięzkiego na sumieniu, że chce grzechy zmyć tym pomaganiem". Albo: "Ciekawe dlaczego tak pomaga, forsy mu nie szkoda? Pewnie kradziona, to i nie szkoda". Albo: "Chce sie wzbogacic, to i wymysla akcje, ludzie głupie płacą a on se basen buduje". Itd. Paranoja <moje ulubione słowko ostatnio ![]()
![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
Sama byłam w tym roku wolontariuszką, z agresją osób starszych sie nie spotkałam, jedynie niektóre mówiły to, że sie bogacimy - nie wiem jak
![]() Dość dobrze mi sie zbierało, tylko potem czułam się z ta puszką jak glupia... . Między wolontariuszami był istny wyścig szczurów. Jeden stawał przed drugim byle by zebrać więcej, niektórzy podchodzili do ludzi i "prosili" o wsparcie, a moim zdaniem wolontariusz powinien być a nie domagać się od ludzi pieniędzy, wrzucają Ci, którzy chcą.
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
Dwa lata temu, gdy uczęszczałam do technikum zgłosiłam się na wolonariusza. Moje spostrzeżenia są naprawdę różne, tak samo jak różni są ludzie. Jedni z wielką chęcią wspierali akcję, drudzy wręcz niegrzecznie komentowali prośby wolontariuszy o pomoc.
Przykre to jest, ale zauważyłam, że Ci ludzie którzy żyją normalnie, nie śpią na pieniądzach zawsze wrzucą coś do skrzyneczki, natomiast Ci którzy mają sporą sumkę w portfelu skąpią, tak zazwyczaj jest ze starszymi ludźmi, bo młodzi to chętnie biorą udział w akcji. Ale to są tylko moje spostrzeżenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Byłam wolontariuszka 3 razy. Ludzie są różni, i hojni(którzy kupowali nam na przykład czekoladę i podziwiali że marzniemy na mrozie
![]() A przecież nie dla siebie zbierałam! Ogólnie uważam, że taka akacja jest bardzo potrzebna, niemal w każdym szpitalu znajduje sie sprzed zakupiony dzięki WOŚP ![]() A krytykującym polecam wymydlenie innej, choć w połowie tak skutecznej akcji ![]() Liczy się cel i rezultat.
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Popieram tę akcję. Brałam w niej udział 2 raz i zamierzam w przyszłym roku zrobić to samo.
W niedzielę poznałam chłopca(miał może z 5 lat), jego mamę i babcię. Mama Adasia powiedziała, że jej synek zbiera przez cały rok drobniaki dla p. Owsiaka, bo mu pomógł jak był mały(jest wcześniakiem i korzystał z aparatury zakupionej przez WOŚP). Przyjemnie było to słuchać i wiedzieć, że taki mały bąk chce się odwdzięczyć WOŚP'owi ![]() ![]() Owsiak pewnie bierze z tej zbiórki jakiś procent, ale uważam, że zasługuje na to. Zorganizować taką akcję to jest na prawdę coś.
![]() |
#193 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wczoraj poszłam na światełko do nieba, a później pomagałam liczyć pieniądze w moim sztabie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie także oczywistym jest,że taka osoba musi z czegoś żyć. Bo musi. Zwłaszcza że teraz dopiero ta akcja wygląda tak jak wygląda. Kiedyś było dużo trudniej, zwłaszcza na początku. Jednak dali radę i należy im się szacunek. Pieniądze również. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie wiem konkretnie jak to jest z tymi %, ale wiem że to jest ściśle nakreślone ile procent na co i dla kogo może iść i idzie.
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Dla zainteresowanych zarobkami w fundacji, ze sprawozdania finansowego można wyczytać że:
Zatrudniają 20 pracowników (4 księgowe, 1 lekarz, 10 pracowników administracyjnych, 2 pracowników PR i marketing, 3 informatyków), roczny koszt wynagrodzeń to około 900.000,00, czyli w przeliczeniu wychodzi średnio 4.500,00 brutto na pracownika. Prezes fundacji zarabia w przeliczeniu na miesiąc 8.830,00 brutto (tyle co analityk ma pensji bez premii w pewnym banku)
![]() |
#198 |
Wtajemniczenie
|
Odnawiam wątek
![]() Jutro 17 finał. Jestem ciekawa ilu wolontariuszy mamy na wizażu ![]() Tak więc ja sie zgłaszam pierwsza ![]()
![]() |
#199 |
Zadomowienie
|
Ja druga !
![]()
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Ja wprawdzie wolontariuszką nie jestem, ale wystawiłam już aukcje na allegro, no i do puszki też coś wrzucę.
![]() |
#201 |
Konto usunięte
|
A ja tylko chciałam wtrącić, że przypłynął:
![]() http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...ECIN/936760923 I że my zaczynamy: ![]() http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...ECIN/736286065 W takim dniu jak ten bardzo chciałabym się skupić na tym, że moje pieniądze dotrą do kogoś, kto ich potrzebuje. Zamiast zastanawiać się dlaczego Owsiak ma dom i jakiej marki żółtą koszulę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
Brr. Zimno na dworze
![]() Po 7 godzinach zbierania oddałam puszkę. Dużo osób dawało 10-20 zł, a raz mi się nawet zdarzyło, że jedna młoda para wrzuciła do puszki 100 zł ![]() Zauwarzyłam, że młodzi ludzie więcej wrzucają do puszek, niż starsi ![]()
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Wspomogłam WOŚP
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też wsparłam dziś WOŚP ![]()
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Kwestowałam dziś po raz 4, sama wrzuciłam od siebie 20 zł do własnej puszki
![]() Starsi byli bardziej zniechęceni, niektórzy łypali na nas wzrokiem gdy staliśmy pod kościołem, słyszało się wiele słów typu "dajcie ludziom spokój" itd. Na szczęście nikt nas wyjątkowo nie wyzywał. ![]()
![]() |
#206 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ludzie ciężko pracują, a kupa forsy z ich pensji idzie na właśnie podatki. To nie ich wina, że mamy takie zasrane rządy. Mówią prawdę- wszędzie tylko daj, daj, daj. Na chore dzieci daj, na fundację daj, na wózek inwalidzki daj, to po co płacimy te wszystkie składki? Może jakieś pretensje do polityków, a nie do ludzi?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem nawet jesli Owsiak bierze te 10% to mu sie nalezy... Ilu było takich Polaków jak on? Dzieki WOSP szpitale sa lepiej zaopatrzzone, i wiecej dzieci wychodzi z roznych chorob. A nasze Panstwa chyba nigdy by nie osiagnelo takich sukcesow w sluzbie zdrowia.
Ludzie sa prozni. Chca niewiadomo czego, narzekaja ale sami nie potrafia nawet zlotowki dac. Skoro panstwo nie potrafi dbac o sluzbe zdrowia to wspomagajmy takie akcje bo to dla dobra naszych dzieci...
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2009-01-11 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
zawsze wrzucam do puszki, nie wyobrażam sobie inaczej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Popieram, jestem jak najbardziej za i dołożyłam swój grosik
![]() Moja mama pracuje w prywatnej klinice ginekologicznej jako położna/pielęgniarka (sama nie wiem ![]() Są osoby które mówią, że oni połowę zabierają tych pieniędzy dla siebie. Nie wiem jak jest, ale ja myślę, że na pewno nie tsk. W końcu kilka sprzętów od p Owsiaka w szpitalu wojewódzkim, w którym kiedyś pracowała moja mama, stoi ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.