krwawienie/plamienie w czasie brania tabletek- zbiorczy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-28, 21:14   #181
Ciaciola
Raczkowanie

GG do Ciaciola
Dot.: krwawienie/plamienie w czasie brania tabletek- zbiorczy

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, znowu mam problem z plamieniami... bralam novynette przez jakies pol roku, zmienilam na regulon bo po 14 tablece novynetek plamilam... pierwsze opakowanie regulonu: super, zero plamien, krwawienie w drugim dniu odstawienia. ale teraz jestem w drugim opakowaniu, koncze tabletki w srode i przed chwila zauwazylam mala plamke na bieliznie, jakby krew rozcienczona z woda... tzn nie jest to intensywny kolor czerwony, ale jednak, znowu jakies plamienie... czy powinnam sie martwic...? czy moze takie plamienie to nic takiego....? niepokoje sie... tym bardziej ze mialam umowiona wizyte na najblizsza srode czyli w ostatni dzien tabletki z drugiego opakowania regulonu w razie gdyby bylo cos nie tak, ale ze przy pierwszym bylo wszystko dobrze to "oddalam" wizyte kolezance i teraz sie pewnie tak latwo do ginekologa nie dostane.....
ja tak samo jestem przy 2gim opakowaniu yasminelle i wsyzskto było ok do 16 tabletki, bo zaczęłam plamić, początkowo plamienia dziś krwawienie A wizyte mam dopiero 08.05
W ulotce jest napisane, że palmienia/krwawienia mogą wysąpić do 3go opakowania(włacznie) więc raczej organizm się przwyczaja:/ Ja tez miałam tak ż epierwsze op spokój a teraz męczarnia
Więc pozostało mi czekać Opakowanie kończew czwartek wieczorkiem, i czekam na okresik zobaczymy jak to będzie
Ciaciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 22:36   #182
ojejka89
Zadomowienie

no mi poki co sie zatrzymalo to plamienie... w sumie tylko jedna mala plamka i juz oki... mam nadzieje ze juz wszystko bedzie dobrze.....
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-30, 08:14   #183
Ciaciola
Raczkowanie

GG do Ciaciola

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
no mi poki co sie zatrzymalo to plamienie... w sumie tylko jedna mala plamka i juz oki... mam nadzieje ze juz wszystko bedzie dobrze.....
To dobrze, że to się tylko tak skończyło
ja nadal krwawie....
Stary 2008-04-30, 14:24   #184
ojejka89
Zadomowienie

nie przejmuj sie ja mialam przy poprzednich tabletkach plamienie/krwawienie od 14 tabletki nawet... jesli nie przejdzie Ci to po ktoryms opakowaniu to pewnie bedziesz musiala zmienic na troche mocniejsze tabletki... gorzej troche u mnie, bo ja juz nie mam tych najslabszych bo przeszlam na ciut mocniejsze... a te co teraz mam (regulon) to nawet mojej mamie byly dobre....
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-06, 22:11   #185
misiha
Przyczajenie

Unhappy Dot.: krwawienie/plamienie w czasie brania tabletek- zbiorczy

dziwczyny mam max problem.. sprawa wyglada tak..
bralam cilest 2 i pol roku teraz w styczniu bylam u lekarza i kazal mi zrobic przerwe.. zrobilam przerwe pojawilam sie u lekarza i od 20 kwietnia znowu zaczelam brac.. normalnie od pierwszego nia okresu.. odrazu po krwawieniu wspolzylam i chyba popelnilam maly blad bo 2 dni wczesniej nie wzielam regularnie tabletki o ok 6 godzin sie spoznilam.. pozniej znowu mi sie to powtorzylo..nie wiem jak moglam zapomniec.. nie mam zadnych zwrotow glowy ani nie jest mi niedobrze..bolal mnie troche brzuch w okolicach jajnikow dzis zauwazylam ze troche plamie i obawiam sie najgorzego.. nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek plamila..a najgorsze jest to ze jestem za granica i nie mam jak sie pojawic u mojego lekarza..jest mozliwoc ze jestem w ciazy?
misiha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-06, 22:22   #186
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez misiha Pokaż wiadomość
bralam cilest 2 i pol roku teraz w styczniu bylam u lekarza i kazal mi zrobic przerwe.. zrobilam przerwe pojawilam sie u lekarza i od 20 kwietnia znowu zaczelam brac.. normalnie od pierwszego nia okresu.. odrazu po krwawieniu wspolzylam i chyba popelnilam maly blad bo 2 dni wczesniej nie wzielam regularnie tabletki o ok 6 godzin sie spoznilam.. pozniej znowu mi sie to powtorzylo..nie wiem jak moglam zapomniec.. nie mam zadnych zwrotow glowy ani nie jest mi niedobrze..bolal mnie troche brzuch w okolicach jajnikow dzis zauwazylam ze troche plamie i obawiam sie najgorzego.. nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek plamila..a najgorsze jest to ze jestem za granica i nie mam jak sie pojawic u mojego lekarza..jest mozliwoc ze jestem w ciazy?
przecież dopuszczalne jest spóźnienie się z tabletką 12h, a plamienie może wynikać z tego, że znowu organizm musi się przyzwyczaić do tabletek. Zreszta dość krótką przerwe, bo 3 miesiaca a powinna byc minimum pol roku.
Dla pewności możesz zrobić test.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 06:59   #187
Ciaciola
Raczkowanie

GG do Ciaciola

Cytat:
Napisane przez misiha Pokaż wiadomość
Spokojnie wg mnie też nie mas zsię co martwić, choć łatwo powiedzieć
plamienia wynikaja z tego, że organizm musi sie przyzwyczaić do hormonówA co do spóźnienia w przyjmowaniu tabl, spokojnie, wziełas w ciagu 12h, więc ochrona jest zachowana.

ja teraz kończe okresik, w piątek zaczynam yasminelle i zobaczymy, czy nadal będe plamić....
Stary 2008-05-11, 15:50   #188
Marmoladka17
Raczkowanie

Witam Wizażanki!
Zaczęłam po raz pierwszy brać tabletki anty. jestem w trakcie 1-go opakowania tabletek (Microgynion 21). Zaczęłam 3 tydzień. Przez cały czas mam uciążliwe plamienia. Zazczyna mnie to lekko irytować, bo nie mam ochoty kochać się gdy plamię-taka bariera psychiczna czy coś. odczuwam dyskomfort
Wiem, ze to się zdaża przez pierwsze trzy miesiące, ale plamię non-stop. Do tego dochodzą wahania nastrojów (sama siebie nie poznaję!), jestem okropnie płaczliwa, za chwilę pełna energii. Poza tym zaczęły się problemy z trądzikiem.
Kochane powradźcie mi: mam to przetrzymać, a skutki ustąpią czy raczej zmienić tabletki?
pozdrawiam i czekam na podpowiedź
Ślub 25.08.2012

Edytowane przez Marmoladka17
Czas edycji: 2008-05-11 o 15:55 Powód: :P
Marmoladka17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 16:16   #189
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Marmoladka17 Pokaż wiadomość
Witam Wizażanki!
Zaczęłam po raz pierwszy brać tabletki anty. jestem w trakcie 1-go opakowania tabletek (Microgynion 21). Zaczęłam 3 tydzień. Przez cały czas mam uciążliwe plamienia. Zazczyna mnie to lekko irytować, bo nie mam ochoty kochać się gdy plamię-taka bariera psychiczna czy coś. odczuwam dyskomfort
Wiem, ze to się zdaża przez pierwsze trzy miesiące, ale plamię non-stop. Do tego dochodzą wahania nastrojów (sama siebie nie poznaję!), jestem okropnie płaczliwa, za chwilę pełna energii. Poza tym zaczęły się problemy z trądzikiem.
Kochane powradźcie mi: mam to przetrzymać, a skutki ustąpią czy raczej zmienić tabletki?
pozdrawiam i czekam na podpowiedź
Organizm się przyzwyczaja do 3 miesięcy do tabletek wiec może jeszcze poczekaj

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-05-11, 18:02   #190
sylwia18
Zakorzenienie

przeniosłam.

Edytowane przez sylwia18
Czas edycji: 2008-05-12 o 09:01
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-12, 00:04   #191
Marmoladka17
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Organizm się przyzwyczaja do 3 miesięcy do tabletek wiec może jeszcze poczekaj
We wtorek idę do ginekologa, pogadam z nim dzięki bardzo za odpowiedź, mam nadzieję że sie przyzwyczaję do tych tabletek, bo ogólnie nie są najgorsze no i przede wszystkim tanie Poza tym te tabletki to II geneacja, więc nie chciałabym zmieniać na III, bo niby jest nowsza, mniejsze dawki hormonów, ale podobno większa szansa zakrzepicy... no a ja mam przypadki w rodzinie więc muszę to kontrolować
Pozdrawiam
Ślub 25.08.2012
Marmoladka17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 10:17   #192
bestla
Rozeznanie

A ja mam taki problem: Otoz tabletki biore juz 2lata (regulon), miedzy ostatnim opakowaniem a wczesniejszym nie robilam przerwy, teraz zrobilam ale krotsza, okres dostalam w niedziele (18.05) a pozniej caly czas plamilam przez prawie 10 dni a dzis znowu dostalam silniejszego krwawienia co moze byc tego przyzyna? Ide dzis do ginekologa ale strasznie sie denerwuje
bestla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 22:41   #193
karolciaLodz
Raczkowanie

GG do karolciaLodz

Witam wizazanki mam problem i strasznie sie boje biore tabletki anty juz prawie rok zawsze regularny okres prawie co do godziny ale wczoraj stalo sie cos dziwnego podczas pieszczot z chlopakiem zaczelam krwawic a jest to polowa cyklu i dzisiaj rano nadal lecialo ale pozniej przestalo. czy to moze byc ciaza?? gdzies czytalam ze to moze byc "wczesnoporonne" czy jakos tak, ze moglo dojsc do zaplodnienia ale zarodek sie nie utrzymal. nie wiem boje sie tego wiem ze na poczatku brania tabletek moze dojsc do krwawienia ale ja biore od roku te same.
karolciaLodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-29, 23:17   #194
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez karolciaLodz Pokaż wiadomość
Witam wizazanki mam problem i strasznie sie boje biore tabletki anty juz prawie rok zawsze regularny okres prawie co do godziny ale wczoraj stalo sie cos dziwnego podczas pieszczot z chlopakiem zaczelam krwawic a jest to polowa cyklu i dzisiaj rano nadal lecialo ale pozniej przestalo. czy to moze byc ciaza?? gdzies czytalam ze to moze byc "wczesnoporonne" czy jakos tak, ze moglo dojsc do zaplodnienia ale zarodek sie nie utrzymal. nie wiem boje sie tego wiem ze na poczatku brania tabletek moze dojsc do krwawienia ale ja biore od roku te same.
a kiedy ostatnio bylas u ginekologa?
to może byc np. od nadżerki
albo może było za ostro?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-06-03, 15:18   #195
karolciaLodz
Raczkowanie

GG do karolciaLodz

Cytat:
a kiedy ostatnio bylas u ginekologa?
to może byc np. od nadżerki
albo może było za ostro?

ojjj juz dawno i wlasnie jutro ide boje sie strasznie bo nigdy czegos takiego nie mialam za ostro to raczej nie a poza tym to krwawienie dopiero ustapilo na drugi dzien. zobaczymy co lekarz powie jutro
Stary 2008-06-08, 17:22   #196
karolciaLodz
Raczkowanie

GG do karolciaLodz

i bylam u lekarza a jednak to wszystko nadżerka wycinek, wymaz i teraz czekam na wyniki i wymrażanie tylko sie troche boje ehhh
Stary 2008-06-08, 17:42   #197
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez karolciaLodz Pokaż wiadomość
i bylam u lekarza a jednak to wszystko nadżerka wycinek, wymaz i teraz czekam na wyniki i wymrażanie tylko sie troche boje ehhh
nie bój się
czyli miałam racje, chociaz lepiej by bylo zebym nie miala...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-06-09, 10:38   #198
aaww
Raczkowanie

Ja plamilam przy braniu Yasmin. Lekarz powiedzial, ze to wina antybiotyku, ktory akurat bralam. Przy kolejnej wizycie- u innego ginekologa- ten stwierdzial, ze to na pewno nie mogla byc wina antybiotykow, bo nigdy nie wywoluj one takiego efektu.
I badz tu madry, czlowieku...
Na szczescie niegdy pozniej nic takiego juz mi sie nie przydarzylo.
aaww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-12, 15:24   #199
agnaa
Raczkowanie

witam,
biorę novynette od 4 miesięcy i większych problemów nie miałam. Ale teraz dostałam okres jeszcze przed zakończeniem opakowania ( 3 tabletki zostały). Kiedyś na forum spotkałąm sie już z takim postem, ale nie zwróciłam uwagi co to znaczy i czy mam sie niepokoić. Dodam że ostatnie opakowanie brałam między pobytem w Anglii i Polsce, a teraz znów wyjechałam, czy może sie mi organizm rozstroil??
agnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 22:52   #200
bubastis
Raczkowanie

Biorę Stediril30 od jakoś 6 lat. W tym czasie kilka razy przesuwałam okres, ale nigdy nie miałam sytuacji, że krwawiłam w czasie przyjmowania drugiego opakowania. Teraz też wzięłam 2 opakowania bez przerwy, po tym czasie miałam normalne krwawienie, rozpoczęłam kolejne opakowanie i teraz w jego połowie nagle dostałam krwawienia. Pierwszy raz mam taką sytuację.

Naczytałam się sporo o tym co może być przyczyną - nie przyjmowałam ostatnio żadnych innych leków, antykoncepcyjne biorę zawsze regularnie, niby nie mam stresów żadnych (choć ostatnio zmieniłam pracę - może w podświadomości mam jakiś stres?), ostatnio miewałam bóle żołądka, ale nic poza tym.

Czekam aż skończy mi się to dziwne krwawienie i pędzę od razu do ginekologa. Ale do tego czasu umrę chyba ze zniecierpliwienia.
Powiedzcie mi, czy w takim przypadku ciąża jest wykluczona? Bo w sumie tym się najbardziej martwię.
bubastis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 23:00   #201
flame86
Raczkowanie

Dziewczyny mam mały problemik..

W sobotę skończyłam brać 3 opakowanie tabletek, nie robiłam pomiędzy nimi przerwy, zdecydowałam się ją zrobić dopiero teraz.. Ale od jakiegoś czasu, mniej więcej 2-3 tygodni mam plamienia.. Nigdy nie zdarzyło mi się zapomnieć wziąść tabletki na czas, no może raz i wzięłam ją po 11 godzinach (w ulotce jest napisane, że jeśli nie minie 12 godzin od ustalonej pory brania tabletek to trzeba ją zażyć natychmiast i ochrona nie będzie zmniejszona), ale i tak plamienia pojawiły mi się znacznie wcześniej podczas brania tabletek.. Nie wiem co może być tego przyczyną.. Zaczynam się trochę niepokoić, dodatkowo od czasu do czasu dochodzą mi bóle brzucha, które zwykle miałam podczas miesiączki.. Podczas ostatniej wizyty pani doktor wykryła torbiela na jajniku, może to ma z tym jakiś związek? Sama już nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć
flame86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 14:23   #202
anitka12345
BAN stały

Witam
mi okres spózniał się popnad 2 tygodnie dostałam go wczoraj hmm ale jest jakiś dziwny to bardziej przypomina plamienie o brunatnym kolorze,a dzsiaj nic się nie dzieje już go nie ma? ehh jajnik lewy boli mnie od 3 tygodni,brałam wczesniej tabletki na grzybice pochwy Clotrimazolum 500 mg 10 tabletek ;/ byłam u innego gina i powiedział mi że za dużo tych tablete brałam ;/ boli mnie w sumie wszystko nerki,żoładek ;/ hmm robiłam test w ciązy nie jestem czy to mozliwe że przez ten lek coś mi się stało
anitka12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 14:51   #203
anusiaa89
Zadomowienie

anitka temat dotyczy brania tabletek anty, poza tym pisalas juz w innym watku o tym problemie, poczekaj dziewczyny Ci odpowiedza, zreszta ciezko nam gdybac z jakiego powodu masz taki problem-moze to przez te tabletki a moze to cos innego? skoro gin Ci nie odpowiedzial kompetentnie ani nie szukał przyczyny tych problemow to moze powinnas go zmienic?nic Ci wiecej nie powiedzial, orpcz tego ze za duzo talbetek wzielas? nie badał Cie? tego nie nalezy bagatelizowac.

anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 15:02   #204
anitka12345
BAN stały

badał mnie,ale wtedy sobie testu nie robiłam i stwierdził,że moge być w ciązy,no ale nie dawno zrobiłam sobie test no i wyszedł negatywnie przepisała mi tabletki bo grzybice nadal ją mam ;/ na wizyte do niej moge iśc dopiero za 2 tygodnie bo teraz ma wolne,a pozatym chodziłam po innych gabinetach ginekologicznych i teraz bardzo ciężko umówić się na wizyte ;/ prywatnie byłam tylko raz i właśnei prywatnie ta ginekolog mi te leki przepisała ;/
anitka12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 14:00   #205
Hest
Raczkowanie

Dziś pierwszy raz dostałam plamienia między okresem podczas brania pigułek, akurat jak na ironię 2 godziny po badaniu u ginekologa.Moja lekarz uprzedzała , że przy pigułkach może się takie plamienie np. w połowie cyklu zdarzyć , więc mimo wszystko skoro mnie dziś badała i nic niepokojącego nie zauważyła tzn. ,że to jak widać normalne -każdemu się może zdarzyć i lepiej nie panikować.
Hest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 14:08   #206
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Hest Pokaż wiadomość
Dziś pierwszy raz dostałam plamienia między okresem podczas brania pigułek, akurat jak na ironię 2 godziny po badaniu u ginekologa.Moja lekarz uprzedzała , że przy pigułkach może się takie plamienie np. w połowie cyklu zdarzyć , więc mimo wszystko skoro mnie dziś badała i nic niepokojącego nie zauważyła tzn. ,że to jak widać normalne -każdemu się może zdarzyć i lepiej nie panikować.
a mialas robiona cytologie podczas badania?
bo jesli tak, to plamienie moze byc skutkiem cytologii.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-07-17, 14:10   #207
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
naprawdę?
Szczerze mówiąc nigdy bym nie wpadła na to, że po cytologii może być krwawienie, bo takie "bezinwazyjne" mi się to badanie wydawało
Stary 2008-07-17, 15:50   #208
Hest
Raczkowanie

Cytat:
Zwykły "przegląd" bez żadnej cytologii.Jednak prawdę mówiąc już wczoraj miałam takie dziwne , delikatne skurcze więc nawet się spodziewałam , że wkrótce zacznę plamić-takie objawy mam jedynie przed/podczas okresu tudzież plamienia.
Hest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 22:34   #209
ruumi
Rozeznanie

ja zauwazyłam troche krwi w sluzie a dopiero jestem w połowie opakowania biore juz ok 5miesiecy tabletki marvelon.
Czy takie coś może oznaczac np odblokowanie owulacji?
ruumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-02, 18:38   #210
pannadorka
Przyczajenie

okay, Pan Doktor wypowiedział się na temat krwawienia przy zaczynianiu przygody z tabletkami, ale na to pytanie odpowiedziałyśmy sobie same. Natomaist bez odpowiedzi lekarskiej pozostaje pytanie, co z krawieniami po dłuższym czasie przyjmowania tabletek (rok,dwa,trzy) - mój ginekolog zalecił zmianę tabletek ale wcześniej muszę dokończyć to opakowanie, które mam, więc skoro organizm te tabletki odrzuca, to działają one czy nie? Któraś z dziewczyn napisała, ze tak, ale to już trzeci moj meisiac z krwawieniami i ostatni z tymi tabletkami, działaj nadal?
pannadorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości