Świadek Jehowy vs. Katoliczka - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-28, 15:50   #181
malwus20
Wtajemniczenie

Dot.: Świadek Jehowy vs. Katoliczka

Czy sprawdziliście kiedykolwiek historię doktryny Trójcy???

A propo dziewczyny która założyła wątek to twierdze że chyba jest jeszcze dosc młoda bo nikt ze ŚJ ( a nim jestem) nie traktuje tak dziewczyn, mianowicie że myslą jedna połkulą mózgu czy cos w tym rodzaju.Chłopakowi sie musiało coś poplątać albo dziewczyna mogła go źle zrozumieć.Mógł tak powiedzieć bo niktóre rzeczywiście myślą tylko jedną półkula(i nie chodzi mi tu wyłącznie o Katolików)I jak napisała sama że został wykluczony wiec nie zalicza się już do ŚJ. I u nas nie jest tak że kobieta nie ma swojego zdania i to facet decyduje o wszystkim.Ludzie chyba lubią słuchać głupich niesprawdzonych plotek i im radykalnie wierzyć.

Edytowane przez malwus20
Czas edycji: 2010-06-28 o 21:24
malwus20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-28, 17:28   #182
Hefrena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malwus20 Pokaż wiadomość
niktóre rzeczywiście myślą tylko jedną półkula(i chodzi mi tuwyłącznie o Katolików)
Jak dobrze, że pewnie w twojej wspólnocie kobiety wykorzystują do myślenia obie półkule.
Stary 2010-06-28, 18:14   #183
Elfir
Zakorzenienie

I to jest koronny dowód na wyższość SJ nad katoliczkami

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-28, 21:27   #184
malwus20
Wtajemniczenie

Sorry, pomyliłam sie w tej częsci niektóre rzeczywiście myślą tylko jedną półkula(i chodzi mi tu wyłącznie o Katolików), nie spojrzałam zanim wysłałam. Juz naprawiam (niektóre rzeczywiście myślą jedną półkulą, i nie chodzi mi tu wyłącznie o Katolików)
Stary 2010-06-28, 21:45   #185
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
I to jest koronny dowód na wyższość SJ nad katoliczkami

eee tam.... ja to sie czuje nawet równaa z katoliczkami
Stary 2010-06-28, 22:52   #186
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smiley Pokaż wiadomość
Usuneła mi sie notkaa :<
wie cw wielkim skrocie i bez ładnych cytatów:
Wczesniej pisalam iz ta definicja jest z publikacji SJ
JEst ona ogolna ale raczej nie mija sie z prawda tak jak to okrlesliles. Ale jezeli tak to przytocz jakies katolickie zrodła dot. Trojcy ...chetnie sie dokształce
Aaa czyli dopiero Ty się chcesz dowiadywać?? A przecież już wiesz... A jak nie wiesz gdzie znaleźć to z czego Ty się kształciłaś? Ze Strażnic? Wykazałem gdzie tkwi kłamstwo. Poszukaj sobie definicji co do modalizmu. Czy za trudne?

A dlaczego świadkowie nie wiedzą co to Trójca, i czemu Strażnica jest nierzetelna i wprowadza ludzi w błąd (czyt. kłamie)? Dowiesz się pod tym linkiem. (przypomnę że to nie tylko nauka katolicka)

Cytat:
Wiecej grzechow nie pamietam ;(
Zgubiłaś słowa "a ciebie ojcze proszę o pokutę i rozgrzeszenie"

puk puk

I nie czyń tak już więcej.

Cytat:

BEFORE: Aniołq z twojego postu widac ze nie bylas tolerancyjna dla rodzicow swojego ex...i dla niego samego..."gdzinne wyklady","namawianie do wiary" itp. Rodziny sie nie wybiera ale meza owszem ,w sutuacji odmiennosci religijnej albo sie to akceptuje albo nie...dlatego nie rozumiem po co z tego robic jakas dyskusje
AFTER: Mhm...
Chodziło mi o to że skoro tak bardzo nie podobał jej sposób w jaki zachowuje sie jej potencjalny maż i tesciowie to powinna sie odrazuu z nimi pożegnać...

no mysle ze da rade choc czesto pisze bez ładu składu to jednak w tym wypadku az tak zle nie bylo
No takiego daru rozeznania i domyślania się to ja nie posiadam, widocznie cienias jestem

Cytat:
Ateista może tylko przytoczyć definicję chrześcijańską. Na logikę nie da się tego wytłumaczyć.
Na logikę się nie da powiadasz? Uuu aż boję się pytać o zakres tej wiedzy definicyjnej i pojęcia o logice

Cytat:
Do do moich pozostałych stwierdzeń - przedstawiałam podejście innych religii monoteistycznych do pojęcia katolickiej "trójcy".
No to się zagalopowałaś. Bo Islam inaczej przedstawiał wiarę o Trójce - jako Ojca, Syna i Maryję... (Q 4:171)

Cytat:
Natomiast dla ateisty "trójca" jest tworem sztucznym
Zacznij od tego, że RELIGIA jest tworem sztucznym dla ateisty, lub kulturowym.

Cytat:
wynikającym z przywiązywania nadmiernego znaczenia do symboliki cyfr.
A wg których ateistów? Bo chyba znamy innych.

Cytat:
W wielu religiach zawsze bywały jakieś ważne "trójce" bóstw, więc chrześcijaństwo nie mogło być gorsze.
Mylisz trynitaryzm z tryteizmem.

Cytat:
Po prostu ciężko było wyznawcom religii politeistycznych, dominujących w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, zrozumieć ideę jednego boga, przy zmianie wiary.
Gubisz 2 tys lat judaizmu. Jak dla mnie wypadasz z gry przy takiej prezencji. Poza tym pogadaj z wierzącym i obeznanym w nauce judaizmu żydem o tym jak widzi Jezusa w świetle Tanach. Odpowiedzi padną dwie. (zresztą być może odmówi udzielenia odp na to pytanie! z pewnych powodów ) I jakoś nie będzie odwoływał się do tego co Ty spekulujesz.

Cytat:
Takie przekonanie pokutuje do dziś, co ma odzwierciedlenie w płytkim katolicyzmie spod znaku "Radia Maryja", gdzie trójca to: Jezus, Maryja, Bóg-Ojciec (w takiej mniej więcej hierarchii ważności)
Jakieś badanka były socjologiczne, religioznawcze na ten temat czy własne spostrzeżenia?

Ja jakoś nie wrzucałbym do tego samego worka pana Rydzyka i pana Michalkiewicza.

Cytat:
A propo dziewczyny która założyła wątek to twierdze że chyba jest jeszcze dosc młoda bo nikt ze ŚJ ( a nim jestem) nie traktuje tak dziewczyn, mianowicie że myslą jedna połkulą mózgu czy cos w tym rodzaju.Chłopakowi sie musiało coś poplątać albo dziewczyna mogła go źle zrozumieć.Mógł tak powiedzieć bo niktóre rzeczywiście myślą tylko jedną półkula(i nie chodzi mi tu wyłącznie o Katolików)
No i wychodzi logika magika...

Edytowane przez Detonator
Czas edycji: 2010-06-28 o 22:54
Detonator jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-28, 23:27   #187
malwus20
Wtajemniczenie

Detonator No i wychodzi logika magika...
Gdybyś ten wątek przeczytał od początku to byś wiedział że ten chłopak nie jest SJ bo został wykluczony.I niech teraz sobie mysli co mu sie podoba.
Stary 2010-06-28, 23:36   #188
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Gdybyś ten wątek przeczytał od początku to byś wiedział że ten chłopak nie jest SJ bo został wykluczony.I niech teraz sobie mysli co mu sie podoba.
Jak jest z wami musi myśleć co karzecie.

Wiesz... Sprawiasz tylko swoimi wypowiedziami, że mam jeszcze gorsze zdanie o waszym "wyznaniu" aniżeli miałam jeszcze parę dni temu.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 00:12   #189
malwus20
Wtajemniczenie

Ja za czyjesz czyny i myśli nie odpowiadam ale niech mi tu nikt kitu nie wciska że każdy SJ mysli o kobiecie ze rozumuje ona jedną półkulą mózgu.

A zdanie to możesz sobie mięc jakie tylko chcesz bo kto tutaj na kogo naskakuje ze my to ze my tamto tylko o swjej religii nic nie powie.
Stary 2010-06-29, 15:05   #190
kybele
Rozeznanie

swiadkowie maja wszczepione "odgórnie" zasade hierarchii.. najwazniejsza jest głowa domu czyli facet a kobita ma go słuchac i akceptowac jego zdanie chocby nawet było inne niz jej. na wykładach jest opowiadane ze kobiety trzeba cenić bo nam w domu sprzątają i milutko faceci mogą do swej "przystani " wjeżdżać po robocie. Poza tym słyszałam kiedys na wykładzie jak to sie facetom mowi ze musza zrozumiec ze w te dni kobieta moze miec zły humor i akurat moze nie chciec isc do łózka.
wszystko dobrze pięknie ale dla mnie to było traktowanie kobiety jak śmiecia i sługusa pod płaszczykiem troskliwości i opieki nad nia... takie zawoalowane dyskryminowanie kobity.
kybele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 16:08   #191
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Detonator Pokaż wiadomość
Aaa czyli dopiero Ty się chcesz dowiadywać?? A przecież już wiesz... A jak nie wiesz gdzie znaleźć to z czego Ty się kształciłaś? Ze Strażnic? Wykazałem gdzie tkwi kłamstwo. Poszukaj sobie definicji co do modalizmu. Czy za trudne?

A dlaczego świadkowie nie wiedzą co to Trójca, i czemu Strażnica jest nierzetelna i wprowadza ludzi w błąd (czyt. kłamie)? Dowiesz się pod tym linkiem. (przypomnę że to nie tylko nauka katolicka)
chodzilo mi o to , ze wydawalo mi sie ze wiem co to trojca i pokrywalo sei to z definicja ktora przytoczylam (z publikacji SJ). O Trojcy z punktu widzenia katolikow wiem tyle ile podsłuchałam na mszach i na lekcjach religii... własnie ten piekny obraz trojlistnej koniczynki mi utkwił A tym linkiem mi strasznie namieszałes Tyle tam pieknych starodawnych słów , ze ja młoda i jeszcze głupia sie gubie dlatego wolałabym zebys ty wytłumaczył mi to na chłopski rozum. Bo po przeczytaniu słów takicj jak"Trojca to jeden Bog w 3osobach" ., albo ze sa to różne istoty albo " Ojciec i Syn nie są w przawdzie kimś jednym i tym samym , lecz czemś jednem i tem samem" "ojciec jest tym samym co syn, syn tym samymco ojciec a duch tym samym co ojciec i syn"
czymze to sie rozni od "mojej" definicji?
Cytat:
są trzy Osoby Boskie (Ojciec, Syn i Duch Święty), a każda z nich rzekomo jest wieczna i wszechmocna, żadna nie jest ani większa, ani mniejsza od pozostałych, każda z nich jest Bogiem, ale wszystkie razem są tylko jednym Bogiem
chyba mniej wiecej to samo tylko ze napisane bardziej wspołczesnym jezykiem, prawda?

a jaki ma tutaj zwiazek modalizm? zapodam cytat z wikipedii
Sabelianizm (także "modalizm", z łac. modus – "sposób, kształt") – herezja szerząca się od II do IV wieku w Cyrenajce, w Azji Mniejszej i w Mezopotamii. Jej założyciel Sabeliusz głosił, że Bóg istnieje tylko w jednej osobie – Boga Ojca, zaś pozostałe osoby Trójcy ŚwiętejSyn Boży i Duch Święty – nie są oddzielnymi podmiotami, a jedynie odmiennymi przejawami jednego Boga, ujawniającymi się w konkretnych sytuacjach: Bóg wcielający się w człowieka był Synem Bożym, Bóg udzielający natchnienia apostołom był Duchem Świętym. Osobę Boga Ojca przyrównywał do ciała człowieka, Syna Bożego – do duszy, a Ducha Świętego – do rozumu. Pogląd ten został potępiony przez Ojców Kościoła, szczególnie przez świętego Dionizego.

nie widze związku?

Cytat:

No takiego daru rozeznania i domyślania się to ja nie posiadam, widocznie cienias jestem
wcale nie cienias...po prostu mezczyzna

Edytowane przez smiley
Czas edycji: 2010-06-29 o 16:10
smiley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 17:15   #192
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Na logikę się nie da powiadasz? Uuu aż boję się pytać o zakres tej wiedzy definicyjnej i pojęcia o logice
słowa logika użyłam rzecz jasna w potocznym znaczeniu tego słowa, jako logicznego rozumowania, a nie w sensie nauki.
Żaden ateista nie jest w stanie używając rozumowania dojść do sensowności ofiary Chrystusa - dlaczego tak właściwie umarł i po co? Dla ateisty to Bóg poświęcił siebie (ale tak nie do końca, bo przecież wiedział, że jest nieśmiertelny) dla przebłagania siebie samego, za postępek, który sam uznał za zły. Jedynym logicznym wnioskiem jest albo niezrównoważenie psychiczne boga, albo jego skłonność do masochizmu.
Nie wiem, z jakimi ty ateistami się spotykasz, ale największe zrzeszenie ateistów w internecie wypowiada się w portalu racjonalista.pl. Nie spotkałam się z ateistycznym wyjaśnieniem sensu ofiary Chrystusa. Widziałam jedynie cytowania wyjaśnień chrześcijańskich.

Cytat:
No to się zagalopowałaś. Bo Islam inaczej przedstawiał wiarę o Trójce - jako Ojca, Syna i Maryję... (Q 4:171)
Nic się nie zagalopowałam. Stwierdziłam tylko, ze Islam uważa katolicyzm za religię politeistyczną. Swoją wiedzę czerpałam z portali prowadzonych przez polskich Muzułmanów.

Cytat:
Zacznij od tego, że RELIGIA jest tworem sztucznym dla ateisty, lub kulturowym.
Sztucznym to złe słowo - kulturowym, lepsze.

Cytat:
Mylisz trynitaryzm z tryteizmem.
Nie mylę. To, ze teolodzy chrześcijańscy musieli jakoś wybrnąć z powszechnego kultu trójcy bóstw zachowując ideę monoteizmu, jest ich problemem. Mnie to kompletnie nie obchodzi, ale rozumiem, ze dla takiego ŚJ różnica jest mętna i trudno dostrzegalna.

Cytat:
Gubisz 2 tys lat judaizmu. Jak dla mnie wypadasz z gry przy takiej prezencji. Poza tym pogadaj z wierzącym i obeznanym w nauce judaizmu żydem o tym jak widzi Jezusa w świetle Tanach. Odpowiedzi padną dwie.
Chrześcijaństwo zachodnie powstawało tak naprawdę w Grecji i Rzymie. Pod wpływem tamtejszych kultur i wierzeń. Zaczyna się już na samej, symbolicznej dacie, narodzin Jezusa. Nawet Paweł był Żydem wychowanym w kręgu kultury helleńskiej - stąd w jego pismach (listach) nawiązania do greckiej filozofii.

Cytat:
Jakieś badanka były socjologiczne, religioznawcze na ten temat czy własne spostrzeżenia?
Własne spostrzeżenia. Mam TV Trwam w pakiecie.
"Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica" - dla ciebie nie jest to kult Maryji? Dla mnie troche kłóci sie z 2 przykazaniem.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 19:02   #193
malwus20
Wtajemniczenie

Wydaje mi się że ta cała dyskusja nie ma sensu.Dla woli wyjaśnienia pewnych spraw jeśli was to interesuje obejrzcie sobie ten filmik w którym jest mowa o tym jak SJ zapatrują sie na krew, antykoncepcje, małżeństwo z osobą o odmiennych poglądach religijnych, udział w wyborach i o słuzbie wojskowej.To rozmowa SJ w studiu pytania na śniadanie.

http://www.youtube.com/watch?v=CKAbw...eature=related
Stary 2010-07-03, 09:27   #194
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
Ja wiem, że w Polsce 95% ludzi ma problem z tym co to jest logika... podpowiem, że pisałem tylko i wyłącznie o Twojej wypowiedzi i podkreśliłem dwa zdania sprzeczne. Widzisz w tym jakiś problem, że szczęka mi opada jak widzę gościa, który pisze zdanie po zdaniu sprzeczne ze sobą rzeczy?

Cytat:
A zdanie to możesz sobie mięc jakie tylko chcesz bo kto tutaj na kogo naskakuje ze my to ze my tamto tylko o swjej religii nic nie powie.
Zerknij może na tytuł wątku, co?

Cytat:
chodzilo mi o to , ze wydawalo mi sie ze wiem co to trojca i pokrywalo sei to z definicja ktora przytoczylam (z publikacji SJ).
Czyli potwierdzasz teraz dokładnie i aż nad wyraz to co ja napisałem

Cytat:
O Trojcy z punktu widzenia katolikow wiem tyle ile podsłuchałam na mszach i na lekcjach religii... własnie ten piekny obraz trojlistnej koniczynki mi utkwił
Eh no tak... bo tak trudno poczytać książki z danej dziedziny, społeczności... Ja w życiu na mszy ani u katolików ani u protestantów nie słyszałem o tłumaczeniu czym jest def. Trójca. Widocznie bywałaś częściej niż ja.

Cytat:
A tym linkiem mi strasznie namieszałes Tyle tam pieknych starodawnych słów , ze ja młoda i jeszcze głupia sie gubie dlatego wolałabym zebys ty wytłumaczył mi to na chłopski rozum. Bo po przeczytaniu słów takicj jak"Trojca to jeden Bog w 3osobach" ., albo ze sa to różne istoty albo " Ojciec i Syn nie są w przawdzie kimś jednym i tym samym , lecz czemś jednem i tem samem" "ojciec jest tym samym co syn, syn tym samymco ojciec a duch tym samym co ojciec i syn"
czymze to sie rozni od "mojej" definicji? chyba mniej wiecej to samo tylko ze napisane bardziej wspołczesnym jezykiem, prawda?
Ciekawe bo połowę z tego co cytujesz to język współczesny Poza tym nie żartuj sobie, że nie rozumiesz języka staropolskiego... wcale nie taki trudny. Poza tym jak już pisałem, racz sie zapoznać z tym czym jest Modalizm. Tam jasno podano treści sprzeczne z tą koncepcją, a Ty ją cytowałaś z TS.

Cytat:
a jaki ma tutaj zwiazek modalizm? zapodam cytat z wikipedii
Sabelianizm (także "modalizm", z łac. modus – "sposób, kształt") – herezja szerząca się od II do IV wieku w Cyrenajce, w Azji Mniejszej i w Mezopotamii. Jej założyciel Sabeliusz głosił, że Bóg istnieje tylko w jednej osobie – Boga Ojca, zaś pozostałe osoby Trójcy ŚwiętejSyn Boży i Duch Święty – nie są oddzielnymi podmiotami, a jedynie odmiennymi przejawami jednego Boga, ujawniającymi się w konkretnych sytuacjach: Bóg wcielający się w człowieka był Synem Bożym, Bóg udzielający natchnienia apostołom był Duchem Świętym. Osobę Boga Ojca przyrównywał do ciała człowieka, Syna Bożego – do duszy, a Ducha Świętego – do rozumu. Pogląd ten został potępiony przez Ojców Kościoła, szczególnie przez świętego Dionizego.

nie widze związku?
To zacytuję Cię jeszcze raz i podkreślę bo widzę idziesz strasznie na łatwiznę nic nie analizowania.

"Według innego wyjaśnienia tego dogmatu owe trzy „Osoby” nie są odrębnymi i samodzielnymi bytami, (1)lecz trzema wyrazami Boskiego istnienia. W ten sposób niektórzy wyznawcy Trójcy podkreślają, że Jezus Chrystus jest Bogiem albo że (2)Jezus i Duch Święty są Jehową."

Dotarło??? Umiesz to porównać??

Cytat:
słowa logika użyłam rzecz jasna w potocznym znaczeniu tego słowa, jako logicznego rozumowania, a nie w sensie nauki.
Aaa to dla mnie coś nowego... logika potoczna?? To coś takiego jak sprawiedliwość i sprawiedliwość społeczna?? Sorry, nie spotkałem się z tym jeszcze, a trochę się tym interesuję...

Cytat:
Żaden ateista nie jest w stanie używając rozumowania dojść do sensowności ofiary Chrystusa - dlaczego tak właściwie umarł i po co?
Nie mówiłem o dochodzeniu do sensowności ofiary lecz o opisie z czego wynika na podstawie Biblii. OPIS. Kumasz? Nie mówię czy się z tym zgadza czy nie. I to akurat jest w stanie uczynić ateista i chrześcijanin, a chrześcijanin to w dodatku określi czasem terminem "tajemnica Boga".

Cytat:
Dla ateisty to Bóg poświęcił siebie (ale tak nie do końca, bo przecież wiedział, że jest nieśmiertelny) dla przebłagania siebie samego, za postępek, który sam uznał za zły. Jedynym logicznym wnioskiem jest albo niezrównoważenie psychiczne boga, albo jego skłonność do masochizmu.
Wow to rozumiem jakaś nowa teologia? Jaki nurt nauczania?

Cytat:
Nie wiem, z jakimi ty ateistami się spotykasz, ale największe zrzeszenie ateistów w internecie wypowiada się w portalu racjonalista.pl.
W realu koleżanko, realu. Oni naprawdę też istnieją w realu!

Cytat:
Nie spotkałam się z ateistycznym wyjaśnieniem sensu ofiary Chrystusa. Widziałam jedynie cytowania wyjaśnień chrześcijańskich.
A czy ja pisałem o sensie...

Cytat:
Nic się nie zagalopowałam. Stwierdziłam tylko, ze Islam uważa katolicyzm za religię politeistyczną. Swoją wiedzę czerpałam z portali prowadzonych przez polskich Muzułmanów.
A czy ja napisałem, że nie uważa?? Gdzie?? Tak uważa i co z tego?? Tyle, że Ty napisałaś błędnie w czym upatrywał źródło. A jak już się chcesz powoływać na współczesnych muzułmanów napisz na przyszłość jaki odłam i jaka szkoła.

Cytat:
Nie mylę. To, ze teolodzy chrześcijańscy musieli jakoś wybrnąć z powszechnego kultu trójcy bóstw zachowując ideę monoteizmu, jest ich problemem.
Oj chętnie bym sobie posłuchał w realu wywodów takich wniosków, a później poddałbym je próbie ognia krzyżowych pytań. Cóż to tylko w realu taka przyjemność

Cytat:
Mnie to kompletnie nie obchodzi, ale rozumiem, ze dla takiego ŚJ różnica jest mętna i trudno dostrzegalna.
No weź nie rozkładaj się. Jeżeli Strażnica co kilka publikacji podaje sprzeczne ze sobą twierdzenia odnośnie tego czym jest nauka o Trójcy (tak jak wiele innych rzeczy) to jak świadek który tylko czerpie swą wiedzę ze Strażnic może to skumać? Poczytaj sobie tą ich literaturę jeżeli Cię to by zainteresowało i porównaj ja z tym co inni nauczają i na ile jest to kompatybilne. No chyba, że uznamy , że redaktorzy świadków to kompletne bałwany i nie wiedzą co piszą, ale chyba jednak tego założenia nie przyjmujemy do wiadomości?

Cytat:
Chrześcijaństwo zachodnie powstawało tak naprawdę w Grecji i Rzymie. Pod wpływem tamtejszych kultur i wierzeń. Zaczyna się już na samej, symbolicznej dacie, narodzin Jezusa. Nawet Paweł był Żydem wychowanym w kręgu kultury helleńskiej - stąd w jego pismach (listach) nawiązania do greckiej filozofii.
I na co to jest 'dowód'?

Cytat:
Własne spostrzeżenia. Mam TV Trwam w pakiecie.
"Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica" - dla ciebie nie jest to kult Maryji? Dla mnie troche kłóci sie z 2 przykazaniem.
Różne formy rzeczy to tzw. kult. Pytanie co czym jest. W kontekście takowym należałoby zdefiniować co jakim terminem jest, jak i traktowanie. W świątyni Jerozolimskiej był kult Jahwe jak i kult dookoła różnych rzeczy, a mimo to te rzeczy miały inne przesłanie. Np. w tym kulcie uczestniczyło całe mnóstwo aniołów płaskorzeźb i rzeźb włącznie nad samą arką w miejscu Święte Świętych, a jednocześnie był zakaz bałwochwalstwa zastępów niebiańskich. Owszem dosłowne branie czegokolwiek prowadzi do sprzeczności, a wynika to z liźnięcia tematu po łebkach. Tak i w tym temacie to co poruszyłaś może być łamaniem 2 przykazania jak i nie musi, a nawet idąc dalej w przypadku jakimkolwiek może dochodzić do bałwochwalstwa przez jedne z osób, a przez inne nie. Tak jak jest nakaz czczenia rodziców i zakaz czczenia bożków. Ale to chyba już temat na inny wątek. Dość ciekawym przykładem rozróżniania tego jest wiele nauk Talmudu.

---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Cytat:
Wydaje mi się że ta cała dyskusja nie ma sensu.Dla woli wyjaśnienia pewnych spraw jeśli was to interesuje obejrzcie sobie ten filmik w którym jest mowa o tym jak SJ zapatrują sie na krew, antykoncepcje, małżeństwo z osobą o odmiennych poglądach religijnych, udział w wyborach i o słuzbie wojskowej.To rozmowa SJ w studiu pytania na śniadanie.

http://www.youtube.com/watch?v=CKAbw...eature=related
Sprostowanie do tego filmiku:

- świadkowie przyjmują transfuzję, a dokładniej mogą (ale nie muszą) przyjmować krew podzieloną na mniejsze części
- świadkowie kiedyś istotnie nie przyjmowali żadnej części krwi, dziś jest to możliwe
- świadkowie odmawiają przyjmowana tylko krwi jako całości płynu
- większość operacji dziś przeprowadzana jest możliwa bez udziału transfuzji krwi i wiele tak się robi niezależnie czy ktoś jest świadkiemJ czy nie
- nie ma na dzień dzisiejszy jeszcze środków krwiozastępczych, które w pełni zastąpiły krew w tym najważniejsze jej funkcje
- o tym, że wiedza świadków w temacie krwi jest jednocześnie wysoka ale i wyrywkowa i tendencyjna www.amsik.pl
- owszem świadkowieJ nie głosują, ale co do apolityczności jest to tylko hipokryzja o czym świadczy, że od 1946 są zapisani przy ONZ a od 1992 do 2001 roku popierała Strażnica działania ONZ o czym większosć świadków do dziś nie wie a co wyszło na jaw poprzez działania prasy (The Guardian)
- o antykoncepcji padło mało informacji, uściślę, że z jednej strony Strażnica naucza, że antykoncepcja jest dozwolona, obok tego, że aborcja jest zaborniona (człowiek istnieje od momentu poczęcia), a w ogóle przemilcza formy antykoncepcji, że dziś większość np. tabletek antykoncepcyjnych ma działania również w pewnym procencie aborcyjne. Ale to juz taki niuans
Stary 2010-07-03, 13:23   #195
niunia117117
Rozeznanie

Więcej tolerancji moi drodzy!
That we stop falling when this life,
no longer count, no longer sound,
Like daily amazement.

Edytowane przez niunia117117
Czas edycji: 2010-07-03 o 18:55
niunia117117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 18:19   #196
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niunia117117 Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem dlaczego na ŚJ prawie wszyscy kierują tutaj takie zarzuty. Nic Świadkowie wam nie robią, inni się zabijają w imię religii, itp. i nic, to jest ok. Nawet nie poznaliście dokładnie nauk z Biblii i to nie chodzi o to, żeby studiować z Świadkami, tylko podejrzewam, że większość ma Pismo Święte w domu, dlaczego nie zajrzycie i nie sprawdzicie czy Chrześcijańskie wierzenia są zgodne z Biblią? Lepiej iść na łatwiznę. Co do krwi, bo jak widzę to dla was jest nie do zrozumienia.
Dz. 15:29 macie powstrzymywać się od tego, co ofiarowano bożkom, i od krwi, i od tego, co uduszone, i od rozpusty.
Rdz. 9:3,4 Wszelkie poruszające się zwierzę, które żyje, może służyć wam za pokarm. Tak jak zieloną roślinność daję wam to wszystko. 4 Tylko mięsa z jego duszą — jego krwią — nie wolno wam jeść.
I wszystko jasne. Krwi nie wolno spożywać. A gdyby lekarz wam zabronił pić alkoholu, to co, wstrzyknęlibyście sobie ? Na pewno nie! Podobnie z krwią. I wcale nie umieramy, jeżeli nie mamy transfuzji. Moja przyjaciółka miała nowotwór, odmówiła przyjęcia krwi( chociaż lekarz powiedział, że bez tego umrze), ale pojechała do innego szpitala, gdzie zastosowano nowoczesne techniki bez użycia krwi. I co? Żyje kilkanaście lat i ma się świetnie. Po za tym lekarz, który robił jej operację, sam powiedział, ze żaden szanujący się lekarz nie da sobie przetoczyć krwi.....
Więcej tolerancji moi drodzy!
Spamujesz, to już drugi ten sam wpis, a moja odp. jest tu: wizaz.pl/forum
Stary 2010-07-04, 19:57   #197
malwus20
Wtajemniczenie

Detonator Sprostowanie do tego filmiku:

- świadkowie przyjmują transfuzję, a dokładniej mogą (ale nie muszą) przyjmować krew podzieloną na mniejsze części
- świadkowie kiedyś istotnie nie przyjmowali żadnej części krwi, dziś jest to możliwe
- świadkowie odmawiają przyjmowana tylko krwi jako całości płynu
- większość operacji dziś przeprowadzana jest możliwa bez udziału transfuzji krwi i wiele tak się robi niezależnie czy ktoś jest świadkiemJ czy nie
- nie ma na dzień dzisiejszy jeszcze środków krwiozastępczych, które w pełni zastąpiły krew w tym najważniejsze jej funkcje
- o tym, że wiedza świadków w temacie krwi jest jednocześnie wysoka ale i wyrywkowa i tendencyjna www.amsik.pl
- owszem świadkowieJ nie głosują, ale co do apolityczności jest to tylko hipokryzja o czym świadczy, że od 1946 są zapisani przy ONZ a od 1992 do 2001 roku popierała Strażnica działania ONZ o czym większosć świadków do dziś nie wie a co wyszło na jaw poprzez działania prasy (The Guardian)
- o antykoncepcji padło mało informacji, uściślę, że z jednej strony Strażnica naucza, że antykoncepcja jest dozwolona, obok tego, że aborcja jest zaborniona (człowiek istnieje od momentu poczęcia), a w ogóle przemilcza formy antykoncepcji, że dziś większość np. tabletek antykoncepcyjnych ma działania również w pewnym procencie aborcyjne. Ale to juz taki niuans

Zadziwia mnie to że wiesz więcej niż ja choc to ja jestem ŚJ. Nie masz prawa w ogole prostowac tak dosłownego filmiku w ktorym wypowiadaj sie ŚJ a nie Ty ( bo nie jestes ŚJ).
Jestem ŚJ a TY nie wiec prosze o to żebyś sie nie wypowiadał w ten sposób o mojej religii skoro jak widze nie masz zielonego pojęcia o co chodzi i wszystkie fakty dosłownie przeręcasz w druga stronę.... i jeszcze jedno...
To nie ja zaczęłam tę dyskusję, wyraziłam tu swoje zdanie a reszta zaczeła mnie zwyczajnie atakowac wiec kto by sie nie bronił w takiej sytuacji???
Piszesz Strażnica to pisze lub tamto, zauważ że jest ona oparta na Piśmie Świętym a nie na pustych słowach.Wolicie nas oczerniać choć sami nie sprawdzicie jakie zasady są w niej zawarte.
Co do antykoncepcji to przeciez wiadomo ze nie chodzi o pigułke po bo to jest logiczne, i pewnie wiesz duzo na temat tabletek bo przeciez je bierzesz :P

Edytowane przez malwus20
Czas edycji: 2010-07-04 o 21:10
Stary 2010-07-04, 21:41   #198
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
Zadziwia mnie to że wiesz więcej niż ja choc to ja jestem ŚJ.
A nie zadziwia Cię to, że świadkowie na potęgę wypowiadają się o innych niejednokrotnie wiedząc co rzekomo inni nauczają? A to już co? Gips? Jeżeli mijam się gdzieś z prawdą udowodnij to, inaczej jesteś goło-słowna.

Cytat:
Nie masz prawa w ogole prostowac tak dosłownego filmiku w ktorym wypowiadaj sie ŚJ a nie Ty ( bo nie jestes ŚJ).
Nie mam prawa? To mi zabroń moja droga. Najlepiej naślij na mnie jakąś prokuraturę, ABW, WSI czy cuś Wy jakoś się tej zasady nie trzymacie wypowiadając się o innych. Hipokryzja się kłania?

Cytat:
Jestem ŚJ a TY nie wiec prosze o to żebyś sie nie wypowiadał w ten sposób o mojej religii skoro jak widze nie masz zielonego pojęcia o co chodzi
Będę się wypowiadał, a Ty możesz mnie sprostować lub ujawnić fałsz podając konkrety, źródła. Nie zrobiłaś tego ani razu. Wiesz kiedy mogę się w ogóle nie wypowiadać o świadkach? Kiedy Wy sami przestaniecie o innych mówić. Ok?

Cytat:
i wszystkie fakty dosłownie przeręcasz w druga stronę...
A masz na te twierdzenia jakieś wsparcie?

Cytat:
To nie ja zaczęłam tę dyskusję, wyraziłam tu swoje zdanie a reszta zaczeła mnie zwyczajnie atakowac wiec kto by sie nie bronił w takiej sytuacji???
Okey rozumiem obronę, ale każdymi środkami? Poza tym ja nie atakowałem więc dąsy do tych co atakowali

Cytat:
Piszesz Strażnica to pisze lub tamto, zauważ że jest ona oparta na Piśmie Świętym a nie na pustych słowach.
Mam dokładnie odmienne zdanie, zresztą sami nauczacie, że świadkowie muszą się słuchać swego Niewolnika, a kto czyta tylko Biblię podąża odstępczo i nigdy nie osiągnie rozowju. Musicie czytać i poznawać publikacje Strażnicy - czy tak naucza Biblia???

Cytat:
Wolicie nas oczerniać choć sami nie sprawdzicie jakie zasady są w niej zawarte.
Bla, bla, bla... może jeszcze napiszesz że was biję, chcę wysadzać budynki i prześladuję? Sami oczerniacie innych i macie gdzieś badanie czegokolwiek co nie wypływa z drukarni Strażnicy.

Cytat:
Co do antykoncepcji to przeciez wiadomo ze nie chodzi o pigułke po bo to jest logiczne, i pewnie wiesz duzo na temat tabletek bo przeciez je bierzesz :P
Nie droga Malwusiu, nie chodzi o tabsy "po", tylko te zwykłe. Jak widać nie wiesz czym się różnią te jedno, a dwuskładnikowe, i nie wiesz, że tabsy "po" zazwyczaj podobne są do jednych z nich tylko mają działanie spotęgowane kilkukrotnie. Przynajmniej jesteś przykładem na żywca o tym o czym pisałem. Sama się podłożyłaś. A Strażnica nic nie pisze, że część z tych nowych tabsów, w kontekście poczęcia ma częściowe (procentowo) działanie poronne (nie pozwala na zagnieżdżenie). Piszą sobie tylko, że antykoncepcja jest ok i na tym zaczynają i kończą swoje wywody. Jak chcesz mi szpilę wsadzić to się bardziej wysil bo widać jaką 'wiedzą' operujesz, a z tym to mi nie dogryziesz.
Stary 2010-07-04, 21:59   #199
malwus20
Wtajemniczenie

Co ja ci tu bedę udowadniać skoro jestes tak zapatrzony w siebie i swoje rozumowane że zal......i dalej bedziesz pisał swoje i ta rozmowa na niczym sie nie skończy.Z twojego myslenia i tak rozliczy cie ktoś inny.

Edytowane przez malwus20
Czas edycji: 2010-07-04 o 22:13
Stary 2010-07-04, 22:23   #200
kybele
Rozeznanie

Detonator przedstawia logiczne i sensowne argumenty. To Ty wijesz sie z odpowiedziami. zaprzeczasz sama sobie i jeszcze masz pretensje.

zapoznaj sie z "kryzysem sumienia " to moze CI sie cos rozjasni

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=508022
Stary 2010-07-04, 23:38   #201
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Czyli potwierdzasz teraz dokładnie i aż nad wyraz to co ja napisałem
zdaje ci sie

Cytat:
Eh no tak... bo tak trudno poczytać książki z danej dziedziny, społeczności... Ja w życiu na mszy ani u katolików ani u protestantów nie słyszałem o tłumaczeniu czym jest def. Trójca. Widocznie bywałaś częściej niż ja.
noo widzocznie tak skoro ciagle słyszałam np. wlasnie o tej koniczyncee albo o płomieniach trzech swiec itp

Cytat:
Ciekawe bo połowę z tego co cytujesz to język współczesny Poza tym nie żartuj sobie, że nie rozumiesz języka staropolskiego... wcale nie taki trudny. Poza tym jak już pisałem, racz sie zapoznać z tym czym jest Modalizm. Tam jasno podano treści sprzeczne z tą koncepcją, a Ty ją cytowałaś z TS.

To zacytuję Cię jeszcze raz i podkreślę bo widzę idziesz strasznie na łatwiznę nic nie analizowania.

"Według innego wyjaśnienia tego dogmatu owe trzy „Osoby” nie są odrębnymi i samodzielnymi bytami, (1)lecz trzema wyrazami Boskiego istnienia. W ten sposób niektórzy wyznawcy Trójcy podkreślają, że Jezus Chrystus jest Bogiem albo że (2)Jezus i Duch Święty są Jehową."

Dotarło??? Umiesz to porównać??
noo ciezko mi to zrozumieć wiec wg KK chodzi o to , ze jest jeden Bóg ale pokazał sie ludziom pod trzema postaciami , tak? No ale dalej nie pojmuje noo skoro nie są odrębnymi to są jednym...no i nie moga istniec samodzielnie...czyli tam gdzie jedno tam i drugie i trzecie? to do czego sie modlił Jezus gdy Bog i Duch Swiety był tam gdzie on?

a co do transfuzji to chetnie bym popisała na ten temat...ale trzeba osobny watek chyba załozyc

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
Detonator przedstawia logiczne i sensowne argumenty. To Ty wijesz sie z odpowiedziami. zaprzeczasz sama sobie i jeszcze masz pretensje.

zapoznaj sie z "kryzysem sumienia " to moze CI sie cos rozjasni

kryzys sumienia biblią dla odstępców, czyż nie ?
Stary 2010-07-05, 07:32   #202
kybele
Rozeznanie

niewiem czy dla hmm "odstepców" jak to nazywasz czy nie. ksiązka jak kazda inna opisujaca poczynania i nauki SJ. logicznie zebrana argumentacja z wszelakimi dowodami na to co jest napisane.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=508022
Stary 2010-07-05, 08:30   #203
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
niewiem czy dla hmm "odstepców" jak to nazywasz czy nie. ksiązka jak kazda inna opisujaca poczynania i nauki SJ. logicznie zebrana argumentacja z wszelakimi dowodami na to co jest napisane.

przeczytalam kilka rozdziałów ktore znalazłam na internecie i jakos mojego serca nie poruszyla...moze juz mam za bardzo sprany mózg
poza tym opinie ktore o tej ksiazce przeczytałam maja praktycznie ten sam schemat ,,Wspalania ksiazka (..) na szczescie juz nie jestem SJ (...) cała prawda " wiec albo "wykluczony" albo "odstepca" . A takie myslene wsrod tej "grupy" jest czeste...zazwyczaj dlatego ze urywa sie kontakt ze zborem i z bracmi bardzo często wg nich bezpodstawnie

Mat. 24:45-51: „Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym, którego pan ustanowił nad członkami czeladzi swojej, aby im dawał pokarm we właściwym czasie? (...) Ale gdyby ów zły niewolnik rzekł w swoim sercu: ‚Mój pan zwleka’ i gdyby zaczął bić swych współniewolników oraz jeść i pić z niepoprawnymi pijakami, pan owego niewolnika przyjdzie w dniu, którego ten się nie spodziewa, i o godzinie, której nie zna, i ukarze go z największą surowością, i wyznaczy mu dział z obłudnikami”.

(biją swych współniewolników )

2 Tym. 2:16-18: „Stroń od pustych słów bezczeszczących to, co święte; bo oni będą się posuwać do coraz większej bezbożności, a ich słowo będzie się rozprzestrzeniać niczym gangrena. Zaliczają się do nich Hymeneusz i Filetus. Właśnie ci odstąpili od prawdy, mówiąc, iż zmartwychwstanie już nastąpiło, i burzą wiarę niektórych”.

a dlaczego nalezy zaprzestać kontaktow z wykluczonym/odstepca?

2 Jana 9, 10: „Nikt, kto się wysuwa naprzód i nie pozostaje w nauce Chrystusa, nie ma Boga. (...) Jeżeli ktoś przychodzi do was i nie przynosi tej nauki, wcale go nie przyjmujcie do domu ani nie zwracajcie się do niego z pozdrowieniem”.

Rzym. 16:17, 18: „Wzywam was, bracia, byście mieli na oku tych, co wywołują rozdźwięki oraz dają powody do zgorszenia wbrew nauce, którą poznaliście, i byście ich unikali. (...) Gładkimi słowami i pochlebiającą mową obałamucają serca niewinnych”.

i jeszcze :
Prz. 11:9: „Odstępca ustami swymi doprowadza bliźniego do zguby”.

Izaj. 32:6: „Nierozumny będzie mówił po prostu to, co nierozumne, a jego serce będzie się zajmowało tym, co szkodliwe, by działać na rzecz odstępstwa i mówić przeciw Jehowie to, co przewrotne, by duszę głodnego odprawić z niczym, a nawet spragnionego odprawia on bez picia” (por. Izaj. 65:13, 14).

i troche o skutkach bycia odstepca

Hioba 13:16: „Przed niego [Boga] nie wejdzie żaden odstępca”.

Hebr. 6:4-6: „Jest bowiem niemożliwe — jeśli chodzi o tych, którzy raz na zawsze zostali oświeceni i którzy zakosztowali wspaniałomyślnego daru niebiańskiego, i stali się uczestnikami ducha świętego, i zakosztowali wybornego słowa Bożego oraz mocy nadchodzącego systemu rzeczy, a jednak odpadli żeby ich znowu ożywić do skruchy, gdyż oni sami dla siebie na nowo zawieszają Syna Bożego na palu i wystawiają Go na publiczną hańbę”.

Stary 2010-07-05, 11:26   #204
malwus20
Wtajemniczenie

Kybele Detonator przedstawia logiczne i sensowne argumenty. To Ty wijesz sie z odpowiedziami. zaprzeczasz sama sobie i jeszcze masz pretensje.

Póki co dla mnie logiczna argumntacja pochodzi ze Bibli i opartych na niej publikacji a nie z jakichs tam książek który każdy głupi może przeczytac a potem cytować niby na dowód.
Stary 2010-07-05, 20:30   #205
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
Co ja ci tu bedę udowadniać skoro jestes tak zapatrzony w siebie i swoje rozumowane że zal......i dalej bedziesz pisał swoje i ta rozmowa na niczym sie nie skończy.
Uwielbiam ludzi, którzy po 'wielkich słowach' pasują zanim zaczną

Cytat:
Z twojego myslenia i tak rozliczy cie ktoś inny.
Ja jestem tego świadomy, spokojna głowa, a Ty zapewne też jesteś tego świadomy, że rozliczy Cię ktoś za każde rzucone słowo bez pokrycia??

Cytat:
zdaje ci sie

noo widzocznie tak skoro ciagle słyszałam np. wlasnie o tej koniczyncee albo o płomieniach trzech swiec itp
Wooow słyszałaś. Masz naprawdę nieprzeciętne źródła informacji i edukacji

Ja kiedyś słyszałem, że świadkowieJ mają doroczne orgie, a o muzułmanach, że mają religię pokoju, a o wyznawcach religii światowida że niekumaci ludzie... słyszałem. Uff poszedłem po rozum do głowy i sprawdziłem i sprawdziłem że g... warte jest to co słyszałem.

Cytat:
noo ciezko mi to zrozumieć wiec wg KK chodzi o to , ze jest jeden Bóg ale pokazał sie ludziom pod trzema postaciami , tak? No ale dalej nie pojmuje noo skoro nie są odrębnymi to są jednym...no i nie moga istniec samodzielnie...czyli tam gdzie jedno tam i drugie i trzecie? to do czego sie modlił Jezus gdy Bog i Duch Swiety był tam gdzie on?
To właśnie co opisałaś już 2 czy 3 razy napisałem, ze jest Modalizmem, a nie Trynitaryzmem.

Cytat:
a co do transfuzji to chetnie bym popisała na ten temat...ale trzeba osobny watek chyba załozyc

Ja otwarty do dyskucji o ile mam czas i net dostępny.

Cytat:
kryzys sumienia biblią dla odstępców, czyż nie ?
Tiaaa. Kolejny mit zwolenników Strażnicy.

Cytat:
przeczytalam kilka rozdziałów ktore znalazłam na internecie i jakos mojego serca nie poruszyla...moze juz mam za bardzo sprany mózg
kybele pisał/a o merytoryczności a nie porywach serca.

Cytat:
poza tym opinie ktore o tej ksiazce przeczytałam maja praktycznie ten sam schemat ,,Wspalania ksiazka (..) na szczescie juz nie jestem SJ (...) cała prawda " wiec albo "wykluczony" albo "odstepca" .
hmmm czyż nie podobny schemat mają zwolennicy strażnicy w odpowiedzi na temat tej książki?

Cytat:
A takie myslene wsrod tej "grupy" jest czeste...zazwyczaj dlatego ze urywa sie kontakt ze zborem i z bracmi bardzo często wg nich bezpodstawnie.
Bzdura. Każdy kto odchodzi od Organizacji (bo przecież nie od Boga) wie co go czeka. Wiedzą też, że z naukami Strażnicy nie da się dyskutować bo na Komitecie Sądowniczym pada tylko jedno pytanie, a dotyczy ono Ciała Kierowniczego =)

Cytat:
Mat. 24:45-51: „Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym, którego pan ustanowił nad członkami czeladzi swojej, aby im dawał pokarm we właściwym czasie? (...) Ale gdyby ów zły niewolnik rzekł w swoim sercu: ‚Mój pan zwleka’ i gdyby zaczął bić swych współniewolników oraz jeść i pić z niepoprawnymi pijakami, pan owego niewolnika przyjdzie w dniu, którego ten się nie spodziewa, i o godzinie, której nie zna, i ukarze go z największą surowością, i wyznaczy mu dział z obłudnikami”.

(biją swych współniewolników )

Nie wiesz, że każdy były śJ jest z automatu bardzo złym człowiekiem? To taki glejt na zło wcielone

Cytat:
2 Tym. 2:16-18: „Stroń od pustych słów bezczeszczących to, co święte; bo oni będą się posuwać do coraz większej bezbożności, a ich słowo będzie się rozprzestrzeniać niczym gangrena. Zaliczają się do nich Hymeneusz i Filetus. Właśnie ci odstąpili od prawdy, mówiąc, iż zmartwychwstanie już nastąpiło, i burzą wiarę niektórych”.

A ja to uzupełnię w kontekście Strażnicy - KAŻDA dyskusja kwestionująca nauki świadków jest tą złą. Badanie czegokolwiek może odbywać się tylko pod dyktando tejże Strażnicy nauk.

Cytat:
a dlaczego nalezy zaprzestać kontaktow z wykluczonym/odstepca?

2 Jana 9, 10: „Nikt, kto się wysuwa naprzód i nie pozostaje w nauce Chrystusa, nie ma Boga. (...) Jeżeli ktoś przychodzi do was i nie przynosi tej nauki, wcale go nie przyjmujcie do domu ani nie zwracajcie się do niego z pozdrowieniem”.

Rzym. 16:17, 18: „Wzywam was, bracia, byście mieli na oku tych, co wywołują rozdźwięki oraz dają powody do zgorszenia wbrew nauce, którą poznaliście, i byście ich unikali. (...) Gładkimi słowami i pochlebiającą mową obałamucają serca niewinnych”.

Czyli tak chrześcijanie powinni traktować świadków Jehowy??
i jeszcze :

Cytat:
Prz. 11:9: „Odstępca ustami swymi doprowadza bliźniego do zguby”.

No tak... każdy oddech ex-świadka czyni zło

Cytat:
Izaj. 32:6: „Nierozumny będzie mówił po prostu to, co nierozumne, a jego serce będzie się zajmowało tym, co szkodliwe, by działać na rzecz odstępstwa i mówić przeciw Jehowie to, co przewrotne, by duszę głodnego odprawić z niczym, a nawet spragnionego odprawia on bez picia” (por. Izaj. 65:13, 14).

A trzeba powiedzieć, że każdy kto mówi nie zgodnie z naukami Strażnicy jest nierozumny i kółko się zamyka.

Cytat:
i troche o skutkach bycia odstepca

Hioba 13:16: „Przed niego [Boga] nie wejdzie żaden odstępca”.

Hebr. 6:4-6: „Jest bowiem niemożliwe — jeśli chodzi o tych, którzy raz na zawsze zostali oświeceni i którzy zakosztowali wspaniałomyślnego daru niebiańskiego, i stali się uczestnikami ducha świętego, i zakosztowali wybornego słowa Bożego oraz mocy nadchodzącego systemu rzeczy, a jednak odpadli żeby ich znowu ożywić do skruchy, gdyż oni sami dla siebie na nowo zawieszają Syna Bożego na palu i wystawiają Go na publiczną hańbę”
Tylko widzisz... wielu ex-świadków nie odchodzi od Boga, tylko od Strażnicy. No ale trudno to pojąć świadkom skoro nie mogą czytać Biblii bez publikacji Strażnicy...

Cytat:
Póki co dla mnie logiczna argumntacja pochodzi ze Bibli i opartych na niej publikacji
Hola hola, to raczej Biblia jest na podstawie Strażnicy Przecież bez Strażnicy świadkowie nie są w stanie zrozumieć Biblii, a jeżeli ktokolwiek tak czyni może przecież niechybnie powrócić do Babilonu Wielkiego

Cytat:
a nie z jakichs tam książek który każdy głupi może przeczytac a potem cytować niby na dowód.
Tak wiem, zgadzam się, że cytowanie Strażnic to marny dowód, w końcu tyle w nich sprzeczności i braków. No ale na czym mam się opierać poznając ich wiarę...

Edytowane przez Detonator
Czas edycji: 2010-07-05 o 20:32
Detonator jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 20:55   #206
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Do autorki wątku - jak większość radzę się w to nie pchać.
Miałam w liceum koleżankę, gdy miała sześć lat jej mama została wciągnięta do Jehowych przez znajomą. Jej ojciec się na to nie zgodził. Matka wytoczyła rozwód, dzieci zostały przyznane matce i od tego czasu także stały się SJ.
Dziewczyna na pierwszy rzut oka normalna. Ładna, kulturalna, wysportowana, bardzo dobrze się uczyła, ale gdy się ją poznało, jej zasady - szczena opadała.
Na początku gdy nam o tym powiedziała dodała, że możemy pytać o wszystko. Gdy zapytałam o to dlaczego jest określona liczba miejsc w raju i o co chodzi z wojnę jaką stoczył w raju Jehowa (już dokładnie nie pamiętam, było to 5 lat temu) powiedziała, że się śpieszy i nie powróciłyśmy do tej rozmowy już nigdy. Przynosiła nam Strażnicę/Przebudzcie się. Często dyskutowaliśmy w klasie o zasadach SJ.
Dziewczyna była bardzo hmm.. ortodoksyjna w swej wierze. Nie wychodziła nawet do klubu z nami argumentując, że od samego patrzenia na alkohol/papierosy/wyzywający taniec gorszy się jej umysł. Nie była nawet na studniówce. Omawiając w I klasie Biblię zgłaszała się najwięcej i czytała swoją.

Z drugiej strony mojej sąsiadki córka wyszła za mąż za SJ (ona katoliczka) i jakoś żyją ze sobą ok. 30 lat. Dzieci są niestety wychowani w wierze SJ (ojciec jest kimś ważnym w zborze), ale jednak da się pogodzić Choć nie chcę wiedzieć jakie to trudne...
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 20:59   #207
Ninquelote
Wtajemniczenie

Zrobić wam wykładzik z trynitologii?
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 23:27   #208
smiley
Zadomowienie

Cytat:

Wooow słyszałaś. Masz naprawdę nieprzeciętne źródła informacji i edukacji

Ja kiedyś słyszałem, że świadkowieJ mają doroczne orgie, a o muzułmanach, że mają religię pokoju, a o wyznawcach religii światowida że niekumaci ludzie... słyszałem. Uff poszedłem po rozum do głowy i sprawdziłem i sprawdziłem że g... warte jest to co słyszałem.
tylko ze ja to slyszalam na lekcjach religii i na mszach dla dzieciaków wiec nie powiesz mi ze to kiepskie zrodło?
o tych pogłoskach ktore ty wymieniłes słyszy sie raczej od laików (czyt.zwykłych ludzi ktorzy nie maja zielonego pojecia i mowia tez o SJ ze mieszaja krew na zebraniach itp.) wiec nie porównuj prosze tych dwoch sytuacji

Cytat:
To właśnie co opisałaś już 2 czy 3 razy napisałem, ze jest Modalizmem, a nie Trynitaryzmem.
ooo widzisz ,czyli juz jedno załapałam to teraz mozesz mi powiedziec czym sie rozni modalizm od trynitaryzmu?

Cytat:
hmmm czyż nie podobny schemat mają zwolennicy strażnicy w odpowiedzi na temat tej książki?
hmm...pewnie tak

Cytat:
Bzdura. Każdy kto odchodzi od Organizacji (bo przecież nie od Boga) wie co go czeka. Wiedzą też, że z naukami Strażnicy nie da się dyskutować bo na Komitecie Sądowniczym pada tylko jedno pytanie, a dotyczy ono Ciała Kierowniczego =)
tylko ze widzisz...każdy kto wyznaje jakąś religie tak czy siak jest przekonany ze to ona jest prawdziwa...Zakładam ze ty jestes katolikiem, tak? Ale nawet jesli nie , to jakiegokolwiek Boga wyznajesz czy cokolwiek innego na pewno uwazasz ze to twoja wiara jest prawidzwa,najlesza...bo gdyby nie to po co byc w tej wierze? skoro inna jest prawdziwa? Tak samo i my uwazamy swoja religie za prawde...i dla nas jesli ktos odejdzie od religii prawdziwej odchodzi od Boga (przynajmniej naszego Boga...[mam obawy czy w tym momencie nie bluznie ale jesli porownam własnie relgie katolicką czyli trojjedynego Boga to chyba jest to jakis inny Bóg niż nasz...])
No i nie kazdy wie co go czeka...Bo sa rozne sytuacje...tak jak w kazdej wierze jeden jest ordodoksyjny drugi "lajtowy" i w jedej sytjacji rodzina bedzie mimo wszelkich rad dalej chciała byc z osoba wykluczona lub odstepca w tych samych relacjach. Jednak to sie zdarza zadko a wydaje mi sie ze odstepcy/wykluczeni woleliby gdyby te stosunki sie nie pogorszyły...kiedy jednak tak sie nie dzieje nastepuje zdziwko i tak wielu tych ktorzy odpadli prowadza działalnosc anty SJ

Cytat:
Nie wiesz, że każdy były śJ jest z automatu bardzo złym człowiekiem? To taki glejt na zło wcielone
nie rozumiem podalam ci werset z ew.mateusza ktory jasno mowi o "odychłach" odstepców a tu taki komentarz?
tak ... ten kto odstapił automatycznie staje sie zły wzgledem Boga....

Cytat:
A ja to uzupełnię w kontekście Strażnicy - KAŻDA dyskusja kwestionująca nauki świadków jest tą złą. Badanie czegokolwiek może odbywać się tylko pod dyktando tejże Strażnicy nauk.
moze zamiast uzupełniac w kontekscie Straznicy pozostawił bys ten werset takim jakim on jest?
dla nas nasza religia jest własnie swieta...tak jak Twoja dla Ciebie...i odstepcy tacy jak Mr.Raymond Franz według SJ bezczesci to co swiete....

Cytat:
Czyli tak chrześcijanie powinni traktować świadków Jehowy??
i jeszcze :
po1. SJ tez sa chrzescijanami
po2.(sorki ze ciagle jako przykład daje katolikow ale wydaje mi sie ze nim jestes dlatego tak )wiec gdyby twoje pytanie brzmiało Czyli tak Katolicy powinni traktowac SJ?
to odpowiedz brzmi: nie kazdy SJ jest odstepca od Katolicyzmu

Cytat:
No tak... każdy oddech ex-świadka czyni zło
robisz sobie jaja! i to z Biblii...a to juz nie jest smieszne

Cytat:
A trzeba powiedzieć, że każdy kto mówi nie zgodnie z naukami Strażnicy jest nierozumny i ]
kółko się zamyka.
dla mnie ten co z naukami Biblii.. juz jako 12latka brałam czynny udział jako obronczyni wiary na czacie na onecie pokój Swiadkowie Jehowy , moze znasz? no i sprawdzalam wiele rzeczy mnostwo razy...porownywalam wszystkie wersety ktorych uzywalam z roznymi przekładami (łatwa sprawa dzieki stronie:http://www.biblia.info.pl/biblia.php) nieraz czytalam rozne strony typu opoka i zamiast podburzyc moje stanowisko to jeszcze je budowały...ale cóz...widocznie wtedy miałam juz wyprany móżg...chociaz rownoczesnie chodziłam tez na religie...jako wychowywana w rodzinie podzielonej (mama SJ,tata katolik chyba wierzacy ale nie praktykujacy) chodziłam i na zebrania i na religie i msze...dltaego mialam skale porownawcza..i duzo kwesti omawialam z punktu widzenia katolikow i SJ... i bylizej by mi bylo do zostania ateistą niz katolikiem...sorki...po 23 otwiera mi sei słowotok prawie jakbym była pijana czy cos

Cytat:
Tylko widzisz... wielu ex-świadków nie odchodzi od Boga, tylko od Strażnicy. No ale trudno to pojąć świadkom skoro nie mogą czytać Biblii bez publikacji Strażnicy...
mogą...i to robią...na zebraniu szkoły teokratycznej przy okazji powtórki z przeczytanych rozdziałóz z Biblii....jak sie pewnie orientujesz w kazdym tygodniu mamy do przeczytania pewne rozdziały Biblii...aktualnie jestesmy na 1Krolów rozdz.7,8 czyta sie ja "na sucho"czyli bez straznic a potem w ciagu 10min kazdy na sali moze sie zglosic i opowiedziec ciekawy werest,rady itp...

Ninquelote, jesli wtedy to pojme to chetnie poczytam

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ----------

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Dziewczyna na pierwszy rzut oka normalna. Ładna, kulturalna, wysportowana, bardzo dobrze się uczyła, ale gdy się ją poznało, jej zasady - szczena opadała.
Na początku gdy nam o tym powiedziała dodała, że możemy pytać o wszystko. Gdy zapytałam o to dlaczego jest określona liczba miejsc w raju i o co chodzi z wojnę jaką stoczył w raju Jehowa (już dokładnie nie pamiętam, było to 5 lat temu) powiedziała, że się śpieszy i nie powróciłyśmy do tej rozmowy już nigdy. Przynosiła nam Strażnicę/Przebudzcie się. Często dyskutowaliśmy w klasie o zasadach SJ.
Dziewczyna była bardzo hmm.. ortodoksyjna w swej wierze. Nie wychodziła nawet do klubu z nami argumentując, że od samego patrzenia na alkohol/papierosy/wyzywający taniec gorszy się jej umysł. Nie była nawet na studniówce. Omawiając w I klasie Biblię zgłaszała się najwięcej i czytała swoją.

Z drugiej strony mojej sąsiadki córka wyszła za mąż za SJ (ona katoliczka) i jakoś żyją ze sobą ok. 30 lat. Dzieci są niestety wychowani w wierze SJ (ojciec jest kimś ważnym w zborze), ale jednak da się pogodzić Choć nie chcę wiedzieć jakie to trudne...
no tak ... zupelnie ja nie SJ
widocznie nie umiała odpowiedzieć...chociaz uwazam ze to dla niej (i dla nas tez)wstyd to nie moge zapomniec o tym , ze w mojej klasie np. w Gimnazjum może były 2 osoby kumate w temacie w co wierzą(katolicy) i tylko z nimi mogłam porozmawiac...reszta słuchała ale nic z tego bo sami tak naprawde nie umieli wyjasnic chociazby tego dlaczego KK uwaza ze istnieje cos takiego jak Trojca. Ta wspomniana dwojca czasem przytoczyła mi nawet jakis werset ja tej nieoblatanej czesci klasy nie winilam alni tego nie wypominałam(do teraz).Wiec ty chyba tez nie powinnas
to chyba ok
choć Tobie wydaje sie to dziwne to takie mamy zasady. Nie chemy patrzec i miec nic wsplnego(w miare mozliwoci bo w tym swiecie to nieuniknione)czego nienawidzi Bóg
jak ona mogła cały akapit byl w negatywnym kontekscie wiec chyba to zdanie też...mam nadzieje ze sie myle... i ze to byl komplement w jej strone

a moze stety...choc moze w przyszlosci stana wrzodem na tyle tego wspaniałego kraju bo beda nachodzic obywateli ze swoja wiarą to beda porzadnymi ludzmi...kazdy zanim zostanie SJ musi wprowadzic w swoim zyciu niezła dyscypline...dlatego pracodawcy nas lubia zatrudniac...i policja ma zadko problemy
Stary 2010-07-06, 00:11   #209
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
no tak ... zupelnie ja nie SJ
widocznie nie umiała odpowiedzieć...chociaz uwazam ze to dla niej (i dla nas tez)wstyd to nie moge zapomniec o tym , ze w mojej klasie np. w Gimnazjum może były 2 osoby kumate w temacie w co wierzą(katolicy) i tylko z nimi mogłam porozmawiac...reszta słuchała ale nic z tego bo sami tak naprawde nie umieli wyjasnic chociazby tego dlaczego KK uwaza ze istnieje cos takiego jak Trojca. Ta wspomniana dwojca czasem przytoczyła mi nawet jakis werset ja tej nieoblatanej czesci klasy nie winilam alni tego nie wypominałam(do teraz).Wiec ty chyba tez nie powinnas
to chyba ok
choć Tobie wydaje sie to dziwne to takie mamy zasady. Nie chemy patrzec i miec nic wsplnego(w miare mozliwoci bo w tym swiecie to nieuniknione)czego nienawidzi Bóg
jak ona mogła cały akapit byl w negatywnym kontekscie wiec chyba to zdanie też...mam nadzieje ze sie myle... i ze to byl komplement w jej strone

a moze stety...choc moze w przyszlosci stana wrzodem na tyle tego wspaniałego kraju bo beda nachodzic obywateli ze swoja wiarą to beda porzadnymi ludzmi...kazdy zanim zostanie SJ musi wprowadzic w swoim zyciu niezła dyscypline...dlatego pracodawcy nas lubia zatrudniac...i policja ma zadko problemy
Nie zrozumiałam.

Możliwe, że nie umiała, może dlatego, że ja nie nalegałam, a ona nie chciała zagadnąć. Wydaje mi się, że była obcykana w tym wszystkim. Czy gdzieś tutaj jest ton dający wyraz że ją winię czy coś w tym stylu? Nie widzę, opowiadam tylko moje stosunki z nią.

Bardzo dobrze, że przynosiła. Ludzie bez prania mózgu (choć księża też pranie robią) mogli poczytać, dowiedzieć się nieco więcej i zrozumieć jak działa ta organizacja/sekta.

Rozumiem. Jednak trzeba być bardzo kruchym psychicznie by od patrzenia na ww. rzeczy móc się zgorszyć. Jednakże chciałabym zauważyć, że jej brat palił papierosy i chodził na imprezy, a na studniówce był, z jej najlepszą koleżanką z naszej klasy.

Nie, nie było w negatywnym. Komplementem też nie.

Może jakieś statystyki zatrudnień? W CV piszecie - jestem świadkiem Jehowy, że Was tak chętnie zatrudniają, bycie SJ jest pewnikiem, że macie świetne wykształcenie/dyspozycyjność/umiejetności pracy w zespole itd.? Myślę, że większość z nas może się zdyscyplinować i wiara tutaj nie jest do tego (wszytskim) potrzebna. Wiesz, wydaje mi się, że większość Polaków jest niechętnie nastawiona do Waszej społeczności i niejeden nietolerancyjny (powiedzmy śmiało - Polska nie jest krajem tolerancyjnym dla społeczności) pracodawca odrzuciłby Wasze CV.

Edytowane przez CatchyKathy
Czas edycji: 2010-07-06 o 00:13
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 07:53   #210
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Nie zrozumiałam.

Możliwe, że nie umiała, może dlatego, że ja nie nalegałam, a ona nie chciała zagadnąć. Wydaje mi się, że była obcykana w tym wszystkim. Czy gdzieś tutaj jest ton dający wyraz że ją winię czy coś w tym stylu? Nie widzę, opowiadam tylko moje stosunki z nią.

Bardzo dobrze, że przynosiła. Ludzie bez prania mózgu (choć księża też pranie robią) mogli poczytać, dowiedzieć się nieco więcej i zrozumieć jak działa ta organizacja/sekta.

Rozumiem. Jednak trzeba być bardzo kruchym psychicznie by od patrzenia na ww. rzeczy móc się zgorszyć. Jednakże chciałabym zauważyć, że jej brat palił papierosy i chodził na imprezy, a na studniówce był, z jej najlepszą koleżanką z naszej klasy.

Nie, nie było w negatywnym. Komplementem też nie.

Może jakieś statystyki zatrudnień? W CV piszecie - jestem świadkiem Jehowy, że Was tak chętnie zatrudniają, bycie SJ jest pewnikiem, że macie świetne wykształcenie/dyspozycyjność/umiejetności pracy w zespole itd.? Myślę, że większość z nas może się zdyscyplinować i wiara tutaj nie jest do tego (wszytskim) potrzebna. Wiesz, wydaje mi się, że większość Polaków jest niechętnie nastawiona do Waszej społeczności i niejeden nietolerancyjny (powiedzmy śmiało - Polska nie jest krajem tolerancyjnym dla społeczności) pracodawca odrzuciłby Wasze CV.
nic sie nie stało

no to najwidoczniej jestem przewrażliwiona

kruchym psychicznie?zeby wytrzymac namowy kolegów ze szkoły i nie isc na dyskoteke? na studniówke? nie napić sie?
a wiesz co to zgorszenie? oburzenie moralne...gdyby poszła na taką iprezke i widziała co tam sie dzieje to by sie zgorszyła...i to normalna reakcja na to co dzieieje sie teraz na swiecie...choc dla niektorych klasyfikuje sie zapewne pod jakąs chorobe umysłowa

łoj...chociażby : http://wyborcza.pl/1,76842,6767280,Zatrudnie _pracownika__Ale_tylko_sw iadka_Jehowy.html i nie raz mozna sie spotkac z tym ,ze wsrod ludzi (tych tolerancyjnych ktorych coraz wiecej)mamy opinie uczciwych ludzi...poza tym mają kogoś "nad sobą'' nie tylko w pracy ale i w zborze...gdyby wyszło na jaw ze kradną,oszukują czy prowadza jakies inne machlojki to mieliby spore problemy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości