![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Perfekcyjna Pani Domu - TVN STYLE
"złote rady" są ciekawe, np że warto przed zmywaniem wsadzić gąbkę na 10sekund do mikrofalówki, żeby zabić bakterie
![]()
![]() |
#182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Rozeznanie
|
Też lubię PPD
![]() Co do samego programu: nie wierzę, że Anthea jest naprawdę AŻ taką maniaczką, nie wierzę, że uczestnicy mogą mieszkać w AŻ takim syfie... Pewnie wszytsko jest trochę podrasowane na potrzeby programu ![]() I nie uważam, że ten program zacheca do tego, żeby zrezygnować z własnych pasji i cały wolny czas poswiecic na sprzątanie. Przeciez Anthea uczy jak zaplanować sprzątanie, żeby zajęło ono jak NAJMNEJ czasu. Uwielbiam te Domestic wisdom ![]() Niektóre jej pomysły faktycznie mogą śmieszyć (np. jak powiedziała żeby zamist wszelkch srodkow czystosci używac jedynie octu i sody, albo to jej składanie ręczników tak żeby wszytskie brzegi były schowane do środka ![]() ![]() Edytowane przez zarzyczka Czas edycji: 2008-03-01 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
To sposób na jajka w koszulkach. Zamiast wbijać jajko bezpośrednio na wrzątek wbijasz je do foliowego woreczka i ów woreczek zanurzasz w gotującej wodzie. Gotujesz kilka minut i gotowe
![]() Mam nadzieje ze dobrze wytlumaczylam i nic nie pokręciłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
Lubię ten program, Anthea jest fanatyczką, ale sympatyczną-przecież płącą jej za bycie Perfekcyjną Panią Domu.
Kiedyś powiedziała, że kobieta ma wiele ról- matka, żona, sprzątaczka, kucharka, kochanka i wszystkie je powinna wykonywać z dumą ![]() dziwne że w Anglii kobiety nie pracują, i tylko "zajmują sie domem"...z opłakanym skutkiem. W Polsce ludzie nie pracują, bo nie mogą, a nie tak po prostu z wyboru ![]() Co do zapuszczonego domu-tak, można tak zapuścić, wystarczy że nikt nie sprzata a wszyscy bałaganią, znam taki przykład- żona odeszła od męża, on został z dziećmi 15 i 20 lat-mineły 3 lata, i jak nie sprzątali tak nie sprzątają. Okna brudne że hoho, kłaki futra zwierzaków latają, jak coś sie zepsuje to nikt nie naprawia- oj, Anthea by sie przydała ![]()
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja też baardzo lubię ten program. Oglądam zawsze w soboty o 12.30, bo zawsze są nowe odcinki
![]() ![]() Bardzo mi się spodobał ten szybki sposób składania koszulek z krótkim rękawem poprzez przerzucanie. A Wam? Polecam jeszcze bloga www.perfekto.blog.onet.pl ![]() Pozdrowionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Czym mogę wyczyścić spoiny między płytkami na podłodze
![]() ... sodą ![]()
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
sodą i proszkiem do pieczenia chyba
![]()
![]() |
#190 |
Wtajemniczenie
|
zobacz tutaj kobiety podały świetny preparat
![]() http://www.superdomek.pl/forum/viewt...hp?p=5323#5323
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam ten program. Jak i wiele innych na TVN Style
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Rozeznanie
|
a dziś oglądał ktoś ?
![]() może jakieś nowe ciekawe porady ;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
hopp bo jestem ciekawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Rozeznanie
|
Te wszystkie programy jak ten i np. zamieńmy się żonami bazują na ludzkich skrajnościach.tak myślę. Jeśli zaś chodzi o perfekcyjną Panią domu, to cóż gdybym tylko miała sprzątanie na głowie i siedziała non stop w domu to pewnie mogłabym nią zostać. Póki co to nie!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
A ja się przestawiłam na ocet i sodę i uważam to za rewelacyjny pomysł. Ręczniki też nauczyłam się tak składać i mi się bardzo podobają tak ułożone.
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Mnie wydaje się niemożliwe,że można mieszkać w takim syfie jak ci ludzie którzy biorą udział w PPD.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Możecie nie wierzyć ale niektórzy tak naprawdę mieszkają, zajmowałam się wynajmem mieszkań i wiele mogę na ten temat powiedzieć, z najbardziej obrzydliwych rzeczy to np poobcinane paznokcie wbite w wykładzinę, albo gile wycierane o spód stolika kawowego.
I to całkiem niby normalni, przeciętni ludzie. Normalnie zwrócić można. Jeszcze gorsze mieszkania można zobaczyć w programie How Clean Is Your House?- nie pamiętam polskiej nazwy...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Wtajemniczenie
|
Porządek musi być...
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
- resztkę coli można wylać do toalety, zamiast Domestosa
-, Do kozaków w szafie w ramach usztywnienia wkładamy rulony z gazety. -, garnki można wyczyścić z jedzenia przed umyciem folią aluminiową do pieczenia, •zgniatamy i trochę wody; -, jeśli przy bateriach umywalkowych i zlewowych itp. jest brud i inne świństwa to okładamy wacikami z octem na parę godzin -, wyłożyć deskę do prasowania folia do pieczenia, dopiero na to nałożyć pokrowiec, w ten sposób ciepło odbija się i czasem nie trzeba prasować dwóch stron. -, osad w kubku najlepiej schodzi przy pomocy soli -, sierść zwierząt można z np. foteli zebrać gumowa mokrą rękawicą -, zabrudzone dno wazonu, można wyczyścić wrzucając do niego garść ryżu i wlewając trochę wody, po czym wszystko wstrząsając - brud wraz z ryżem odpryśnie -, jeśli nie zejdzie plama z marchewki to wysusz ubranie na słońcu. -, Gdy na dywanie zrobi się wgniecenie od mebli, które na nim stały to wystarczy na tym wgnieceniu położyć kostkę lodu i poczekać aż się rozpuści. Gdy lód się rozpuści to włos dywanu powinien się podnieść do góry. -, Butelkę octu spirytusowego wlej do muszli i zostaw na noc. Rano wyszoruj ją szczotką. Jeśli osad nie zniknie, ponów próbę, tym razem podgrzewając ocet (lekko, by ceramika nie popękała). Ten domowy wybielacz skutecznie usuwa nalot powstały pod powierzchnią wody, w rurze odpływowej. Najpierw jednak usuń stamtąd wodę (w rękawiczkach, plastikowym kubkiem) i dopiero wtedy wlej ocet. UWAGA! Po użyciu octu łazienkę trzeba będzie długo wietrzyć. -, Proszek do pieczenia lub kwasek cytrynowy Posyp nim muszlę, zostaw na noc. Wyszoruj szczotką. Rozpuszczony w gorącej wodzie kwasek usunie nalot z rury. Sól na brudny piekarnik piekarnik rozgrzać, zsypać solą kuchenną i grzać jeszcze 20 min później przetrzeć ręcznikami kuchennymi ![]() Ważne zasady! Dbając o higienę wc warto pamiętać o kilku wskazówkach: -myj toaletę przynajmniej 3 razy w tygodniu. Naucz domowników żeby po każdej wizycie w toalecie opuszczali deskę sedesową przed naciśnięciem spłuczki. Dzięki temu w łazience nie będą się unosiły drobiny wody z… zawartości sedesu; -nie zapomnij o dezynfekowaniu deski sedesowej (np. wybielaczem) oraz szczotki, którą myjesz (np. żelem do wc). Często ją wymieniaj- kosztuje grosze, a szybko staje się siedliskiem szkodliwych bakterii; -nigdy, pod żadnym pozorem, nie łącz dwóch preparatów (np. żelu do wc i wybielacza). Z powstałej mieszaniny mogą ulatniać się niezwykle trujące opary.
![]() |
#202 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Lekcja 1 Odgracanie twojego domu Jak odgracać pokój po pokoju Posiadanie czystego i wydajnego domu nie musi oznaczać codziennej godziny w fartuchu, trzymając kurczowo odkurzacz jedną ręką, drugą mop a w zębach ścierkę do kurzu. (…) Ale wcześniej musisz odgarnąć zakłócenia radiolokacyjne. Nikt nie może czyścić zaśmieconego domu. Musisz wrócić do początku, stań się drapieżnikiem- odszukuj brud i zbieraj szczątki. Rozpoznawaj znaki To jest twój dom? Zaznacz punkty, które Cię dotyczą! 1. Gości witasz: „Miło was widzieć, przepraszam za bałagan.” 2. W holu panuje zamęt z butami, torbami i odpadami. 3. Kosz na papier i kosz na śmieci są pełne. 4. Stół w jadalni nie nadaje się do użytku. 5. Szafki są pełne. 6. Kartony i pudła do hobby stoją w każdym kącie hollu. 7. Masz kasety wideo, które nie były oglądane od 2 lat. 8. W swojej szafie trzymasz więcej niż 3 części garderoby, których nie nosiłaś od 2 lat. 9. Kuchenne blaty pokryte są „czymś” 10. Na łóżkach leżą ciuchy/książki/,magazyny. Jeśli zaznaczyłaś więcej niż 3 punkty (lub 3), twój dom woła o pomoc! O odgarnianiu twojego domu z bałaganu jest lekcja pierwsza. Sprawi ona, że osiągniesz bajeczny dom i będziesz z niego dumna. (…) Gdy jesteś nadzorcą w czasie odgracania domu pamiętaj o słowach: „To jest miejsce w tym domu na rzeczy.. pożyteczne, piękne albo poważnie sentymentalne.” Wszystko co posiadasz powinno mieć swoje miejsce w domu!!! Może się wydawać, że to dużo ciężkiej pracy, ale zachęć się i staw czoła rupieciom. Rupiecie będą należeć do przeszłości i sprzątanie będzie szybkie i proste. Więc zaczynajmy! Co jest rupieciami? 1. Wszystko co jest zepsute i nie nadaje się do naprawy. 2. Wszystko na co nie lubisz patrzeć. 3. Wszystko czego w życiu nie założyłaś. 4. Niechciany prezent. Co nie jest rupieciem? 1. Wszystko co regularnie używasz. 2. Wszystko co ładnie wygląda. 3. Wszystko co kojarzy Ci się z miłością i przyjemnymi uczuciami (bądź ostrożna z tą kategorią).
![]() |
![]() |
#203 |
Zadomowienie
|
wczcoraj przeczytałam, że 27.06 jest polska premiera książki Anthei
![]()
![]() |
#204 |
Wtajemniczenie
|
Możesz podać źródło?
Jeśli to prawda jestem pierwsza w kolejce ![]() Edit: Znalazłam sama podaję link http://www.filo.com.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
... choć nie Westwood
|
O, bardzo fajnie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
przeciez to normalne za taki duzy dom jest nie tylko na jej głowie, poprostu nie dałaby rady
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
o, ja tez w ta ksiake zainwestuje
![]() ![]()
![]() |
#210 |
przyczajony tygrys
|
też zainwestuję w poradnik
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.