![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Biała myszka ..... potrzebna rada!
Z żółtym serem trzeba uważać. Im mniej tłusty tym lepiej. Ale tylko od czasu do czasu. Podstawą żywienia musi być ziarno - najlepiej kupić gotową mieszankę w zoologiku.
Wydawało mi się że węże, pająki i inne "myszożerne" jedzą oseski, ale nie wyrośnięte osobniki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Rozeznanie
|
Ta myszka jest malutka , ma zamikniete oczka jeszcze ,wiec ziarno i serek napewno odpada .... Przczytałam na innym forum ,że trzeba kocim mleczkiem je karmić , ponoc rzadko takie maleństwa przezywają ! JA jednak spróbuje ją uratować ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
No to zmienia postać rzeczy. Po Twoim pierwszym poście nie dało się wywnioskować że to osesek.
Kocie mleczko - do kupienia w sklepie zoo. Bardzo ważne żeby maluszek był ogrzewany. Najlepiej położyć go w bliskiej okolicy termoforu lub butelki napełnionej ciepłą wodą ( temperatura ok 40 stopni, może być ciut cieplej, ale nie dużo ). Można umieścić nad maluszkiem lampkę biurkową, albo inne źródło ciepła. No i do jedzenia to tylko mleczko bo to przecież malutki ssak. Możesz też zapytać w sklepach zoo czy nie mają myszy karmiącej właśnie i spróbować dostawić - ale może być ciężko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
Też o tym juz myślałam ale boję się że samica mogłaby cos jej zrobić ,myszka jest przesiąknięta innym zapachem .
dziękuje Viris ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zadomowienie
|
http://www.myszy.net/rozmnazanie.htm na dole strony,może się przyda,życzę powodzenia,bo niestety łatwo odchować nie będzie.I może przetłumacz chłopakowi,żeby jak już,to dawał te młode już zabite,bardzo cierpią kiedy są konsumowane na żywca.
Edytowane przez Ivy123 Czas edycji: 2009-01-13 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Konto usunięte
|
Swoją drogą powiedz facetowi, że jeśli już daje myszy, to niech się upewni co do źródła - trochę chemii na futerku albo w krwi i ma ptasznika do formaliny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Rozeznanie
|
Zabitej myszki pająk by nie ruszył ,on musi polować chociaz ja nie jestem za tym zeby były to myszki .... Mój chłopak od 10 lat hoduje pająki i twierdzi ,że to nic złego ..... Myszka teraz śpi i chyba ma się dobrzee Ivy123 dziękuje za linka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak to jest z maluszkami mysimi, miałam myszki już takie bardziej odchowane tylko, ale małym pieskom po jedzeniu trzeba masować brzuszki ( jeśli nie mają mamusi lub jeśli mama nie ma instynktu macierzyńskiego na dobrym poziomie
![]() Jeju jakie to musi być maleństwo..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
Karmić ciepłym mlekiem i masować brzuszek czymś ciepłym, np. patyczek do uszu zanurzony w ciepłej wodzie - tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie wiem co wy takie wrazliwe ? a swinke sie zjada ze smakiem ,pewnie ;-) przeciez to normalne ze zwierze zjada inne zwierze a chwala twojemu chlopakowi ze karmi odpowiednio swoje pajaki. myszka zapewne jest oseskiem i potrzebuje wspomnianego ciepla i odpowiedniego odzywiania. a teraz ide utłuc jakiego slimaka dla moich milusinskich żółwi :-D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi ... musze ja karmic co 2 godziny .... mam nadzieje ze przezyje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Rozeznanie
|
Ma zamknięte oczka .... przede mną kolejne karmienie ,moim zdniem ma moze z tydzien góra 2 .... nie jest łysa ma troche sierści .....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
Nie zjada.A tak w ogóle czy ludzie jedzą te świnie na żywca?,nie.Wystarczy mysz zabić i pomachać przed pająkiem,trzymając w szczypcach czy czymś podobnym,też zapoluje,a mysz nie będzie cierpieć,proste.Młodego psa czy kota też byś np. krokodylowi rzuciła,żeby zapolował?.Ale co tam,to tylko mysz,mała,kosztuje 2 zł,jaką ma wartość,żadną,można zrobić z nią co się chce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi ci o to ze zywcem zjadaja czy ze wogole zjadaja ? wiesz jak mysz zdycha podczas zabijania a jak podczas zjadania ja przez węża?mialas kiedys węza ,machalas mu padlina przed nosem ? wiesz czym zywia sie krokodyle ? a co ma tu za znaczenia cena ??? obraz sie na wszytskie dzikie zwierzeta ktore zabijaja mniejsze i slabsze ,obraz sie na wszytskich hodowcow zwierzat egzotycznych ktorzy sa prawdziymi pasjonatami i chca dla swoich pupili jak najlepiej . Nie, lepiej przeciez wciskac im sztuczne żarcie z zoologicznego. Przykro mi z powodu myszki . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-01-14 o 10:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny Maleństwo jest po sniadanku i po toalecie
![]() Niechce chwalic dnia przed zachodem słonca -jak to sie mówi ,aleeee jest u mnie juz 2 doby pierwsza nocka jej z pająkiem w terrarium a druga w cieplutkim pudełeczku .... Tylko mam problem ,muslałam nad tym pół nocy ... mieszkam w duzym domu naprawde duzy i ogrzewamy go piecem , czyli cały dzien jest gorąca wieczorek tez ale w nocy sie wyziębia ,nie ma tragedii ale dla takiego myszolka .... HMm moge w szklanym akwarium byłboy jej cieplej .... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Na noc zostaw w jej pobliżu coś z ciepłą wodą. Może w nocy raz wymień wodę na ciepłą - jak ostygnie. Powinno zadziałać. Postaraj się żeby nie było przeciągu.
