Mamy w uk - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-03, 12:46   #181
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba
Dot.: Mamy w uk

Jesli wlosy mocno wypadaja, warto przebadac tarczyce i poziom zelaza

Polecam tez codzienne picie herbaty z pokrzywy, nie wim czy w UK mozna gdzies dostac
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 13:00   #182
szperrr
Zakorzenienie

Cytat:
Szperr - zjazd w okolicach Sevenoaks to i ja bym sie zalapala moze tylko juz nie mam czasu przegladac watku o Anglii Ale jestem jak najbardziej okolice Sevenoaks
To sie musimy zdecydowanie zorganizowac! Pewnie majowke jakas, co? Btw, mojowka w kwietniu tez wchodzi w gre

Rzabbko, w kazdym niemal supermarkecie jest nettle tea Najbardziej znana to chyba Clipper. W naszym podrecznym Morrisonie sa 3 rodzaje, taka zwykla, z zielona herbata i z mieta.

Mi wlosy zaczely wypadac kilka dlugich miesiecy po porodzie, pomogla nafta z olejkami zmieszana z zoltkiem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Nettle.jpg (138,8 KB, 8 załadowań)
Stary 2009-04-03, 13:05   #183
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Moze byc majowa kwietniowka czy tam na odwrot

Rzabba, no wlasnie pokrzywowych herbat teraz jest duuuzo, nawet twinings ma taka z mieta. No a jak bym sobie chciala takie badania tarczycy zrobic w UK to jak mam sie do tego zabrac?

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 13:18   #184
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Taaa u mnie nawet TESCO (Asdy czy innych tez) nie ma
tej herbaty nie widzialam nigdzie chociaz jakies inne z tej firmy tak

Ejva ja nie mam pojecia, porobilam badania jak bylam w PL - u mnie okazalo sie ze wlosy wypadaja bo mi zelazo ponizej normy spadlo
10 PŻ
Stary 2009-04-03, 15:02   #185
monka23
Zakorzenienie

Odebrałam dzis malego wyniki i okazalo sie ze ma jaja glisty, skad gdzie jak zalamka, pilnuje sie dziecko zeby brudnych lap nie bralo ITP a tu szok , zgielo mnie . Bylam u lekarki i zaraz bierzemy sie za odrobaczanie, oby poszlo szybko i nie trwalo to wieków . Badanie tak o sobie zrobilam, zwykle kontrole ehhh tylko sie wieszac. Do tz-ta proboje sie dodzwonic zeby smigal w uk i sie odrobaczyl.

Ejva ladnych masz sasiadów, dobrze ze nie dzwonia na policje przy głosniejszym pierdnieciu

Angie ladne przeboje macie, wspolczuje okolicy. My w spokojnej mieszkamy a raczej za spokojnej , ludzie ta cisza mnie czasem dobija, rozrywke mam jak sasiadka kosi trawe, to cos sie dzieje.

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2009-04-03 o 15:07
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 15:42   #186
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Monka wiekszosc ludzi ma pasozyty, tylko o tym nie wiedza
a zarazic sie bardzo latwo, np jedzac niedomyte warzywa

ja odrobaczalam dzieciaki w ciemno po objawach bo jak poszlam tutaj do lekarki z wypisana lista objawow, gdzie z objawow owsikow bylo 80% a glisty 50% to mi lekarka powiedziala ze to jakis wirus i teraz sezon wirusowy
bralismy 3 serie lekow, kazda po 3 dni
10 PŻ
Stary 2009-04-03, 18:23   #187
monka23
Zakorzenienie

Rzaba, wiesz sam fakt , ze jest sie pewnym, ze ma sie to paskuctwo przeraża . Mozesz mi napisac JAKIE LEKI podawalas? CZY BYŁY NA RECEPTE? , bo ja jestem teraz w pl , ale moglabym tz-towi powiedziec , zeby sobie je kupil i brał, , a ty tez profilaktycznie cos brałas z tz-tem? braliscie to samo czy cos innego, bo w koncu to dzieci, wiec moga miec inne leki, choc nie wszystkie. Jak mozesz to napisz i jak pamietasz. Z innej beczki, poszlam raz do lekarza , mowie ze z chrapie i ma bezdechy to poweidzial ze tak juz jest , jak wroce to musze to przypilnowac. Takze raz sie popisza a raz dadza .
Stary 2009-04-04, 00:45   #188
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Rzaba, wiesz sam fakt , ze jest sie pewnym, ze ma sie to paskuctwo przeraża . Mozesz mi napisac JAKIE LEKI podawalas? CZY BYŁY NA RECEPTE? , bo ja jestem teraz w pl , ale moglabym tz-towi powiedziec , zeby sobie je kupil i brał, , a ty tez profilaktycznie cos brałas z tz-tem? braliscie to samo czy cos innego, bo w koncu to dzieci, wiec moga miec inne leki, choc nie wszystkie. Jak mozesz to napisz i jak pamietasz. Z innej beczki, poszlam raz do lekarza , mowie ze z chrapie i ma bezdechy to poweidzial ze tak juz jest , jak wroce to musze to przypilnowac. Takze raz sie popisza a raz dadza .
Z dostepnych tutaj bez recepty bralismy Ovex i Pripsen (moga brac dzieci powyzej 2 lat) to jest ten sam lek, w PL odpowiednikiem jest Vermox.
Przez kolezanke z PL udalo mi sie zalatwic Zentel, jest jeszcze Pyrantel, to sa dwa rozne leki.
Najlepiej jest troche pomieszac leki, my bralismy tak:
3 dni Ovex 2x dziennie
10 dni przerwy
3 dni Zentel raz dziennie
10 dni przerwy
3 dni Pripsen 2 x dziennie

bralismy wszyscy do tego wielkie sprzatanie

tu masz fajny link http://www.eioba.pl/a85561/inwazja_r...stma_i_alergie
ale jakbys chciala cos jeszcze wiedziec to smialo pytaj
10 PŻ
Stary 2009-04-04, 08:59   #189
monka23
Zakorzenienie

Rzaba dzieki, nie ma to jak poranna prasa dopiero zaczynam czytac i chyba to jest prawda, ze nie ma co tracic czasu na szukanie , badania pasozytów, lepiej odrobaczac sie systematycznie U nas naprawde ciezko bylo stwierdzic ze maly cos ma, bylo zero objawów. Jednak doszlysmy do wniosku (na watku) ze moze migdal malego jest powiekszony , wlasnie przez robale, a juz mialam isc sie umawiac i usuwac, jednak poczekam i zobaczymy, moze okaze sie ze nie bedziemy musieli. Zas moj tz ma strasszzzzne bole glowy hmmmm , codziennie cos lyka , moze tez cos ma, albo napewno ma. Przerazajaca swiadomosc Wiesz co, chyba tez mu taka kuracje zrobie, zalatwie Z. tutaj i jak wroce to go nafaszeruje

---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Rzaba mozesz mi doradzic z tymi lekami, pisze teraz kumpeli w Uk , zeby sie odrobaczyli, mala ma problemy skorne, cos jak atopowe, egzema i moze tu tkwi diabel , w pasozytach , mozna sprobowac. Chodzi mi o to , czy mozna zastosowac te leki na przemian zamiast Zentel-a, tak jak pisalas te same odstepy czasu, ale OVEX, PRIPSEN i OVEX , ktory znich jes mocniejszy? dobra bedzie taka koolejnosć, czy na odwrót? aha mala w maju dopiero skonczy 2 latka, czy te leki jej nie zaszkodza?, moze je stosowac ? I czy brałas po tych lekach cos na mikroflore? jak tak to co? z gory DZIEEEEEEKI CI WIELKIE
Stary 2009-04-04, 09:25   #190
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Monka Pripsen i Ovex to ten sam lek tylko pod inna nazwa ale jak niz nie zdobedzie to moze byc jednym lekiem
Jesli do 2 lat brakuje miesiac to nie ma problemu, my tez zaczelismy troche wczesniej

U moich dzieciakow AZS bardzo sie zmniejszylo po lekach ale widze, ze to jeszcze nie koniec walki
My bralismy (i staramy sie brac) Prebio7 - kupilam w Bootsie
10 PŻ
Stary 2009-04-04, 09:59   #191
monka23
Zakorzenienie

Rzabba Dzieki , jak wroce to kupie te magiczne specyfiki. Czyli zaczynacie druga kuracje? ile czasu minelo po odrobaczaniu?
Widac te zele do dezynfekcji rak sie przydaja, zapomnialam tutaj zabrac, sa specjalne dla dzieci,musze cos w aptece znalesc , nosic jak telefon i malego przyzwyczajac, zeby nosil i sie smarowal. Tylko zebym w paranoje nie wpadla.
Tak sobie mysle , mojej kuzynki maly jest nontoper chory, przeziebienia, grypy, zapalenia pluc , oskrzeli.... i tak w kółko, moze on ma gliste( a moze nie) i maly moj u niego zalapal. W sumie mozna wszedzie nabyc te cholerstwo . Mowilam jej juz o tym wczesniej, ze moze jej ma ( wtedy nie wiedziałam , ze moj ma), ale ona madra , mowi ze nie wykryto w kale , a juz mi sie jej niechce uswiadamiac co i jak . Widac woli faszerowac malego zastrzykami niz odrobaczyc. Mam do niej jechac w poniedzialek, jechac czy nie jechac? juz nie wiem.

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2009-04-04 o 10:05
Stary 2009-04-04, 13:26   #192
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Glista nie mozna zarazic sie bezpostrednio ale jaja owsikow unosza sie w kurzu domowym i sa inwazyjne prze ok 3 tygodnie, lamblie tak samo tylko dluzej. Dlatego tak wazne jest odrobaczanie calej rodziny jednoczesnie i porzadki przy kazdej serii zeby uniknac ponownych zakazen.

W tym wypadku akurat nei wiem czy zel do dezynfekcji cos da, moze troche, wazniejsze jest splukiwanie bierzaca woda.
10 PŻ
Stary 2009-04-04, 15:28   #193
emzeta
Zadomowienie

Hej i ja sie dopisze a nadrobie pozniej...

Majka z Filipem dwumiesiecznym z Cheshunt kolo Londynu, na powrot sie nie zanosi, w UK od prawie 3 lat.

Pozdrawiam brytyjskie mamuski!

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 18:48   #194
monka23
Zakorzenienie

Rzaba, u kuzynki sa tez psy, 3 byly w domu teraz sa dwa, i na zewnatrz, wiec moze, zwierzeta tez przenosza, wiec tak sobie mysle na rozne sposoby, z reszta nie ma co kombinowac co i jak ale leczyc sie z tego paskudztwa. Zel profilaktycznie bede uzywac, czasem nie ma dostepu do wody , z reszta wiesz jak jest , jestes pewna ze te zele nie sa dobre? na tego typu paskudztwa? szkoda.

Emzeta witaj

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

emzeta wow ale ci waga trzymam kciuki
Stary 2009-04-04, 20:46   #195
nataliasz0
Raczkowanie

GG do nataliasz0

Emzeta witamy nową mamuśkę na naszym forum Gratuluję Filipka malutki bobasek z niego jeszcze Moja Alicja ma 11 miesięcy i nie pamietam już kiedy była taka malutka))))))
Pozdrawiam resztę dziewczyn i miłego wekendu)))))
nataliasz0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-04, 21:22   #196
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Monka ja mam zel w kazdej torebce bo przeciez nie tylko oble nam zagrazaja

Tak psy przynosza na lapach i futrze, dzieci przynosza z piaskownic i placow zabaw, z trawnikow. Z tym ze psy odrobacza sie profilaktycznie a ludzi nie a zyjemy w takim samym srodowisku.Temat sie przemilcza bo przeciez mamy cywilizacje albo traktuje jako problemy z tzw ''marginesu spolecznego'' a tymczasem glista sa zarazone czesto dzieci z bogatych rodzin, bo takie rodziny czesto maja domki (letniskowe i nie tylko) na terenach gdzie korzysta sie ze studni i szamb a miejscowa ludnosc dba o to, zeby za wywoz zbyt wiele nie placic
A co do higieny to na labmlie np chlor nie dziala ale temperatura juz tak dlatego trzeba posciel, reczniki i bielizne osobista gotowac, prasowac, zabawki przelewac wrzatkiem
10 PŻ
Stary 2009-04-04, 22:21   #197
emzeta
Zadomowienie

Jejku, o czym wy tu piszecie? musze poczytac bo ja nic nie prasuje...

nataliasz0 no malutki malutki moj Filipek, tym bardziej ze wczesniaczek i korygowanego wieku ma dopiero 2 tygodnie

Stary 2009-04-04, 22:26   #198
monka23
Zakorzenienie

Rzaba no wiesz ty co , nie dobijaj mnie , jeszcze majciory musze prasowac hehe jak mus to mus , w sumie logiczne brzmi . I co gotowujesz bielizne? i reszte Ja zawsze daje na najwieksza temp w pralce,ale czy to wystarczy Wlasnie dlatego chce kupic zel i malemu lapki samorwac , a ze dziura jestem i zapomnialam to bede musiala do apteki wyskoczyc . Uzywam go czasami, ale jakos nie z paranoja, a teraz pewnie bede co chwile mu dawac az sie w koncu sam nauczy, ze po niektorych czynnosciach rece lepiej zdezynfekowac Ooo dobry cynk o zabawkach jutro je wyparze. Tz towi pokazalam co nieco i w poiedzialek idzie do bootsa , mam mu wyslac te leki o ktorych pisalas i zrobi sobie kuracje. Jeszcze dobrze by bylo zdezynfekowac dom musze cos poszukac na dywany itd
Stary 2009-04-04, 23:06   #199
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Monka mam na mysli gotowanie w pralce

Jesli nie macie objawow to poczekaj troche i leczcie sie wszyscy w tym samym czasie. Dobre sprzatanie to spora czesc sukcesu w walce a trzeba zrobic przewal pod koniec kazdej serii lekow

Ja z zelem tez nie paranoja ale z dwojka dzieciako to nigdy nie wiadomo kiedy sie przyda dlatego wole miec zawsze ze soba, tak jak mokre chusteczki

emzeta to faktycznie maluszek
Ja mam chrzesniaka Filipa ale ten to juz duuuuuzy 19 lat ma
10 PŻ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-04, 23:26   #200
monka23
Zakorzenienie

Rzaba hehe no bo moja wyobraznia zaczela dzialac i juz widze kobite ktora stoi przy ogromnym garku i gotuje ta posciel i majciory i taka wielka lycha miesza. Kurka ja mam jakas schize, boli mnie pluco pobolewa, juz sobie mysle ze to glista , wkretka na maksa , ze wychodzi z pluc i wedruje do gory , a mnie wlasnie cos w gardle zaczyna draznic, wiec ona to robi zebym ja polknela , ale juz tyle razy mi sie ten schemat powtarza , no szok chyba z 30 bedzie , boli pluco i potem przelyk drazni Ja zwariuje Ale w sumie pluco mie zaczelo bolec przed 20 lutym , nie ciagiem ale przypomina o sobie .

Emzeta ale masz szkrabiczka , ile wazyl jak sie urodzil? 2kg?
Stary 2009-04-05, 07:59   #201
AgaMili
BAN stały

Wczoraj dojechalismy na 15. Podroz ok Od 0.00 do 10. Milenka spala, i troche w dzien tez.

Wczoraj mnie przjaciolka zgarnela o 20. na winko i za duzo wypilam a po podrozy mnie za szybko zlapalo. Na szczescie dzis bez kaca.
AgaMili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 08:19   #202
angie19
Raczkowanie

Wink Dot.: Mamy w uk

Emzeta witaj na forum twoje malenstwo to jeszcze taki okruszek ile wazyl jak sie urodzil?

Ojej troche sie zapuscilam i teraz czytam i czytam i matko moja co widze Glisty powiedzcie mi jakie sa tego objawy bo leki juz sobie spisalam w razie czego zawsze wszystko prasuje nawet majtolki tz nie mowiac o recznikach i ukrankach malego to taki chory nawyk bo uwielbiam prasowac ale teraz widze ze sie przyda uzywam dosc duzo DETTOLU mowia ze zabija 99%bakterii i wirusow nawet do zabawek czy to jakos nas ochronii ???O jejciu juz sobie nawkrecalam w lepetyne o tych glistach moze maly cos ma?

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ----------

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Wczoraj dojechalismy na 15. Podroz ok Od 0.00 do 10. Milenka spala, i troche w dzien tez.

Wczoraj mnie przjaciolka zgarnela o 20. na winko i za duzo wypilam a po podrozy mnie za szybko zlapalo. Na szczescie dzis bez kaca.
Ciesze sie ze mieliscie fajna podroz mowilam ze nerwy na nic nie pomogaja tez chlapnelam sobie winka wczoraj tylko kielonek ale dla mnie to i tak za duzo mialam takie nogi waciane ze wszyscy mysleli ze sie opilam ale stres i niejedzenie tez dodalo swoje
wiesz cos o tych glistach jakie sa objawy tego pozdrawiam cieplutko
angie19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 17:48   #203
emzeta
Zadomowienie

No Filip jak na 33t+6d byl duzy i wazyl 2462g po urodzeniu, a terazod 3 tygodni zaczal straszliwie przybierac, po podaniu leku na ulewanie i wazy juz 4200g

Jejus, co Wy z tymi robalami? my z mezem generalnie jestesmy stuknieci na punkcie czystych rak i zelow czasami uzywamy, ale nic nie prasujemy...

Stary 2009-04-05, 18:41   #204
monka23
Zakorzenienie

Emzeta to natrobil twoj szkrabik rosnie chlopak , ze hej. U mojego malego wykryto jaja glisty jeszcze sie ludze ze moze to byc pomlka w lab , podobno czesto sie zdarzaja, kuracji mimo to nie przerywam. Robale to powazny problem nie ma co tego bagatelizowac, ja zrobilam profilaktyczne badanie a okazalo sie ze moj ma , zas objawów nie ma, nie mial .
Stary 2009-04-05, 19:17   #205
angie19
Raczkowanie

emzeta niech ci rosnie malenstwo zdrowo a ze szybko przybral na wadze to dobrze dla niego
Monka23 na te badania profilaktyczne to tu tez moge isc wiesz cos na ten temat?Jakie badania sie na to robi?pozdrawiam
Stary 2009-04-05, 19:38   #206
emzeta
Zadomowienie

wlasnie nie wiem czy dobrze, bo on na poczatku malutko przybieral, po dwu tygodniach wyszedl ze szpitala z waga taka jak urodzeniowa, potem przez 4 tyg przybral 700g i teraz przez 3 tyg 1 kg...

Stary 2009-04-05, 19:44   #207
SoNeRa
Zakorzenienie

emzetka -wow pieknie Ci maluszek przybiera!!!

my tez nie prasujemy zresztą przy 3 tygodniowych bliźniakach nie ma czasu na wyprasowanie czegokolwiek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-05, 20:48   #208
monka23
Zakorzenienie

Angie chodzi ci o uk? bo ja jestem teraz w pl i na wlasna reke robilam te badania, w uk wydaje mi sie ze idziesz i robisz,nie wiem , moze RZaba sie wypowie, sama jestem ciekawa. Napewno bede robic w uk jak wroce i jestem pewna ze nie bede miec z tym klopotu, tym bardziej ze tutaj malemu wyszlo ze ma. Nie wiem czy musisz isc do lekarza i powiedziec co i jak czy tylko do recepcji zanosisz probke i biora robilam tak z moczem , ale z kupsztalem nie. Malemu zrobilam badanie kału na pasozyty i lambie i w tym tyg ide na powtorke. W czawrtek mam zamiar zrobic na lambie znowu.

Emzeta Nie jestem pewna co do wagi, ale zazwyczaj potem spowalnia bo jakby tak patrzec za 10 miechów maly wazyl by 30 kg , wiec moze nadrobil ta maluska wage przy porodzie i teraz bedzie szlo spokonie, jak cie to martwi to wybierz sie z nim na wizyte do lekarza , albo wysla cie do osrodka gdzie przychodzi sie z dziecmi oni waza sprawdzaja itd ,

Sonera wyobrazam sobie ze z 2 maluszków musi byc ciezko z czasem, moze podziel sie z tz-tem obowiazkami, ja nie wyobrazam sobie miec niewyprasowane ciuchy , pociel itd, jedynie bielizny nie prasowałam.Ja zawsze po nocach prasowałam albo jak mi maly spal, u ciebie jest gorzej bo pewnie czasem tak bywa ze jedno spi a drugie sie budzi Wprowadzasz im jakis rytm dnia?
Stary 2009-04-05, 21:30   #209
angie19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
wlasnie nie wiem czy dobrze, bo on na poczatku malutko przybieral, po dwu tygodniach wyszedl ze szpitala z waga taka jak urodzeniowa, potem przez 4 tyg przybral 700g i teraz przez 3 tyg 1 kg...
Moj maly tez dosc szybko przybieral na wadze po wyjsciu ze szpitala zmienilismy dosc szybko pieluszki na dwojki byl na moim mleku i tez sie balam ze za szybko przybiera ale polozna ktora przychodzila do nas mowila ze na poczatku dzieciaczki przybieraja dosc szybko bo wiesz tylko spia i jedza ale potem zwalniaja z waga tak jak moj doszedl prawie do 10kg i waga jakby stanela w miejscu duzo skacze probuje raczkowac i jest bardzo ruchliwy.Wiesz zawsze mozesz poleciec do GP i sprawdzic czy wszystko ok no bo to mimo wszystko wczesniaczek .Ale mysle ze wszystko bedzie ok z maluszkiem

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------
monka23
Tak chodzi mi o UK bede musiala poleciec jutro do mojego lekarza i sie dowiedziec dzieki bardzo ze poruszylas ten temat nigdy nie wiadomo co w czlowieku siedzi.Mam nadzieje ze twoj maluszek szybko wyzdrowieje czego ci zycze.

Edytowane przez angie19
Czas edycji: 2009-04-05 o 21:32
Stary 2009-04-05, 22:01   #210
emzeta
Zadomowienie

dzieki za rady, on baaaardzo duzo ulewa, a przybierac zaczal jak podalam mu leki na to a wlasciwie na zwiekszenie motoryki ukladu pokarmowego i teraz mniej ulewa i apetyt ma wiekszy... ale mam wizyte we wtorek u gp to zapytam co i jak, a jutro szczepienie przeciw gruzlicy...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości