![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zawód księgowa/księgowy
Cytat:
![]() ![]() aha na podyplomowych też masz od podstaw, a w stowarzyszeniu sa kursy dla "zaawansowanych: ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() natomiast w stowarzyszeniu pięknie wszystko wykładają, bravurko skończyłaś studia ekonomiczne ?? jeżeli tak na podyplomówce będzie Ci łatwiej, ale jak wspomniałam u mnie nie uczyli "od podstaw" tylko wykładali bardziej zaawansowane rzeczy, dlatego jeżeli rachunkowość miałaś tylko semestr czy dwa polecam stowarzyszenie - naprawdę dobre kursy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zadomowienie
|
Skończyłam dzienną ekonomię na UMK, miałam trzy przedmioty z rachunkowości (podstawy rachunkowości, rachunkowość finansową i rachunkowość zarządczą). Patrzyłam na plany studiów podyplomowych i widzę, ze te przedmioty się powtarzają, ale w końcu to studia podyplomowe z rachunkowości
![]() Mam na oku podyplomówkę na UMK (chociaż terminy zajęć mi nie za bardzo odpowiadają) i na UG. Musze sobie pomyśleć ![]()
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy mogłabym prosić o zerknięcie w ten link? http://www.lublin.skwp.pl/Podstawy,r...osci,1851.html
jest to link do kursu prowadzonego przez SKwP i znalazłam kurs dla początkujących... właściwie to nie wiem jaki z kursów powinnam wybrac, bo nie wiem co oni rozumieją pod pojęciem kursu dla początkujących.. może wy się bardziej orientujecie? z jednej strony pisze, że to dla początkujących a z drugiej że to kurs dla włąścicieli firm, menadżerów i innych osób chcących poznać zasady rachunkowości... jak już pisałam jestem na 3 roku studiów o kierunku ekonomia i z rachunkowosci mialam 2 semestry. jakos ten rok minął a ja niewiele pamiętam z zajęć i tak szukam sobie kursu w lublinie i poszukałam tego co polecacie... czy któraś z was była na takim kursie??? czy ja się będę nadawac na taki kurs??? czy poczekac... zamierzam od przyszłego roku akademickiego zacząć działać i zapisac sie na kurs ale nie wiem czy ten będzie odpowiedni i czy nie za wysokie progi..??? jakos dziwnie będę się czuła między menadżerami firm... takie dziecko przyszło miła grzeczna dziewczynka... żeby się tam ze mnie nie śmiali że zabłądziłąm chyba... a ja naprawdę chcę zostać księgową tylko nie wiem od czego mam zacząć swoją edukację w tym zakresie.... od razu mówię że zamierzam zakupic książkę i zbiór zadań matuszewicza więc pomińmy etap czytania tej książki, co dalej?? bardzo proszę o zerknięciew linka.. z góry dziękuję ![]()
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
CZeśc tancerka
![]() ja bym Ci poleciła ten http://www.lublin.skwp.pl/Dla,samodz...stow,1854.html Jest też od podstaw, ale więcej jest zajec i przynajmniej na tym kursie czegoś sie nauczysz. Sama chodze na ten, ale do katowic ![]() ![]() ,A ten kurs wydaje mi się na zasadzie, że ktoś potrzebuje tylko liznac o co biega, a to za mało by pracowac w księgowości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
hmmm właśnie też widziałam, że ten kurs też jest z podstawami księgowości.. nie wiem tylko czy dam sobie radę na takim kursie a nie chce wywalić kasy w błoto i nie nadążać za innymi... dowiedziałam się jeszcze że na 4 roku będę mieć rachunkowość zarządczą i tam myślę czy za ten kurs w SKwP zabrać się już od nowego roku czy poczekać aż skończę 4 rok z tą rachunkowością i pod koniec 4 roku albo na piątym zrobić ten kurs.. nie wiem też jak to jest z aktualnością tych zajęć tzn czy pracodawca bardizej w przyszłości doceni to że niedawno robiłam kurs tzn np na 5 roku czy to są jakieś bardziej uniwersalne zagadnienia i nie ważne w jakim momencie studiów się go zrobi... jej mam mętlik w głowie a to przez to że sporo pieniędzy te kursy kosztują. Jednak wiem że na pewno na niego pójdę tylko nie wiem jaki moment wybrać. Przed tą rachunkowością zarządczą czy po...? a Ty Lemoorko kończysz już studia? na jakim etapie zaczęłaś ten kurs?
ten kurs do którego mi dałaś linka to pisze że dla tych którzy już pracują w księgowości lub zamierzają poszerzyć swoją wiedzę... a ja jeszcze nie mam co poszerzac ![]()
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
Słyszałyście może o kursach organizowanych przez PTE?
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poszłam na kurs po miesiacy praktyki w ksiegowosci i z rachunkowoscia w wymiarze jednego semestru. Poza tym po co iś cna coś, co nas nie zmotywuje do nauki ![]() Teraz sama miałam praktyki w biurze prowadzonym przez stowarzyszenie, a coz prace mam, ale gdzie indziej i moja obowiazki to nie ksiegowosc ![]() Tak koncze, jestem na 5 roku katowickiej AE ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
jej straszny mam zamęt w głowie.. co się zdecyduję iść na jakiś kurs to się potem okazuje że można znaleźć lepszy, a tak naprawdę to ja się na lepszy nie nadaję
![]() a mozesz mi powiedzieć czym się różni rachunkowość finansowa od zarządczej? głupio mi sie przyznać ale jeszcze nie miałam tego drugiego przedmiotu i nie wiem za bardzo o co chodzi ![]()
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rachunkowośc finansowa księgowanie na kontach- sporżądzanie dokumentów sprawozdawczych I to masz na kursie dla smaodzielnych i uwierz mi,że zaczynasz od podstaw ja się n-ty raz dowiedziałam jak konto wyugląda, co to sa poszczehgólne składniki bilansu. Zreszta zadzown do stowarzyszenia lub się przejdz i sie dowiedz i potwierdzisz ![]() rachunkowośc zarzdącza- rachunki kosztów, kallkulacja kosztów, nawet w tym jest analiza finansowa, zarzadzanie finansami, etc |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci bardzo
![]() te kursy są bardzo drogie więc nie chciałąbym wywalać kasy w błoto dlatego Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne ![]() ![]() ![]() a i ściągnęłam sobie wreszcie z internetu ten program płatnik.. albo ja nie wiem co z nim zrobić albo on nie jest taki kosmicznie trudny ![]()
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
Ja jestem "młodszą księgową"...
Kolega namówił mnie na stidia na AE i poszłam ![]() W pracy niestety pracuję na samych KPiR, ryczałtach. Niedawno udało nam (mi i koleżankom) wybębnić od "pseudo szefowych" program do płac, bo robiłyśmy ręcznie. Horror Pozdrawiam księgowe ![]()
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
hmmm ciekawe czy w wielu takich firmach księgowość prowadzi się ręcznie... może ja się nie znam ale jak są dostępne różne programy to po co się męczyć i swoich pracowników?
Fajnie to brzmi, że kolega Cię namówił na AE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Mądra to nie bardzo.. mam czasem przebłyski
![]() Ja studiuję zaocznie więc problemów z dostaniem się tam nie miałam Jest ciężko, ale na razie daję radę. Pozdrawiam P.S. Walcz o swoje marzenie, bo ja nie walczyłam i żałuję (chciałam być architektem)
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
hmmm nie wiem jak u Ciebie na zaocznych studiach jest ale musisz być mądra skoro studiujesz ekonomię
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Jatancerka- proszę bardzo
![]() ![]() Ja raz miałam stypendium ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
http://www.umcs.lublin.pl/articles.php?aid=126
a tu jeszcze znalazłam sobie studia podyplomowe. hmmm trwają tyle co kurs w SKwP i kosztują też tyle samo... co o tym myślisz Lemoorka? lepszy Twój kurs czy te studia? tak sobie planuję tylko bo wiadomo że jeszcze kupa czasu przede mna ![]()
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
ja ide jezscze i tak na podyplomowke
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
aha czyli najlepiej iść na wszystko
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
ja tak samo
![]() ![]() ![]()
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny - mając do wyboru jakikolwiek kurs i studia podyplomowe na pewno wybiorę podyplomówkę .
Tym bardziej ,że i cenowo i czasowo jest to porównywalne. chyba ,ze ktoś nie ma ukończonych studiów , to wtedy nie ma wyjścia. Ja muszę zrobic podyplomowkę i to szybko ,bo mimo iż trochę juz pracuję w księgowości to nie uzyskam certyfikatu bez egzaminu ,gdyż moja uczelnia kształciła ogólnie na kierunku ekonomia ,bez żadnej specjalizacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Witam!
Księgówki, moze mi pomożecie w sprawie wyliczania sredniego wynagrodzenia w przypadku zwolnienia lekarskiego?, będę wdzięczna. Otóż chodzi mi o to, czy jeśli pracownik chodzi dośc często na zwolnienia (np. w ciągu ostatniego półrocza, był na zwolnieniu raz w każdym miesiącu - to tak hipotetycznie), to w jaki sposób to się odbija na średnim miesięcznym wynagrodzeniu wyliczanym do obliczenia wynagrodzenia chorobowego, jaką kwotę należy brac pod uwagę wyliczając srednie mies. wyn u takiego "leniwca"? DziękI! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
od niedawna pracuje jako księgowa. Oprócz tego, ze mam prowadzić księgowość firmy, mam również zajmować się działem kadry i płace. Czy księgowe się tym zajmują? Czy to nie jest za dużo?
Dodam, ze pracuje dopiero 3 tygodnie i dopiero zaczynam się tego uczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
dziewczyny czy możecie mi powiedzieć co to jest: przychody i koszty w roku obrachunkowym? Gdzie moge znaleźć jakiś wzór, w jaki sposób się to oblicza i wpisuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#207 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Uwaga nastapiła zmiana składek z lipcu z 18,71% na 15,71% i w styczniu z 15,71% na 13,71%. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() Nic więcej nie wiem, bo księgowa na której miejsce przyszłam, miała wyjaśnić pewną sprawe w tym zestawieniu i nie umiała sobie z tym poradzić. Mało tego... ona nawet nie wiedziała co to jest, dlatego chcą nowa księgową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ona i tak jest słaba, szefostwo mojej qmplei zażadało od niej SZCZEGOŁOWEGO BILANSU, SZCEGOLOWEGO RZIS ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podejrzewam, ze chodzilo o bilans i rzis w wersji rozwinietej jak w linku - w sensie wykorzystania wszystkich pozycji (bo male spolki moga sporzadzac sprawozdanie w wersji skrocowej : "Art. 50. 1. Informacje zawarte w sprawozdaniu finansowym mogą być wykazywane zeszczegółowością większą niż określona w załącznikach do ustawy, jeżeli wynika to z potrzeb lub specyfiki jednostki. 2. Jednostka, która w roku obrotowym, za który sporządza sprawozdanie finansoweoraz w roku poprzedzającym ten rok obrotowy nie osiągnęła dwóch z następującychtrzech wielkości: 1) średnioroczne zatrudnienie w przeliczeniu na pełne etaty wyniosło nie więcejniż 50 osób, 2) suma aktywów bilansu na koniec roku obrotowego w walucie polskiej nieprzekroczyła równowartości 2 000 000 euro, 3) przychody netto ze sprzedaży produktów i towarów oraz operacji finansowychw walucie polskiej nie przekroczyły równowartości 4 000 000 euro - może sporządzić sprawozdanie finansowe w formie uproszczonej, wykazującinformacje w zakresie ustalonym w załączniku nr 1 literami i cyframi rzymskimi.Informację dodatkową sporządza się w odpowiednio uproszczonej formie." http://www.msp.money.pl/akty_prawne/...wosci/sec=1201#
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.