Trzymam kciuki i cieszę się że mycha je i trawi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zadomowienie
|
![]() Oczywiście chodzi o to,że podawane są żywe myszy,to chyba logiczne że zwierzęta terraryjne muszą coś jeść,nie neguje teg. Wiem,dałam tylko taki przykład. Taka,że im mniej zwierze kosztuje,tym jest gorzej traktowane.Troche już się w życiu naoglądałam. Cytat:
Ty to powiedziałaś. Mówimy o pająkach.Przy przerwaniu rdzenia kręgowego mysz ginie natychmiast.Widziałaś w ogóle jak to się odbywa?,czy Twoim zdaniem mysz która się wije i piszczy nie cierpi?. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Dla mnie to w ogóle głupotą jest trzymanie wszelkich zwierząt egzotycznych w domu w tym ptaków również. Ale to tylko moje zdanie.
Trzymam kciuki za myszkę ![]()
,,Stosunek do zwierząt jest najlepszą miarą naszego człowieczeństwa'' Edytowane przez malinka18222 Czas edycji: 2009-01-14 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co do karmienia padliną... pisałam już o instynkcie, którego zwierze nie może zostać pozbawione... Mam ptaszniki, ale ich nie karmię myszkami - prawda, nie miałabym serca, bo im spokojnie wystarczą owady. Mam też węża, a on musi jeść kręgowce, niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;10484947]Na szczęście jest to tylko Twoje zdanie
![]() A co do karmienia padliną... pisałam już o instynkcie, którego zwierze nie może zostać pozbawione... Mam ptaszniki, ale ich nie karmię myszkami - prawda, nie miałabym serca, bo im spokojnie wystarczą owady. Mam też węża, a on musi jeść kręgowce, niestety.[/quote] Żeby karmić ptaszniki myszkami nie miałabyś serca a żeby węża karmić myszkami już masz?
![]() |
#203 |
Konto usunięte
|
Tak. Z tego prostego powodu, że ptaszniki tego nie potrzebują, a wąż owszem.
Poza tym mój wąż atakuje i zabija myszkę od razu, cierpi ona mniej, niż cierpiałaby jako obiad ptasznika. Edytowane przez 9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 Czas edycji: 2009-01-14 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Cos jeszcze na temat wezy... Bylam kiedys w zoologicznym z TŻ i patrzylismy sobie na szczurki (sprzedawala pani w średnim wieku) i w pewnym momencie mowie do TŻa ze one sa już za duze (chodzilo mi o to ze one sa juz duze i nikt ich zapewne nie kupi bo wiekszosc woli male) a Pani sprzedawczyni myslala ze chce kupic szczurka na pokarm dla weza i zaczela na mnie najeżdżać ze nie wolno karmic (No wlasnie NIE WOLNO!) zywymi gryzoniami wezy, ze ona miala weza i karmila go zwyklym miesem kupowanym w sklepie, ze szczurki od razu wyczuja ze ktos ma niecne plany wobec nich i ze ona ich nie sprzeda... Na dodatek moje tlumaczenie ze nie mam weza i w zyciu miec nie bede nic nie pomoglo :/ Do dzis jak ja widze w sklepie to nawet tam nie wchodze, zraziła mnie strasznie. Ja która czesto staje w obronie zwierzat mialabym kupowac zywego niewinnego szczurka spragnionego milosci tylko po to zeby sobie jakis gad mogl go zabic??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;10485170]Tak. Z tego prostego powodu, że ptaszniki tego nie potrzebują, a wąż owszem.
Poza tym mój wąż atakuje i zabija myszkę od razu, cierpi ona mniej, niż cierpiałaby jako obiad ptasznika.[/quote] okropieństwo ![]()
![]() |
#207 |
Konto usunięte
|
Naturalna kolej rzeczy, niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
natura to natura, jak mi kot przyniesie mysz, żeby się pochwalić zdobyczą to i go pochwale |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie nigdy sie nad tym nie zastanawiam czt cena i celw jakim trzyma sie zwierze przeklada sie na traktowanie go zle lub dobrze. chyab w tej materii jakas dziwna jestem bo u mnie jedzenie dla zolwi-slimaki,gupiki-maja rajskie zycie:karmienie 3 razy dziennie,gotowanie marchewki ,itp :-D peikne akwa ,czyste itd byc moze podswiadomie w ten sposob chce im wynagrodzic ich przeznaczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Organizatorka
|
moze smutno to zabrzmi, ale myszka ma bardzo małe szanse jeżeli będziesz chciała być jej "mama", a co do szukania zastepczej karmiacej myszki to na 99proc nie przyjmie malucha. niestety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:25.