Aparaty ortodontyczne cz. III - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-06, 13:16   #181
natj
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. III

kasiek, lepiej powiedz, tu jest link z wizażu o tym http://www.wizaz.pl/forum/showthread...cz%EAki&page=2
zaniedbanie może prowadzić do szczękościsku, albo wypadnięciu żuchwy ze stawów
natj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 13:38   #182
kasiek87
Kokon pro

szczekoscisk juz przerabialam ;] mialam przeszedl po pozbyciu sie durnych wyciagow ;] zastanowie sie bo naprawde dosc mam tych durnych gratisow do aparatu i jego samego zreszta tez ;/

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 13:39   #183
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Widzę, ze dziś jakiś nerwowy dzień...ja za to "w końcu" dorobiłam się bąbla w policzku-wystająca ligatura metalowa mi tak zrobiła - one mi się odginają czasem jak już jest trochę po wizycie ech Poza tym nic nie boli, a pojawiła się mini szparka między jedynkami i chyba mi się wreszcie kieł schował do łuku (znakiem tego że wspaniała pętla działa - dała mi popalić ale warto dla efektu "no more vampire" :P) ;]
Stary 2008-04-06, 15:08   #184
buddha.b
Raczkowanie

Też mam dziś kiepski dzień-męczę się z dziurą po zębie.Chyba dobrze się goi,ale ciągle mnie trochę boli,dlatego jutro podejdę do dentysty zapytać czy wszystko w porządku.To mój pierwszy wyrywany ząb i na dodatek taki duży(6),więc nie mam pojęcia czy tak się to powinno goić czy nie.Trochę zła jestem,bo jakby nie bolało,to jutro poszłabym wyrwać następnego zęba,a tak to muszę czekać...

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 16:25   #185
_Emi_
Zakorzenienie

Chyba od jedzienia wyprostował mi się drucik który jest zagięy za pierścieniem i mam wrażenie,że prawa strona drucika,przy pierścieniu sie rusza;( Poję jutro do orto ale mam też nadzieje,że wymieni mi gumki którę są zółto-przezroczyste juz teraz:/
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 19:42   #186
aluchelek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natj Pokaż wiadomość
kasiek, lepiej powiedz, tu jest link z wizażu o tym http://www.wizaz.pl/forum/showthread...cz%EAki&page=2
zaniedbanie może prowadzić do szczękościsku, albo wypadnięciu żuchwy ze stawów

oooo ja też tak miałam! Chodziłam z tym do dentysty, ten mi mówił, że to przez niewyrżnięte ósemki...zastrzyki, te klimaty... Dopiero orto mi powiedział, że to przez krzywe zęby... Ja z jednej strony szczęki nie mam dwóch trzonowców (usunięte nie do aparatu, tylko stracone ) i orto mi powiedział, że dolne zęby nie natrafiają na górne i "zużywa" mi się mocniej żuchwa; stąd trzaskanie i ból stawów. Ale to mój przypadek, każdy jest w sumie inny. Wiem, że na trzaskanie w stawach bierze się jakieś leki, a la witaminy.
No i miałam raz szczękościsk....nic fajnego.

Odkleił mi się właśnie zamek.....wrrr. Ale dzisiaj już mnie mniej boli. Całe szczęście.

SMV: marsz do doktorka!

aluchelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 20:45   #187
dzojsticzek
Zadomowienie

a na ten pierscien moge przyklejac ten wosk?;> i czy on dlugo sie trzyma? przed umyciem zebow musze go zdjac chyba, nie? mi orto powiedziala ze jak bedzie bardzo bolalo to zebym go przykleila ale ze lepiej jak bede sie przyzwyczajac. no ale bable sa juz a jezyk cierpi tez;/
dzojsticzek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 21:39   #188
papryka85
Zakorzenienie

jejku kobiety nie no porażka-wczoraj byłam w pracy, dziś przespałam całe popołudnie, nie nadążam z niczym-nawet z wizażem

smv nie denerwuj mnie kobieto-marsz do lekarza!!!!!!!!!!! ile można się męczyć a jeszcze dorobisz się czegoś poważnego

kurcze mam nadzieję, że jutro uda mi się wreszcie coś konkretniej napisać...na razie mówię Wam dobranoc
Stary 2008-04-07, 08:01   #189
smv
Zakorzenienie

czesc kobitki! wrocilam od lekarza bo pol nocy nie spalam, baa mozna powiedziec ze prawie calej nocy.
learz nic konkretnego nie powiedzial-niby niestrawnosc
nikomu nie zycze takiego bolu przez 4 dni
nawe nie wiem czy isc na zajecia, wypadaloby isc hcoiaz na jedne zajecia...sie okaze;*

a mnie dzis szczeka gorna i dolna boli, zjadlam wlasnie leki i sniadnaie i ledow pogryzłam czy odgryzłam kawalek bułki, tak mnie zbey bola a w zasadzie szczeki obie, no jak nie urok to sraczkaaa!

