![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Humanistyczne studia
Ależ dziewczyny, dla miłośnika matematyki algorytmy, logarytmy i inne -ytmy wydawać się powinny proste. A te trudniejsze jawić się powinny niczym intelektualna zagadka, której odkrycie jest słodkie niczym miód.
Dla architekta praca nad projektem jest przyjemnie zajmująca i zachwycająca. Kreski same wychodzą spod rąk. Polonista delektuje i napawa się słowem, bada je niczym lekarz. A lekarzowi anatomia człowieka wydaje się błahostką, zawiłości organizmu nie mają przed nim tajemnic. I na tym polegają predyspozycje do danego zawodu... I to może być wyznacznikiem trafności wyboru (oczywiście można mieć po drodze mniej lub bardziej pod górkę). To co dla innych jest ciężką harówką dla właściwej osoby jest proste niczym drut dla elektryka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak jest dokladnie z kazdym... Jezeli ktos nie rozumie algorytmow to dla niego rowiez bedzie to katorga... Wiec prosze cie nie mow ze to prosta sprawa bo nie posiadasz takiej umiejetnosci ktora moga poszczycic sie wybitne umysly humanstyczne... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a tu się zgadzam w 100000000000%.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A teraz dodatkowo się dowiedziałam,że mam "wybitny umysł humanistyczny". Tak-"koncentrat przesłania"potrafię wyciągnąć ze wszystkiego. ![]()
![]() |
![]() |
#185 | |
BAN stały
|
Cytat:
Taką umiejętność da się wykształcić - po to też się idzie na studia polonistyczne. Bo jakoś nie wierzę w te "wybitne umysły humanistyczne" 100% pojmujące wszystkie dzieła na studiach z automatu już na I roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja niestety nie mam super humanstycznych zdolnosci bo nawiiazujac do Gombrowicza na 7 przeczytanych ksiazek o 4-5 moge sie pełnometrazono wypowiedziec...mimo ze studiujac prawo historię i literutrę musialam miec w malym palcu... A zawsze byłam scisła...Mialam 5 z matematyki przez caly ogolniak tak samo jak z fizyki i chemi... Jak widac...Nie da się tego tak POPROSTU nauczyc.... ![]() Dlatego PODZIWIAM humanistów i starsznie im zazdroszcze lekkosci i wolnosci myslenia bo niestety moj zawod narzuca suche reguly ktorych trzeba sie trzymac... I strasznie mnie boli ze dla wiekszosci humanistów ktorzy dla mnie są głowna inteligencja narodu , nie ma pracy a jak jest to za kiepskie pieniadze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moi znajomi (tak ci z zacieciem humanistycznym jaki scislowcy) to ludzie zwyczajni. A moze niezwyczajni? Bo nie zyja tylko praca, bo potrafia sie zachwycic wierszem, czy dobra ksiazka i potrafia godzinymi (ba, dniami calymi) zwiedzac interesujace ich miejsca. I czy maja umysl scisly czy nie, to potrafia takze obliczyc to i owo a takze sprawdzic co tez im w kompie nie dziala... Nie wszyscy oczywiscie i nie w takim samym stopniu (bo na przyklad ja nie wiem co i jak dzala w moim kompie ![]() Moi znajomi sa ludzi z jakimis tak (bardziej czy mniej powaznymi) zainteresowaniami, ktore nie kreca sie tylko i wylacznie wokol tego z czym pracuja... I dlatego zle sie czuje czytajac ten watek. Bo tu nalezy byc albo a albo b. Nie ma innych mozliwosci. edycja: Jeszcze cos mi sie przypomnialo... Wiele lat temu, rodzice mojego kolegi wraz ze swoimi znajomymi zalozyli sobie takie hmmm stowarzyszenie? grupe? pod nazwa "Klub Ogrodowych Krasnali" (sa Niemcami i taka nazwa wydala im sie bardzo dowcipna. Zreszta... mnie tez smieszy ![]() Do czego daze... nikt z nich nie stwierdzil, ze "to nie moja dzialka". Ale moze dlatego, ze to inne pokolenie. Do glowy im nie przyszlo, ze nalezy sie zajmowac tylko swoim zawodem i dzielic ludzi na scislowcow i humanistow. I kazdemu z nich pozostawic jego dzialke do dzialania... Pozdrawiam i do widzenia.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2007-06-16 o 10:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
Cheer zgadzam się z Tobą...
Kierunek kierunkowi nierówny.... ![]() Edytowane przez cheer Czas edycji: 2007-06-16 o 10:57 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jestem w 1 klasie lo ![]() ![]() dla mnie nauczyc sie deklinacji, okreslic na czym polega metafizyka poezji baroku czy opisac historie Polski (tudziez powszechna ![]() ale jezeli chodzi o chemie czy fizyke... to porazka ![]() ![]() i tu Wam cos powiem: szybciej naucze sie wiersza ktory ma 10 strof niz regulki z fizyki ktora ma 2 linijki. szybciej naucze sie 5 deklinacji, 2 koniugacji, 3 czasow i 2 skladni w lacinie niz reakcji jonowych, czy jak to sie tam nazywa. nigdy w zyciu nie umielam np funkcji. i wiem ze nigdy sie nie naucze, pomimo, ze probowalam, ale ja po prostu patrze na funkcje i juz nie rozumime ![]() ale niektorzy w mojej klasie znalezli sie przez przypadek. lacina do nich w ogole nie trafia, choc staram sie im tlumaczyc jak moge najprosciej. histori nie sa w stanie sie nauczyc, bo myla im sie daty, wladcy etc. z polskiego maja agorzenie, bo nie potrafia interpretowac wierszy, poprawnie pisac, mowic. wybrali ten profil, bo mysleli, ze klasa humanistyczna ma nizszy poziom, co NIE jest prawda. ale takie jest powszechne zdanie - klasa mat-inf jest dla ludzi inteligentnych, klasa humanistyczna (a juz szczegolnie artystyczna) dla obibokow, ktorzy nic nie umieja. to przykre, bo ja swiadomie wybralam ten profil. chce zostac aktorka - tak wiem, nedzna raca w teatrze za 500 zl miesiecznie - moi rodzice wciaz mi to powtarzaja, bo maja nadzieje, ze zrezygnuje, pokieruje sie rozsadkiem i pojde, jak moja siostra, na studia jezykowe. ale kiedy na nia patrze i widze jak sie meczy, bo tego nie lubi wiem, ze ja nigdy sobie tego nie zrobie. wole miec marna prace za 500 zl i wiecnie uczyc sie rol niz meczyc sie jak ona i oszukiwac sie, ze jestem szczesliwa, bo bede miec zawod. dla osob ktore lubia tan lub inny jzyk jest to ok. dla mnie - nigdy. ojc, rozpisalam sie. wybaczcie ![]() EDIT: Cytat:
![]() ![]() ale kocham moja lekkosc i wolnosc i to, ze kazdy moze ten sam wiersz interpretowac inaczej itd ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze...
