Woda toaletowa, woda perfumowana, a perfumy - różnice. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-03, 22:30   #181
MichailK
Zadomowienie

Dot.: Czym się różni woda perfumowana spray od woda perfumowana atomizer?

Cytat:
Napisane przez Pin up girl Pokaż wiadomość
Też pomyślałam o wersji deo... I różnica cen by pasowała...
Tylko skąd w nazwie byłoby EdP?
Niestety Gabi nie odpowiedział, czy mówiąc o różnicach cen miał na myśli różne sklepy, czy też widział dwie wersje w tej samej perfumerii. Ja obstawiam, że w różnych, a wtedy diagnoza jest prosta:: dla jednych EdP z atomizerem, to EdP spray. lub po prostu EdP...

Edytowane przez MichailK
Czas edycji: 2010-02-03 o 22:31
MichailK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 00:08   #182
lukas88lag
Przyczajenie

Dot.: Woda toaletowa, woda perfumowana, a perfumy - różnice.

Witam drogie Panie!
Mam takie pytanie właśnie co do trwałości zapachu. Interesuje mnie konkretny zapach, a mianowice Chanel Allure Sport (Eau de Cologne - woda kolońska), zapach ten bardzo długo utrzymuje się na ciele, jak i na listku z perfumerii, natomiast ten sam zapach tylko Eau de Toilette - woda toaletowa owszem także dość długo pozostaje "wyczuwalny", ale moim zdaniem krócej niz woda kolońska (pomijam fakt, że zapachy te różnią się dość znacznie od siebie). Woda kolońska, tej że firmy i ten konkretny zapach jest poprostu powalający, mnie jak i mojej dziewczynie bardzo się podoba. Mógłby ktoś to skofrontować z tą zawartością procentową nuty zapachowej w butelczce (woda toaletowa 5-10%, woda kolońska 3-5%). Nie wiem może to tylko różnica w tym zapachu bądź moje subiektywne odczucie. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Łukasz
lukas88lag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 06:39   #183
imeshih
Rozeznanie

Ja wprawdzie nie znam zapachów o których piszesz, ale tak ogólnie to zawartość "procentowa" nie zawsze przekłada się na trwałość. Niektóre EDT trzymają się baaaardzo długo, a z drugiej strony jest wiele EDP które znikają po zaledwie kilku godzinach. Poza tym trwałość jest kwestią indywidualną i zależy od skóry "nosiciela" z pewnymi zapachami nasza skóra się "dogaduje" a z innymi nie
imeshih jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 15:12   #184
bartekus
Przyczajenie

Więc jesli mamy (konkretny przykład) Calvin Klein Euphoria woda toaletowa i CK Euphoria woda perfumowana to perfumowana powinna być lepsza/trwalsza. Generalnie wyższa półka. Dobrze rozumuje?

Więc dlaczego na iperfumy toaletowa 100ml jest znacznie droższa od perfumowanej 100ml? Wiem, że jest promocja na 100ml, ale to samo dotyczy mniejszych buteleczek

http://www.iperfumy.pl/search.asp?EXPS=euphoria

Edytowane przez bartekus
Czas edycji: 2010-03-19 o 15:19
bartekus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 16:07   #185
zania
Matka buldoga

Cytat:
Napisane przez bartekus Pokaż wiadomość
Więc jesli mamy (konkretny przykład) Calvin Klein Euphoria woda toaletowa i CK Euphoria woda perfumowana to perfumowana powinna być lepsza/trwalsza. Generalnie wyższa półka. Dobrze rozumuje?

Więc dlaczego na iperfumy toaletowa 100ml jest znacznie droższa od perfumowanej 100ml? Wiem, że jest promocja na 100ml, ale to samo dotyczy mniejszych buteleczek

http://www.iperfumy.pl/search.asp?EXPS=euphoria
Moze dlatego, ze edt to nowosc?
Stary 2010-06-01, 22:24   #186
Nigarte
Przyczajenie

A co to jest dezodorant perfumowany?? I do czego służy?
Nigarte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 18:05   #187
olcia1987
Rozeznanie

kochane czytam watek od poczatku i nierozumiemkupilam edp spray ck truth i niebardzo wiem czy to perfumy czy woda perfumowana?? wydaje mi sie ze woda perfumowana bo nieczuje jej po kilku godzinach.i z ciekawosci spradzilam drugie perfumy coco chanele madamoselle <przpraszam zle napisalam nazwe> i tam tez pisze edp...wiec to sa perfumy?? czy tylko woda perfumowana?? i czy wiecie czy ck truth mozna kupisz jako perfumy bo zapach ladny ale nietrfaly ..kupilam butelke 100 mil i juz prawie niemam bo zapach sie ulatnia
olcia1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-02, 18:17   #188
imeshih
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nigarte Pokaż wiadomość
A co to jest dezodorant perfumowany?? I do czego służy?
Dezodorant perfumowany, to poprostu dezodorant, tylko o zapachu konkretnych perfum. Wiele marek razem z perfumami wypuszcza na rynek całe linie produktów o danym zapachu (balsamy, kremy, żele, dezodoranty itp)
imeshih jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 18:36   #189
zania
Matka buldoga

Cytat:
Napisane przez olcia1987 Pokaż wiadomość
kochane czytam watek od poczatku i nierozumiemkupilam edp spray ck truth i niebardzo wiem czy to perfumy czy woda perfumowana?? wydaje mi sie ze woda perfumowana bo nieczuje jej po kilku godzinach.i z ciekawosci spradzilam drugie perfumy coco chanele madamoselle <przpraszam zle napisalam nazwe> i tam tez pisze edp...wiec to sa perfumy?? czy tylko woda perfumowana?? i czy wiecie czy ck truth mozna kupisz jako perfumy bo zapach ladny ale nietrfaly ..kupilam butelke 100 mil i juz prawie niemam bo zapach sie ulatnia
Edp oznacza wode perfumowana. Ck Truth dla kobiet wystepuje tylko w wersji edp, o edt nie slyszalam.
Jesli CM ma tylko napis "parfum" to sa to czyste perfumy. Jesli napis jest "eau de parfum" (spray) to jest to woda perfumowana
Stary 2010-06-03, 00:34   #190
olcia1987
Rozeznanie

hmm...czyli wychodzi na to ze pefrumy ktore kupilam z chanel i ck truth to jedo i to samo -woda perfumowana-bylam pewna ze ck truth to jakias mgielka czu spary do ciala bo zapach jest bardzo ulotny,zupelnie inaczej niz chanel...czyli mam rozumiem ze one niby powinny byc tak samo twale??edp i edp spray to jedno i to samo?
olcia1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-03, 01:51   #191
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez olcia1987
hmm...czyli wychodzi na to ze pefrumy ktore kupilam z chanel i ck truth to jedo i to samo -woda perfumowana-bylam pewna ze ck truth to jakias mgielka czu spary do ciala bo zapach jest bardzo ulotny,zupelnie inaczej niz chanel...czyli mam rozumiem ze one niby powinny byc tak samo twale??edp i edp spray to jedno i to samo?
Edp to typ płynu, spray to typ pojemnika. Może być jeszcze splash - bez atomizera, z otworem gołym, że tak to ujmę.

Określenie edp oznacza, że jedna i druga woda ma stężenie olejków aromatycznych w granicach 10% do 15, max 18%.
Ale przecież olejki zapachowe różne są - róża czy jaśmin inaczej się uwalniają i inną moc mają niż cytrusy czy mech, skóra, drewno.
A to nie koniec, bo różna może być jakość olejków i różnych można uzyć substancji jako emulgatorów czy utrwalaczy zapachu.
Żeby było jeszcze dziwniej, znaczenie ma także typ naszej skóry - na różnych osobach perfumy nie tylko różnie pachną, ale i zupełnie różną trwałość mają.

Są oczywiście pewne reguły, wedle których edp powinno być trwalsze niż edt, jaśmin jest intensywniej wyczuwalny niż sandałowiec, a ambra pachnie dłużej niż bergamotka. Jednak w perfumach wszystko jest możliwe i każdą nieomal zasadę można... Twórczo zmieniać.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-03, 11:02   #192
zania
Matka buldoga

Cytat:
Napisane przez olcia1987 Pokaż wiadomość
Olciu z tymi wodami perfumowanymi to roznie bywa. Jedne sie lepiej trzymaja, drugie gorzej. Tak samo jak z toaletowymi.
Bywa tez tak, ze woda toaletowa dluzej sie na mnie trzyma niz perfumowana (innej marki, nie ta sama linia).

Jesli chodzi o Truth, moja siostra je ma i za nia ciagnie sie ogonek, ale tak jak Sabbath napisala zalezy to od ph skory itp.
Stary 2010-07-13, 22:48   #193
Belldandy1
Rozeznanie

Dziewczyny wytłumaczcie mi jedną rzecz
Otóż dziś w drogerii gdy szukałam nowego zapachu spodobała mi się woda perfumowana Christina Aguilera by Night i na allegro znalazłam dużo aukcji na których sprzedawany jest tester tejże wody i moje pytanie brzmi jak mocno odbiega w zapachu orginał od testera? Czy w ogóle warto zakupić taki teser?

Jeśli jakaś kobieta jest w stanie odbić mojego mężczyznę... to ja go nie chcę
Belldandy1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-13, 22:59   #194
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Belldandy1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wytłumaczcie mi jedną rzecz
Otóż dziś w drogerii gdy szukałam nowego zapachu spodobała mi się woda perfumowana Christina Aguilera by Night i na allegro znalazłam dużo aukcji na których sprzedawany jest tester tejże wody i moje pytanie brzmi jak mocno odbiega w zapachu orginał od testera? Czy w ogóle warto zakupić taki teser?
Zapach jest identyczny, nie odbiega .
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-13, 23:07   #195
Belldandy1
Rozeznanie

hmm to dlaczego jest taka różnica w cenie? na allegro 50-60zł a w sklepie coś ponad 150zł?

Stary 2010-07-13, 23:14   #196
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
hmm to dlaczego jest taka różnica w cenie? na allegro 50-60zł a w sklepie coś ponad 150zł?
Wszystkie ceny w sklepach stacjonarnych są o wiele wyższe od cen na allegro i w perfumeriach internetowych, dlatego w sklepach stacjonarnych się kupuje .
Czysz, pensje.... itd, temat 100 tys. razy tu przerabiany .
Stary 2010-07-13, 23:18   #197
Belldandy1
Rozeznanie

wiem o tym
po prostu zdziwiła mnie taka niska cena
nie stać mnie w tej chwili na orginał a tak bardzo spodobał mi się ten zapach, że muszę go mieć. Więc brać tester?

Stary 2010-07-13, 23:23   #198
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
wiem o tym
po prostu zdziwiła mnie taka niska cena
nie stać mnie w tej chwili na orginał a tak bardzo spodobał mi się ten zapach, że muszę go mieć. Więc brać tester?
Bierz spokojnie , średniopółkowe wody są tanie na all, Naomi Campbell, Kylie Minogue i Aguilera też .
Stary 2010-07-13, 23:28   #199
Belldandy1
Rozeznanie

Dziękuje za pomoc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-07, 21:20   #200
mix20
Przyczajenie

witam! chce kupić "Hugo boss in motion" ale zastanawiam się dlaczego niektóre edt kosztują 120zł a inne 230ł. http://www.ceneo.pl/82199

jest miedzy nimi jakaś różnica?

dzieki za odp.
mix20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 22:59   #201
FilipM
Przyczajenie

Witam serdecznie!

Woda po goleniu a woda toaletowa - jaka jest różnica?
Teoretycznie woda po goleniu powinna być mniej trwała, prawda? A co za tym idzie tańsza. A tymczasem na przykład:
http://tagomago.pl/produkt/2459/Laco...goleniu-125ml/
http://tagomago.pl/produkt/2457/Laco...a-spray-125ml/
tańsza jest woda toaletowa.

Dlaczego się pytam? Otóż używałem właśnie rzeczonej Lacoste wody po goleniu i bardzo sobie chwaliłem, używałem zarówno po goleniu jak i na co dzień.
Później kupiłem Givenchy pour homme, ale EDT i nie było tak trwałe jak Lacosty woda po goleniu. Ale wiadomo, różny zapach, inna marka, nie ma co porównywać.

Ale teraz mam zagadkę, bo chcę wrócić do zapachu Lacosty, i nie wiem czy kupić wodę toaletową, która jest tańsza, czy lepiej po goleniu?
Jakie mogą być różnice?

Givenchy, mimo że EDT to też używałem po goleniu, nie narzekam

FilipM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-07, 12:53   #202
aniolusiek_
Zakorzenienie

to ja też mam pytanie
wąchałam YSL Cinema EDT i podobała mi się, po składzie wiem że wersja EDP się różni, mógłby ktoś opisać tą różnicę?

aniolusiek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-08, 09:27   #203
hey
Wtajemniczenie

Czy ktoś orientuje sie jakie jest realne stęzenie olejków w EDT i EDP, czy mniej więcej układają sie one bliżej górnej lub dolnej granicy dla każdej grupy, czy zależy to od marki, czy jest jakaś różnica w stężeniach pomiedzy mainstreamem a niszowcami, bo te drugie w wersji np. EDP czasami wydaja sie bardziej oleiste (stęzone) od ogólnodostępnych EDT?
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 16:11   #204
skarsol
Przyczajenie

Witam, czym sie rozni Hugo Boss Energise od Hugo Boss Energise ART SPRAY? obydwie wody sa to EDT, jednak w sklepach internetowych sa zazwyczaj obydwie wersje i wersja Art Spray jest drozsza. np tutaj:
http://www.iperfumy.pl/hugo-boss/pg-2/?fm=1
Dodam iz ten sam podzial jest takze w innych zapachach
skarsol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-06, 23:07   #205
Sandacz
Raczkowanie

Lokalizacja: Puszcza Notecka...czyli tam gdzie "złocisty noteć" płynie...:P

Witam serdecznie, dla zainteresowanych linkuję ciekawy filmik z którego możemy dowiedzieć się jakie są różnice między wersją edt a perfume znanego i lubianego zapachu Terre by Hermes. Tematem jestem osobiście zainteresowany, gdyż mam już wersję edt i korci mnie by wypróbować Terre jako perfum (który nawiasem mówiąc jest chyba jedynym "prawdziwym perfumem" po męskiej "stronie mocy" - wreszcie)

http://www.youtube.com/watch?v=jiDgK2B4jrA
Sandacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 04:26   #206
Nala11
Przyczajenie

Sluchajcie,weszla teraz jakas polska badziewna firma jean carenao sprzedajaca odpowiedniki markowych perfum,podajaca,ze procentowe zaperfumowanie wynosi 25 .Czy to wogole mozliwe?
Nala11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 15:48   #207
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez Nala11 Pokaż wiadomość
Sluchajcie,weszla teraz jakas polska badziewna firma jean carenao sprzedajaca odpowiedniki markowych perfum,podajaca,ze procentowe zaperfumowanie wynosi 25 .Czy to wogole mozliwe?
Możliwe. W sensie, ze możliwe sa perfumy zawierające 25% olejków zapachowych. Niektóre perfumy (w znaczeniu ekstrakty) mają nawet 40%.
Czy to możliwe, żeby jakieś podróby tyle miały? Teoretycznie myślę, że tak, choć czego i jakiej jakości te 40% mogą zawierać, boję się sobie wyobrażać.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 15:38   #208
semulka
Przyczajenie

Dot.: prosze pomózcie

Również mam pytanie ;p. Jaka jest różnica między dezodorantem perfumowanym w sprayu a wodą toaletową? Pomocy
semulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 00:49   #209
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Dot.: prosze pomózcie

Cytat:
Napisane przez semulka Pokaż wiadomość
Również mam pytanie ;p. Jaka jest różnica między dezodorantem perfumowanym w sprayu a wodą toaletową? Pomocy
Dezodorant z założenia służy do czego innego niż woda toaletowa...
Pewnie nic Ci się nie stanie jak dezodorantem będziesz się psikała na szyję i za uszy (będziesz miała sucho za uszami ) ale trwałość będzie mizerniutka... O skuteczności psikania się wodą toaletową pod pachami nie muszę chyba pisać?
Stary 2012-11-10, 16:24   #210
agnieszka1970
Zadomowienie

Kochane, odświeżam wątek, bo nie jestem znawczynią Chanel Chance... Dziewczyna mojego syna marzy o tym zapachu, aczkolwiek nie wiem o jakiej wersji... Podobno pani w Douglasie powiedziała, ze obie wersje są różowe ale pod jakims kątem jedna ma napis srebrny a druga czarny, czy złoty... nie wiem o co chodzi... Moje drogie... jaka jest różnica? Czy wyczuwalna w zapachu? Czy widoczna w butelczynie?
Z góry dzięki za odp. dla Chanel'owego laika
agnieszka1970 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości