![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak będziecie lub jak zwracacie się do teściów?
Ja jestem kilka miesięcy po ślubie i ciągle mówię do teściów "Pan", "Pani" ale tylko dlatego, że nie zaproponowali mi abym mówiła do nich Mamo, Tato
![]() ![]() Za to Mój TŻ czasem się jeszcze zapomina i mój Tata ostatnio się obraził i powiedział że jak on mu będzie mówił na "Pan" to on do TŻ też będzie mówił "Pan" ![]() Edytowane przez Balbinaa Czas edycji: 2010-10-09 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Przyczajenie
|
mnie również nie zaproponowali, w przeciwieństwie do moich rodziców, którzy zrobili to zaraz po ślubie. Ja też zwracam się do nich per Pan, Pani- ale jest to dla mnie na rękę ponieważ ich nie znoszę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
my mówimy mamo, tato.. szczerze to ja się nie mogłam doczekać, bo dziwnie mi było mówić do mamy TŻta "Pani" po 6 latach bycia z TŻ.. jednak mimo to zacząć nie było łatwo, przez te lata "pani" weszło w krew i na początku wychodziło "pa..mamo" ale po miesiącu już naturalnie jest
![]() Była jedna śmieszna sytuacja. Moja mama często wlepia nam jakieś kotlety itd. i kiedyś mój mąż mówi do mojej mamy " Mama zawsze nam tyle daje, że D. mówi, że się wykazać kulinarnie nie może". Na to moja mama " to powiedz mamie, żeby Wam tyle nie dawała" tż " no właśnie mówię " ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
'
jak widać i jednej i drugiej stronie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Ja sobie nie wyobrazam zwracac sie mamo czy tato do tesciow....Juz sama nazwa wskazuje, ze sa to TESCIOWIE, a nie RODZICE...Aczkolwiek, padla taka propozycja od tesciowej dzien po slubie, jednak odpralam ze troche to krepujace,i ani nie potwierdzilam, ani nie zaprzeczylam i dalej mowie pani, bo to najbardziej naturalna forma po per tesciowo...Nie bede sie wyglupiac z jakimis mamami bo ta mam jedna, i nie uwazam za fajna rzecz nazywanie w ten sam sposob co wlasna matke jakiejkolwiek innej kobiety, chocby najlepszej...Moja siostra tez mezatka, ma swietne kontakty ze swoja tesciowa, dostala propozycje zwracac sie mamo badz po imieniu, ale takze uwaza, ze chyba forma pani Basiu brzmi najbardziej neutralnie, i tego sie bede trzymac...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
moj maz mowi moim rodzicom po prostu na TY, ja tesciowi tez
![]() i dobrze mi z tym ![]()
![]() |
#188 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moi rodzice od razu na weselu powiedzieli mężowi, żeby zwracał się "mamo/tato", albo po imieniu. Ze strony rodziców TŻta zero reakcji, ale to dziwni ludzie, których nie trawię.
![]() |
![]() |
#190 |
Wtajemniczenie
|
ja zwracam się mamo i tato,mama męża to wspaniała kobieta a "teściowa"jakoś mi się żle kojarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Rozeznanie
|
Zarówno ja, jak i mój mąż zwracamy się do naszych teściów "Mamo, Tato". Ponieważ lubimy jasne sytuacje po ślubie zapytaliśmy się moich i TŻ Rodziców jak chcą, aby się do nich zwracać. I tak się zwracamy
![]()
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
Heh, mam to samo, tylko, że my jesteśmy po ślubie cywilnym, jednak mój P. już długo przed ślubem mówił, do mojej mamy, mamo, ponieważ byłam w ciąży, ale moja jest z tego bardzo zadowolona. Głupie jest to, że mieszkamy u moich teściów, a ja muszę u Paniować i Panować. :/ Ale i tak ich nie lubie bo wszystko ma być po ich myśli nawet w mojej rodzinie, więc nie wyobrażam sobie mówić "mama i tato"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Moi teściowie również zaproponowali na naszym ślubie, by zwracać się do nich "mamo, tato", ale jakoś dziwnie jest mi się przestawić ( ślub był w czerwcu) i jak na razie dalej jest per Pani, Pan. Ratuje mnie to, że mieszkają daleko i bardzo rzadko się z nimi widujemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Ja będę miała wspaniałych teściów więc będę zwracała się do nich "mamo i tato" o ile wyraża chęć bym się tak do nich zwracała.
Póki co w rozmowach takich "na luzie" Typu śmiechy, chichy itd używam zwrotu teściowa. Jednak na co dzień jest Pan i Pani. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Pan i Pani. Nigdy nie powiem mamo czy tato, chociaż mam z nimi dobry kontakt ale nie i już
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Przyczajenie
|
ja się trzeci rok przełamać nie mogę żeby mówić Mamo, Tato... Teściowie sami zaproponowali ale mi to przez gardło nie przechodzi, wiem że im trochę przykro ale nie umiem :/ Myślicie że warto się zmusić skoro im zależy żeby być 'bardziej rodziną?'
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakręcony Chochlik
|
U mnie już na weselu zaczęły się zmiany. Poszłam z teściową do pokoju, gdzie trzymaliśmy prezenty. Coś się chciałam spytać i powiedziałam per "Pani". Ona na to " Jaka Pani?
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Zwracam się do teściów "Mamo" i "Tato". Łatwo mi to przyszło, ponieważ mamy bardzo dobre relacje. Poza tym teściowa jest tak ciepłą osobą, że nie wyobrażam sobie do niej inaczej mówić.
![]() Edytowane przez Almariel Czas edycji: 2011-09-08 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Wtajemniczenie
|
My jeszcze przed ślubem, ale np do babci jednej mojego TŻta mówie babciu, cioci ciociu bo jak dowiedziały się, że jestem w ciaży to stwierdziły, że już prawie jak rodzina. Natomisat co do rodziców... Narazie zwracamy się Pani/Pan - teść jest za granicą więc baaardzo rzadko go widuję, natomiast teściowej nienawidze , zresztą ona mnie też więc raczej nie rozmawiamy. A jeśli chodzi o moich rodziców to Tż się śmiał że mama/tata będą po ślubie więc teraz woła albo bezosobowo albo babcia/dziadek hehe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
Ja mówię do teściów po imieniu i mówiłam tak kiedy mieszkałam u nich przed ślubem.Nie wiem po ile dziewczyny macie lat,bo może dla 20-22 latki to byłby problem.Ja miałam 24 jak ich poznałam,a 26 kiedy był ślub.Tak po prostu wyszło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja mam już trzydziestkę na karku, a nie wyobrażam sobie mówić po imieniu do ludzi, którzy są starsi ode mnie o 30 lat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
Ja również nie wyobrażam sobie mówić do teściów po imieniu... Chociażby z samego szacunku dla nich.
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tylko i wyłącznie problem kulturowy, w naszej tradycji przyjęło się mówienie do starszych wiekiem na pan/pani.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-09-13 o 09:52 Powód: uzupełnienie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
Oczywiście, jeśli dwie strony wyraża chęć i zgodę na zwracanie się po imieniu, to jak najbardziej można.
Ja do swoich teściów mam bardzo duży szacunek, nie tylko ze względu na sam wiek. W związku z czym osobiście wolałabym zwracać się do nich "mamo, tato", bo jakoś nie wyobrażam sobie mówić do nich po imieniu. Może faktycznie to wywodzi się z tradycji i kultury. także z wychowania- bo mnie uczono szacunku do starszych i wpajano pewne zasady co do zachowania wobec osób w danym wieku.
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście nie czuję żadnej potrzeby przynależności do rodziny męża, wręcz przeciwnie na samą mysl mnie odrzuca. Zostałam więc przy pan/pani i dobrze mi z tym. Gdyby zaproponowali mi mówienie po imieniu zgodziłabym się.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
A mnie osobiście strasznie razi, że dwa tygodnie po ślubie teściowie ani słowa nie powiedzieli odnośnie tego, jak mam się do nich zwracać. TŻ już na weselu usłyszał, że do moich rodziców może mówić Mamo i Tato, jeśli ma ochotę. Do części rodziny męża zwracam się ciociu/wujku/babciu, więc przy wspólnych spotkaniach z teściami i resztą jest to trochę problematyczne...:confuse d: Poza tym, niby mnie akceptują, ale doskonale wiem, że teściowa sobie inną (bardziej podobną do siebie) synową wymarzyła dla pierworodnego, dlatego mimo, iż nie chciałabym mówić do niej Mamo, to "panowanie" jest dla mnie strasznie upokarzające...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
Może jestem jakaś dziwna/nietradycyjna,ale po co mówić do praktycznie obcej osoby mamo/tato.Naprawdę nie rozumiem tego zwyczaju,mamę ma się jedną,tatę też (nie mówię tu o znikomych przypadkach,kiedy dziecko wychowuje niebiologiczny ojciec/matka).To skoro rodzice TŻ są Twoimi rodzicami,to wychodziłoby na to,że On jest Twoim bratem.
![]() Tylko nie naskakujcie na mnie,po prostu nie rozumiem istnienia takiej ,,tradycji". Edytowane przez ricca166 Czas edycji: 2011-09-23 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:12.