![]() Problemem przecież jest nie to, czy ktoś, gdy jest filozofem przyrody nieożywionej ![]() Nie ma sensu rozwodzić się, że czy wykładowca 17 wiecznej angielskiej literatury jest zatem ''coś'' wart, czy też nie (przypomniał mi się ''Dowcip'' i scena, gdy Jason, rewelacyjny materiał na zjapiszoniałego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tyle, jeżeli chodzi o ot. :P Warto iśc na to co się lubi, co studiować się pragnie, przy jednoczesnym planowaniu, z czego będzie się później utrzymywać. Bo studia dla wielu tak naprawdę, to ''tylko'' 5 lat, a to niewielka część samego życia. *Nie zawsze kolejny laptop czy nowa honda jest lub będzie wyznacznikiem szczęścia. Wyrywając z orbitowania bez cukru ![]() No co kto lubi. Na szczęście. ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Ciekawy temat. Trochę jednak szkoda, że momentami
![]() Według mnie (nie będę odkrywcza) najważniejsze jest, aby robić to, co się potrafi, do czego się ma predyspozycje i co się lubi. A jeśli przy okazji daje to możliwość dużych zarobków - cudownie. Ja wiem, że życie nie zawsze taką możliwość stwarza, ale można chociaż powalczyć. Kiedy wybierałam profil w liceum cała moja rodzinka (i mama po polonistyce, i kuzyn na politechnice, i kuzynka po literaturoznawstwie... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dlatego (nie krzyczcie na mnie, że nie wiem, co mówię ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I mam prośbę - humaniści i ścisłowcy szanujcie się nawzajem. Bo obie te grupy są nam potrzebne. (Ale pokuszę się o stwierdzenie, że tylko wtedy, iż reprezentować je będą osoby mający do tego predyspozycje i lubiący, to co robią.) Amen ![]()
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Paula- masz tak samo jak mój TŻ. On marzył o historii, ale jako, że ja wybrałam życie polonisty, on jako głowa rodziny poszedł na informatykę. Maturę z polskiego zdał najlepiej, miał 6 z matmy również 6, myśli bardzo logicznie, na swoim wydziale jest w pierwszej trójce, ale cały czas brakuje mu czegoś humanistycznego, dlatego szuka drugiego kierunku np. socjologii.
Mi się wydaje, że jak ktoś ma predyspozycje i do tego i do tego to tylko jego skarb i wielka szansa. Kto powiedział, że musisz skończyć jedne studia? Po 3 roku na większości uczelni już jest lżej, można sobie iść na podyplomówki, albo ciągnąć dwa kierunki jednocześnie. Moja koleżanka np. studiuje medycynę dziennie, a polonistykę zaocznie, ciężko jej, ale radzi sobie, ma stypendium naukowe. Poza tym teraz jest to super rozwiązane, bo istnieje system boloński. Możesz do licencjatu studiować jeden kierunek, a na uzupełniające magisterskie wybrać inny ![]() Ten system boloński jest tez o tyle fajny, że nie trzeba rezygnować ze studiów, jeśli nie spełniają naszych oczekiwań. 3 lata można przejść, a potem zmienić na coś ciekawszego, albo z większymi perspektywami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Apropos tematu - czy jest tu jakaś studentka filologii klasycznej? Mam pytanie nie cierpiące zwłoki ![]()
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No tak, ja myślałam np. o studiowaniu dwóch kierunków, ale czy dam radę? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mnie się od kilku lat wydaje, że wiem, co chcę w życiu robić, ale czy to możliwe - czas pokaże. Chciałabym robić coś związanego z reklamą albo public relations, tylko ze do tego takich typowych studiów nie ma, a do agencji reklamowej można trafić po jakimkolwiek kierunku. Tylko trzeba mieć jeszcze szczęście... Gdybym przynajmniej była baaardzo zafascynowana tajnikami polonistyki ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Paula- system boloński właśnie po to został stworzony, by ułatwić studiowanie interdyscyplinarne. Możesz studiować coś zupełnie innego
![]() Co do reklamy i public relations- ja studiuję polonistykę ale mam specjalność komunikacja społeczna i krążę wokół zajęć opcyjnych "dyskurs publiczny", "język polityki i reklamy", "gest, obraz,słowo" w komunikacji" "komunikacja niewerbalna" itd. Po tych zajęciach mogę pracować jako pr-owiec, albo spec od reklamy, chociaż ja akurat poszłam w stronę polityki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Oj, zdolnego, zdolnego.
![]() No własnie, przeciez z ta polonistyką to nie od razu trzeba wylądować w szkole. Btw. Telewizja jest w koncu pełna ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Impersona no ja wiem, że np. na polonistyce, dziennikarstwie można robić takie specjalizacje, ale wydaje mi się to trochę ryzykowne :p bo wiem, że raczej trudno jest zaczepić się w takiej agencji. A w szkole nie chciałabym wylądować, bo predyspozycji do nauczania nie mam w ogóle, a wiem jak ważne jest, by nauczyciel lubił to, co robi.
![]() Aete weim, wiem, ale jak już napisałam - ryzyko jest, bo nie każdemu się uda do takiej telewizji dostać, chociażby chęci były największe. ![]()
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Można sobie tak gadać do rana.
![]() W ogóle zdechłabym tam chyba z nudów, najpierw nad historią, a potem zarzynałabym się, bo z niechęcią, nad tymi wszystkimi paragrafami. Ale i też nie sądzę, abym sobie tam nie mogła dobrze poradzić.
![]() |
![]() |
#200 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z bardzo prostego powodu - finansowego. Za analizę filozoficzną nikt nie zapłaci. Nikomu to specjalnie do szczęścia potrzebne nie jest, chyba, ze do rozwoju osobistego. Za jakąś analizę baz danych, projektu budowlanego - owszem. I to sporo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale szczerze mówiąc, jest chyba jednak dużo mniejsze ryzyko, że wyląduje się poza branżą. Albo mało szczęścia, albo - samozaparcia. Cytat:
![]() Chyba jednak szpiegowanie ![]() edit, sorry Dzustam, za przekręcenie wcześniej Twojego nicka. ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2008-01-30 o 17:27 Powód: błędy. ech. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
Ja zazdroszczę takim milionerom,którzy rozkręcą biznes, zarobią mnóstwo kasy, a potem zatrudniają speców, żeby im tego dopilnowali, a sami mogą sobie śmigać i robić to co lubią
![]() Grunt to mieć dobry pomysł na biznes ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Poza tym, o ile db pamiętam, projektant katowickiej hali gdy się dowiedział o katastrofie, chciał się powiesić. Pójść na politechnikę, to wg mnie - nie wszystko. Nawet, jeśli się to zrobiło z myślą o pieniądzach.
![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2008-01-30 o 17:19 Powód: styl |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt. Cytat:
Tak nie ma sensu rozmawiać, bo to nie jest dyskusja, jeśli na różne nasze argumenty powtarzasz wciąż ten jeden, bez wzięcia pod uwagę tego, co już wyżej powiedziałyśmy. Nikt nie płaci za analizę wiersza? A za pomoc w analizie np. na korkach? A za wspólną ze studentami analizę utworu pracownikowi naukowemu? Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przy okazji - co słychac u Arkadiusa?? Bo butiki to chyba już dawno zwinął. Mnie zastanowiło jednak. Kiedyś Paris powiedziała, że wstaje codziennie o 6 rano. ![]() Ivanka Trump pracuje teraz u tatusia, ale Donald nie oszczędza nawet rodziny. Studia skonczyła z wyróżnieniem, oczywiście. Nawet syn Teda Turnera nim poszedł na własne i zajął się tymi ukochanymi programami o zwierzątkach, musiał odpracować swoje tam, gdzie nie lubił, a upragnione studia skończył dopiero gdy miał jakieś 30 /?/ lat... Nie tak zupełnie łatwo z tą realizacją marzeń...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę. Ja nie wiem czy bym miała czy bym nie miała. Bo skąd mam wiedzieć? Może mi się tylko wydawać, a to zdecydowanie za mało, chybaże byłaby to intuicja, ale ona też potrafi być zwodnicza...
![]() |
#208 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie ma co się oszukiwać, umiejętności techniczne są bardziej cenione i więcej się za nie płaci. I fakt, najbardziej przemawiają argumenty finansowe. Do mnie, i podejrzewam, do większości ludzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
E tam, przecież filozofia do łatwych nie należy.
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Nom. Nie porównywałabym projektu architektonicznego do analizy tekstów. No, z małym pominięciem tłumaczy przysięgłych, oni za przekładanie mają też nienajgorzej. Ani do tego, ile kasy zgarnia notariusz za bordową okładkę
![]() Historyk może tylko pomarzyć.
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2008-01-30 o 17:17 Powód: arch, nie arh ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.