![]() |
#181 |
Przyczajenie
|
Dot.: przekwitnięty kwiatek- orchidea- pomocy
Ja moje storczyki pielęgnuje w ten sposób, iż po przekwitnięciu zostawiam je w spokoju nie robiąc wyżej wspomnianych przez koleżanki zabiegów podcinania łodygi, gdyż to niekiedy powoduje iż roślina ginie. Łodyga sama usycha i odpada.Nie potrzeba ingerencji z naszej strony.To sprawdzony sposób!!! moje storczyki kwitną ok 3 razy do roku i i nie mam z nimi problemów. Stosuje także odpowiednie nawozy do orchidei dostępne w każdym sklepie ogrodniczym bądź w kwiaciarni.Po każdym podlewaniu przecieram także wilgotnym wacikiem liście rośliny. Kwiat powinien stać w zimie na parapecie w słonecznym miejscu, natomiast latem zaleca się stawianie rośliny w ciemniejszym miejscu, gdyż letnie słońce może powodować oparzenie liści.Zaleca się także trzymanie rośliny w szklanych donicach, które przepuszczają światło. Życzę powodzenia.
Edytowane przez Małgonia_86 Czas edycji: 2008-04-12 o 12:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
jako poczatkujaca mam ptanie natury technicznej: czy po odelwaniu czekacie az woda scieknie z domiczki, czy od razu wkladacie do oslonek ?
I drugie: jakie sa Wasze metody na sprawdzenie czy juz dobrze mu sie przeschło? Znalazlam na forum metode patyczkowa i faktycznie, jak ta dluga wykalaczka wyschnie to jest jakis wskaźnik, a pozatym patrzę na korzenie, ale moje mało wprawne oko, może źle ocenić sytuacje ![]() Czy doświadczone fanki moge podrzucić mi jakis pomysl ? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Zadomowienie
|
mam problem z moim storyczykiem,
kupilam go w hipermarkecie budowlanym- i moze to byl blad? na platkach zaczely sie pojawiac brazowe plamki, korzenie niestety ma nie takie jak powinien-tzn widac zielone "cos" na nich, jakby nalot ![]()
#184 |
Zakorzenienie
|
Ja tez mam jednego storczyka z marketu budowlanego i dokladnie to samo,na 2 lisciach od spodu brązik,nieco oklapły,poza tym korzenie nie sa zielone tylko jakies białawe.No ale problem mam tylko z liscmi ,bo mimo ze zrzucil juz kwiatki to badylek rosnie i mam 2 nowe pączki.
Podlewam go co tydzien ,najpierw z nawozem ale po przeczytaniu cennej rady zeby dac odpoczac sama woda Tez nie wiem co robic,bo drugiego storczyka mam z tesco i korzenie i liscie ma w porzadku ![]() Iwi moze zaraz po kupnie zbyt czesto go podlewałas??w moim przypadku chyba tak bylo |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Witam serdecznie
Moje drogie wizażanki czy któraś z zwas rozmnażała swojego storczyka.Nie ukrywamże mam wielką ochote to zrobić i czytałam kilka porad ale może ktos już ma doświadczenie w tej sprawie i chętnie sie nimi podzieli. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
no ja moge odp na pierwsza czesc pyt.czekam az woda scieknie
ale zadnych rad wole nie dawac ,bo 1 storczyka juz mam na sumieniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
dziękuję Bess, każda rada jest cenna, bo poki co boje sie nawet go dotykać
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A chorobliwie go dotykam ( chociaż wiem, ze nie powinnam) , zeby sprawdzić, czy liście jędrne, nie za miękkie, nie za twarde - i co mi się tam jeszcze w głowie ubzdura. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
no to straszne jest, zeby z kwiatem, ktory jest normalnie w swoim srodowisku targany wiatrem na wszystkie strony i wcale mu to nie szkodzi, obchodzic sie jak z jajkiem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
Mój storczyk przekwitł już prawie 3 miesiące temu
![]() ![]() Zdjęcie kwitnienie: ![]() Zdjęcie dziś: ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
nie wymagaj od rosliny cudów. Skoro czytałaś fora to powinnaś wiedziec, ze wiekszosc stroczyków kwiatnie raz w roku, wiec nie ma co rozpaczac tylko czekac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Tak, tyle że niektóre kwitną długo i boję się że coś nie tak, że nie wypuszcza nowej, zielonej łodygi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
zdaje sie, ze wyjatek potwierdza regule. Predzej za anomalie trzeba wziac zbyt dlugie i czeste kwitnienie niz nie kwitnienie w ogole.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Rozeznanie
|
Dziś kupiłam przepiękną orchideę taką nakrapianą, wygląda nieźle, jest zdrowa ( przynajmniej ma zdrowe listki jak na storczyka z Leroy Merlin ) ma dwie łodyżki i piękne kwiaty. Niedługo pokażę zdjęcia;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
tez jestem ciekawa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
Za 29 zł;] Już pokazuję fotki:
![]() ![]() ![]() Niestety niektórzy nie wybierają storczyka po tym czy jest zdrowy tylko jakie mają kwiaty widziałam, niektórzy brali storczyka z czarnymi liśćmi, ale miał ładne kwiatki ( sama byłam zachwycona jego kwiatami, ale niestety przez te liście powiedziałam, że nie kupuje tego) wybrałam jednego z najzdrowszych, który miał najmniej zniszczone liście mechanicznie są może 2 uszkodzenia, listki są takie jak powinny być ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
on jest taki duzy czy mi sie wydaje???
u nas w miescie ceny sa od 25 (na promocji)nawet do 60 Ja dalam 29 za miniaturke I na dodatek Twoj ma 2 badylki,zrobilas dobry interes ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Zadomowienie
|
piekna hybryda
![]() ![]() moj jeszcze zyje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za miłe słowa;* Przed chwilką zmierzyłam go xD Ma 57 cm od doniczki plastikowej ( razem ). Ja chyba moją miniaturkę kupiłam za 24 zł Podobał mi się inny pierw, ale no nie był w najlepszym stanie i już przekwitał;( Ten jest ładny, ale jak znajdę coś podobnego do tamtego to kupię;] Teraz tylko muszę znaleźć odpowiednie miejsce na nie, bo na parapetach jest za dużo kwiatów, a one stoją w kuchni. Myślałam o jakiejś małej "szklarni" w ogródku, ale raczej to nie wypali. Muszę namówić rodziców na remont w pokoju i wymianę okna wraz z parapetem, gdyż ten który mam teraz jest pod kątem ostrym ;P Raczej nie mogę tam postawić storczyka bo spadnie;/ Coś wymyślę i na pewno moja hodowla się powiększy w najbliższym czasie;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Rozeznanie
|
Witam
Dostałam Phalaenopsis 1 kwietnia. Miał dwie rozkwietnięte łodygi. Po 2 tygodniach przy jednej łodyce opadły kwiatki..podcięłam tą łodygę. Na drugim pędzię kwiatki jeszcze kwitły. Jakoś po miesiącu opadly wszystkie kwiatki, ale pozostał jeden duży pąk. Z niecierpliwością wyczekiwałam dnia kiedy rozkwietnie. Niestety pewnego dnia zastałam go uschniętego ![]() ![]() ![]() Dodam, że mój storczyk stoi na stoliku jakies 30cm od wschodniego okna. Mieszkam na parterze, więc promienie słoneczne docieraju tu tylko do 10.30 rano. do ok.8-9 storczyk stoi za zasłoniętymi żaluzjami...prosze o wiadomości ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Na pewno z nich coś będzie. U mnie idą nowe pędy.
![]() Co do podlania. - podlewamy wtedy gdy całkowicie przeschnie podłoże a korzenie są srebrzyste. Czyli wstrzymaj się. Mi się wydaje, że on nadal bedzie kwitł, tylko jakieś niekorzystne warunki sprawiły, ze zrzucił kwiaty ( np. przeciągi,). Wstaw zdjęcia. |
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Rozeznanie
|
W takim razie wstrzymuję się z podlewaniem
![]() ![]() co do zdjęć...mój avator przedstawia mojego storczyka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Coś mu musiało po prostu nie podpasować i dlatego zrzucił kwiaty.
A możesz wstawić zdjęcia tego czegoś co rośnie , bo to zarówno mogą być pędy, jak i pączki. Szkoda, że ucięłaś łodygę. Ja osobiście ucięłabym dopiero wtedy gdyby całkowicie uschła. Bo zawsze może coś wypuścić z dotychczasowej łodygi. Łodyga która jest zielona - nadal żyje. U mnie właśnie stoją takie cztery badyle. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
teraz żałuję , że ucięłam..to mój pierwszy storczyk i gdzieś przeczytałam , że należy ucinać...ale poźniej coraz częściej napotykałam się na fora w których napisane było , żeby właśnie nie ucinać
![]() postaram się zrobić zdjęcie i jakoś je tu umieścić chociaż jeszcze nie wiem jak ![]() ![]() strzałkami oznaczyłam ''to coś'' ![]() Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-05-09 o 22:07 Powód: Post pod postem - proszę korzystać z funkcji "edytuj". |
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk
Cytat:
A ja pochwale sie ![]() ![]() moje teraz zaczynaja sie budzic do zycia. nowe pedy, mlode liscie, paki... pozdrawiam
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Bardzo prosze o diagnoze i porade dla mojego storczyka
Jego liscie wygladaja kiepsko,korzenie tez.Po zrzuceniu kwiatkow wypuscil 2 nowe,ale martwie sie ze jak juz opadna na tym sie skonczy ![]() Jak mu pomóc |
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niektore z moich falenopsis (wszytkie maja te same warunki) tez miewaja podobnie wygladajace liście - z bordowym obrzezeniem ale zasadniczo to albo znika albo juz tak zostaje. co do korzeni, to nie przesuszaj rosliny poprzez zbyt rzadkie podlewanie i nie podlewaj jej tez za duzo, korzenie falenopsisa nie moga stac zanurzone w wodzie wiec albo kup specjalna ceramiczna doniczke dla falenopsisow z wybrzuszeniem w srodku i w nia wloz plastikowa, a woda bedzie spywac do rowkow, albo wloz do doniczki ochronnej kamyki lub zwirek tak zeby odciagnac wode po podlaniu. ja podlewam swoje co 7-10 dni i wszystko jest ok. a podlewam je nietypowo - zanurzam doniczki z storczykami w zlewie wypelnionym woda i pozwalam korzeniom pobierac wode przez kilkanascie minut. metoda działa bo korzenie sa zdrowie i nie gnija. kwiaty moga opadac z zimna badz poprostu przekwitaja, sprawdz czy nie stoi w przeciagu, szczegolnie w nocy. proponuje poczytac nastepujace artykuly o falenopsis: http://orchidarium.pl/rodzaje/html/Vanda.html http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_11.php (ten drugi jest bardzo wyczerpujacy pod wzgledem tematu)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.