|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: DZIECI 2003 - z dedykacją dla Niki :)
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2008 ROKU
ABY SPEŁNIŁY SIĘ WASZE WSZYSTKIE MARZENIA I ZREALIZOWAŁY ZAMIERZONE CELE SZAMPAŃSKIEJ ZABAWY DZIEWCZYNY ![]() ![]() : winko: |
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Niech Nowy Rok przyniesie Ci radość, miłość, pomyślność
i spełnienie wszystkich marzeń, a gdy się one już spełnią nich dorzuci garść nowych marzeń, bo tylko one nadają życiu sens.
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja również życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ABY NAJLEPSZY DZIEŃ STAREGO ROKU, BYŁ NAJGORSZYM DNIEM NOWEGO ROKU Jak tam po sylwestrze ?
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
Witam w Nowym Roku.
Sylwestra spedzilismy w domu, bylo bardzo milo. Mielismy isc na sztuczne ognie ale wkoncu zostalismy w domu. Dzisiaj Kuba poszedl do przedszkola po 1,5 tygodniowej przerwie i wlasciwie to wcale nie chcial isc. Stwierdzil ze woli zostac w domu ze mna, ze nikt go w przedszkolu nie lubi. Ale w koncu poszedl. A pozniej to pewnie nie bedzie chcial wracac do domu jak po niego pojde. 11.01. ma byc w przedszkolu Bal Przebierancow, trzeba bedzie wymyslic w co go przebrac. |
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapytaj Go w kogo chciałby się przebrać, zamierzasz sama szyć strój, czy wypożyczać z wypożyczalni?
|
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
U nas po Sylwestrze spokojniutko ![]() Dzieci najbardziej cieszyly sie na widok sztucznych ogni ![]() U Werci w szkole tez sie szykuje bal maskowy,i tez mam problem w co sie przebierze?? mus imy pomyslecDziewczyny czy wasze maluchy mowia wyraznie bo moj Bartosz to mowi niektore wyrazy zupelnie niezrozumiale,dziwie sie bo jego niespelna 1,5roczna siostra mowi lepiej...
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dużo rzeczy Bartosz wymawia niezrozumiale? A jak pozostałe? Może to tylko przejściowe. Napisz jak na przykład mówi?
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Nie potrafi wymowic "r" zamiast przyczepa-czyczepa zamiast helikopter-hehikoptel,zamiast Weronika-Lelonika i duzo podobnych
czasami jak zwracam mu uwage to mowi lepiej ale zeby mowil caly czas jak trzeba to nie mialabym nic innego do roboty jak go poprawiac mam nadzieje ze to przejscioweTo super ze Julka mowi tak ladnie,coreczka mojej szwagierki tez ma 4latka i rowniez mowi bardzo ladnie.Pocieszam sie tym ze Bartosz zaczal ogolnie pozno mowic mial okolo 2,5roku jak wymawial"sensowne"slowa wczesniej mowil po swojemu,zauwazylam ze moj chrzesniak ktory ma 2,5roku tez bardzo malo mowi najsmieszniejsza rzecz to ze na traktor mowi "pepe" czyli rowniez po swojemu wszystko powtarza co prawda jeszcze nie perfekcyjnie ale jak na swoj wiek to i tak super
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Szwagra syn ma ponad 5 lat i też nie mówi -r-.
Na wszystko przyjdzie czas, Twojemu Bartoszowi też takie mówienie przejdzie Najważniejsze to aby dużo do dziecka mówić normalnie (bez zdrobnień i udziwnień) i dużo mu czytać (to na prawdę pomaga)
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Mój Patryk też mówi wyraźnie, r wymawia odkąd skończył 3 latka, ale też czasem ma swoje słowa "z dzieciństwa" i np. nie powie winda tylko dinda
i często nadużywa litery "r" zamiast np. lalka mówi rarka, lubie- rubie . Nie martwię sie tym, bo wiem że z czasem to minie
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja Julcia jak się nauczyła mówić literę -r-, to tak się jej spodobało jaj wymawianie tej litery (te wibracje zachodzące w buzi ), że wszystkie wyrazy zawierające tą literę wymawiała przedłużone np. trrrrroszkę, biorrrrę, grrrrram itp. Strrrrrasznie to było rrrrrrozkoszne
|
|
|
#192 |
|
Raczkowanie
|
Kuba mowi wyraznie, wymawia ladnie litere r, chociaz ma jeszcze problem z sz, cz. Ale z nim cwicze i coraz lepiej mu to wychodzi.
Na bal przebierancow to chyba kupie jakis stroj, chociaz nie wiem gdzie. Chodzilam dzisiaj po sklepach to nigdzie nic nie bylo. Jedynie w rossmanie ale to takie niezbyt fajne i za duze. |
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
A moja Weronika ma bal maskowy za tydzien w piatek i chce sie przebrac za wrozke witch lub winx???
![]()
|
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
Mariz popatrz na allegro
tam widziałam kiedyś dość dużo strojów na dzieciaki
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Alez u nas zima wieje i jest straszny mroz,rano bylo -19st az strach wytknac nos na dwor na dodatek Bartosz ma paskudny kaszel ani mokry,ani suchy aptekarka poradzila mi dawac mu flegamine i pyrosal moze pomoze a jak nie to jutro do lekarzaA co u was?? |
|
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Julcia też przeziębiona, na razie ma katar, ale już zrobiłam syropek z cebuli z miodem, nie ma to jak naturalne leczenie Zresztą Julcia strasznie go lubi, a jak wiadomo, to naturalny antybiotyk, też mogłabyś zrobić Bartoszowi
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
zimno jest strasznie, wyszłam tylko psa wpuścić i uciekałam do domu, bo myslałam że zamarznę
. Nawet na zakupy wczoraj nie pojechałam, bo się wieczorem TŻ-towi nie chciało z domu wychodzić powiedział żebym dała sobie spokój, bo sajgon na zewnątrz
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Virka a napisz mi jak robisz ten syrop!Ja mam miod ale juz mi sie ustojal ...moze taki byc?
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daję na kilka warstw plasterków cebuli, kopiatą łyżkę miodu i tak na przemian cały czas. Miód jeśli nie jest zepsuty (tylko taki zgęstniały) to może być
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
a czy ten syrop pomaga na kazdy rodzaj kaszlu?zaraz ide go robic,acha a jak czesto i ile sie go podaje?na noc tez mozna?
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwszy raz możesz podać dopiero jutro rano (ewentualnie dzisiaj późnym wieczorem), bo cebula musi naciągnąć. Ja podaję nawet do 5 razy dziennie, po dużej łyżce.
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
U mnie tez strasznie zimno. Rano bylo -14', a teraz -6. Kuba troche kaszle, a i mnie zaczyna gardlo bolec. Trzeba sie ratowac jakimis witaminkami i syropkami, bo jak nie to sie rozlozymy i bedzie maly szpital w domu. U mnie nie leczony bol gardla konczy sie czesto zapaleniem krtani, co do przyjemnych nie nalezy.
A syrop z cebuli to bardzo dobry na kaszel i tak ogolnie na przeziebienie. Ja zawsze robie z cukrem. Dobry na kaszel tez jest syrop z mniszka lekarskiego lub z pędów swierkowych. Ale te syropy niestety robi sie tylko na wiosne. |
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robię do słoika i później nie zakręcam go tylko przykrywam talerzem.
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobilam
ale zrobilam wedlug twojego Virka |
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja taki sam podaję mojej córci, więc nic złego bym Ci nie doradzała ![]() Mam nadzieję, że pomoże, na pewno nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie Moja córcia już tylko chodzi koło tego soku i cały czas się pyta czy już się zrobił Tak go lubi
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Moja corcia lubi surowa cebule
![]() wiec ten syrop napewno tez polubi
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A lekoman jest z niej niezły Wszystko jak leci bez problemów, nawet wapno w tabletkach gryzie bez popijania
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Virka dzieci pija syrop az im sie uszy trzesa
dalam juz dwa razy,zobaczymy czy cos bedzie lepiej wieczorem bo do tego czasu powinno cos byc nie??? ja tak pytam jak jakas mloda niedoswiadczona mama a mam juz 9 letnia core,ale nigdy nie probowalam leczyc dzieci domowymi sposobami-widze ze to byl duzy blad zawsze latwiej bylo pojsc do lekarza ale teraz zawsze poszukam czegos domowego a najlepiej jak zaraz zapytam ciebie to chyba przez to ze nie ma zimy takiej pozadnej co by wyniszczyla te wirusy i baktere co kraza w powietrzu
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PO dwóch razach nie musi być jeszcze efektu, zależy od stopnia nasilenia infekcji, ale na pewno im pomoże W razie potrzeby zawsze służę radą
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

: winko:

sa na nich Bartosz ze swoja kuzynka i kuzynem oraz moje dziewczynki
?

mus imy pomyslec

czasami jak zwracam mu uwage to mowi lepiej ale zeby mowil caly czas jak trzeba to nie mialabym nic innego do roboty jak go poprawiac
. Nie martwię sie tym, bo wiem że z czasem to minie 
a jak nie to jutro do lekarza
. Nawet na zakupy wczoraj nie pojechałam, bo się wieczorem TŻ-towi nie chciało z domu wychodzić