![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sprzątajmy po naszych pupilach!
U mnie na osiedlu stoją takie pojemniczki na smieci... Ale nawet gdy ich nie było to zawsze sprzatalam po moim piesku kupy i wyrzucalam je do zwykłych smietnikow... Nie rozumiem jak mozna byc tak obojetnym na nasz kraj!! Chyba nie chcemy zyc w jednej wielkiej kupie! Podatek płacony za nasze pieski nie zwalnia nas wcale ze sprzatania. W koncu taki psiak tez jest czlonkiem rodziny i tez korzysta z windy czy ogolnie ze wszystkiego dlatego musimy za niego placic... Taka jest kolej rzeczy pies to wielka odpowiedzialnosc dlatego zanim sie na niego zdecydujemy powinnismy przemyslec czy aby napewno jestesmy na to gotowi. Piesek to rownierz wydatek, nie masz pieniedzy nie kupuj psa! Dlaczego ktos ma sprzatac po moim psie to tak jak by matki wyrzucaly na ulice brudne pieluchy... Czy w takiej sytuacji tez byloby to dla nas normalne i rzadalibysmy zatrudnienia ludzi ktorzy by je sprzatneli...przecierz to jest paranoja!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W takim razie kupka w woreczek i do toalety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sprzątanie po psach
A ja chcę sprzątać! Trafia mnie, jak muszę chodzic z psem po trawniku, patrząc pod nogi, żeby w coś nie wdepnąć! Ale co ja mam z tą kupą zrobić, pytam!!! Do kieszeni włożyć? Podobno niewiele jest miast w Polsce, które mogą sie poszczycić specjalnymi koszami na odchody. U mnie na osiedlu nie ma. W całych Katowicach nie widziałam ani jednego takiego kosza. Do zwykłego nie wrzucę, bo nie wyniosą tego do końca i co? Będzie smród i dopiero mi się dostanie od sąsiadów.
Czytałam, że te specjalnie przystosowane śmietniki maja mieć woreczki, łopatki i wszystko, co potrzeba. A nawet jeżeli nie, to będę chodzić ze swoją łopatką. Podobno mają wlepiać mandaty za niesprzątanie po psie - a to się państwo obłowi!!!
![]() |
![]() |
#187 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
http://allegro.pl/item98383386_asik_..._zbieracz.html
http://allegro.pl/item98450928_lapka...zbieracz_.html kilka kupozbieraczy sprzatanie po psie powinno byc obowiązkiem!! szczególnie po tych wielkich. Pomijając strone estetyczną i zapachową, częśc psów ma bogate życie wewnętrzne, a po deszczu jaja pasozytów sa na całym trawniku... sprzatam kuwete kota dwa razy dziennie, jeszcze mi korona z głowy nie spadła od tego, to włascicialom psów tez się nic nie stanie ![]() a co do reakcji innych- ktos musi zacząć. najpeirw się bedą śmiać, a potem sami zaczną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Re: Sprzątanie po psach
Cytat:
Ja proponuje tobie podciaz struny głosowe albo twojemu dziecku jak ryczy i wkurza sąsiadów. ![]() Edytowane przez Ibizza Czas edycji: 2006-04-25 o 17:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Ja bym sprzątała,ale co mam niby z tą kupą zrobić? Do normalnego kosza nie wolno jej wrzucać - wiecie o tym?A pojemnika na odchody w moim mieście nie ma.
Staram się więc,aby mój pies załatwiał się w mało uczęszczanych miejscach- na pewno nie na chodniku,ani w piaskownicy.
![]() |
![]() |
#191 |
Przyczajenie
|
Ja jestem całkowicie ZA sprzątaniem po swoim psie. Od jakiegoś czasu zawsze wychodząc na spacer z psem biorę ze sobą siatkę i łopatkę. Wydaje mi się, że sprzątanie to obowiązek właściciela psa. Na początku ludzie dziwnie się na mnie patrzyli, ale zauważam, że coraz więcej psich właścicieli też zaczyna sprzątać po swoich pupilach.
Słyszałam kiedyś o akcji "sprzątanie po psach" której sponsorami mialy być firmy, których zajęcie to sprzątanie i ochrona jak www.prof-us.com.pl Niestety nie wiem czy akcja ta doszla do skutku, a jeżeli się powiodła, to czy przynosi rezultaty w postaciu zmiany świadomości ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
O Mateczko...
Przeczytałam cały temat... Gratuluje Beacie tego co pisze ![]() Współczuje Pauli.. Co do szczekania psów w blokach to może ludziom też się powinno zakazać mówić, bo przecież pies szczeka a ludzie mówią... Tylko ze ludzie zazwyczaj beznadziejne głupstwa co miałam szanse przeczytać na poprzednich stronach.. O tych podcinanych strunach głosowych się nie wypowiem.. Co do dzieci.. Moim zdaniem lepiej wychować psa (nie mam dzieci ale obserwuje młode mamy i oglądam Super Nianię---> dziękuję za takie dzieci..) Bardziej mnie wkurzają dzieciaki które rzucają kamieniami, krzyczą, płaczą, sikają do jeziora (czego pies nie zrobi nigdy w życiu---> udokumentowane) niż psy które szczekają. A po za tym jak pies szczeka to raz na jakiś czas bo w końcu musi troszkę sobie "porozmawiać" a taki brzdąc jak się rozryczy to będzie płakać cały dzień i noc... Do sprzątania (bo w końcu to o tym temat) sprzątałabym gdybym miała warunki tzn Kosz na Odchody a nie zwykły kubeł na śmieci.... Aferka---->piękny basecior ![]() ![]() No i to tyle co chciałam napisać Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
a ja bym chciała, żeby "dyskoteki" w blokach (które przeszkadzają mi 100 razy bardziej niż szczekanie psów) zniknęły... tak samo złota polska młodzież, która po piwko czy dwóch "szczeka" pod oknami ... A psy niech sobie szczekają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Szczek psów jest jak najpiękniejsza melodia w porównaniu do płaczu dziecka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
Paula - odcinanie psom strun głosowych uważam za brutalne. To jest ogromne nieszczęście dla psa, do konca życia będzie nieszczęśliwy i smutny
![]() Malwinka pozdrawiam ![]() ![]() --------------------------------- PRECZ Z MATEMATYKĄ!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Ja jestem za. Jeżeli jednak ktoś by sie ze mnie nabijał to już jego problem. Ja tylko dbam o środowisko i o to, aby nie wlepili mi mandatu :P. A to, co już posprzątam wrzucam do śmietnika i po problemie. Kiedyś słyszałam, że nie można wrzucać tego do zwykłych śmietników, tylko do specjalnych, ale jakaś urzędniczka w radiu wypowiadała się, że można do zwykłych.
Tak poza tym, to w rozwiniętych krajach - Wielka Brytania, Niemcy, USA - są specjalne skwery, gdzie chodzi się z psami na spacery. "Obsługa" takiego parku sama upora się z problemem sprzątania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do sprzątania - byłabym "za", gdyby rozwiązano to w inny sposób. Płacę podatek za psa, który ponoć idzie właśnie na sprzątanie po nim.. Hm.. No to albo-albo. To raz. Dwa - woreczki na psie kupy powinny być bardzo tanie i ogólnie dostępne (i nie z folii, która rozkłada się całe wieki! Ładna mi ekologia..). A tak nie jest.. Uśmiałam się, kiedy gratisowo dostałam takie woreczki do przetestowania - wszystko ładnie pięknie, ale mój pies jest Duży i to, co potrafi wyprodukować, za Chiny nie chciało sie w nim zmieścić.. A przede wszystkim powinni zrobić tak, jak jest na tzw. Zachodzie - tam, owszem, po psach trzeba sprzątać, psa nie wolno spuścić ze smyczy w parku. Ale jednocześnie zadbano o tereny przeznaczone właśnie dla psów. Nie jakieś skwerki 3m:3m, ale wydziela się duuże części jakichś parków, pól, gdzie psiaki mogą biegać do woli. I są specjalne "piaskownice" - takie psie WC. U nas natomiast - jak zwykle - potrafią tylko zakazywać, ale żeby dać coś w zamian.. Nie tędy droga..
![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
Wole szczekanie psa niż libacje alkoholowe za ścianą u moich sąsiadów którzy się drą jak opętani...
---------------------------- PRECZ Z MATEMATYKą!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Tobą Olcik. Ja też wole szczekanie psów niż wiercenie w niedziele u moich sąsiadów o 23 jak im się przypomni że mają śubkę do wkręcenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Na wiercenie po 23 jest policja. Na wyjacego psa za sciana juz nie :/
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Kiedys moja babcia zadzwonila na policje zeby powiedziec ze sąsiedzi wiercą o 23 to ją wysmiali, bo oni mają co innego do roboty..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Który policjant Ci przyjedzie na wiercenie po 23? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Przyznam się, że po swoim psie również nie sprzątam.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#204 |
Zadomowienie
|
ja też nie sprzątam po moim psie, ale rzecz jasna również nie zostawiłabym kupy na samym środku chodnika ;o bo to jest już chamstwo w czystej postaci;/
ostatnio jakaś Pani z mojego osiedla posprzatała po swoim psie bo narobił przy kościele ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
ja po moim Figutku nie sprzątam z powodu braku odpowiedniego kubła... bo jakoś nie wyobrażam sobie że wrzucam jego no ten tego śmierdziuchy do zwykłego kosza. W zeszłym tygodniu taka Pani na moim osiedlu wrzuciła do zwykłego kubła odchody swojego pupila i śmierdzi do tej pory....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
Ja po mojej suni zawsze sprzątam, a ponieważ w okolicy nie ma specjalnych pojemników na zwierzęce odchody, jestem zmuszona wyrzucać je do kubła na śmieci, który jest opróżniany przez służby komunalne dwa razy w tygodniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
Wiecie co? A ja mam inny problem dotyczący tego sprzątania po naszych pupilach. Może mnie zjedziecie, ale mnie to naprawdę niesamowicie frapuje. Mianowicie jaki wpływ ma na środowisko rozkładająca się w ciągu kilku dni/ tygodni (?) qupa, a jaki wielki foliowy worek w który pakują małe qupki właściciele? Ja staram się pakować to w papierowe torebki. Może moje myślenie jest błędne? Wiem, że to okropny widok zwłaszcza teraz gdy te chodniki są "gołe" już bez śniegu i widać pełno tych odchodów, ale na chłopski rozum to taki sposób usuwania ich jest bardzo niekorzystny dla środowiska
![]()
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
wiesz że też sie nad tym zastanawiałam, bo kurcze taka foliówka rozkłada się 1000lat,a taka kupka tydzień, lub dwa i jej nie ma a na dodatek jeszcze użyźni glebę xD sprząta sie tylko ze względów higienicznych, myślę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
To może lepiej zasypywać piaskiem taką kupkę, albo zakopywać jak nie odbyło się to na wypielęgnowanym trawniczku
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:45.