![]() |
#181 |
Przyczajenie
|
Dot.: IRLANDIA!W jakich mistach mieszkacie?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=32106621 #post32106621
zapraszam za zamowienie zbiorcze firmy avanti oraz sigma |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Witam,
u mnie juz za kilka dni minie 5 lat jak przyjechalam do Irlandii. 3 lata mieszkalam w Portlaoise Co. Laois, a od dwoch jestem w Wexford, Co. Wexford. Sliwko i inne dziewczyny z najsloneczniejszego hrabstwa Irlandii, czy jeszcze tu jestescie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Wtajemniczenie
|
Witaj Balbinko, jeżeli mozna zapytać co Cię skłoniło do zmiany miejsca zamieszkania?
słoneczko??
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Podobno jestem typem nomady i musze sie przemieszczac, a tak serio to w Portlaoise brak perspektyw na w miare dobra prace, zaczelam sie po raz kolejny uczyc, a Portlaoise College nie organizowal 2 roku Accounting Technicians course, wiec nie chcialam spedzic kolejnego roku na socjalu i wybralam Wexford, aby uczyc sie w pobliskim Adamstown, gdzie jest jeden z nalepszych kursow tego typu. Nie zaluje - tutaj odpoczelam od 'polskiego piekielka'. W Portlaoise mieszkalam na osiedlu zwanym "Na Wspolnej". Jesli znasz te miejscowosc to wiesz, ktore to jest...
Judy_21 a ty skad jestes? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
o to w Portlaosie jest az tyle Polakow?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Wtajemniczenie
|
balbinka - nadal robisz CAT? Ja jestem w trakcie ACCA. W Galway dzielnica Doughiska zwana jest Poliska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Raczkowanie
|
tak, nawet teraz jak wielu powrocilo do ojczyzny, albo sie rozjechalo w inne strony. 5 lat temu jedna z Irlandek zapytala sie mnie pol zartem pol serio czy juz powinna zaczac sie uczyc polskiego, zeby mogla dogadac sie w sklepie...
---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego ja się trzymam z daleka od polskich osad. Mam kilka koleżanek tutaj i jedną przyjaciółkę i to tyle. Ja się sama finansuję, ACCA jest masakrycznie drogie. F1,2 i3 robiłam na long distance learning więc płaciłam połowę normalnej stawki ale teraz poczłam na normalny kurs i stać mnie tylko na jeden paper żeby zdawać w czerwcu. Mam nadzieję że uzbieram na dwa na grudzień. O ile zdam ten co teraz mam. Ja mam to szczęście że pracuję w biurze, tzn teraz to i biuro i usługi ale w końcu będę mieć trochę praktyki z księgowością. Ale nienawidzę tego miejsca i nie wiem ile tam wytrzymam. Co prawda zaczęłam pracę w zeszłym tygodniu ale ogólnie mi się nie podoba. Po 4 latach pracy w kompletnie innych warunkach tutaj przeżywam szok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
o to dobrze wiedziec ze az cale osiedla
my mieszkamy z polakami ale jakos niemamy cisnienia na to bo ani tz polakiem nie jest ani mi jakos nie zalezy tyle ze teraz chcialam z kims kogo znam i sie akurat miejsce zwolnilo najchetniej zamieszkalibysmy sami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Raczkowanie
|
Jestem w takiej samej sytuacji, przy czym z doswiadczenia tych kilku lat wydaje mi sie, ze o przyjazniach takich bezinteresownych, to mozemy zapomniec tutaj. Mam nadzieje, ze masz lepsze doswiadczenie
Cytat:
irenkaaa, to mieliscie mnostwo szczescia!!! przy wszelkiego typu wyjazdach z Polski zawsze staralam sie trzymac zasady "im dalej od naszych, tym jestem zdrowsza"! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
owszem zaraz po wyjezdzie z Polski mieszkalismy z Polakami
potem juz nie ale tez nie sami bo z litwinami a teraz Polacy ale znam ich wiec tez inaczej oj tak wiele razy jak wyjezdzalam za granice to widac bylo ze powiedzenie ze polak polakowi klody pod nogi podlozy szybciej niz mu pomoze sie niestety sprawdzalo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkoda gadac. Kontakty utrzymuje tylko z tymi co sa normalni i na ktorych mozna polegac. Szybko sie przekonalam jak to z rodakami dziala na obczyznie. I jak niektorzy traktuja cie jak zdrajczynie rasy bo masz chlopaka niepolaka. Sent from my SK17i using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do chlopaka niepolaka to fakt - roznie czasem ludzie traktuja z tego powodu . a juz jak powiem ze facetow polakow mam dosc w zwiazkach to juz wogole prawie mnie pala na stosie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, widze ze mamy podobne doswiadczenia. U mnie sie drzwi do domu nie zamykaly. Ja rowniez pomagalam w tlumaczeniach, listy pisalam, dzwonilam, po urzedach czlapalam za 'dziekuje', a pozniej sie okazalo, ze ci ktorym najwiecej pomagalam obrabiali mi tylek do kwadratu. Koscia niezgody byla znajomosc jezyka, wyzsze niz podstawowe wyksztalcenie, bo powinnam tyc taka jak oni, a najlepiej jeszcze gorsza, to wtedy byloby ok, no i jak to mozna nie pic alkoholu i nie palic w tym wieku - przeciez wszyscy pala i pija. Szkoda, ze nie mieszkacie blizej -mozna by sie umowic na kawe i wspolne 'pacykowanie' - w sobote zbiera sie u mnie tutejszy 'sabat kilku czarownic' na proby nowych cieni, ktore kupilam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
no szkoda szkoda
oj tak jak powiem ze mnie picie nie bawi to juz wogole jest wielkie zdziwienie ze jak sie mozzna bawic bez alkoholu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Wtajemniczenie
|
A myslalam ze to tylko my jestesmy wyrodnymi dziecmi swoich narodow bo przeciez Polacy i Irlandczycy pija na potege. A my nie
![]() ![]() Balbinka a jakie cienie kupilas? Ja sie przerzucilam na mineraly w zeszlym roku. Sent from my SK17i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
my z moim tez wolimy zjesc ze smakiem niz sie napic
owszem wypic a zapic sie jest roznica |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Jak to milo, ze nie jestem jedynym egzemplarzem homo non-alcoholicus
![]() ![]() Cienie kupilam mineralne - caly zestaw: 9 cieni w odcieniach brazu i bezu, czerwien do tego pedzelek do cieni i sciety do brwi/liner'a, baza pod cienie i blyszczyk do ust, a do tego DVD czyli jak sie tym malowac. To wszystko firmuje BellaPierre z USA. Teraz chce zamowic na allegro pigmenty, ale niestety nie mineralne, aby uzupelnic sobie palete o maty oraz perlowe, ale inne kolory... Nie stac mnie na same mineraly. W Avonie bedzie teraz puder mineralny w promocji wiec kto wie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
Nie znam tej firmy. Mnie bardzo pasuje lumiere minerals. Ale ja nie używam cieni w sumie to mam dwa czy trzy a i tak używam jednego cały czas. Chyba że na wyjście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
ja mam mnostwo cieni a uzywam moze 2-3 i to rzadko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
Ja dopiero zaczynam przygode z malowaniem, no moze nie tak do konca, bo mialam epizod bycia konsultantka Avon w Polsce. Mialo to byc zajecie tylko na wlasne potrzeby, a okazalo sie, ze bylo calkiem intratne... W kazdym razie praawie a moze ponad 15 lat temu bralam udzial w szkoleniu z makijazu - milo wspominam. Od tamtej pory lubie miec kosmetyki co nie oznacza ze ich uzywam... Lubie od czasu do czasu pomalowac kolezanki na zasadzie co wyjdzie to dobrze i na ogol sa zadowolone. W celu zaspokojenia li tylko checi posiadania zamawiam teraz 24 kolorki pigmentow na allegro (mineralne sa tylko dla mnie! - wiem egoizm, tego sie tutaj nauczylam) - zobaczymy...
Edytowane przez balbinka1 Czas edycji: 2012-03-17 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Witajcie
wczoraj widzialam sie z kumpelą która mieszka w Irlandii bodajże w Galway namawia mnie na wyjazd....i zastanawiac sie zaczełąm...jaka jest teraz sytuacja w tym kraju i w ogóle jakie sa szanse na kwestie ''lepszego zycia''musialabym wyjechac z facetem i z dzieckiem... zaodowo zajmuję sie treningiem koni wiec coś bym sobie znalazła ![]() Jakieś dobre rady macie?
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
podpisuje sie pod tym co wyzej
jak masz dobra prace w Polsce to nie ,,poprawiaj" sobie sytuacji zyciowej wyjazdem do Irlandii wyjezdzalabym raczej do Anglii lub Skandynawii jak mi kolezanka powiedziala jak jest w Holandii .. to naprawde nie pakowalabym sie w Irlandie tyle ze ja juz tu jestem a Ty jeszcze moze cos znajdziesz w Innym kraju fajnego no i naprawde na obczyznie swoj swojemu nie pomoze tzn. slowacy ,litwini, cyganie i wszelkie inne narody sobie pomagaja ale jesli chodzi o Polakow to bywa naprawde roznie a czesto nieciekawie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Irenka podpisuje sie rekoma i nogami pod calym Twoim postem
![]() Pytanie na szybko czy jutro sklepy sa otwarte? Mam ochote na maly shopping w centrum i tak sobie mysle czy Primark itp beda czynne bo dzisiaj parada, w pn bank holiday..i tak nie kojarze jak to zawsze bylo, czy niedziela nieczynna czy jednak otwarte wszystko ![]() Wlasnie patrze na strone jervisu i wynika,ze normalnie czynne ![]() ![]()
![]() Edytowane przez foxy123 Czas edycji: 2012-03-17 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
Niektore sa otwarte a niektore nie. Np. Shaws jest u nas zamkniety i jutro i po jutrze, a Fiutek czyli Penneys pewnie bedzie otwarty. W tym roku to sie troche pozmienialo, bo Shaws byl zawsze otwarty na Dzien Matki (ruchome swieto), a w tym roku bedzie mozna klamke pocalowac. Reszta sklepow - to zalezy od wlascicieli...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
sklepy ( kolo mnie przynajmniej ) otwarte ale krocej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
Dziękuje dziewczyny za odpis...nie mam pracy w Polsce po urodzeniu dziecka trzeba zapomnieć,że sie miało prace
![]() ![]() mnie najbardziej przeraził szczerze klimat...chyba bym nie zniosła ,że jest zimno i pada deszcz ![]() ![]() ![]()
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Mnie w IE bedzie lecial niedlugo 7 rok i tak jak pamietam swoje slowa na samym poczatku (ale tu super! na pewno do PL nie wroce
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
Lisiczko, kraj jest piekny w surowosci krajobrazu, ale bardziej depresyjna jest Skandynawia (z tego co pamietam najwiekszy odsetek samobojstw w Europie). Ja mam zupelnie inne odczucia na 2 tygodnie przed wyjazdem do PL zaczynam chodzic jak osa, a jak laduje w Dublinie to oddycham gleboko - wracam do normalnosci. W ojczyznie mierzi mnie drozyzna, chamstwo i brak uprzejmosci... W kraju jesli pracowalam to zarabialam dobrze powyzej sredniej, ale brak szacunku dla pracownika i mobbing mialam na co dzien, tutaj pracownik jest pod ochrona. Ale to tylko moje odczucie i kazdy ma prawo do swoich odczuc. Zycze Ci duzo szczescia po powrocie do PL.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.