Tampony - wątek zbiorczy! - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-03, 21:03   #181
pani_smith
Zakorzenienie

Dot.: tampon!

mammo widzę, że kolejna dyskusja jak o tabletkach antykoncepcyjnych się zaczyna robić, czyli - wszystko jest be

tampony też są dla ludzi i prawidłowo używane ani nie rozdziwiczą, ani nie spowodują infekcji.
imho - głupotą jest zaczynanie od superplusów czy tym podobnych, bo organizm też do tego trzeba przyzwyczaić, a jak jest problem z prawidłowym umieszczeniem - koniecznie aplikator. i wyluzować przede wszystkim

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-03, 23:59   #182
zullugula
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez green_cherry Pokaż wiadomość
A słyszałyście o TSS ( Toxic Shock Syndrom )?
Ja mam 12 lat i też straciłam dziewictwo przez tampony ale jakoś specjalnie się nad tym nie skupiam. Jestem normalną dziewczyną, miesiączkującą a rozdziewiczenie nastąpiłoby wcześniej czy później. Uważam to za kolejny,normalny fizjologiczny etap
Eee, jesteś pewna? ja używam tamponów już dobrych kilka lat, a jakoś nie udało im się pozbawić mnie dziewictwa.
Moim pierwszym tamponem był ob normal, wsadziłam go już za pierwszym razem, w kryzysowej sytuacji u koleżanki- dostałam okresu, a ona używała tylko tamponów. Nie oznacza to, że poźniej nie mialam problemów z ich umieszczeniem, ale były to na szczęście tylko incydenty, wynikające najczęściej ze zdenerwowania. przede wszystkim postaraj sie rozluźnić mięśnie podbrzusza i brzucha, bo one mają skłonność do skurczów w sytuacjach stresowych. Umieszczenie tamponu to naprawdę nie jest trudna rzecz! I na początek dobrze sprawdzą się ob z jedwabną otoczką, bo łatwiej je wsadzić niż tradycyjne.

Edytowane przez zullugula
Czas edycji: 2016-03-16 o 11:41
zullugula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-04, 00:47   #183
pani_smith
Zakorzenienie

tak z innej bajki
tss można się nabawić również używając podpasek.
w związku z tym pewnie też są be

ależ się robię sarkastyczna...

wróciłam
Stary 2007-07-04, 16:40   #184
lasoa
Zakorzenienie

A ja słyszałam ze TSS moze mieć każdy.
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-04, 22:19   #185
pani_smith
Zakorzenienie

uhumm
mężczyźni też chorują. przyjęło się jednak, że to przypadłość kobieca, bo połowa zarejestrowanych przypadków to właśnie kobiety w czasie "tych" dni. a że jest ich ogólnie rzecz biorąc mało, to tym bardziej przyjęło się, że wszystko przez tampony i podpaski.

wróciłam
Stary 2007-07-05, 20:23   #186
dominika_1992
Przyczajenie

GG do dominika_1992

Cytat:
Napisane przez michalina1235 Pokaż wiadomość
Ja najpierw dostałam w szkole mini OB jako darmowe próbki,
więc kombinowałam, bolało, ale jakoś się w koncu nauczyłam je aplikować.
Jak już gładko szło, kupiłam większe normal, potem super czy coś tam,
w każdym razie błony dziewiczej już nie mam Mam teraz ogromne problemy,
ponieważ przez to, że nie mam tej dodatkowej ochrony, bardzo często łapię różne zapalenia, grzybice
Na basen nie mogę chodzić, nad jeziorem się kąpać, bo od razu jestem chora
I jestem wściekła na tą cholerną komercyjną firmę, która rozdaje w szkołach tampony małym i naiwnym dziewczynkom, które krzywdzą same siebie, nie wiedząc o tym..
Firma OB i moja nawiność pozbawiła mnie również przeżyć podczas mojego pierwszego razu Co ja powiem mojemu chłopkowi?? "Wiesz, sama się rozdziewiczyłam wciskając sobie tampon"?!?!;/ Żałosne;/ Jak słysze o tamponach, zalewa mnie krew! Wciskają kit, że mini rozmiary można bez obaw stosować, nawet u dziewic, po to, żeby mieć większą ilość kupujących i aby więcej zarobić
Wiadomo, że po jakimś czasie minis przestanie wystarczać i sięgnie się po większe.. Odradzam każdej dziewczynie, która jest jeszcze dziewicą,
mówię wam, zaoszczędzicie sobie wiele kłopotów... Uczcie się na moich błędach...
Ale z o.b. (nie wiem jak u innych firm), właśnie te super i chyba potem są super plus, to są dla dojrzałej kobiety. Dla nas są mini i normal. I nie rozumiem po co mamy sięgać po większe skoro te nam np. nie przeszkadzają.
dominika_1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 13:29   #187
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Poison27 Pokaż wiadomość
Cholera Wlaśnie wyszlam z lazienki i kolejna nieudana próba za mną. Cholernie mnie boli. Wkladam na jakies 1,5 cm i dalej nie mogę... Jestem dziewicą to fakt ale bez przesady . Mysle o czyms innym, czytam jakies ulotki, rozluźniam i nic... Boję się czy w przyszlosci nie będe musiala iść na zabiegowe usuniecie błony... Dodam że probowalam na pro comfort, najmniejszych na rynku
Poison, nie martw się Mnie nauczenie się zakładania tamponu trwało ponad trzy miesiące. A wszystko z powodu obozu windsurfingowego. Musiałam coś z tym zrobić, inaczej nie byłoby sensu jechać, bo akurat przez cały czas trwania obozu miałabym okres. I kupiłam wszystkie chyba dostępne rodzaje tamponów mini- bolało, piekło, płakałam, przez trzy cykle próbowałam po kilka razy na dzień- i nic.
Dzień przed obozem znalazłam tampaxy z aplikatorem, nie miałam pojęcia czym to się je .
Pobieznie przeczytałam instrukcję, rach ciach- 5 minut przed zbiórką i się udało. Więc się nie zniechęcaj- mnie się udało to i Tobie się uda

Co do samej techniki- mówisz, że tampon wchodzi Ci tylko na 1,5 cm? Nie jestem znawcą, ale błona dziewicza nie znajduje się chyba tak blisko wejścia do pochwy.
Może robisz ten sam błąd, który mnie się zdarzyło parę razy popełnić? Otóż wcale nie aplikowałam tamponu tam gdzie trzeba, robiłam to trochę zbyt 'wysoko' i wcale nie chciał wejść, bo było to troszkę ponad wejściem

Błona dziewicza to nie jest jakimś 'kapsel', który blokuje wejście do pochwy. Masz miesiączkę, to którędy ona wychodzi na zewnątrz? W błonie dziewiczej jest otwór (może otwory i otworki ), przez który krew wychodzi, więc musisz go po prostu znaleźć- mnie to zajęło dużo czasu.
Poza tym na początku pomogło mi, jak ustawiłam sobie pod nogami lusterko.

Musisz wiedzieć, jaka pozycja będzie najwygodniejsza. Ja np. w zyciu nie potrafiłabym założyć tampona z nogą na sedesie, muszę na stojąco z lekko ugiętymi nogami.

Co do wyjmowania- tu natomiast tylko na sedesie, trzeba na maxa się rozluźnić i w moim wypadku pociągać sznureczek 'przed siebie', nigdy w dół, bo inaczej boli.

Powodzenia, uda się

P.S. Moje dwie koleżanki rozdziewiczyły się tamponami (stwierdzone przez ginekologa). Bolało je, ale pchały na siłę. I to jeszcze od razu jedne z większych tamponów

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 21:14   #188
smv
Zakorzenienie

ej dziewczybki a macie taki problem ze po wyciganieciu jednego juz zalozeniue 2 sprawia wam problem? bo cholera ja taki mam..
mam za sucho i tu jedyny problem...
a no i nie umiem zalozyc 'korka' na stojaca..no nie ma bata;P heh
wytwalosci kobietki zycze!)
Stary 2007-07-13, 00:42   #189
Maggie_90
Wtajemniczenie

Zwykły- tak, z aplikatorem- nie

Stary 2007-07-24, 02:09   #190
f.kama
Raczkowanie

ja swoja pierwsza probe mialam z ob i...tragedia bolalo i wogole po 5 minutach wyciagnelam bo po prostu zle go zalozylam...druga i udana proba byla z tampaxem i uzywam je do teraz bo sa swietne w aplikacji i w ogole super....ej co wy gadacie , naprawde mozna sie tamponem rozdziewiczyc? jak poznac ze to sie stalo?
Stary 2007-07-24, 08:09   #191
Soft
Wtajemniczenie

Częste używanie tamopnów nie jest zdrowe i moze prowadzic do chorób drób rodnych i każdy ginekolog to powie. To ze ktos uzywa tamponów kilka lat to nie znaczy ze nic mu nie jest i nie bedzie. Schorzenia związane z naszymi kobiecymi sprawami rozwijają sie przez dlugie lata i zazwyczaj ujawniaja sie w ciut pozniejszym wieku, gdy jest juz za pozno na odstawienie tamponów.Podpaska jest duzo bardziej bezpieczna.Sama używam tamponów bo jest to bardzo wygodne. Ale aplikuje je jedynie sporadycznie, gdy wychodze na dluzej z domu lub w sytuacjach gdy wole czuc sie bardziej komfortowo. A tak poza tym to podpaski- teraz mamy juz takie podpaski ktorych nie czuc i nie widać;-)

A co do aplikacji tamponów tez mialam bardzo duze z tym problemy ;-) ale metodą prób i błędów w koncu sie udalo;-) trzeba probowac, najlepiej z mini tamponem.

Wymiana
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43332094 #post43332094
Soft jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-24, 14:05   #192
JagaBaga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Soft Pokaż wiadomość
Częste używanie tamopnów nie jest zdrowe i moze prowadzic do chorób drób rodnych i każdy ginekolog to powie. To ze ktos uzywa tamponów kilka lat to nie znaczy ze nic mu nie jest i nie bedzie. Schorzenia związane z naszymi kobiecymi sprawami rozwijają sie przez dlugie lata i zazwyczaj ujawniaja sie w ciut pozniejszym wieku, gdy jest juz za pozno na odstawienie tamponów.Podpaska jest duzo bardziej bezpieczna.Sama używam tamponów bo jest to bardzo wygodne. Ale aplikuje je jedynie sporadycznie, gdy wychodze na dluzej z domu lub w sytuacjach gdy wole czuc sie bardziej komfortowo. A tak poza tym to podpaski- teraz mamy juz takie podpaski ktorych nie czuc i nie widać;-)

A co do aplikacji tamponów tez mialam bardzo duze z tym problemy ;-) ale metodą prób i błędów w koncu sie udalo;-) trzeba probowac, najlepiej z mini tamponem.

Zgadzam się z Tobą. Przecież krew w sprzyjających warunkach szybko się rozkłada, a bakterie gnilne uwielbiają ciepełko i wilgoć !!! W każdym razie używanie tamponów jest zabronione osobom, które mają lub leczyły nadżerkę.
Stary 2007-07-24, 15:03   #193
Maggie_90
Wtajemniczenie

Tak, idealna pożywka dla bakterii. Dlatego w ogóle nie jestem w stanie zrozumieć osób, które stosują tampony jeszcze w nocy...

Stary 2007-07-25, 17:46   #194
klosik_93
Rozeznanie

Tampony...

Witam wszystkich...
Mam pytanie: czy moge stosować tampony wtedy kiedy spodziewam sie okresu?
Czy nic mi sie nie stanie i czy bedzie mogł wyjsc...
Za odp z góry dziekuje.
klosik_93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-25, 17:53   #195
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney
Dot.: Tampony...

Cytat:
Napisane przez klosik_93 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich...
Mam pytanie: czy moge stosować tampony wtedy kiedy spodziewam sie okresu?
Czy nic mi sie nie stanie i czy bedzie mogł wyjsc...
Za odp z góry dziekuje.
a w jakim celu chcesz uzywac tamponow nie mając okresu ??
sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-25, 18:07   #196
klosik_93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sweeney Pokaż wiadomość
a w jakim celu chcesz uzywac tamponow nie mając okresu ??
spodziewam sie okresu w najblizszych dniach a nie chce miec wpadki poniewaz jutro ide na impreze a tam raczej nie bedzie warunkow;/ wole byc ubezpieczona na wypadek...
Stary 2007-07-25, 18:13   #197
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Cytat:
Napisane przez klosik_93 Pokaż wiadomość
spodziewam sie okresu w najblizszych dniach a nie chce miec wpadki poniewaz jutro ide na impreze a tam raczej nie bedzie warunkow;/ wole byc ubezpieczona na wypadek...
To załóż wkładkę, ewentualnie podpaskę. Nie mozna w takiej sytuacji używać tamponów
sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-25, 18:19   #198
klosik_93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sweeney Pokaż wiadomość
Nie mozna w takiej sytuacji używać tamponów
kiedys slyszalam ze mozna...
Stary 2007-07-25, 22:44   #199
pzs1
Zadomowienie

GG do pzs1

Również polecam wkładkę. Osobiście nigdy nie słyszałam o używaniu tamponów "na zapas". I jak to na imprezie nie będzie warunków nie będzie tam łazienki?
Stary 2007-08-05, 00:10   #200
Poison27
Wtajemniczenie

GG do Poison27

włozyłam dzisiaj a co ważniejsze wyjełam Kupilam tampaxy najmniejsze z aplikatorem. Co prawda dzis pierwszy dzien okresu, ale mini na 2 godzinki byly wystarczające.
Niepokoi mnie tylko to że wyjełam tampona i byl trochę.. zniekształcony? Spłaczony i sznureczek z jednej strony calkiem byl na wierzchu... Nie wiem przez co, mozliwe ze za mocno scisnęłam palcami aplkator...
Jutro sprobuj juz bez aplikatora...
A co do pozycji - bo wczesniej juz tu pisalam że ni jak nie mogę To usiadłam na podłodze, rozkrok, lusterko i siup. Nie wiem czy to co widzialm bylo błoną dziewiczą, ale widzialam w pochwie dwa otworki, wczesniej wsuwalam za wysoko...
Stary 2007-08-05, 18:17   #201
pani_smith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JagaBaga Pokaż wiadomość
W każdym razie używanie tamponów jest zabronione osobom, które mają lub leczyły nadżerkę.
a ja się nie zgodzę z tym stwierdzeniem. lekarz powiedział przyjaciółce, że nie powinna ich stosować jedynie W CZASIE LECZENIA nadżerki. (osoby, które ją mają często nie wiedzą o tym fakcie i też stosują).

co zaś do dyskusji toczącej się nieco powyżej - nie ma przeciwwskazań do stosowania tamponów przez cały czas, w tym również w nocy - krwawienia są wtedy zazwyczaj mniejsze, bo i mniej się w nocy poruszamy (i zgadza się z tym wielu ginekologów, więc absolutnie nie, że wszyscy odradzają). to tylko rzecz odpowiedniej higieny i odpowiednio częstych zmian tych środków higienicznych.

wróciłam
Stary 2007-08-05, 19:17   #202
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
co zaś do dyskusji toczącej się nieco powyżej - nie ma przeciwwskazań do stosowania tamponów przez cały czas, w tym również w nocy - krwawienia są wtedy zazwyczaj mniejsze, bo i mniej się w nocy poruszamy (i zgadza się z tym wielu ginekologów, więc absolutnie nie, że wszyscy odradzają). to tylko rzecz odpowiedniej higieny i odpowiednio częstych zmian tych środków higienicznych.
No chyba że ktoś w nocy będzie wstawał specjalnie, by zmienic tampon Osiem godzin to trochę za długo.

Stary 2007-08-05, 19:53   #203
pani_smith
Zakorzenienie

szczęśliwi ci, co sypiają po 8h i więcej.

zresztą na opakowaniu ob jest napisane "do 8h"

wróciłam
Stary 2007-08-15, 03:09   #204
Mortyshja
Rozeznanie

Dla osób które mają zamiar używać tamponów polecam kupić sobie tampony ob mini z takim fajnym różowym pudełeczkiem na tampony i z książeczką w której jest opisane co gdzie i jak Bardzo przydatna dla początkujących

Kupiłam sobie to bo spodobało mi się pudełeczko

A cena tego "zestawu" to bodajże około 8-9 zł Kupowałam w rossmanie

Strona ob:
http://www.myob.pl/

Mortyshja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-16, 12:30   #205
karluska
Raczkowanie

GG do karluska Send a message via Skype™ to karluska

ja tez zaczęlam uzywac tamponów w sytuacji kryzysowej gdy groziła mi pała z wfu za niechodzenie na basen :P i tzreba bylo sie sprezyc i chodzc na kazdy nawet podczas okresu a wiec tzreba było zaczac stosowac tampony ale pamietam ze na poczatku tez bolalo ale teraz to raz dwa gotowe
karluska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 19:47   #206
Paulina1994
Przyczajenie

Exclamation Bardzo proszę o radę ! (Tampony)

Witam, jestem Paulina i mam 13 lat.

Chciałabym używać tamponów, jestem dziewicą i okres mam już 3 lata, nigdy ich nie używałam. Niedawno kupiłam sobie OB NORMAL ze skręconymi rowkami i probowałam włożyć, ale nerwy mnie zjadły.
13 września mam wycieczkę 200 km za moje miasto, a akurat wtedy mi wypada pierwszy dzień okresu, a jadę na zawody sportowe ! Wiadomo, że w podpasce będzie nie wygodnie, więc proszę o jakąś dobrą radę.

ODPISZCIE
Paulina1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 20:23   #207
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Bardzo proszę o radę ! (Tampony)

po pierwsze to nie kupuj normalów, ale najmniejsze o najłatwiejszym sposobie aplikacji, jeśli ob to silk touch mini
są na tyle cieniutkie, że powinnaś sobie poradzić.
Przede wszystkim rozliźnij się, napięcia mogą powodować trudności. Umyj dokładnie ręce, przyjmij wygodną pozycję, np. w kulci albo z nogą uniesioną i podpartą np. na desce klozetowej, paluszkiem nakieruj tampon i nie stresuj się, jak się nie uda za pierwszym razem wyjdzie za drugim. Podejdź do tego spokojnie. Delikatnie wsuń tampon przestrzegając zaleceń na ulotce i wsuwaj palcem aż do oporu dość głęboko. Potem wstań i poruszaj się trochę, czy nie czujesz tamponu. Dobrze założonego tamponu nie czuć. Jeśli Cię uraża, popchnij lekko dalej. Pamiętaj, że sznureczek na wystawać na zewnątrz. Jeśli wydaje Ci się, że włożyłaś źle, znów rozluźnij się i delikatnie pociągnij za sznureczek, powolutku, a następną próbę podejmij za jakiś czas.
Pamiętaj, żeby tampon często wymieniać i raczej nie używać na noc.
I choć to rzadkie, pamiętaj o możliwości wstrząsu.
Jeśli nie masz pewności co do szczelności zabezpieczenia przed plamieniem na bieliznę, użyj małej wkładki higienicznej.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 20:46   #208
Paulina1994
Przyczajenie

A nie mogę używać OB NORMAL na pierwsze dni okresu?
Stary 2007-09-10, 20:58   #209
ciasteczkowy potwór
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulina1994 Pokaż wiadomość
A nie mogę używać OB NORMAL na pierwsze dni okresu?
Możesz, ale wiadomo, że im mniejszy rozmiar tym łatwiej Ci go będzie włożyć. Dopóki nie nabierzesz wprawy lepsze dla ciebie będą tampony w rozmiarze mini.
ciasteczkowy potwór jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 21:01   #210
Paulina1994
Przyczajenie

AHA.
Ale co ile trzeba zmieniać MINI na pierwszych dniach okresu ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości