![]() |
#181 |
Rozeznanie
|
Dot.: egzorcyzmy Annelise Michel
Nie wierze w instytucje zwaną kosciolem to po primo
![]()
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Tam wypowiadała się też jej matka. Co, księża ją przekupili, żeby pomogła im stworzyc wizerunek opętania swojej córki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Rozeznanie
|
Matka...jesli zgodzila sie na to zeby jej córke poddawano obrzędom takim jak egzorcyzmy, to musi byc bardzo wierzącą kobietą. Wiec nic dziwnego ze podtrzymuje wersje kościoła i tez sadzi ze jej córa jest opętana.
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Może nie musi być bardzo wierzącą kobietą. Może nie widziała innego wyjścia widząc to, co dzieje się z jej córką? Poza tym, nie wyglądała na osobę, która dałaby się 'przekupić'. Nic by jej to w końcu nie dało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
Ale ja absolutnie nie sadze ze ona była przekupiona.
![]()
![]() |
#186 |
Wtajemniczenie
|
ale przecież któraś dziewczyna pisała, że AM pochodziła z bardzo katolickiej rodziny. więc właściwie Paweł ma rację: ten dokument musiał być bardzo 'stronniczy', że tak to nazwę.
![]() |
#187 | |
BAN stały
|
Cytat:
Można wierzyć we wszystko, w co się tylko człowiekowi zachce. Dokument był stronniczy, brakowało w nim wypowiedzi specjalistów z zakresu psychiatrii chociażby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak. Demony nie 'rządziły' Annelise 24h na dobę. Chorzy psychicznie często świadomych decyzji nie podejmują w ogóle. Opętanie to zupełnie inna sprawa. A gdyby wasza córka była opętana nie prosilibyście o pomoc księży?
![]() |
![]() |
#189 |
Rozeznanie
|
Ines-ka ale własnie cały sęk w tym ze nie ma jednoznacznych dowodów na to ze to było opętanie. Nie ma jednoznaczych dowodów na istnienie w ogole cos takiego jak opetanie. Zapis jej krzyków na tasmie audio to dla mnie dowod co najwyżej jej choroby psychicznej.
![]() |
#190 |
Paul's girl
|
nie podejmują? a wiesz czym jest choroba psychiczna? nie musisz sięgać do fachowej literatury, obejrzyj sobie "Piękny umysł" chociażby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Napisałam tylko tak ogólnie. Są choroby, które powodują utratę świadomości do tego stopnia, że chory żadnych racjonalnych, świadomych decyzji nie podejmuje.
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Dot.: egzorcyzmy Anneliese Michel
witam. Wypatrzylam watek, filmu jeszcze nie ogladalam (ale obejrze, spokojna glowa)...poki co kilka luznych uwag po przeczytaniu Waszych wypowiedzi:
- jak to sie dzieje, ze "opetani" to osoby wierzace/ pochodzace z gleboko religijnych rodzin? poprawcie mnie jesli sie myle, ale osobiscie nie slyszalam o opetanym ateiscie - co ma do rzeczy np. Neron (mam nadzieje, ze nie musze przypominac kto zacz)? taki z niego chrzescijanski demon jak ze mnie kobza (czyzby miala na to wplyw praktyka KrK we wczesnych stadiach, nakazujaca inkorporacje wszelkich "poganskich" bostw i postaci historycznych, bo przeciez trzeba bylo miec i "swietych" i "demony"?) - nie slyszalam, zeby chrzescijanina opetal np. Sobek albo Quetzalcoatl, hmmm... - pytanie do Pan, ktore budzily sie o 3.00 rano, rzekomej "godzinie Szatana"- wg. czasu letniego czy zimowego? na ktorej polkuli liczonego? - wydaje mi sie, ze kilka Pan jest od wrazeniem, ze choroba psychiczna objawia sie glownie nakladaniem "pieroga" i obwieszczaniu, ze jest sie Napoleonem- niestety to nie takie proste, chorob psychicznych jest mrowie, a uogolnienia to przeklenstwo. Dziekuje, wiecej uwag po obejrzeniu filmu. Pozdrawiam PS. Test z woda swiecona- czy Wy naprawde musiecie obrazac ludzka inteligencje sciaganiem takich bredni z rozmaitych koscielnych portali? prowadzono jakies badania? byla jakas grupa reprezentatywna?
![]() |
#193 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
To chyba oczywiste, że szatan atakuje tych którzy stanowią dla niego zagrożenie.
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
secundo: dla mnie nie takie oczywiste...pilam do tego, ze jakims dziwnym sposobem "opetani" wydaja sie pochodzic z okreslonych kregow- ergo: jesli sklonimy sie ku wersji z choroba psychiczna, to ich wyobraznia ma doskonala pozywke w postaci rozmaitych kwestii religijnych...Osoba nie obeznana z mitologia chrzescijanska nie bedzie miala takich "objawien"- bo nie zna detali?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Pozwolę sobie tak lekko odejść od głównego nurtu dyskusji.
Nie widziałam filmu "Egzorcyzmy E.R.", za to obejrzałąm niemiecką wersję wydarzeń w filmie "Requiem". Nie neguję niczego, nie opowiadam się za żadną wersją. Film jest raczej pozbawiony drastycznych scen, opętanie ma nieco inną formę. To, co uderza jest niezwykła samotoność bohaterki, która nie wie samam w co wierzyć. Do tego ludzie wokół niej są zimni i sami bardzo przerażeni. Pojawia się fanatyzm religijny, trudna sytuacja rodzinna, niepewność co jest prawdą, a co nie. Ludzie czasem coś widzą, ale wciąż nie wierzą, to taka forma obrony. Film nie daje jednoznacznej odpowiedzi, ale prowokuje do myślenia, jest zdecydowanie psychologiczny, a nie do straszenia. Polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Wtajemniczenie
|
Obejrzalam ten dokument i juz dwie noce zarwalam ! nigdy wiecej zadnych egzorcyzmow !!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
A u mnie dziś na religii ksiądz poruszał ten temat i mi rozmawialiśmy właśnie o jej egzorcyzmach.
Ciekawa lekcja była, nie powiem..
![]() |
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
Dzis obejrzałam ten dokument z mezem, jako przygotowanie do ogladania "Egzorcyzmow Emilly Rose". Ja bylam pod wrazeniem, on skomentowal opetanie krotko "Ty masz tak samo jak ci zabraknie fajek"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Te które nie wierzą w opentanie...
na Anneliese Michel przeprowadzono taką próbę, że poddano ją cichemu, utajonemu egzorcyzmowi bez jej wiedzy. Ksiądź w myślach odprawiał egzorcyzm, i wtedy jak była spokojna w tym momencie podobno zaczeła szaleć, krzyczeć..
![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
Oglądałam ksiądz puścił Nam na religii. Szczerze już nie mogłam tego słuchać, te krzyki itp. Przerażające.
A "Egzorcyzmy Emily Rose" to nic przy tym.
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
obejrzalam ten dokument jest 6 czesciach na youtube..i niech ktos mi powie, ze duchow nie ma..demonow diabla i calej reszty...... przerazajace
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Wtajemniczenie
|
Anneliese Michel
Może dziwnie to zabrzmi, ale interesuje mnie już od dłuższego czasu "opętanie" jako zjawisko społeczne, psychologiczne. Przeczytałam Egzorcyzmy Anneliese Michel F.D. Goodman, Opętanie. Próba psychopatologicznego ujęcia problemu Jacek Dębiec.
2 książki i 2 według mnie postawy odnośnie problemu, Goodman istotnie potwierdza, że opętanie następuje w wyniku ataku złych mocy, Dębiec zaś traktuje opętanie jako chorobę psychiczną. Wikipedia : Opętanie - stan umysłu, w którym indywiduum odczuwa, że znajduje się pod wpływem zewnętrznej, niefizycznej, najczęściej osobowej siły, lub zachowuje się w sposób, który sugeruje taki stan osobom trzecim. Według wielu religii oraz wierzeń ludowych, opętanie może być formą zawładnięcia ciałem przez duchy lub demony. A zainteresował mnie szczególnie przypadek Anneliese, na podstawie jej życia powstał film "Egzorcyzmy Emily Rose". Jakim cudem dziewczyna mówiła biegle greką czy łaciną, jest proste do wytłumaczenia - uczyła się tych języków na studiach. Ale fakt, że przebiła głową szklane drzwi nie robiąc sobie krzywdy, albo nie jadła przez tydzień, czasem 2 sprawia, że już sama nie wiem co o tym myśleć. Macie jakieś zdanie na ten temat? Anneliese: http://www.youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk http://www.youtube.com/watch?v=LPkGtbPSwLg Edytowane przez doloresd Czas edycji: 2008-10-31 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Anneliese Michel
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
W pewnym sensie byłam ateistką nie wierzyłam w piekło i niebo..niedawno po obejrzeniu wszystkich części na youtube o Anneliese Michel mój pogląd na świat trochę się obrócił...trochę z niedowierzaniem jeszcze do tego podchodzę, ale coś w tym jest, musi jednak coś po śmierci istnieć.
![]() |
#206 |
Wtajemniczenie
|
Lexie - przepraszam za wątek, który już widzę, że istnieje, ale skorzystałam z wyszukiwarki i nie znalazłam nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie szkodzi, zdarza się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
Znam tę historię, ale dla mnie "opętanie" to tylko kolejna rzecz którą z braku racjonalnego wytłumaczenia, wiąże się ze sprawami bosko-szatańskimi. Nikt nie wie jak działa i do czego zdolny jest umysł. Dawno temu nie wiedziano też jak działa organizm i zdarzało się, że za choroby winiono obecność złych duchów. Zresztą, niektórzy dalej wierzą w takie rzeczy.
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
Egzorcyzmów Emily Rose nie widziałam bo się boję
![]() ale czytałam trochę o Anneliese Michel i jak dla mnie jej przypadek i ogolnie opetania są duzym dowodem na istnienie Boga.
![]() |
#210 |
Wtajemniczenie
|
Z tym, że wspomniany przeze mnie Jacek Dębiec dowiódł w swojej książce, że opętania występują także poza kulturą chrześcijańską, gdzie nie ma mowy nawet o monoteizmie, ale chodzi o "tribes"- plemiona wierzące w wielu bogów. Oni również potrafią to co Anneliese czyli nie jeść, wznosić się w górę, robić rzeczy prowadzące do śmierci a ta nie następuje, mówią 5 językami na raz... Czyżby człowiek miał w sobie pokłady takich możliwości, które (stety, niestety) odkrywają tylko nieliczni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:20.