|
|
#181 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: DZIECI KOMUNY-wspomnienia z dzieciństwa
ja pamietam:
-bieganie do kosciola na roznego rodzaju spotkania oazowe, kolka rozancowe itp.... -kupa dzieci w lesie na sankach -szwedanie sie po osiedlu calymi dniami i szukanie przygod -gra w zbijaka na podworku (co chwile wlaczaly sie alarmy sasiadom w samochodach bo chcac-nie chcac trafialo sie w nie pilka). -robienie kawalow sasiadom (pukanie w drzwi i wielka ucieczka, otwieranie na klatce schodowej skrzynek pocztowych i czytanie wszystkich listow) - kolezanka miala telefon domowy (wow...) wiec od czasu do czasu dzwonilo sie pod byle jaki numer i krzyczalo komus do sluchawki) -klub u sasiada w piwnicy a w nim poobwieszane plakaty sylwesta stallone na scianach ze "swiata mlodych" i sluchanie muzyki z "kasprzaka". -lizanie zima sopli -pukanie dzieciakow do naszych drzwi z pytaniem: "wyjdzie anka?" -zabawa w "syfa" (rzucalo sie w kogos jakims starym gratem znalezionym na smietniku, kto dostal-byl syfem) -zabawy na budowach, skakanie po budach -wielki dzien gdy przywiezli swiezy piasek do piaskownicy -zjedzanie po poreczy na klatce schodowej -rzucanie korzeniami trawy w przejezdzajace samochody (oczywiscie z ukrycia) -po przyjezdzie z koloni-szpanowanie nowymi piosenkami -udawanie z kolezankami w tramwaju (szczegolnie gdy byl tlok) ze jest sie z "nie-polski" i improwizacja rozmowy w "nie-polskim" jezyku -zabawy szkolne, bale przebierancow a takze bozonarodzeniowa "choinka" w zakladzie pracy rodzicow, na ktorej mikolaj rozdawal prezenty -znoszenie do domu slimakow, pasikonikow, motyli w pudelku po zapalkach -nieustanne granie w gume, w "normalke" -przed rozpoczeciem jakiejkolwiek gry robilo sie wyliczanki i zbiorki, ktore zaczynaly sie "palec do budki, palec do budki, bo za minutke zamykamy budke, budka sie zamknela, gosci nie przyjela, goscie sie zmartwili, do domu wrocili". -chodzenie na szaber , skakanie po garazach, wspinanie sie po drzewach itp.... ....oj moglabym tak dalej wymieniac |
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
i chodzenie na haryndę (słownik pokazuje harendę) ale u mnie tak się mówiło
ahh ta adrenalina i uciekanie w podskokach, darcie spodni na tyłku o płot
|
|
#183 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ania - bardziej wygląda to na wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa niż komuny
ale fakt, że teraz raczej inne rozrywki są na topie, np. wyjazd na wagarach do galerii handlowej.
|
|
|
#184 |
|
Przyczajenie
|
masz racje....moj opis troche nie trzyma sie tematu...ale tak mnie jakos ponioslo i sie rozmarzylam.....
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś żyło się inaczej, panujący ustrój miał wpływ na więzi, zabawy itp.
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas była taki z ruchomymi schodami i windą.właśnie tam się zgubiłam
|
|
|
|
|
|
#187 |
|
Konto usunięte
|
W temacie wspomnień, co powiesz na to Margo?
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=363091 |
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bobry pomysł ze starymi bajkami,te nowe to prawdziwy koszmar rodzica |
|
|
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
Nie depcze krokusów
|
O kurcze, ja mam jeszcze stary rzutnik w domu. I syfon
|
|
|
#191 |
|
Konto usunięte
|
A ja, a ja.... mam w domu... No kurde, teraz chciałam czymś zabłysnąć, coby wam oko zbielało z zazdrości, ale niczego takiego nie mam
Eeeee wiem - mam mikser na korbkę Poważnie Relikt ery socjalizmu.
|
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14012860]A ja, a ja.... mam w domu... No kurde, teraz chciałam czymś zabłysnąć, coby wam oko zbielało z zazdrości, ale niczego takiego nie mam
Eeeee wiem - mam mikser na korbkę Poważnie Relikt ery socjalizmu.[/QUOTE]swietny watek )))pewnie nie napisze nic nowego, ale kilka rzeczy, ktore ja pamietam z dziecinstwa: - kolejki po cukier (wiem bylo tutaj miliony razy) -smietana/mleko w szklanych butelkach -wyroby czekoladopodobne -guma arabska - kawa zbozowa -herbata jubileuszowa -proszek cypisek -wspominana juz pani walewska i wars gdzies na strychu mam jeszcze syfon i drewniany mlynek do kawy![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- ja tez
|
|
|
#193 |
|
Nie depcze krokusów
|
Młynek do kawy też mam, ale plastikowy. Dużo sprzętów kuchennych (takich mechanicznych) do teraz wykorzystuję, solidne były.
|
|
|
#194 | |
|
Konto usunięte
|
Jakiś czas temu prezentację pokazała mi znajoma.
Niestety nie zachowałam jej, ale odsyłam do linka i zapoznania się ze slajdami :http://antygon.blogspot.com/2008/02/tacy-bylimy.html Cytat:
Starsi mieszkańcy na to hasło reagują w większości ciepłym uśmiechem. Wystrój niezmienny od ponad 30 lat. Żałuję, że nie mogę zrobić Wam zdjęć. http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,40765,3169351.html |
|
|
|
|
|
#195 |
|
... choć nie Westwood
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14012860]
Eeeee wiem - mam mikser na korbkę Poważnie Relikt ery socjalizmu.[/QUOTE]Ja mam krajalnicę na korbkę
|
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
i jescze kozaki Relaxy
i vibovity i odkurzacz jamnik, długi, beżowy do dziś na chodzie
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozwolę sobie go skopiowac i edytować w pierwszym poście,aby nie zginął w gąszcxzu postów.mam nadzieję,że nie będziesz zła. zaznaczę,że mam go od ciebie
|
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Gry i zabawy, ktore tutaj juz zostaly wymienione-dwa ognie, klasy, w gume i wiele, wiele innych. Nie wiem czemu ale mi sie smutno robi kiedy widze teraz obwarowane placyki dla dzieci. Mam na mysli to, ze sa otoczone ogrodzeniem. Siedza tam mamusie lub babcie z pociechami, ale to juz nie to samo. Nie wiem, czy wtedy bylo bezpieczniej. Moze po prostu mentalnosc sie zmienila, no i teraz sa inne rozrywki. ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ................. I jeszcze chcialam Wam pokazac to, warto zajrzec http://www.beka.pl/txt_ksiega_skarg_zazalen.php Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2010-01-24 o 21:04 |
|
|
|
|
|
#199 |
|
Konto usunięte
|
Margo, coś dla Ciebie, choć nie wiem, czy tego już nie było:
http://www.spodlady.com/ http://www.spodlady.com/prod_1194_Ka...er_i_inne.html |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.

ahh ta adrenalina i uciekanie w podskokach, darcie spodni na tyłku o płot
ale fakt, że teraz raczej inne rozrywki są na topie, np. wyjazd na wagarach do galerii handlowej.

i drewniany mlynek do kawy