Przetrwały Ząb Mleczny - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-11, 07:17   #181
ewelline
Zadomowienie

Dot.: Przetrwały Ząb Mleczny

rtg panoramiczne można robić bez skierowania???
ewelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 13:42   #182
ania_wu
Zadomowienie

hm.. ja dostałam skierowanie i szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy można bez skierowania. Za zdjęcie płaciłam 50 zł
ania_wu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 14:58   #183
Angela93
Przyczajenie

Cool Dot.: Przetrwały Ząb Mleczny

Mnie takie zdjęcie kosztowało 30 zł i robiłam je w Krakowie, ale z tego co wiem, granica jest od 30 nawet do 50 zł...
Stary 2009-11-25, 09:34   #184
fit12
Raczkowanie

Witam dziewczyny

Dołączam do beztrójkowców

Trochę o mnie:
Sprawa dotyczy tylko prawej górnej trójki, mam jeszcze mleczaka, ale nie wygląda najlepiej, stałego nigdzie nie widać, ale jest w podniebieniu. Krzywi mi zęby niestety..
Mam 27lat, o braku stałej trójki wiem juz od baardzo dawna, 13lat temu rodzice próbowali mnie namówić na aparat i zrobienie z tym porządku, jednak niestety nie dałam się (czego oczywiście teraz bardzo żałuję)
Długo dojrzewałam do decyzji o leczeniu (chyba lepiej późno niż wcale )

Poczytałam troszkę ten wątek, i nie powiem, mam mieszane odczucia, ale przykład kid mnie bardzo napawa nadzieją
Poki co wiem, że jesli będzie szansa wyciągnąć swojego ząbka to chciałabym spróbować, choćby to miało trwać długo.

Wczoraj dodzwoniłam się do ortodonty i umówiłam na pierwszą wizytę, mam wielką nadzieję ze zna się na takich przypadkach jak my

Pytalam o prześwietlenie, czy mam wcześniej zrobić.
Powiedziała ze bez skierowania nie da się zrobić, chyba ze ma się jakieś dojścia.

Bardzo się cieszę ze jest taki wątek, mam nadzieję ze z Wami raźniej będzie mi przez to wszystko przejść - straaaasznie się boje!

Później dołączę może moje stare prześwietlenie, mój przypadek wyglada mniej wiecej jak ani_wu, też tak na ukos leży stały ząb

Pozdrawiam

Edytowane przez fit12
Czas edycji: 2009-11-25 o 09:35
fit12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 19:54   #185
dannaa
Przyczajenie

Witam fit12! Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po Twojej myśli

Ja już nie mam czego wyciągać, jestem po zabiegu usunięcia kłów. Nie żałuję swojej decyzji, chirurg również stwierdził, że w moim przypadku była to najrozsądniejsza decyzja.
Zabieg był bezbolesny, teraz pomaga mi ketonal, bardziej od bólu przeszkadza mi to miękkie podniebienie.
dannaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 13:55   #186
fit12
Raczkowanie

danna - dziękuję
zdaję sobie sprawę że nie zawsze może się udać, w końcu to skomplikowana sprawa i przypadek przypadkowi nierówny
Póki co czekam na pierwszą wizytę (8 grudzień) i zobaczę co na to powie ortodontka.
A co będziesz robiła z trójką? pewnie pisalaś, ale nadrabiałam wszystko jednym ciągiem i nie bardzo pamiętam Wasze historie.
Implant, mostek czy przesuwanie czwóki na miejsce trójki?
Stary 2009-11-26, 15:16   #187
dannaa
Przyczajenie

Mam w planach aparat na górę i dół. Będę przesuwać czwórki na miejsce kłów. Ten wariant moja ortodontka uznała za najlepszy bo w żuchwie również brakuje mi dwóch zębów (piątek), więc będę miała taką samą ilość zębów na górze i na dole

Edytowane przez dannaa
Czas edycji: 2010-02-25 o 12:21

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-26, 22:55   #188
fit12
Raczkowanie

no to faktycznie brzmi sensownie takie rozwiązanie

Ciekawi mnie tylko jak się prezentują czworki na miejscach trójek, w sumie nigdy nie widziałam nigdzie,
zastanawia mnie czy jakoś nie rzuca się to w oczy ?
w koncu trójki sa takie cieńkie w porównaniu do czwórek

Edytowane przez fit12
Czas edycji: 2009-11-26 o 22:56
Stary 2009-11-27, 09:57   #189
dannaa
Przyczajenie

Pytałam właśnie o to ortodontkę
Moje czwórki są mniejsze od trójek, nie mam zbyt dużych zębów więc powinno być ok, a kształtem przypominają kły bo też są takie szpiczaste. Ortodontka powiedziała, że trzeba je będzie tylko trochę przypiłować od wewnętrznej strony.

Edytowane przez dannaa
Czas edycji: 2009-12-20 o 20:04
Stary 2010-01-10, 19:11   #190
kostka1982
Przyczajenie

fit12
Cześć!
Ciekawa jestem na co się zdecydowałaś? Ja mam ten sam przypadek co Ty, aparat już od lipca, za pare tygodni mleczną trójkę mi wyrywają (ale się boję!) no a potem już ściąganie ząbka... oby się udało! Trzymajcie kciuki!

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Aha! Dziwi mnie to że macie miec skierowanie na panoramiczne zdjęcie! Już kilka razy robiłam pranorame i ZAWSZE bez skierowania!!!
kostka1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 12:29   #191
fit12
Raczkowanie

Witam

Ortodontka bez zdjęć i wyciskow nic nie chciała mówić na pewno, ale twierdzi że raczej będziemy próbować wyciągać zęba.
Trzeba będzie u mnie jednak rozszerzać górny łuk bo mam bardzo wąski. Oczywiście dodatkowym aparatem na podniebieniu, także jak mnie zadrutują to juz konkretnie
Dala skierowanie na zdjęcia i kazała wyleczyć ząbki.
Dzisiaj własnie zakończyłam leczenie a za tydzień mam wizytę u orto
Strasznie jestem ciekawa jak szybko będziemy zakładać aparat

kostka - o widzę ze my z tego samego rocznika jestesmy, nie powiem, raźniej mi Mam nadzieję ze na bieżąco będziesz pisała co i jak u Ciebie, a z jakich stron jesteś jesli mogę spytać?
Stary 2010-01-11, 14:03   #192
fit12
Raczkowanie

załaczam jeszcze swoje przeswietlenie
pozdrawiam
Stary 2010-01-11, 18:44   #193
ania_wu
Zadomowienie

fit12, jakbym widziała swojego mleczaka ja już ponad miesiąc mam aparat na górnej szczęce, nie powiem na jego temat nic złego bo po jedzeniu wyczuwam, że COŚ się tam dzieję ortodontka ma nadzieję że ten zatrzymany kieł zacznie się wybijać przy aparacie i wyczuwam niekiedy ból w jego okolicy podobny do takiego jak np. ósemki wychodzą przez dziąsła. Pozdrawiam, pisz tu do nas jak idzie z Twoimi ząbkami

p.s. możesz porównać sobie zdjęcia, moje jest na poprzedniej stronie. POWODZENIA!

Edytowane przez ania_wu
Czas edycji: 2010-01-11 o 18:46
Stary 2010-01-11, 20:11   #194
fit12
Raczkowanie

no własnie widziałam Aniu że Twoja stała trójka jest bardzo podobnie ułożona
Super że aparat Tobie odpowiada, najważniejsze ze działa, trzymam kciuki zeby się stały sam przebił, bo jak rozumiem wtedy nie potrzebny jest zabieg odsłaniania prawda?
Stary 2010-01-11, 20:36   #195
ania_wu
Zadomowienie

Dokładnie, jeśli ząb się przebije przez dziąsło (w moim przypadku jest na podniebieniu, więc ma łatwiej) nie będzie żadnego piłowania kości liczę na to bardzo bo po wyrywaniu ósemek mam już dość tych chirurgicznych zabiegów :P a aparat eeeh ;p już nawet się przyzwyczaiłam, niekiedy bolą zęby, ani nie da się za bardzo jeść twardych rzeczy, ale czego się nie robi dla pięknego uśmiechu
Stary 2010-01-11, 22:41   #196
fit12
Raczkowanie

Aniu, no to dawaj znać co z tym Twoim zabkiem, jesteś młodsza ode mnie wiec masz duzo wieksze szanse na powodzenie, tym bardziej ze czujesz na podniebieniu jakby sie przebijał, eh zazdroszczę, ale tak zdrowo oczywiscie
a aparacik jaki wybrałaś?
Stary 2010-01-12, 18:46   #197
kostka1982
Przyczajenie

Fit12
No chyba jedne ze starszych tu jestesmy Ja nie znam nikogo co by w moim wieku aparat nosił haha więc się wybijam. nie znam też nikogo kto jest szczerbaty, więc już za niedługo też się będę wybijać
Mnie zęby niesamowicie bolą przez kilka dni po wizycie u orto. Ból łagodze piwem... naprawde pogada picie haha a że ja góralka to mi to dobrze idzie Lekarstwo świetne
kostka1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 19:23   #198
fit12
Raczkowanie

kostka1982 - to mnie teraz rozłożyłaś tym piwem na pewno zapamietam i wypróbuje tylko zebym w alkoholizm przez to nie wpadla
W sumie osobiście tez nie znam tak "starych" jak my zadrutowanych osob, ale widziałam nie raz wiec zdarzają sie
sam fakt noszenia aparatu w tym wieku mnie nie przeraza, ale ten zabieg i ta szczerba po mleczaku... juz tak
Stary 2010-01-12, 19:46   #199
ania_wu
Zadomowienie

nie miałam żadnego wyboru aparatu chyba :P po prostu zostałam poinformowana, że takie rozwiązanie jest najlepsze. Mam zwykły aparat z ligaturami. Koszt w gabinecie w którym się leczę to 1500 zł. 18 stycznia mam wizytę, opowiem ortodontce co się dzieję podczas jedzenia, mam nadzieję, że to dobry znak
Stary 2010-01-12, 19:52   #200
fit12
Raczkowanie

też mam wizyte 18tego

ja jednak chcialabym nalegac na aparat kosmetyczny na gore, mam nadzieje ze przy tej wadzie sie da bo niby sa troche slabsze
Stary 2010-01-12, 20:16   #201
ania_wu
Zadomowienie

A robisz coś z dołem? u mnie sprawa wygląda tak że miałam usuwane 2 dolne ósemki.. zęby mi się schodziły do przodu bo nie było miejsca w szczęce. Nie wygląda to jakoś specjalnie źle, ale chyba skoro już się bawię w całą tą ortodoncję to będę się bawiła do końca i na dół też dam sobie założyć aparat, wyłącznie ze względów estetycznych
Stary 2010-01-12, 21:50   #202
fit12
Raczkowanie

na dół też na pewno bede miala zakladany aparat, ale ten juz metalowy wybiore, bo dolnych zebow tak u mnie nie widac, a gorne nawet jak mowie to calutkie az po dziaslo widac
mam zgryz krzyzowy wiec gora i dol to koniecznosc u mnie
chyba malo kto ma to szczescie zeby zalozyc tylko jeden łuk
Stary 2010-01-12, 22:06   #203
Sesja
Zakorzenienie

a w miejsce brakue ząbka nie mozna jakiejs koronki wstawic?
Stary 2010-01-12, 23:31   #204
fit12
Raczkowanie

wydaje mi sie ze nie bardzo
jesli dobrze rozumiem, to po podklejeniu zamka do odslonietego stalego zeba w podniebieniu trzeba dolaczyc lancuszek i przymocowac go z drugiej strony do aparatu, aby ten ciagnal zeba
Czyli musi byc miejsce wolne na ten lancuszek i zeby tam sobie swobodnie ta trojka weszla, inaczej nie wyrywaloby sie tego mleczaka

A u Ciebie Sesja jak sie potoczyla sprawa mlecznych trójek?

Edytowane przez fit12
Czas edycji: 2010-01-12 o 23:43
Stary 2010-01-13, 14:09   #205
Angela93
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kostka1982 Pokaż wiadomość
Fit12
No chyba jedne ze starszych tu jestesmy Ja nie znam nikogo co by w moim wieku aparat nosił haha więc się wybijam.
No to powiem Wam, dziewczyny, że moja kuzynka która ma 29 albo 30 lat założyła aparat jakieś 5 miesięcy temu, z tym, że nie z tego powodu jak my Więc ja takie osoby znam. Z resztą jej siostra też miała, a ma 23 lata.

Ja się troszeczkę zaczynam bać, bo mam wizytę 28.01... Orto powiedziala, że wizyta będzie dość dłuuga... brrr.. A najgorsze jest to, że nawet nie wiem co mi będzie robić. Nie wytłumaczy mi nigdy nic... Ehh... No to pewnie będzie przyczepiać do tych 3 łańcuszki... Przypomnę się: 2 zatrzymane górne trójki, aparat od 2,5 miesiąca i nadzieja, ze pojawią sie moje stałe zębasy... ;D Jedyna dobra rzecz w tym wszystkim, że te moje stałe 3 są i chcą wyjść, bo je czuję jak chcą się pokazać i nawet nie są jakoś skrzywione. A moja ortodontka wiecznie powtarza, że z punktu widzenia ortodoncji jestem za stara... No cudnie... 17 lat... Chyba nie tak znowu źle.

Trzymam za Was wszystkich kciuki. No przecież musi sie wszystko nam udać, prawda?
Stary 2010-01-13, 15:38   #206
fit12
Raczkowanie

Angela powodzenia na wizycie, a zabieg odsloniecia mialas juz? zamki masz przyklejone do tych stalych?
no i jak Tyjesteś za stara, to my z kostką to juz dinusie

żeby tak czlowiek wiedział na pewno czy uda sie czy się nie uda
Stary 2010-01-14, 12:57   #207
grochZfasola
Raczkowanie

czesc, na poczatku udzielalam odp w postach, teraz 14 grudnia minely 2 lata od zalozenia aparatu. kto czytal od poczatku watek wie ze rowniez mialam odslanianego kla, aparat, chodzilam szczerbata itp. teraz kieł jest na swoim miejscu. samo wyjscie kła to jakies 9 m-cy u mnie(jak dziecko) tak na oko obliczajac. jestem ku koncowi leczenia, jeszcze max 6m-cy. obecnie jestem na etapie poprawek kosmetycznych, bolesnych, ustawianie wszytskich zabkow w szeregu.

zadajecie mnostwo tych samych pytan ktore sa poruszone na poczatku watku. jest tu zaledwie 7 str, przeczytajcie zanim zaczniecie zadawac pytania. na wiekszosc jest zazwyczaj odp.

przesada jest ze jak nie masz 3 i jest pusta przestrzen to nie wszytsko mozesz jesc..mozesz. Nie ugryze jablka to fakt, ale jak pokroje to zjem. Tutaj nie ma zadnego problemu.

Co prawda teraz jestem 3 dzien na jogurtach bo mialam wizyte ale to zrozumiałe.

aha i zakladalam aparat w wieku 22 lat. bo widze ze dziewczyny panikuja z wiekiem.
grochZfasola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-14, 13:35   #208
fit12
Raczkowanie

no to gratuluje, udało Ci się wyprowadzić ząbki na prostą
mysle ze po wyjsciu trójki te kosmetyczne poprawki mimo bólu to juz sama przyjemność prawda?
Stary 2010-01-14, 23:36   #209
grochZfasola
Raczkowanie

fit
nie.
grochZfasola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 12:10   #210
Angela93
Przyczajenie

fit12 nie miałam jeszcze odsłonięcia kłów, tak po prawdzie to nawet nie wiem czy mieć będę... (pewnie tak), jak już mówiłam tak mogę się dogadać z moja ort... ;/ Ale przy następnej wizycie ją wypytam o co biega...
Żałuję, że nie ma w Internecie żadnych głębszych informacji np. zdjęć naszych przypadków... Bo chciałabym wiedzieć co mnie czeka i jak to wszystko przebiega... Już się przyzwyczaiłam do dentystów i dziwie się jak można się ich bać... (a sama się bałam). Może to dla tego, że tyle już z nimi przeszłam, ale jakoś to zawsze lżej jak wiem co mnie czeka na tym nieszczęsnym fotelu...
Jedyne co znalazłam to to:
http://www.dmp.am.wroc.pl/artykuly/DMP_2003402355.pdf

Czyli o takie przyczepianie zamków chodzi? Przepraszam za te wszystkie pytania... ale jak czlowieka coś gnębi...

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości