|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() chociaż ogólnie to bardziej mi odpowiada ta druga wersja ![]()
![]() |
#182 |
Wtajemniczenie
|
mnie sie wydaje ze wystarczy ale to tylko moje zdanie i nie nalezy sie nim sugerować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
POMOCY
![]() mam temat Motyw dziecka, pisze na podst. : M.Maślanka Bidul J. Zającówna Mój wielki dzień, czyli kochankowie mojej mamy E. Zola Germinal i chyba Orzeszkowa- Tadeusz (ale boję się pytan o nowelistykę, ktorej nie cierpię) w lit. przedmiotu mają być jakieś opracowania, ale gdzie ja znajdę opracowania TAKICH ksiązek? :O co w takim razie moge umieścic,żebym miała chociaż jedną pozycję? ksiązki bede omawiać na podstawie swoich odczuć, przemyslen... nie chce miec narzuconego toku myslenia przez opracowanie ![]()
#184 |
Zakorzenienie
|
słownik motywów literackich to podstawa do literatury przedmiotu!!! jak to komisja krzywo patrzy??? bzdura na resorach! dobra bibliografia bez słownika???
jestem oburzona! oprócz słownika motywów możesz jeszcz rzucić leksykonem lektur szkolnych, "pozytywizm" Markiewicza (http://www.merlin.com.pl/frontend/br.../1,310971.html - to podręcznik akademicki - przyda się do Germinala i nowelistyki). czukałam czegoś ogólnie o literackim portrecie dziecka, ale nie znalazłam niestety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pozatym inspiracji do mojej prezentacji (jakie ksiązki wybrać) szukałam w Zeszycie Pani Domu Matura język polski (do tego była płyta z przykładowymi prezentacjami na kompa za 9.90zł). moge coś takiego dać w bibliografii? poszukam gdzies Markiewicza, dzieki ![]()
po prostu Milena ![]() Edytowane przez sugar_kitty Czas edycji: 2007-03-27 o 12:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
hmm, "mało ambitna" to jest właśnie taka książeczka z "pani domu", a słownik to literatura merytoryczna poważnych autorów. jeszcze się nie spotkałam z czymś takim, zęby jakakolwiek komisja krzywo popatrzyła na jakikolwiek słownik w bibliografii. a już sam temat, który każe Ci czerpać z MOTYWU sugeruje, by do słownika zajrzeć.
no ale to juz moje zdanie. ten Markiewicz powinien być w każdej bibliotece publicznej dla dorosłych ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale ja chętnie się dowiem jak to zrobić ![]() mam dwie lektury z Biblioteki Narodowej [chyba tak to się nazywa] i wałśnie kożystam z tych opracowań [min. z przemyśleń Drawicza na temet Mistrza i Małgorzaty]
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
X. Drawicz, Posłowie. [w: ] M. Bułhakow, Mistrz i Małgorzata. wyd. Biblioteka Narodowa, Warszawa 2002 (o ile chodzi o posłowie, a nie o wstęp na przykłąd, i o ile właśnie w tej kolejności każą wam zapisywać: wydawnictwo, miejscowość, rok - bo to bywa różnie). tak mnie w każdym razie uczyli na studiach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Wtajemniczenie
|
mam pytanie...czy ktos moze mi pomoc:
temat: duchy, zjway i upiory. Przedstaw rozne ujecia i funkcje teog motywu w litraturze oraz filmie na podstawie analizy przykladow |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
A masz jakieś konkretne pytanie ?
![]() |
#191 |
Wtajemniczenie
|
z jakich ksiaze skorzyswaC?
|
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
luckygirl
|
A ja mam takie pytanko.
Mam dwa obrazy: "Mona Lisa" Leonarda Da Vinci i "Trzy gracje" Petera Paula Rubensa,czy któraś z Was może wie jaka książka byłaby dobra do literatury przedmiotu?Bo szukam ,szukam i nie moge znaleśc. Mam tylko "Historie piekna" Umberta Eco. |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Wtajemniczenie
|
ooo no tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale już azpytałąm się mojego polonisty ![]() schemat jest taki jak w przypadku opisywania jakiegoś hasła w słowniku czy encyklopedii
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Wtajemniczenie
|
Mamy przygotować materiały potrzebne do bibliografi ,i mam takie pytanko jaka może byc i czy wogóle jest bibliografia :
księga Hioba,Treny-kochanowskiego??
![]() |
#197 |
Wtajemniczenie
|
moge prosić o małą konsultacje?
![]() 1.czy to jest dobra bibliografia? chodzi mi bardziej o uzyte materiały niz o zapis, wczoraj polonistka powiedziała że jest żle jak ma sie kilka stron z książek wziętych (patrz lit.przedmiotu) tylko że ja ją wczesniej zrobiłam i taką zamierzałam oddać ale teraz mam wątpliwości. I czy Cogito to dobry pomysł Literatura podmiotu Nałkowska Z.: GranicaWarszawa: Wyd. Sara, 2003 Prus B.: Kamizelka[w: ] Kamizelka, Michałko. Wydanie XXI. Warszawa: Wyd. Gebethner i Wolff, 1950. Shakespeare W.:MakbetKraków: Wyd. Zielona Sowa, 2005. Zapolska G.: Moralność pani Dulskiej. Wydanie IV. Wrocław: Wyd. Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1986. Literatura przedmiotu: Kirchner H.: Posłowie [w: ] Nałkowska Z.,: Granica. Warszawa: Wyd. Książka i Wiedza, 1982. s.261 – 266. Majewska M.: Makbet. Cogito 2006 nr 15 s.71. Małżeństwo [w: ]Encyklopedia Popularna PWN. Praca zbiorowa pod redakcją naczelną Jana Hoffmana. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 1995. Nowacka I.: Moralność pani Dulskiej Gabrieli Zapolskiej.Lublin: Wyd. Biblioteka Wysyłkowa, 1997. s. 22 – 30. 2. Kolejność- cały plan wypowiedzi wzięty w klamerke i komentarz dlaczego taka kolejność? 1.Dulska, 2.Kamilzelka. 3.Makbet, 4.Granica. Lubie Moralnośc i chciałam ja pierwszą prezentować,a reszta tak bo chciałam to rozgraniczyć. Czy po prostu epokami to prezentować. Dziekuję za wszeelkie uwagi ![]() ![]() Edytowane przez caro_l_a Czas edycji: 2007-03-31 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
mam pytanko bo chcialam dzis oddac biblio,ale sorka stwierdzila, ze jak mam w lit. przemiotu podrecznik (znalazlam jedne ciekawy rozdzial zwiazany z moim tematem) to to jest malo ambitne :/ a jak u was na to patrza? bo mnie wkurza cos takiego.. chyba po to mam podrecznik, zeby z niego korzystac nie?
#199 |
luckygirl
|
Mam pytanko. Czy w bibliografii mogę napisać tak:
Eco Umberto „Historia piękna” wyd. Rebis ,Warszawa 2005 [tu ![]() ![]() ??Bo już sama nie wiem jak mam to zapisywać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
hmm ja mam juz prawie cala prace ale nie wiem co napisac w zakonczeniu!!!!!!!!!! mam rozne wizerunki ojca w literaturze...
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
będę miec kartke z cytatami, podwójną, jedna dla mnie a druga dam komisji, tylko nie wiem czy i jak podpisywac cytaty z lektur, np "na to mamy 4 ściany i sufit..." podpisać Dulska czy Zapolska czy nic?
niby banał ale serio nie wiem:P ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
luckygirl
|
Ja musze jeszcze połowe prezentacji napisać:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
ja wczoraj zaczęłam. dziś będę pisac resztę i boję się jednego- nie zdążę powiedzieć tego wszystkiego, co chcę napisać, w ciągu 15 minut! :O
#205 |
luckygirl
|
Będziesz musiała skrócić swoją wypowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
#207 | ||
Zakorzenienie
|
Oj dawno mnie tu nie bylo...
![]() to moja bibliografia (prawa zastrzeżone ![]() Cytat:
Cytat:
a teraz zabieram sie za pisanie planu i nie wiem jak to zrobic :/
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
i pamietaj że musisz to zmieścic na jednej stronie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
mam
![]() pokazuję ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:21.