Paryczko spokojnie nadążysz
Stary 2008-04-07, 08:14   #190
aluchelek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzojsticzek Pokaż wiadomość
a na ten pierscien moge przyklejac ten wosk?;> i czy on dlugo sie trzyma? przed umyciem zebow musze go zdjac chyba, nie? mi orto powiedziala ze jak bedzie bardzo bolalo to zebym go przykleila ale ze lepiej jak bede sie przyzwyczajac. no ale bable sa juz a jezyk cierpi tez;/

podczas mycia zębów sam się oderwie ja używam wosku stale, ale jest mi potrzebny może raz na tydzień -dwa. Policzki same sie przyzwyczają, ale po co się tak męczyć?
Aha: orto mi powiedział, że nawet jak się oderwie i się go połknie, to jest "zjadliwy" i nic się nie stanie.

Jutro idę na ponowne przyklejenie zamka, wrrrr.

Miłego dnia!

Stary 2008-04-07, 14:57   #191
Aishwarya0
Raczkowanie

No, kobitki, postanowiłam się odezwać, hehe

Co do strzelania w stawie... Też mi strzela Rano to sama muszę sobie strzelić, bo mi się uleży jakoś, że mam problem, żeby otworzyć szeroko buzię. Ale nie jest strasznie, czasem nie strzeli wcale, a jak nagle się to zdarzy to dopiero wtedy sobie przypominam o mojej 'dolegliwości' .

Co do mojego aparatu... Na zębach jest od środy . Najgorzej było chyba w piątek, ale nie żeby jakaś masakra od razu, hihi Gryźć nie umiem do tej pory, ale czuję, że ten ból zębów powolutku ustępuje. W czwartek jadę na kontrolę, żeby zobaczyć czy wszystko idzie dobrze z planem. Poza tym muszę mieć jeszcze jeden zamek, bo nie mam go na trójce, dla której jeszcze musi się zrobić trochę miejsca . No, nie mam czasu, żeby tłumaczyć całą sytuację, hehe . W każdym razie, nie wiem czy w czwartek, czy też dopiero na normalnej wizycie (tj. w maju jakoś ) orto mi go naklei . Aaa, czasem zapominam, że mam ten aparat, ale przypominam sobie, bo wszyscy się patrzą mi na zęby, ale oni też powoli się przyzwyczajają do niego. Jakieś dwa dni po założeniu trochę mnie obcierało to 'takie coś' z wewnętrznej strony pierścienia, ale wosk pomógł .

A, i mycie zębów, hehe . Myślałam, że będę się tak wkurzać, że co chwila trzeba myć zęby, ale sama mam już taki impuls, że muszę je umyć . Jakoś tak w umytych lepiej się czuję, haha.

No nic, trzymajcie się wszystkie ciepło!

smv - Mam nadzieję, że u Ciebie już lepiej

Mera Baadshah!
Aishwarya0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-07, 15:27   #192
Julshka
Raczkowanie

Wlasnie wrocilam od orto i dzisiaj mi zalozyla na gorze taki jakis lancuszek gumowy zamiast gumek nawet fajnie wyglada bo bardziej go widac, ale nie wiem czym sie on rozni od zwyklych gumek.... Mozecie mnie jakos oswiecic
Stary 2008-04-07, 15:49   #193
aluchelek
Raczkowanie

oj coś było w poprzednim wątku na pewno.....no ja nie miałam takiego ustrojstwa...jeszcze

Stary 2008-04-07, 16:57   #194
smv
Zakorzenienie

lancuszki sa do zamykania szpar po zebach, przesnunicia ich do siebie

no a ja:
-nie poszłam na zajecia
-caly dzien leze i umieram
- i wymiotuje
-Niestrawnosc? Po zbóju...
Stary 2008-04-07, 17:02   #195
Julshka
Raczkowanie

dzieki smv tylko ze ja nie mialam usuwanych zebow ale mialam taka minimalna szparke pomiedzy jedynkami
Stary 2008-04-07, 17:20   #196
kasiek87
Kokon pro

smv kochana wyslij kogos do apteki po wegiel i zjedz, ja tak kiedys mialam meczylam sie tydzien wg lekarzy niestrawnosc i takie bzdury ;/ i w sumie dopiero wegiel mi pomogl jak zjadlam prawie ze cale opakowanie trzymaj sie jakos

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 19:37   #197
Aishwarya0
Raczkowanie

smv ! Cóż ja Ci mogę powiedzieć. Rady związane z węglem jak najbardziej popieram... Można postawić też na grypę żołądkową, ale pewności mieć nie mogę. Nie możesz skontaktować się z jakimś innym, lepszym lekarzem, który będzie wiedział co Ci jest?
Trzymaj się ciepło, zdrowiej!

Mera Baadshah!
Aishwarya0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 20:14   #198
papryka85
Zakorzenienie

smv kobito trzymaj się! chyba to jednak nie niestrawność-tak długo by to trwało??? to już prędzej jakieś poważne zatrucie...albo...nerwica ... taaaak nerwy potrafią zrobić wszystko ja miałam atak duszności w czasie tego mojego ostatniego zapalenia oskrzeli-jechałam do pracy i cały czas było mi duszno, z każdą chwilą coraz gorzej, ścierpły mi ręce, nogi się ugięły, powietrze łapałam jak ryba, szef prowadził mnie do przychodni, bo ledwo stałam na nogach i co? nie było świstów, ekg ok, ciśnienie książkowe...dwa uspokajające zastrzyki w dupę i było po sprawie doktor stwierdziła, że to nerwy mnie tak urządziły a żona szefa opowiadała mi, że miała kiedyś wszystkie objawy nadczynności tarczycy, a badania nie wykazały nic...nerwy...
kurcze jak nie będzie u Ciebie rychłej poprawy, to może lepiej idź do kogoś innego
Stary 2008-04-07, 20:46   #199
DeKa
Przyczajenie

GG do DeKa

dziewczyny lekierowałyście zęby przed załozeniem aparatu?
Stary 2008-04-07, 21:00   #200
gosiaska
Zadomowienie

Dziewczynki podlanczam sie do wątku. Wybaczcie nei chce mi sie szukać odpowiedzi wiec od razu zadam pytanie.
czy zęby zawsze musza być usuwane przy stłoczeniu zębów ???

( oczywiscie przed zalozeniem aparatu) bo ja bardzo nei chce pozbawiac sie zebow bo mam zdrowe tylko krzywe ;( a teraz jeszcze bradziej mi krzywną u góry także bo u góry i u dołu zaczyna ja mi rosnac ósemki;( i sie wypychają i psują mi zgryz.,. dlatego zastanawiam się nad aparatem i stąd to pytanie. prosze o odpowiedź
Misja Wiedeń

Romantycznie:
Chuck&Blair, Blair&Chuck
have to be together
gosiaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 21:01   #201
dzojsticzek
Zadomowienie

smv: a moze sprobuj coca coli rozgazowanej. pomaga na wszystko
dzojsticzek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 21:11   #202
p4trycja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DeKa Pokaż wiadomość
dziewczyny lekierowałyście zęby przed załozeniem aparatu?
Ja właśnie dzis jak poszłam na przyklejanie zamka widziałam taka młodą dziewczynkę, która miala właśnie zakladac aparat i matka powiedziała dla asystentki, ze lakierowane zęby były u tej dziewczyny, a asystentka powiedziała, ze nie mozna, maksymalnie miesiac przed zakładaniem aparatu.

A co to tych stłoczonych zębów, to ja mam takie i załozyłam bez wyrywania jak narazie, mam nadzieje, ze później nie będę musiała wyrywać. U mojego brata były krzywe i tez nie wyrywał.

3majcie się pa
Stary 2008-04-07, 21:13   #203
brzozka
Rozeznanie

Kurdeeeee.... złamał mi się zamek (porcelana szit)
Pewnie jak większa część z Was mam na trójkowych zamkach takie wypustki do zaczepiania wyciągów.. Właściwie to miałam wypustki, teraz mam jedną wypustkę.. Druga się ułamała,nie mam pojęcia kiedy i jak. Jak narazie nie jest mi ona do niczego potrzebna, ale w maju zakładam dół i przyda się do ustawiania szczęki, myślicie, że dużo mi przyjdzie zapłacić za nowy zamek..? Zdarzyło się tak którejś z Was?
brzozka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 21:39   #204
natj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez brzozka Pokaż wiadomość
Kurdeeeee.... złamał mi się zamek (porcelana szit)
Pewnie jak większa część z Was mam na trójkowych zamkach takie wypustki do zaczepiania wyciągów.. Właściwie to miałam wypustki, teraz mam jedną wypustkę.. Druga się ułamała,nie mam pojęcia kiedy i jak. Jak narazie nie jest mi ona do niczego potrzebna, ale w maju zakładam dół i przyda się do ustawiania szczęki, myślicie, że dużo mi przyjdzie zapłacić za nowy zamek..? Zdarzyło się tak którejś z Was?
Nie wiem od kiedy masz aparat, ale wcale nie znaczy że będziesz musiała płacić za następny zamek. Jeśli nie masz długo i się złamał teraz to znaczy że był fabrycznie "coś nie tak", jeśli jednak orto będzie chciała od Ciebie jakieś pieniążki to nie mam pojęcia ile może powiedzieć...
natj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 06:18   #205
smv
Zakorzenienie

O matko kobity zdycham!
rzygam jak kot, znow nie spalam, a ja musze jutro na zajecia isc koniecznie teraz same poprawki mnie czekaja, oze to faktycznie nerwy ostatnio mam niezbyt fajne dni i w ogole to powiedzialam mamie w zarcie ze moze to ciaza :P aczkolwiek biore tabl wiec wykluczam taka przypadlosc.
Juz nie wiem co jets grane, weszłam na wage i waze 52 kg a wazylam 55, nie moge nic zjesc ajka sie napije zaraz ide robic Bleee..
Nie mam pojęcia...:-((
pocekamy zobaczymy, dzis jak sie zbudzilam czulam sie nawet ok ale po 5 minutach wrocilo wszystko i znow mnie pociagnelo.tragedia.
ale kochane jestescie ze sie martwicie i doradzacie;*
i tak w ogóle to chyba marze o szpitalu, nawet mowilam w domu ze moze lepiej tam by mnie szybciej wyleczyli, tylko ze teraz nie moge i czekam na zbawienie ze JUZ dzis mi przejdzie.
a zastrzykow sie boje

co do ulamania zamka niekotrzy orto sa tacy ze powiedza ze nie z ich winy a ze z Twojej, takze ja bym wolala na szybko ta sprawe zalatwic
bedzie dobrze

co do wyrywania-kazdy to indywidualna sprawa. jedni musza wyrwac inni wogole ja musialam 4 zeby usunactez byly zdrowe
nawet jesli bedziesz musiala...to nic nie boli, tylko strasznie brzmi
Stary 2008-04-08, 06:32   #206
aluchelek
Raczkowanie

smv: to wygląda na grypę żołądkową; jeśli nie możesz opanować wymiotów śmigaj do innego lekarza, bo się odwodnisz kobito. Pij dużo wody, albo herbaty, ale małymi łyczkami. I nie zwlekaj z lekarzem bidulo

Stary 2008-04-08, 07:07   #207
kliwia
Zakorzenienie

dzojsticzek
nie lepiej żeby Ci orto przykleiła ten pierścień, nie czaje

smv
mi to wygląda na grypę żołądkową co najmniej, smekte pij czy coś

Julshka
tylko nie pij kawy bo żółknie szybko ten łańcuszek

DeKa
nie lakierowałam, a po co się to robi?

gosiaska
odpowiedz sobie na pytanie : lepiej mieć stłoczone czy proste?
jeśli to drugie to musisz pozbyć się zęba/ów wskazanych przez ostodontę. (bądź będzie miał inne zalecenia)
Większość z nas miała zdrowe, i musiała wyrwać do 4 zębów.

brzozka
to teraz widzę, że najlepsze żelastwo współczuję.

witam w ten obrzydliwy wtorkowy poranek, po pięknej burzy wczorajszej
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 08:02   #208
gosiaska
Zadomowienie

Mam nadzieje ze znajde lekarza który nie bedzi ekazał mi wyrywac zębów a jeśli tak to nie najwyżej 2. Najprościej jest wyrwać bo wtedy wszystkie się mieszczą - co to za lekarze co idą na łatwizne i" pół szczeki "wycinają w pień :/

btw z chęcia pozbylabym sie chirurgicznie tych ósemek bo to głownie przez nie mam problemy jesli chodzi o górne ząbki

Dzięki za odpowiedzi
Misja Wiedeń

Romantycznie:
Chuck&Blair, Blair&Chuck
have to be together
gosiaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 08:06   #209
Julshka
Raczkowanie

p4trycja i jak mialas zmienione gumki??

smv trzymaj sie

kliwia ja naszczescie nie pije kawy ale pewnie i tak mi sie przebarwi bo dopiero nast wizyte mam 26 maja
Stary 2008-04-08, 09:21   #210
smv
Zakorzenienie

zawsze mozna pjsc do innego lekarza skonsultowac sie czy wyrywanie jest konieczne, w moim przypadku nic innego w gre nie wchodzilo i wyrwałam 4 zeby, 2 u góry, 2 na dole i nie zaluje...

wysłałam tate po węgiel jka mi zaleciałyscie

grypa zoladkowa? az tyle dni? od piatku i bez zmian

jakis dziwny przypadek ze mnie..xD

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości