![]() |
#181 | |
BAN stały
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
![]() ![]() ![]() BERLINKO ja nie zuważyłam zeby te z wielkimi kwiatami czymś się różniły od tych z mniejszymi ![]() ![]() ![]() ATENO!!!!!! Jaki najbościejszy ten w kropki jest ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#182 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dokladnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Rozeznanie
|
Te kóre były wystawione wygladały jakby przeszły wojne i tez były po 25zł.
Udało mi sie z moimi bo to auchan pojechałm na 9 ( jeszcze pasaze były zamknięte). i moje dopiero co je wywiezli na wózku do wyłozenia ![]() ![]() kto rano wstaje temu Pan bóg daje ![]() ![]() ![]() jakbym pojechał po 15 to by te tak samo wygladały. ![]() ![]() Ciekawe czy na walentynki beda storczyki w biedronce??? |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
BAN stały
|
nie wiem ale napewno w tesko i w obi będą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Wtajemniczenie
|
A ja dzisiaj poszłam do tesco i nie było juz storczyków, hm.. i nawozu też nie było
![]() mam nadzieje, że na walentynki będą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
glizdko bardzo dziękuję .
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
ja mam 2 storczyki wielkokwiatowe-kwitły bardzo długo, teraz nie kwitną mają się dobrze.Moja ciocia ma storczyka,który ma tak ogromne kwiaty,ze musi mocno podpierać pęd sa takie wielkie z tego co wiem,kwitnie non stop,aż zazdroszcze,bo moje nie maja zamiaru
|
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Witam, jak do tej pory mam tylko dwa falki - jeden imieninowy, a drugi (limonkowy) zakupiony wczoraj w obi za 22.90. Była też przecena o połowę na miniaturki.
Różowy mam od sierpnia i kwitnie już drugi raz na tym samym pędzie. W szklanej donicy bez odpływu, z keramzytem na dnie. Do tej pory nie nawoziłam go, ale chyba czas zacząć, bo kwitnie już od sierpnia, z 1.5 miesięczną przerwą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Dziewczyny - dzisiaj wyczytałam w necie (artykuł pani biolog, która od 2003 roku opiekuje się storczykami) Osobiście zaciekawiło mnie piwo ? ![]() "Do wody do podlewania storczyków dodaję 1/4 zalecanej na opakowaniu dawki nawozu dla storczyków, ale za to przy każdym podlewaniu. Co 4-5 podlewanie używam czystej wody destylowanej, żeby wypłukać z podłoża nadmiar nagromadzonych soli. Co 2-3 podlewanie daję do 5l wody jedną tabletkę polopiryny, co podobno wzmacnia rośliny, a najpewniej zakwasza wodę, co storczyki bardzo lubią. Staram się też przynajmniej raz na miesiąc przy okazji podlewania przetrzeć liście storczyków wodą z piwem w proporcji 1:1. Traktuję to zarówno jako mycie liści z kurzu, jak i jako kolejną delikatną formę dolistnego nawożenia. Roślin nie spryskuję, bo doszłam do wniosku, że i bez spryskiwania radzą sobie dobrze" ![]()
#190 |
Zakorzenienie
|
Cześc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
Dziewczęta, wszystkie piękne te wasze storczyki. U mnie nuda, jeśli chodzi o nowe storczyki
![]() ![]()
#192 |
Wtajemniczenie
|
Możecie zerknąć na te zdjęcia i ocenić stan korzeni? Nie wydają się Wam za suche?
I ta plamka na drugim zdjęciu. Jest już ponad rok i się nie powiększa, ale nie wiem co to może być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Storczykowe - Kobietki...
![]() Pobiegłam przed chwila po tego storczyka o którym Wam pisałam , tego z wielkimi kwiatami.. Jak zaczęłam je oglądać to z przerażeniem stwierdziłam ze tak zniszczonych choroba liści to jeszcze nie widziałam.. Były okropne.. Jakieś sfilcowane, wyblakłe, jak bym do mokrego , sztucznego materiału przyłożyła na kilka sekund gorące żelazko.. Cos niesamowitego !! Możecie sobie wyobrazić jaka odeszłam niepocieszona... ![]() ![]() A z lepszych wieci to mój biały z różowym środkiem rozwinął paczek.. Wczoraj wieczorem pięknie się prezentował ALE dzisiaj rano zobaczyłam ze wywinął się jak parasolka na wietrze.. Czy wiecie co mu się mogło stać ??? ![]() Niestety nie mogę załączyć teraz zdjęć, postaram się później.. |
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przepraszam za duplikat.. Nie wiem jak edytowac z zacytowaniem.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kwitł w zeszłym tyg, ale kwiat utrzymał się tylko przez tydzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
No właśnie jak pisałam nad Twoim dzisiejszym postem mój tez wczoraj zakwitł i dzisiaj rano wygiął się jak parasol na wietrze.. Jak przekwitnie mi w tydzień to chyba będę płakać !!!
![]() Moje tez korzonki drewnieją i myślę ze to od tej wody .. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi też korzenie drewnieją. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Rozeznanie
|
hmmm mi się coś zdaje że te plamki spowodują zżółknięcie liścia - już jest bardziej jasny w tamtych okolicach
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Rozeznanie
|
no to na razie zostaw
![]()
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny. Ja mam tylko jednego storczyka, który miał 3 pędy kwiatowe. dwa z nich po przekwitnięciu uschły więc obcięłam trzeci nie usechł . Nie wiedziałam w którym miejscu trzeba było uciąć więc zostawiłam. Przyglądając się ostanio mojemu kwiatuszkowi zauważyłam że z oczka puszcza jakiś pęd. Jako profesjonaliski oceńcie co to bo mi się wydaje że to pęd kwiatowy i że storczyk przy pomyślnych wiatrach znów zakwitnie.
PICT0403.jpg
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
tak jest to przedłużenie pędu
![]() gratuluję ![]()
![]() |
#203 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() beda kwiatki ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
teacher - gratuluję
![]() liwias, śliczne kolorki storczyków ![]()
#205 |
Przyczajenie
|
dziewczyny............... ........wpadłam po uszy! Kupiłam dwa kolejne storczyki - falki!
![]() Pozdrawiam Was wszystkie buziole i przytulaski |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
A tak na marginesie to biedronkowy zakup
![]() Tylko co ja mam dalej robić . Powyżej tego oczka jest goły pęd kwiatowy. Mało estetycznie to wygląda. Jak myślicie wyrośnie coś jeszcze powyżej? Pstrykłam jeszcze fotkę żeby wam lepiej sytuację naświetlić. Załącznik 1990689 Te oczka na końcu pędu jakieś podejrzane są ![]()
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm Edytowane przez teacher Czas edycji: 2009-01-26 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
Witam ponownie ... oj trochę jestem zasmucana bo wczoraj dodałam artyk. jaki znalazłam w necie i myślałam, że koleżanki chętnie podyskutują o nim ... a tu masz babo placka nikt i nic nie skomentował
![]() ![]()
#208 |
Raczkowanie
|
Ja słyszałam ze storczykom pasuje jeśli do wody do podlewania doda się kilka kropel cytryny bo lubią lekko kwaśna wodę.. Sama kiedyś to praktykowałam, ale nie pamiętam czy coś się szczególnie zmieniło.. Ale może to dlatego ze dodawałam to do wody z kranu i ina mimo wszystko psuła efekt.. Może dlatego tam jest o polopirynie.. A jeśli chodzi o piwo to wiem ze służy to kwiatom doniczkowym kiedy przeciera się ich listki piwem z woda.. Ale nigdy nie słyszałam żeby ktoś stosował to na storczykach..
![]() Rano pisałam o moim kwiatku wygiętym jak parasol na wietrze.. Postanowił się wyprostować.. ![]() teacher storczyk będzie kwitł ... Drugiego zdjęcia jednak nie mogę otworzyć.. Edytowane przez Berlinka Czas edycji: 2009-01-26 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
Berlinko
![]() ![]() ![]() Teacher - ja również nie mogę otworzyć załacznika 1990689 ![]()
#210 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Storczykomaniaczka (nick super ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio byłam w Tesco i Castoramie - owszem były storczyki ale w cenie 29,99 i takie bidulki, większość przekwitających i połamanych (oni tam wogóle o nie nie dbają !!!) pozdrawiam was kochaniutkie - Wszystkie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.