![]() |
#181 |
kobieta za ladą
|
Dot.: Czy pracujecie w ciąży?
boszszszsz jakie cuuudowne kobiety tu siedzą prawo i sparawiedliwośc nigdy przenigdy nie oszukiwały nawet w szkole nie sciągały no przecież to oszustwo...tak jest be...
a ze skacowanymi facetami to mi sie nasuneło po wypowiedzi jednej z was że nie tylko my oszukujemy ale inni ludzie też.... a moje zdanie jest takie ze ja będę za przeproszeniem swojej d pilnować a bo czy ja wstane o 4 rano to ja a nie wy bo o 5 rano mam autobus ale to przecież pikuś przecież ciąże mam niezagrożoną mogę zapitalać a kolezanki w kraju tak miały zarąbiście ze do uk wyjechały....no to przecież was nie okradam bo was tu nie ma ![]()
![]() |
#182 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() i mów o sobie ![]() nikt tu nie mówił, że skacowany facet robi dobrze biorąc lewe zwolnienie
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ale chcecie byc na rowni traktowane z pijaczkami bioracymi lewe zwolnienie na kaca - prosze bardzo. Grunt to wiedziec, czego sie chce i do czego sie dazy. Ja nie chce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powód mojego wyjazdu do UK, zupełnie nie powinien cię interesować. To,że nie mieszkam w Polsce, nie oznacza,że nie płacę tam podatków. Co do twojej ciąży: Tak myślę: powinnaś chodzić do pracy. Jeśli praca nie jest odpowiednia dla ciężarnej: prawo daje różne możliwości. ![]() Każda sytuacja jest indywidualna. Cytat:
Ja tez nie chcę i dobrze mi z tym ![]()
![]() |
![]() |
#185 |
kobieta za ladą
|
ja niechce być na równi traktowana z pijaczkami ale nie chce też być oceniana co robie co nie robie każdy ma swoje życie i swoje cele
mnie życie nauczyło ze nie ocenia sie ludzi tylko żyje sie z ludzmi nigdy przenigdy nikogo nie oceniłam ---chce tak to niech robi co mi do tego??? ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- ***luna moje dziecko ma już 7 miesięcy a powód mojego siedzenia w ciąży w domu też nie powinien cie interesować to ze mieszkam w Polsce to nie znaczy ze nie płace podatków i żyje na koszt podatnika a mój system wartości powinien podobac sie mi a nie tobie wkleiłaś kilka postów wcześniej liste zabronionych prac w ciąży---każdy punkt odpowiadał mojej pracy i masz racje każda sytuacja jest indywidualna----a o pracy zcy nie pracy decyduje kobieta i jej lekarz a nie opinia na forum
![]() |
#186 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wywiązała się tutaj beznadziejna dyskusja, nikt tu nikogo do niczego nie zmusza, niech każdy robi coś według własnego sumienia. Puki co to mi może być źle bo zostało tutaj zakpione z mojej matki, ze mnie i zostałam między innymi ja nazwana babochłopem ![]()
![]() |
![]() |
#187 | |
kobieta za ladą
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() myślisz ze mnie nie nosiło po chacie??? ale nie miałam możliwości wrócenia nawet sobie nie wyobrażam tego jak jestem w pracy z wielkim brzuchem..i w japonkach ![]() ale ja nie oceniam chcesz pracuj nie chcesz nie pracuj czy to tak trudno zrozumieć....no masz racje dyskusja już jest bez sensu
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawde mówiąc to nie rozumiem o co ci chodzi. Miałas prawo nie pracować, gdyż warunki Twojej pracy mogły zagrazać zdrowiu dziecka- nie pracowałaś, skorzystałas ze swoich praw. Nie jesteś więc kobietą, która bierze L4 bo chce mieć czas dla siebie. A my tu własnie o tym rozmawiamy: o bezsensownym naduzywaniu L4. W żadnej z moich wypowiedzi nie napisałam o tym,że nie płacisz podatków. Forum służy prowadzeniu dyskusji a nie podejmowaniu decyzji w czyims życiu. Mnie pewne zachowania przeszkadzają lub mam do nich negatywny stosunek mi moge je skomentować.
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tym, że prawdopodobne jest to, że zostanę wysłana na zwolnienie czy tego będę chciała czy też nie ze względu na chory kręgosłup ![]()
![]() |
![]() |
#190 | |
kobieta za ladą
|
no ja miałam cięzkie warunki pracy ale przecież pracodawca mógł mnie przesunąc do innej pracy...mogłam 8 godzin liczyć śrubki
chodzi mi bardziej nagonkę na inne babki w ciąży ze są oszustkami naciągaczkami na samym początku dyskusji padło takie "zdanie jak sie zapytałam koleżanki czemu od razu powiedziała ze mi sie nie chce" nikt np nie pomyślał ze np nie chce rozmawiać ze ma trudą ciąze ze zle ją znosi..nie od razu została wrzucona do wora z anpisem leniwa... albo stwierdzenie ze na wychowwzcym od razu zazsła w ciże bo jej sie pracować nie chce..a praca w domu to nie parca tak??? ze ty sie świetnie czuje że masz zapał do pracy nie ozncza ze każda z nas ma trzeba to zrozumieć a nie oceniać negatywnie ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
jeśli bedziesz na l4 dużo wypozcywaj..zbieraj siły na dni po porodzie bedzie ci potrzebne bo potem niestety..sama zobaczysz ![]()
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#192 |
kobieta za ladą
|
będie oki..tylko sie nie przejmuj innymi i ich opiniami..i rób swoje
![]()
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Smieszy mnie ta polska postawa pt ciaza=choroba. Kobiety stadnie, jak tylko zachodza w ciaze, natychmiast ida na L4. I mysla, ja np wyzej dudipopka, ze to jest ok. Przeciez ZUS placi. No a przeciez powszechnie wiadomo, ze ZUS pieniadze ma z nieba, marsjanie go dofinansowuja.
Potem sie kobiety dziwia, ze ciezko jest im dostac prace, ze mniej zarabiaja od mezczyzn, ze pracodawcy nie chca dawac umowy na czas nieokreslony mlodym kobietom itd. A czy ktos pomyslal, ze owszem, kobiecie w ciazy na L4 ZUS placi, ale w tym czasie KTOS jej prace w zakladzie musi wykonac i temu komus musi placic pracodawca, moze go zatrudnic tylko na czas okreslony itd, to rodzi wiele problemow, musi odprowadzac skladki za pracownika bla bla bla. I pracodawca o tym wie wiec nie zatrudnia takich kobiet, nie awansuje i nie doksztalca ich (bo szkoda pieniedzy, jak zajda w kolejna ciaze i nie bedzie ich w pracy przez 4 lata). W cywilizowanych krajach lekarze NIE daja L4, chyba, ze jest wskazanie do lezenia plackiem. Jesli nie ma, najczesciej po prostu kobieta normalnie pracuje w ciazy, jesli miala ciezka prace (typu rozladowanie towaru na polki w tesco) czesto pracodawca bierze to pod uwage i daje jej do wykonania tymczasowo prace lzejsza (typu siedzenie na kasie). Zauwazylam na "emigranckich" forach, ze kobiety to szokuje. Ile juz sie naczylatam wypowiedzi zszokowanych i oburzonych polek w Uk, ze sa w ciazy (zdrowej, normalnei przebegajacej) a lekarz SMIAL nie dac im L4!!!! Rozumeim ,ze kobietom w ciazy puchna nogi, boli glowa i jest niedobrze. Tym niemniej jest wiele osob z chronicznymi chorobami, ktore czuja sie zle czesciej niz ciezarne i przez dlugi okres czasu (lub cale zycie). I jakos nie wysysaja z panstwa kasy niczym pijawki, bo ojej spuchla im nozka. Wspolczuje kobietom, ktore maja powiklania w czasie ciazy, problemy, komplikacje czy zagrozona ciaze. Im nalezy sie, jak najbardziej, opieka panstwa i L4. A reszta powinna pracowac. Moze jakbysmy zaoszczedzili na tych lewych L4 od "spuchnietych nog" to by bylo wiecej pieniedzy na ginekologie w tym kraju.
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Santos błagam Cię
![]() ![]() dzięki, ze nas pouczyłaś bo nie miałyśmy pojęcia, zs to ZUS płaci kobietom na l4... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
panie sprawiedliwie i wszystkowiedzące, najlepiej jest "widzieć źdźbło w cudzym oku, a nie widzieć belki we własnym".
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
santos ma prawie rację,tylko ja tylko uwazam ze jezeli kobieta wykonuje jakąkolwiek prace fizyczna powinna isc na L4. a dla mnie najbardziej jest oburzające to ze kobieta ktora siedzi za biurkiem idzie na l4 bo wlasnie puchna nóżki. żalosne. ona jeszcze ma stresy.hahahaha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
kobieta za ladą
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
no widac jakie macie informacje
![]() nie wiem za kogo Wy sie uważacie, zeby mówić innym jak mają żyć ![]() ed: dudipopka ubiegłaś mnie ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
kobieta za ladą
|
strażniczki moralności i zusu w jednym
![]() ![]()
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Szanuje zdanie dziewczyn, ze nie podoba im się to, ze kobiety biora l4 chociaż są zdrowe. Jednak nie znoszę umoralniania z nutą poniżania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcesz się ze mną zamienić? mogę się założyć, że po miesiącu mojej pracy będziesz narzekać na kręgosłup ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Wtajemniczenie
|
Ja jedynie wyrażam swój pogląd na taką sytuację - chyba mogę. Natomiast nie mówię nikomu co kto ma robić, bo i tak każdy robi po swojemu i najmniej będzie się przejmować tym co mówią inni. W większości kobeity tu piszą, że pracują i uważają, że można w ciąży pracować i nie popierają lewych zwolnień. Jeśli ktoś chce wziąć zwolnienie to się tym pisaniem akurat nie przejmie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Nie. WLasnych pieniedzy. Kazda, ktora pracuje, placi na zus. W szczegolnosci, kazda pracujaca placi na te, ktore mimo zdrowej ciazy siedza na L4. Placa dla ciezarnych na zwolnieniu idzie takze z moich podatkow wiec uwazam, ze mam prawo sie w tym temacie wypowiedziec. Takze to ja bede miec jako kobieta problemy z praca, bo pracodawca bedzie sie bal mnie zatrudnic w obawie o to, ze wlasnie prysne na lewe L4 jak tylko zajde. Ergo strzege swojego dobrze pojetego interesu.
Mysle, ze taka postawa w Polsce wynika z tego, ze dalej nie oplaca sie pracowac, bardziej oplaca sie doic. Moze jak nam troche polepszy sie gospodarka i przepasc miedzy zaslkiem a , nawet mala, wyplata sie powiekszy, to kobiety beda wolaly popracowac w ciazy niz uciekac na niepotrzebne L4.
![]() |
![]() |
#205 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() i to jeszcze z Uk, gdzie nagminne jest pobieranie roznego rodzaju benefitow, nalezacych sie czy nie. BTW Moim zdaniem zamiast sleczec na wizazu zrobcie kampanie w Polsce, piszcie do NFZ zeby ukrocili prawa do wypisywania L4 przez ginekologow, do ZUs do sejmu itp ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
kobieta za ladą
|
właśnie pilnujesz własnych pieniędzy...na emigracji
![]() życie nie jest różowe trzeba dbać o własny tyłek nie nieraz nie da sie przekształcic całego zakladu zeby kobieta w ciąży mogła pracowac wtedy i tak pracodawca cie wyśle do domu i co wtedy??? też jej przypniesz etykiete naciągaczki bo siedzi w domu??? a pracodawca wtedy bardziej traci bo nie dość ze musi jej zapłacić pensje i zus wcale niemały nie ma kasy na zatrudnienie nowej osoby bo to miejsce de fakto jest zajęte i co wtedy??
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1111854 7]Ty serio to piszesz
![]() i to jeszcze z Uk, gdzie nagminne jest pobieranie roznego rodzaju benefitow, nalezacych sie czy nie. BTW Moim zdaniem zamiast sleczec na wizazu zrobcie kampanie w Polsce, piszcie do NFZ zeby ukrocili prawa do wypisywania L4 przez ginekologow, do ZUs do sejmu itp ![]() No i? Skad wiesz, gdzie place podatki? Temat nie jest o benefitach na dzieci itd tylko o L4 i ciazy. Zaloz o benefitach, to sie wypowiem, ze tez mi sie nie podobaja. Siedzisz mi w domu, ze wiesz, ze oprocz sleczenia na wizazu nie pisze listow do Sejmu? Cytat:
I zrozum, ze, poza ekstremalnymi przypadkami, praca w ciazy to wlasnie JEST dbanie o WLASNY tylek. Czy dalej ci sie wydaje, ze pracodawcy to bimba, ze pracownik znika mu na 8 m-cy mimo, ze nie musi? To sie potem na takiej kobiecie odbija. Tylko kobiety tego dalej nie kumaja i potem jest wielki szok i zdziwienie, ze to kolega mniej utalentowany awansowal, dostal odwyzke albo pojechal na szkolenie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Ja rowniez sie troche nad Wielka Brytania zastanawialam. Ale nie mieszkam na Wyspach, w zwiazku z tym milcze.
Pytanie do dziewczyn z UK ( czysta ciekawosc ) - Jak w UK wyglada pomoc socjalna i rozne benefity? Nie placicie przez swoje podatki na, dajmy na to, 6 dzieci pana Abdullaha z Iraku ( zamieszkalego w UK, rzecz jasna ) w ramach pomocy i opieki socjalnej? Przepraszam za OT. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Konto usunięte
|
A gdzie ja cos wspominalam o podatkach
![]() Zalosny jest ton niektorych wypowiedzi, nikt tak nie dokopie kobiecie jak druga kobieta, ale w imie czego ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Moona - dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:59.