![]() |
#181 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: AKWARIUM - początki !! II
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#182 |
Wtajemniczenie
|
![]() teraz się zacznie odpisywanie na posty , Laura przebacz ![]()
![]() |
#183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale może bystrzyki a nie błyszczyki ![]()
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Nie depcze krokusów
|
Znalazłam na www.zoobest.pl:
po lewej bystrzyk czerwony, po prawej błyszczyk parański
![]() |
![]() |
#186 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Podejrzewam, że są to małe pomarańczowe molinezje. Jedna miała niedawno wielki brzuch, a ja myślałam, że ją przekarmiam ![]()
![]() |
![]() |
#187 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nadal nie wiem co mam hodować, kakadu mi zaczął obgryzać anubiasa ( wstręciuch jeden ![]() ![]() Ale coraz lepiej wygląda akwarium. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Nie depcze krokusów
|
margitta - o to akurat nie musisz się przejmować, małe rybki mają na jakiś czas wlasne zapasy w żółtku. Molinezje niestety lubią zjadać małe. Gdy miałam zarośnięte akwarium, to regularnie przybywało i dorastało dużo maluchów, potem jak mi potwory zjadły wszystkie rośliny, to już nie miały się gdzie kryć i stanowiły żywy (poniekąd zdrowy) pokarm dla innych. Gdyby to były jakieś cenne rybki... ale nie będę zakładać osobnego zbiornika na małe gupiki, które i tak mnożą się jak szalone
![]()
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
jutro wybieram sie do malawisklepu
![]() zastanawiam sie czy tym razem nie kupic tradycyjnie sun glo ale zamiast power-glo - marine glo, wiekszosc ryb jest w kolorze niebieskim, dodatkowo maja fosforyzujace na niebiesko luski na pokrywach skrzelowych i zapewne przy takim niebieskim widmie beda wygladaly bajecznie, tylko problem w tym ze taki efekt prosektorium srednio mi sie podoba ![]() boje sie tez troche ze zmiana oswietlenia wywola u ryb stres i dostana bloat'a ![]() hm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Ja tez bym musiała wymienic juz moje swietlówki, bo rośliny nie rosną mi już tak jak kiedyś
![]() A świetlówki mam prawie rok czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
ja swoje mam juz ponad 1,5 (wyjatkowo dlugo bo mimo ze nie mam roslin to zmieniam gora co rok
![]() zobaczymy z czym jutro wroce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
Hejka.
Ja mam akwarium niecale 5 lat. We wrzesniu wymienilam na nowe 160 l wiec jak narazie probuje je doprowadzic do dobergo stanu. Natomias jesli chodzi o oswietlenie to zamontowalam lampe HQI i musze przyznac ze jest super. Przy co2 i takim oswietleniu roslinki ladnie rosna, praktycznie nie mam glonow ![]() Co do lampy to fajnie jest to ze starcza na okolo 10.000 godzin. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Nie depcze krokusów
|
Po czym poznajecie, że czas zmienić lampę?
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]() Więc tak : po roku wyczyściłam całe akwarium, zmiana wody, mycie kamyczków, szyb itp. chyba dobrze sie nim nie opiekowałam bo roslinek zostało niewiele i chyba nie przeżyją i tak ![]() podejrzewam że 15W zwykłej neonówki na 60 l to za mało no i nawozu też nie było zbyt wiele :/ po drugie zostały mi tylko 2 kiryski (tak się to pisze? ) glonojad i 2 ślimaczki zastanawiam sie jakie rybki kupić i jakie światło? a i rośliny, ale tutaj to pozostaje mi allegro jedynie ![]() Będę wdzięczna za odpowiedzi ![]()
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
bylam wczoraj w malawisklepie, troche tak na zadupiu jest, nastroj romantyczny w sklepie jak najbardziej
![]() ![]() ![]() nie mialam wczoraj za bardzo czasu poogladac ryb a akwaria maja fajne - duze a ryby piekne, wybiore sie tam ponownie za jakis czas to tyle moich wrazen z pobytu w nowym malawisklepie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
czesc baby, tu Kasiulka marnotrawna
![]() ![]() Ka ma a gdzie jest ten sklep - mogłabys podac namiary? Musze po nowym roku koniecznie zrobic porzadek w akwa, przede wszystkim dokupic nenów i bystrzyków bo zostały zdziesiątkowane. Niech to bedzie moje noworoczne postanowienie. ![]() Kochane wszystkiego dobrego z okazji Świąt, zdrówka, odpoczynku (ech mnie sie marzy), fajnych prezentów i pięknych akwariow. Tylko nie jedzcie dzis rybek ![]() Pozdrowienia ![]() Kasiula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Konto usunięte
|
No mam nadzieję, ze swoich rybek nie miałyście na talerzu
![]() A ja po świętach i nowym roku zabieram się ostro za akwarium ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko wpadłam powiedzieć ze zakupiłam (niby dzieciom
![]() ![]() ale jak Pan powiedział ze skoro akwa puste i woda zasadowa to mam spróbować pyszczaków i wtedy otworzyły mi się klapki w mózgu że tutaj ktoś hoduje rybki z Malawii (ka-ma ![]() no to 1 pytanie zeby cos było na świeta ![]() 1, jaka tem. wody dla tych rybek 2. wygladaja na głodne ciągle - ile razy karmić tą spiruliną? reszta pytań potem pozdrawiam gorąco ![]()
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
kasiulka - sklep jest w sosnowcu na ulicy teatralnej, tam jest jakis teatr podobno
![]() ![]() Mama jaki gatunek kupilas ? ![]() ![]() pyszczaki najlepiej czuja sie w temp 25-27 jak wiekszosc ryb wygladaja na wiecznie glodne ale nie nalezy sie tym sugerowac bo generalnie zjedza nawet cala puszke jak sie im wsypie ![]() pyszczakom mozna tez bardzo fajnie urozmaicic diete (w zaleznosci od gatunku) jesli chodzi o swiateczne potrawy rybne to ja jadlam uwaga....... fish maca wlasnej produkcji ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
ka-ma balam się że zapytasz :/
myslałam że pyszczaki to juz jest gatunek ![]() powiem tak: mam 9 szt na 60 l jak na razie kosztowały po 4,50 zł ![]() i są 4 żółte 3 niebieskawe i 2 coś tak jak żyrafa ma szare plami ![]() wielkość ok 4-5 cm a te niebieskawe mają pionowe paski czarne a żółte też ale bledziutkie ![]() mówi ci to coś?
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
hm to niedobrze
za mlodu zolte sa np.maylandia crabo, ale bardziej bym sie przychylila do ps.saulosi - samice i mlode -zolte, samce - niebieskie z prazkowanymi ciemno-czarnymi pregami- jesli to ten gatunek to sa to jedne z najlagodniejszych i najmniejszych pyszczakow neistety jednak nie do trzymania w 60 litrach (minimum od 120) szary w plamki kojarzy mi sie z pyszczakiem moro czyli livingstoni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
czytam od rana o pyszczakach i już wiem ze mam te :
http://www.klub-malawi.pl/artykuly_k...k_saulosi.html i właśnie wyczytałam że na takie akwa to najwyżej 1 samiec o ile wogóle będzie sie czuł w takim małym dobrze - jak piszesz ... a ja z tego co widzę mam 3 samce i 4 samiczki + 2 te w plamki zupełnie niedobra obsada ![]() kolejny raz zawiodłam się na tym sklepie - był inny Pan iż ostatnio, wydawał się zorientowany w temacie a mnie się śpieszyło.... już zauwazyłam ze tylko 1 samiec jest ładnie ubarwiony i chyba dominuje choć ciagle przebywa w kącie. Samiczki zaczynają chyba walczyc ogólnie to bardzo ruchliwe te rybki w porównaniu do nek=nek, które przed tem miałam. glonojad chyba się przestraszył bo praktycznie nie wychodzi spod korzenia. kirysek niestety juz ma poobgryzane płetwy ![]() nie wiem co dalej będzie z moimi rybkami, najlepiej chyba byłoby oddać komuś te 2 samce ... co mi radzicie? aha wyczytałam ze kopią norki ale ja mam żwirek - kupić im piasek ? a i jeszcze... myślałam gęsto zasadzic rosliny, zmienic oświetlenie na silniejsze 30 W conajmniej ale jak ogladam zdjęcia to raczej tylko groty i skałki ![]() średnio mi sie to podoba ....
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
niestety obsada pyszczakow musi byc dokladnie przemyslana, ja zbieralam informacje i zastanawialam sie pare miesiecy (zeszlo mi
![]() kirysek odpada - nie wolno mieszac biotopow - pyszczaki go zatluka na bank i to predzej niz myslisz, odpada tez 60 litrow - nie ma szans trzymac ich w takiej wielkosci zbiorniku - tzn szanse sa, pytanie tylko czy tego chcesz, pyszczaki obieraja sobie rewiry, swoje ulubione miejsca w ktorych sobie siedza - tu nie beda mialy pola manewru kopia w podlozu owszem - ja mam piasek z ktorego non stop sa coraz to nowsze budowle i wykopaliska - drobny zwirek tez moze byc choc wiadomo nie beda w nim tak kopaly jak w piachu za silnym oswietleniem nie przepadaja, za roslinami tez nie - jest spora szansa ze polowe zjedza moje zjadaja nawet grubolisciastego anubiasa do ostatniego kawalka liscia), musza miec groty i szczeliny - to ich zywiol reasumujac - oddaj pyszczaki albo kup jak najszybciej wieksze akwarium ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
ok chyba je oddam
![]() ale juz się przyzwyczaiłam i polubiłam je sa takie żywiołowe, kupono akwarium odpada :/ to co mi proponujecie? na te 60l ?
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
to fakt, pyszczakow mimo tego ich diabelskiego charakteru po prostu nie da sie nie lubic, pamietam jak moje byly male (4 cm), wpuscilsm je po kupnie do akwarium i przez pare dni plywaly non stop grupa z gory do dolu albo na boki, ubaw mialam niesamowity
![]() w 6o l mozna juz trzymac fajne rybki, poprzegladaj net - zobaczysz co Ci sie spodoba ![]() kurcze a juz sie cieszylam ze bede miala z kim pogadac o pyszczakach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
przeglądałam ksiazkę i wpadły mi w oko paletki i skalary- te drugie odpadaja prawda? a paletki ?
w sklepie już wolę o rade nie pytać a i ksiazki nie zwieraja praktycznych uwag jedynie opis gatunku ![]() więc póki co Was będę zamęczać ![]() chciałabym nie tylko ładnie wyglądajace rybki, ale z charakterem jak pyszczaki ![]() wem też że mam gat. "zebra" cos w nazwie było ![]()
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
palety tez potrzebuja duzego zbiornika, male a charakterne sa muszlowce - tak na marginesie zdolalam odlozyc troche kasy wiec moge juz ruszac z urzadzaniem
![]() palety ma Ivona wiec moglaby cos powiedziec ale ja wsyslo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
byłam w sklepie, zamiana odpada raczej, Pan twierdzi ze spokojnie mogę je hodować na 60 l, choc Pani twierdziła inaczej przy wejsiu
![]() no coż... dokupiłam jakieś strasznie dorgie skałki ![]() ![]() gio kultury i niech sie dzieje.... mają sporo kryjówek i grot i czekam teraz na podzielenie się terytorium ![]() ka-ma jednak będziemy gadać o pyszczakach ![]() a mogłabyś mi rzucić fotkę jak urządziłaś swoje ? ja też się postaram jak się woda przefiltruje ![]()
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
hm no ja uwazam sie nie da sie w tak malym akwarium, no ale skoro sie zdecydowalas to moge Ci juz tylko zyczyc dobra rada w miare potrzeby
![]() wklejalam juz swoje fotki daaawno temu ale wkleje jeszcze raz, tlumaczylam pare razy juz dlaczego tak a nie inaczej itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.